Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 26 | 15.05.2014 | 4 |
5343-2014 (5110)
Ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen kap. 5.4. Elevvård och främjande av trygghet och säkerhet
Sammandrag: -
Ssnfu § 26
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 8.5.2014:
Riksdagen har beslutat om den nya elev-och studerandevårdslagen (1287/2013), som träder i kraft 1.8.2014. På basen av detta har Utbildningsstyrelsen beslutat om ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen kap. 5.4.
Utkastet finns i tilläggsmaterialet. De fem första sidorna utgör de nationella grunderna som är godkända av Utbildningsstyrelsen. På basen av dessa görs sedan den kommunala och skolvisa läroplanen. Helheten är hierarkisk på så sätt att i den kommunala delen repeteras inte texten i den nationella delen.
Tilläggsmaterial: Ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen kap. 5.4.
I lagen definieras vad som är förebyggande, gemensam elevvård och vad som är individuell elevvård.
Där poängteras elevens och vårdnadshavarens delaktighet, dokumentationsfrågor preciseras och tillgängligheten på elevvårdstjänster bestäms så att en elev har rätt att få komma till kurator- eller psykologmottagning inom 7 dagar och i brådskande fall inom 1 dygn.
Den kommunvisa delen har bearbetats i en yrkesövergripande arbetsgrupp där Sinikka Vahalahti har varit de svenskspråkiga skolornas representant. De skolvisa preciseringarna görs i april-maj. Målsättningen är att den kommunvisa delen godkänns i sektionerna under majmötet och att de skolvisa delarna kommer till sektionernas möten i juni.
Förslag Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna förändringarna i den kommunvisa läroplanen gällande elevvården.
BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att godkänna förändringarna i den kommunvisa läroplanen gällande elevvården med tillägg av följande korrigeringar som kom fram:
Kapitel 2.1 - sammansättning: till gruppen kallas regelbundet representanter för elevkåren (inte elevvården)
och kapitel 3.1: Sammankallande av expertgruppen och expertgruppens arbetsmetoder: till gruppen kan höra rektorn, hälsovårdaren, kuratorn, psykologen, läkaren, elevhandledaren, läraren, speciallären eller en annan i den situationen central lärare - ordet rektorn tas bort.
Sändlista
åtgKarlsson Christer
åtgKurtén Elise
åtgLindfors Johanna
förkRinne Outi
förkVahalahti Sinikka
åtgWulff Nicke
åtgVänni Tuija