Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning728.01.20157

807-2015 (5110)

Verksamhetsställen och maximiantal platser i förskolan

Sammandrag: -

Ssnfu § 7

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 23.1.2015:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 28.10.2014 § 56 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Platserna fastställdes enligt följande:

Plats för ordnande av förskoleundervisning   Maximala antalet förskoleplatser

 

Cygnaeus förskola,          42

verksamhetsställe Cygnaeus skola         

Sirkkala förskola         42

verksamhetsställe Braheskolan

Braheskolans förskola         42

verksamhetsställe Braheskolan

 

Anmälningstiden till svenskspråkig förskoleundervisning avslutades 14.1.2015. Enligt den nya förskollagen blir förskoleundervisningen obligatorisk från och med 2015. I och med att stort sett alla barn i förskoleåldern deltagit i förskoleundervisningen redan före lagen, förväntades ändringen inte påverka antalet förskolanmälningar.

 

Sju utsocknes barn har sökt till förskola i Åbo

Till Sirkkala förskola anmäldes 37 barn från Sirkkala skolas elevupptagningsområde. Till Sirkkala förskola finns 10 sökande i andra hand från Åbo (4 Cyg, 6 Brahe) och två sökande från Lundo.

Till Cygnaeus förskola anmäldes 43 barn från Cygnaeus skolas elevupptagningsområde, till Cygnaeus skola finns därutöver 5 sökande i andra hand från Åbo (2 Sir, 3 Brahe) samt 4 barn från Reso och ett barn från Nousis.

Till Braheskolan anmäldes 21 barn från elevupptagningsområdet, en sökande i andrahand från Cygnaeus och 4 barn som söker till Braheskolan från annat område inom Åbo för att de vill ha skiftesdagvård.

 

 

Enhet

fastställda förskoleplatser

antagning i första hand

sökande andrahand

åbobarn i förskolan

Braheskolan

42

21

5

26

Cygnaeus förskola

42

43

5

48

Sirkkala förskola

42

37

10

47

Sammanlagt

126

 

 

121

 

Redan i detta skede när andrahandsantagningen inte är gjord så visar det sig att de platser som är fastställda för Cygnaeus skola inte är tillräckliga för det egna elevupptagningsområdets barn. Antalet andrahandssökande till Sirkkala är större än vad som kan beviljas plats och däribland finns elever som hör till Cygnaeus. Det är alltså befogat att bilda en grupp till i Cygnaeus eftersom utrymmena i Cygnaeus möjliggör det. Ifall en grupp till bildas i Cygnaeus så kommer det också att finnas plats för de barn som sökt till Cygnaeus från andra kommuner. Åbo har rätt att fakturera dessa utsocknes barn för den kompletterande dagvården. Samtliga sju utsocknes anmälningar kommer från kommuner som ingår i de regionala avtalen gällande grundläggande undervisning och småbarnsfostran. Eftersom barnen kommer att fortsätta sin skolgång i Cygnaeus skola är det ändamålsenligt att barnen ges möjlighet att delta i förskoleundervisningen i Åbo.

Förslagsvis så fastställs maximiplatserna i enlighet med tillströmningen till de olika verksamhetsställena enligt följande:

 

Cygnaeus förskola,          63

verksamhetsställe Cygnaeus skola         

Sirkkala förskola         42

verksamhetsställe Braheskolan

Braheskolans förskola         42

verksamhetsställe Braheskolan

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.