Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning428.01.20154

795-2015 (015)

Medlemmar till åboländsk arbetsgrupp gällande andra stadiets utbildning

Sammandrag: -

Ssnfu § 4

Liliane Kjellman 23.1.2015:

Regeringen har initierat en strukturell reform (strukturpolitiska programmet 29.11.2013) gällande utvecklingen av nätet för anordnare av utbildning på andra stadiet samt en revidering av finansieringssystemet.

 

Avsikten är att effektivera utbildningssystemet samt stärka andra stadiets utbildningsanordnares möjligheter att mer flexibelt svara på det förändrade behovet hos studerande, arbetslivet, övriga samhället och regionerna genom undervisning och utbildning av hög kvalitet.

 

Anordnartillstånden på andra stadiet skall förnyas och anhållan om nya anordnartillstånd skall lämnas in hösten 2015. Närmare uppgifter om kriterierna för förnyandet av tillstånden kommer att ges under våren 2015.

 

Utgångsläget är att anordnaren ska klara av att arrangera utbildningen med de statsandelar som anvisats på ett kvalitativt sätt. Den sökande förutsätts samarbeta med andra utbildningsanordnare och med arbetslivet. Den sökande ska ha ett fungerande system för kvalitetsledning som omfattar all verksamhet.

 

Representanter från Åbo, Pargas och Kimitoön träffades i 11.12.2014 samt 22.1.2015 för att diskutera samarbetet kring andra stadiets utbildning i regionen. En arbetsgrupp fortsätter med kartläggningsarbetet kring möjliga samarbetsformer. Arbetsgruppen består av förtroendevalda och ledande tjänstemän från respektive kommun. I arbetsgruppens möten deltar därtill berörda rektorer samt övriga inkallade sakkunniga.

 

 

Förslag           Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att utse sektionsordförande Barbro Schauman och direktören för svenskspråkig fostran och undervisning som representanter för Åbo stad till en regional arbetsgrupp kring andra stadiets utbildning.

 

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att utse sektionsordförande Barbro Schauman och direktören för svenskspråkig fostran och undervisning som representanter för Åbo stad i den regionala arbetsgrupp som tillsätts för att utreda den svenskspråkiga utbildningen på andra stadiet i Åboland.

Beslut gjordes enhälligt enligt föredragandens ändrade beslutsförslag.