Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2916.04.20157

3406-2015 (5120)

Språkprogram från 1.8.2016

Sammandrag: -

Ssnfu § 29

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 10.4.2015:

 

Det nuvarande språkprogrammet fastställdes i undervisningsnämndens svenska sektion 18.11.2004 § 90. Då beslöts att A1-språket, som kan vara antingen finska eller engelska, inleds i åk 3 och att A2-språket inleds i åk 4. Som A2-språk erbjuds finska, engelska, tyska och franska. I praktiken har detta ordnats så att undervisningen i tyska och franska har varit gemensam för elever från Sirkkala och Cygnaeus skola.

 

Förberedandet av ett nytt språkprogram

 

Statsrådet utfärdade den 28 juni 2012 en förordning om riksomfattande mål för utbildningen enligt lagen om grundläggande utbildning och om timfördelning i den grundläggande utbildningen Statsrådets förordning 422/2012. Den nya läroplanen är planerad att tas i bruk 1.8.2016.

 

Utbildningsstyrelsen har fastställt grunder för läroplanen för den grundläggande utbildningen den 22 december 2014. Den lokala läroplanen som görs upp utgående från dessa grunder. Den största förändringen gällande språkundervisningen i läroplansgrunderna är att B1-språket börjar redan i åk 6 mot tidigare i åk 7. Från A1-språket är en veckotimme flyttad från åk 7-9 ner till de lägre årskurserna.

 

Utbildningsanordnaren har ansvar att utforma och utveckla den lokala läroplanen. Utbildningsanordnaren skall besluta om ett språkprogram i kommunen där det definieras på vilka årskurser språkundervisningen i de olika språken inleds och vilka språk som erbjuds.

 

För att utarbeta en timfördelning och ett förslag till språkprogram för de svenskspråkiga skolorna utsågs en arbetsgrupp med följande medlemmar: Nina Miettinen, Elise Kurtén, Tessa Westerstråhle, Mari-Susann Grandell, Marianne Pärnänen, Karina Alm, Sinikka Vahalahti och Liliane Kjellman.

 

Förslag till språkprogram för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Åbo

 

A1-språk

 

Enligt förslaget kan eleverna välja mellan engelska och finska som A1-språk. Studierna i A1-språk inleds i årskurs 3 på samma sätt som i den nuvarande läroplanen. Finskan som erbjuds som A1-språk är nybörjarfinska.

 

A2-språk

 

Enligt förslaget erbjuds engelska och finska som A2-språk. Studierna i finska som A2-språk är modersmålsinriktad. Studierna inleds i åk 4 på samma sätt som i den nuvarande läroplanen. I den nuvarande läroplanen erbjuds även tyska och franska som A2-språk. Detta var inte möjligt i det nya förslaget eftersom ett dylikt förslag skulle ha krävt betydligt mera resurser i timfördelningen.

 

Förlängt B2-språk

 

Tyskan och franskan erbjuds som ett förlängt B2-språk som inleds i åk 6. På detta sätt har alla elever möjlighet att välja ett tredje språk redan i grundskolans lägre klasser. I princip har enbart tvåspråkiga elever haft möjlighet att läsa tyska eller franska som A2-språk enligt nuvarande modell, eftersom de börjat med finskan först i åk 7.

 

B2-språk

 

Valbart språk som inleds i åk 8. Som B2-språk erbjuds tyska, franska, ryska och spanska.

 

Bilaga 1:               Den nya timfördelningen

 

Bilaga 2:               Elevens språkstig

 

Gruppstorleken i A2-språket och i det förlängda B2-språket skall vara minst 14 elever. I det förlängda B2-språket ordnas gemensamma språkgrupper för elever i Cygnaeus och Sirkkala skola. Undervisningen kan inledas också ifall nybörjargruppen inte når upp till 14 elever, ifall fortsättningen på språkstigen för grundskolans del kan anses vara tryggad. Detta görs med gemensamt beslut i det svenska serviceområdet. Gällande gruppstorleken i B2-språket kan skolan avgöra gruppens minimistorlek för att undervisningen skall kunna inledas.

 

En elev som inleder sina studier i A2-språk, ett förlängt B2-språk eller B2-språk har rätt att få fortsätta sin språkstig genom hela grundskolan. Eleven bör förbinda sig till språkstudierna. Att avbryta språkstudierna, eller att byta språk är möjligt enbart av särskilt vägande skäl.

 

I och med att den nya läroplanen och det nya språkprogrammet tas i bruk 1.8.2016 för årskurserna 1-6 så får det konsekvenser också för valmöjligheterna i det nuvarande språkprogrammet. Enligt nuvarande språkprogram väljer eleverna i åk 3 mellan finska, engelska, tyska och franska som A2-språk. De elever som nu går i åk 3 skulle med gällande språkprogram ha möjlighet att välja tyska och franska från åk 4. De skulle inleda studierna i åk 5 på hösten 2016 när den nya läroplanen träder i kraft. I den nya läroplanen finns inte längre tyska och franska som A2-språk enligt förslaget. I och med detta borde de elever som nu gör sina språkval för A2-språket redan våren 2015 göra det enligt förslaget i den nya läroplanen. Detta betyder att de elever som nu går i åk 3, inte denna vår väljer A2-språk enligt gällande språkprogram utan ges möjlighet att välja förlängt B2-språk i stället när de går i åk 6.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen fastställer språkprogrammet för den grundläggande utbildningen i enlighet med ovanstående förslag. Språkprogrammet tas i bruk 1.8.2016, dock så att möjligheterna att välja A2-språk redan följer det nya språkprogrammet från våren 2015.

 

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkKarlsson Christer
förkKurtén Elise
förkLindfors Johanna
förkPärnänen Marianne
förkWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 29
Bilaga 1:Den nya timfördelningen
Bilaga 2:Elevens språkstig