Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3505.06.20148

5343-2014 (5110)

Ändring av grunderna för läroplanen för gymnasieutbildningen kap. 4.3. Elevvård

Sammandrag: -

Ssnfu § 35

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 30.5.2014:

 

Riksdagen har beslutat om den nya elev-och studerandevårdslagen (1287/2013), som träder i kraft 1.8.2014. På basen av detta har Utbildningsstyrelsen beslutat om ändring av grunderna för läroplanen för gymnasieutbildningen kap. 4.3 Elevvården.

 

I lagen definieras vad som är förebyggande, gemensam elevvård och vad som är individuell elevvård.

 

Där poängteras elevens och vårdnadshavarens delaktighet, dokumentationsfrågor preciseras och tillgängligheten på elevvårdstjänster bestäms så att en studerande har rätt att få komma till kurator- eller psykologmottagning inom 7 dagar och i brådskande fall inom 1 dygn.

 

På lokal nivå styrs planeringen och förverkligandet av elevvården av tre planer. Planerna är 1) Barns och ungas välfärdsplan i vilken elevvården ingår som en del 2) den lokala läroplanens beskrivning av hur elevvården förverkligas 3) läroplanen för den enskilda läroanstalten, som kan vara gemensam för en eller flera läroanstalter.

 

Utkastet finns i tilläggsmaterialet. De första sidorna utgör de nationella grunderna som är godkända av Utbildningsstyrelsen. På basen av dessa görs sedan den kommunala och skolvisa läroplanen. Helheten är hierarkisk och den kommunala delen börjar med avsnitt 4.3.3. Läroanstaltsvisa preciseringar skrivs in i Wilma programmets årsplan. På detta sätt undviks upprepningar och överlappningar i texten.

Hörandet av studerandena som förutsätts har förverkligats så att hela elevkåren har deltagit i lärarmötet 21.5.2014 där lagen och den kommunala läroplanen presenterats. Föreslagna ändringar tas i beaktande i Katedralskolans läroplan.

Tilläggsmaterial: Ändring av grunderna för läroplanen för gymnasieutbildningen kap. 4.3.

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna förändringarna i den kommunvisa läroplanen gällande studerandevården i gymnasiet.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkHotokka Terhi