Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 27 | 15.05.2014 | 5 |
4286-2014 (011)
Eventuell flytt av Arbis till Katedralskolans utrymmen efter renoveringen
Sammandrag: -
Ssnfu § 27
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 8.5.2014:
En eventuell flytt av Arbis till Katedralskolans utrymmen diskuterades under svenska sektionens möte 16.4.2014. Både Åbo svenska arbetarinstituts rektor Sixten Westerby och Katedralskolans rektor Bertel Wahlström var kallade till mötet.
Nuläge
Stadsfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 3.12.2012 byggnadsinvesteringsprogrammet för 2013-2016. I det godkända programmet ingår en grundlig renovering av Katedralskolan. Kostnadskalkylen för projektet uppgår till 7 430 000 euro.
Projektet innefattar en förstärkning av fastighetens grunder och reparationsarbeten inomhus. Målsättningen är att Katedralskolan skall få moderna och tidsenliga utrymmen samt att fastigheten skall fylla de säkerhetsdirektiv som ställs på verksamheten. Därtill är målsättningen med renoveringen att förnya tekniken i fastigheten så att den motsvarar kraven på modern
gymnasieundervisning och att förbättra inneluften i byggnaden.
Själva byggandet börjar 2015 men skolan töms sommaren 2014 så att noggrannare undersökningar och mätningar kan göras i byggnaden under hösten. Katedralskolans verksamhet flyttar till Topeliuksen koulu i juni 2014 och fortgår där tills renoveringen är klar. Enligt uppskattad tidtabell kunde verksamheten i de nyrenoverade utrymmena inledas i augusti 2016. Två planeringsmöten har hållits 31.3 och 28.4.2014. Eftersom planeringen av fastigheten är i gång är det nödvändigt att i detta skede besluta om fastigheten skall planeras enbart från Katedralskolans behov eller om fastigheten skall planeras utgående från att fastigheten i fortsättningen används av både Katedralskolan och Arbis.
Reformprogrammet som godkändes i stadsstyrelsen 3.6.2013 § 267 utmanar stadens tjänstemän att utvärdera den befintliga verksamheten. Speciell uppmärksamhet riktas till utrymmen, kostnader och effektiveringsmöjligheter. Ur denna synvinkel är det befogat att utvärdera ifall en samanvändning av fastigheten för både Katedralskolans och Arbis del skulle betyda effektivieringsmöjligheter eller positiva verksamhetsmässiga synergieffekter.
Utrymmesmässiga och verksamhetsmässiga behov
Båda rektorerna har kommit med utredningar över hur utrymmesbehoven ser ut för Katedralskolans respektive Arbis del. Katedralskolans rektor bedömer att utöver Katedralskolans egna behov kunde det finnas två mindre rum i anslutning till lärarrummet och en större helhet med ett ämnesrum och toaletter och anslutande förvarsutrymmen i gårdsflygelns bottenvåning för en annan användare att förfoga över.
Arbis rektor poängterar att såväl Arbis som gymnasiet behöver egna delar av huset med egna utrymmen och klara ingångar till respektive del. Arbis har långt över 1000 studerande och ca 70 timlärare på årsnivå.
I likhet med S:t Olof och Arbis kan Arbis och gymnasiet dela på en del gemensamma utrymmen. Planeringen av Katedralskolan måste starta om från jämbördig grund om både Arbis och gymnasiet ska kunna verka i byggnaden.
Tilläggsmaterial: Katedralskolans utredning
Arbis powerpoint
Möjligheter till synergieffekter och kostnadseffektiva lösningar
För tillfället förfogar Arbis över 282 kvm egna utrymmen på Kaskisgatan 5. Hyreskostnaderna för dessa är 54 335 euro (se bilaga 1). Kvällstid använder Arbis 4:e våningens utrymmen som S:t Olofsskolan använder dagtid. För detta betalar Arbis inga hyreskostnader. Ifall Arbis verksamhet skulle flyttas till Katedralskolans utrymmen så behöver ändå S:t Olofsskolan ha tillgång till fjärde våningens utrymmen på Kaskisg. 5 och hyreskostnaderna för dessa utrymmen skulle kvarstå. Rent ekonomiskt skulle en flytt till Katedralskolans fastighet betyda en minskning i hyreskostnaderna för Arbis del på 54 335 euro/år. I detta skede har Arbis en delad dagsvaktmästare med Työväenopisto (10%) och en delad kvällsvaktmästare (15%). Ifall Arbis verksamhet flyttar till Katedralskolans fastighet tillkommer kostnader för åtminstone en egen kvällsvaktmästare och synergierna med användningen av gemensamma vaktmästartjänster tillsammans med Työväenopisto skulle försvinna.
Tilläggsmaterial: Hyreskostnader för bildningssektorn
För tillfället utnyttjar Arbis specialutrymmen såsom oljemålningssalen, akvarellsalen, glas- och konstsalen, samt vid behov keramiksalen, textilsalen, språklaboratoriet, auditoriet (50 pers), föreläsningssalen (112 pers. samt festsalen (300 pers.) som Työväenopisto förfogar över. Därutöver delas lärarrum och arbetsplatsutrymmen för lärarna. Ifall Arbis verksamhet flyttar till Katedralskolan borde tillgången till specialutrymmen finnas i Katedralskolan eller en fortsatt användning av vissa specialutrymmen tillsammans med Työväenopisto borde fortsätta.
Sammanfattning
En eventuell flytt av Arbis verksamhet till Katedralskolan skulle ge möjligheter till synergieffekter kring gemensamma utrymmen tillsammans med Katedralskolan. Katedralskolans klassutrymmen skulle vara i effektiv användning både dagtid och kvällstid. A andra sidan skulle synergieffekterna som redan finns tillsammans med S:t Olofsskolan försvinna och möjligheterna till samanvändning av utrymmen med Työväenopisto minska. Enligt rektorernas beskrivning av utrymmen som behövs för respektive verksamhet är det tveksamt om detta kunde förverkligas genom en flytt av Arbis verksamhet till Katedralskolans utrymmen. Den ekonomiska fördel som kunde uppnås med denna flytt är liten.
Förslag Svenska sektionen vid fostran och undervisning beslutar att Arbis verksamhet kvarstår i nuvarande utrymmen vid Kaskisgatan 5.
BeslutBeslutsförslaget godkändes.
Sändlista
förkHelva Mika
förkLehtinen Päivi
förkWahlström Bertel
förkWesterby Sixten