Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2815.05.20146

4252-2014 (011)

Beslut om att upphöra med dagvårdsverksamhet vid Lasarettsgatans daghem när Braheskolan tas i bruk

Sammandrag: -

Ssnfu § 28

Ärendet remitterades för ny beredning vid svenska sektionens möte 16.4.2014. Svenska dagvårdsområdet är en helhet med kommunalt och privat producerade dagvårds- och förskoleplatser. Enligt stadstyrelsen beslut § 234 7.5.2012 bör dagvården utvecklas inom ramen för de budgeterade resurserna och en allt större del av dagvårdsplatser bör i framtiden produceras av privata aktörer. Utbudet av lättare dagvårdsformer bör utvecklas så att allt fler familjer styrs från heltidsdagvård till deltidsverksamhet. I beslutet om hur dagvården skall ordnas påtalas att samarbetet dagvård, förskoleverksamhet och skola borde intensifieras både ur verksamhetsmässigt och ekonomiskt perspektiv. Med det ekonomiska perspektivet avses främst ett effektivt utnyttjande av fastigheterna.

 

Reformprogrammet som godkändes i stadsstyrelsen 3.6.2013 § 267 utmanar stadens tjänstemän att utvärdera den befintliga verksamheten. Speciell uppmärksamhet riktas till utrymmen, kostnader och effektiveringsmöjligheter. För bildningssektorn betyder reformprogrammet framförallt att användningen av befintliga fastigheter ses över i syfte att effektivera verksamheten och att bilda tillräckligt stora enheter som också är ändamålsenliga för verksamheten.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson, 6.5.2014:

 

Planerade ändringar i den kommunala dagvårdsverksamheten under verksamhetsåren 2014-15

 

Den nya Braheskolan på adressen Djupdikesvägen 27 kommer att tas i bruk våren 2015. I Braheskolan kommer att finnas dagvårdsverksamhet, förskoleundervisning, åk 1-2 i grundläggande utbildning samt morgon och eftermiddagsverksamhet. Från klass 3 kommer barnen att fortsätta i Cygnaeus skola. På detta sätt bildas en enhetlig lärostig för de yngre barnen och verksamhetsmässigt finns förutsättningar för ett tätt samarbete mellan dagvård, förskola och skola.

 

I den ursprungliga planen för Braheskolan fanns det två dagvårdsgrupper med sammanlagt 33 platser. Antalet daghemsgrupper planeras nu att öka från 2 till 4. Braheskolan fylls gradvis med elever och därför kan dagvården tillfälligt ta i bruk två rum på nedre våningen i Braheskolan. På så sätt kan antalet dagvårdsplatser tillfälligt ökas till dryga 60 platser. Ökningen gäller huvudsakligen grupper med 4-5 åringar som sedan fortsätter i förskolan i Braheskolan.

 

Möjlighet till att permanent utöka dagvårdsplatserna i Braheskolan har utretts. Det finns möjlighet att permanent öka antalet dagvårdsplatser med 21. Utrymmet som avses för detta ändamål är placerat på nedre våningen i Braheskolan och fyller de krav som kan ställas på daghemsverksamhet. Möbleringen är i detta skede planerad så att den flexibelt kan utnyttjas av både de äldre och yngre barnen och med små kostnader skulle detta utrymme kunna användas som dagvårdsutrymme.

 

Efter diskussion med representanter från fritidssektorns ungdomsenhet om behovet av morgon-och eftermiddagsutrymmen i Braheskolan anser de att alla de rum på nedre våningen som är planerade för denna verksamhet också kommer att behövas när verksamheten vid Braheskolan är i full gång med skolelever i både åk 1 och 2. Enligt deras åsikt är det bra med en helhet av utrymmen för eftermiddagsverksamheten, eftersom det inte är möjligt att ha enskilda grupper i övre våningen enligt det personalbehov som för tillfället är räknat för eftermiddagsverksamheten. Ifall skolans verksamhet i framtiden utvecklas mera mot en s.k. heldagsskola där klubbverksamhet kan komma in mitt i skolvardagen ställer detta också krav på flera utrymmen. Trots allt finns det dock hela övre våningens 4 klassrum tillgängliga för eftisverksamhet på eftermiddagen.

 

I och med att Braheskolan tas i bruk behöver vi avstå från annan verksamhet eftersom hyreskostnaderna avsevärt stiger på det svenska området. Information om dagens hyresnivå för Lasarettsgatans daghem finns i bilaga 1. Hyreskostnaderna är 87 000 euro på årsnivå.

 

Tilläggsmaterial: Hyreskostnader för bildningssektorn

 

Lasarettsgatans daghem verkar i en gammal fastighet som står inför renoveringsbehov. Lasarettsgatans daghem har under många år varit på renoveringslistorna men har inte beviljats medel för en grundlig renovering som byggnaden behöver. Trots en omfattande renovering skulle ske, med en förhöjning av hyreskostnaderna som följd, skulle fastigheten ändå inte kunna erbjuda utrymmen som fyller verksamhetsmässiga krav som ställs på nutida dagvårdsutrymmen. Byggnaden är skyddad på grund av sitt historiska värde, vilket också skulle ställa krav på en framtida renovering. Planen är därför att verksamheten vid Lasarettsgatans daghem upphör när Braheskolans utrymmen tas i bruk och att hyresavtalet sägs upp på hösten 2014.

 

För tillfället finns 53 barn på Lasarettsgatans daghem. Det egentliga antalet platser från hösten borde vara 47 när platser tas bort från det rum där luftkonditioneringen inte räcker till. Redan inkommande höst kommer antalet barn att minska när de blivande förskolebarnen (14 barn) flyttar till sina förskolor och nya barn inte tas in. Föräldrarna vid Lasarettsgatans daghem har fått information om de blivande ändringarna 31.3.2014 och en föräldrakväll har ordnats 8.4 för att svara på föräldrarnas frågor.

 

Inför hösten 2014 har föräldrarna fått ge önskemål om interna flyttningar inom dagvården. På basen av föräldrarnas önskemål har 18 barn som nu finns på Lasarettsgatans daghem önskat få plats på Skolgatans daghem. 14 barn kan få en plats på Skolgatans daghem direkt till hösten och 4 barn önskar få plats på Skolgatan när Braheskolan öppnas ifall verksamheten vid Lasarettsgatan då upphör. Kvar på Lasarettsgatans daghem skulle då bli 22 barn, varav 13 barn hör till Braheskolans distrikt, 4 barn flyttar till Skolgatan när Braheskolan öppnas och de övriga önskar få en plats på Braheskolan när den öppnas. 3 barn har sökt till privat dagvård.

 

Dagvårdspersonalen har internt fått ansöka om intresse att förflyttas till Braheskolan när verksamheten påbörjas. Från Lasarettsgatans daghem kommer en barnträdgårdslärare och en barnskötare att få anställning på Braheskolan när verksamheten börjar.

 

Behov av utrymmen inom svenskspråkig småbarnsfostran fram till 2020.

 

Fastighetstjänsterna vid ämbetsverket för fostran och undervisning gjort en prognos för utvecklingen av antalet svenskspråkiga barn (0-6 år) för åren 2013-2020.

 

Bilaga: 1

Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilantarve 2010-luvun loppupuolella

 

Tilläggsmaterial: Antalet barn i dagvård april 2014

 

Ur bilagan framgår att antalet svenskspråkiga barn (0-6 år) 1.1.2014 var totalt 765. För tillfället finns sammanlagt 516 barn i svenskspråkig dagvård (372 i kommunal dagvård och 144 i privat). 28% av barnen finns i privat dagvård.

 

Stadsfullmäktige godkände vid sitt möte 10.2.2014 linjedragningarna i servicenätet inom småbarnsfostran 2014-2018 att följas enligt riktlinjerna. Där noteras behovet av 50 nya dagvårdsplatser inom det svenskspråkiga dagvården fram till 2018. I och med att Braheskolan byggs kommer 75 nya platser till den svenskspråkiga dagvården.

 

Målsättningen inom den svenskspråkiga dagvården är enligt servicenätsutredningen (Päivähoidon palveluverkkoselvitys 19.11.2012) att antalet dagvårdsplatser bibehålls åtminstone på nuvarande nivå. År 2013 fanns det enligt utredningen dagvårdsplatser för 74,7% av barnen. Enligt prognoserna i servicenätsutredningen skulle det år 2013 sammanlagt finnas 788 svenskspråkiga barn i åldern 0-6 år. I samma servicenätsutredning prognosticeras antal barn 0-6 år vara sammanlagt 853 år 2018. Det verkliga antalet svenskspråkiga barn 2013 var 755 och enligt den uppdaterade prognosen 24.2.2014 så kommer antalet barn år 2018 att vara 761. Detta betyder att de tidigare prognoserna varit för optimistiska när det gäller ökningen av antalet svenskspråkiga barn.

 

Antalet platser (både kommunala och privata) var år 2013 sammanlagt 589 i svenskspråkig dagvård. Enligt nuvarande situation så är antalet barn (1.1.2014) 765 och dagvårdsplatserna 589, vilket betyder att dagvårdsplatser idag täcker behovet för 77% av barnen.

 

Av de 516 barn som i april 2014 finns i den svenskspråkiga dagvården finns 372 barn i den kommunala dagvården och förskolan. Detta betyder 48,6% av antalet 0-6 åringar. Syftet är att hålla de kommunala dagvårdsplatserna på åtminstone nuvarande nivå vilket i antalet barn som finns i den kommunala dagvården och förskolan är följande enligt nuvarande prognos:

 

Barn   2014   2015   2016   2017   2018   2019

0-6 år   765   784      786   782   791   794

 

48,6%   372   381      382   380   384   386

 

De svenskspråkiga barnens antal är enligt prognosen 1.1 2020 sammanlagt 802 barn. Målsättningen är att hålla en servicenivå som täcker 74,7% av barnen. detta betyder att det behövs åtminstone 600 dagvårdsplatser för att täcka behovet år 2020.

 

År 2013 fanns det 589 platser inom svenskspråkig dagvård. Braheskolan för med sig 75 nya platser och platsantalet stiger till 664.

 

Matematiskt är det därför möjligt att tänka sig att avstå från ca 60 dagvårdsplatser utan att servicenivån skulle försvagas. Granskningen bör i så fall riktas på fastigheter som inte fyller kraven på tidsenliga utrymmen ur verksamhetsmässig synvinkel eller för att de är i dåligt skick, eller att avstå från tillfälliga lösningar ex. baracken som är placerad vid Sirkkala skola. Ifall verksamheten vid Lasarettsgatans daghem upphör avstår den svenskspråkiga dagvårdsverksamheten från 54 platser.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att den svenskspråkiga dagvårdsverksamheten vi Lasarettsgatans daghem upphör när Braheskolan tas i bruk och att hyresavtalet för fastigheten på Lasarettsg.1 sägs upp hösten 2014 ifall fastigheten inte behövs till annan verksamhet inom bildningssektorn.

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att föreslå till nämnden för fostran och undervisning att den svenskspråkiga dagvårdsverksamheten vid Lasarettsgatans daghem flyttar till Braheskolan när Braheskolan tas i bruk och att hyresavtalet för fastigheten på Lasarettsg.1 sägs upp hösten 2014 ifall fastigheten inte behövs till annan verksamhet inom bildningssektorn.

Sändlista

förkNylander Rita
åtgKasvatus- ja opetuslautakunta
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkSihvo-Viemerö Sinikka


Bilagor:

Ssnfu § 28
Bilaga 1:Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tilantarve 2010-luvun loppupuolella