Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5628.10.20145

10812-2014 (510)

Verksamhetsställen och maximiantalet förskoleplatser inom svenskspråkig förskoleundervisning läsåret 2015-2016

Sammandrag: -

Ssnfu § 56

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 22.10.2014:

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning fastställde 3.12.2013 § 75 elevantagningskriterier och det maximala antalet elever i elevupptagningen till förskoleundervisningen. Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna och det maximala antalet förskoleplatser fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning. Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola, samt grupperna i Braheskolan avsedda för kommande elever i Braheskolan.

 

Under läsåret 2015 – 2016 finns det 126 platser i den svenskspråkiga kommunala förskoleundervisningen. Platserna som ordnar förskoleundervisning och antalet platser är:

 

Plats för ordnande av förskoleundervisning

Maximala antalet förskoleplatser

 

 

Cygnaeus förskola,

42

verksamhetsställe Cygnaeus skola

 

Sirkkala förskola

42

verksamhetsställe Braheskolan

 

Braheskolans förskola

42

verksamhetsställe Braheskolan

 

 

Sirkkala förskola placeras tillfälligt i Braheskolan läsåret 2015-2016 pga. oklar tidtabell med renoveringen i Sirkkala skola.

 

Ett informationstillfälle gällande antagningen av elever till förskolan ordnas för de blivande förskoleelevernas föräldrar. Enligt lagen om grundläggande undervisning kan kommunen skaffa förskoleundervisningstjänster av privata serviceproducenter. I och med att alla förskoleelever får plats i den kommunala verksamheten är det inte befogat att skaffa förskoleundervisningstjänster av privata serviceproducenter under läsåret 2015-2016.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen beslutar att fastställa verksamhetsställen och maximala antalet förskoleplatser i enheterna enligt föredragningen.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka
förkWulff Nicke