Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2016.04.201410

185-2014 (421)

Riktlinjerna vid beviljande av svenskspråkig dagvårdsplats i Åbo stad

Sammandrag:

Principerna om ordnande och beviljande av dagvårdsplatser ingår i lagen och förordningen om barndagvård. I Åbo ordnas service inom småbarnsfostran enligt dagvårdslagen så, att verksamheten sköts i form av kommunal verksamhet, regionala avtal, inköp av tjänster av privata serviceproducenter och beviljande av servicesedlar till dem som använder tjänsterna. Ett barns vårdnadshavare kan som alternativ till den dagvårdsplats som kommunen anvisar ordna barnets vård på ett annat sätt och har då rätt till stöd för hemvård och privat vård av barn (lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn). Bestämmelser om den avgiftsfria förskoleundervisningen ingår i lagen om grundläggande utbildning. Utöver de riksomfattande bestämmelserna har Åbo stad en plan för ordnande av dagvård med riktlinjer för olika frågor i samband med anvisande av dagvårdsplats. Bilaga 1: Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä

Ssnfu § 20

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson 16.4.2014:

 

Planen för ordande av dagvård, stadsstyrelsen 7.5.2012 § 234

 

Stadsstyrelsen beslöt att nämnden för fostran och undervisning ska utveckla dagvården inom ramen för de budgeterade resurserna och enligt följande strategiska principer:

 

- den ökade efterfrågan på tjänster inom småbarnsfostran ska styras till den privata serviceproduktionen i syfte att öka den privata serviceproduk­tionens andel inom åtta år från målnivån 2012 (23 %) till 30 %

 

- utbudet av lättare serviceformer inom dagvården ska utökas och styrningen av servicen samt rådgivningen om servicen ska utvecklas inom ramen för den helhet som beställer denna service

 

- servicesedeln ska bli en permanent finansieringsform för privat dagvård och en regelbok ska utarbetas med praktiska anvisningar om användningen av servicesedlar inom verksamheten. I regelboken ska bl.a. tas ställning till hur kvalitetskriterierna för olika tjänster ska fastställas och hur uppföljningen ska ordnas, hur praxis i fråga om servicesedlarna och den kommunala dagvården ska förenhetligas och hur värdet på servicesedeln ska justeras

 

- den privata dagvården skall också i framtiden finansieras med stöd för privat vård och kommuntillägg till detta

 

- för att koordinera stadens verksamhet och den privata serviceverksamheten ska ett service- och rådgivningssystem utvecklas.

 

Eftersom styrningen av servicen inom småbarnsfostran centraliserats är det skäl att inom småbarnsfostran, utöver de bestämmelser som ingår i dagvårdslagen och -förordningen samt planen för ordnande av dagvård, dra upp riktlinjerna för de primära principerna enligt vilka dagvårdens serviceenhet beviljar dagvårdsplatser. Även om den svenska småbarnsfostrans ansökningar och placeringar fortsättningsvis sköts av tjänstemännen inom det svenska resultatområdet finns det ett behov att definiera riktlinjer för dagvårdsplaceringarna inom den svenskspråkiga verksamheten. Beträffande informationen till vårdnadshavarna bör allt större vikt läggas sakkunskap kring barns språkutveckling och de särdrag som gäller inom den svenskspråkiga verksamheten.

 

Finska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning har 22.8.2012 § 26 fattat beslut om hur skiftesvården ska organiseras. I detta skede finns det ingen anledning att ändra riktlinjerna för hur skiftesvården ska organiseras. För den svenskspråkiga verksamhetens del finns det planer att erbjuda kvällsdagvård i den nya enheten Braheskolan. Under flera års tid har svenskspråkiga barn i behov av skiftesdagvård placerats till de finska enheterna eller flyttas över från svenska enheter till finska de kvällar som de haft vårdbehov.

 

Riktlinjerna för hur dagvårdsplatser ska beviljas inom svensspråkig småbarnsfostran i Åbo

 

Inom svenskspråkig småbarnsfostran i Åbo tillämpas de ovan nämnda bestämmelserna och planen för ordnande av dagvård och dessutom de nedan angivna riktlinjerna och principerna, då beslut fattas om dagvårdsplatser. Syftet med riktlinjerna är att alla familjer i Åbo ska behandlas på ett jämlikt sätt då dagvårdsplatser beviljas, samt att trygga de svenskspråkiga och tvåspråkiga barnens möjligheter till dagvård på sitt eget modersmål och det blivande skolspråket.

 

Till den svenskspråkiga dagvården placeras svenskspråkiga och tvåspråkiga barn. Därmed är svenskspråkig dagvård en naturlig grund till den svenska lärostigen. En enhetlig svenskspråkig lärostig bygger på tanken där barnen inleder sin lärostig i svensk dagvård för att få de språkliga förutsättningarna till en framgångsrik och trygg skolgång.

 

Barnens vårdnadshavare har enligt 11 § i dagvårdslagen rätt att en av kommunen anordnad dagvårdsplats för sitt barn. Tjänstemännen utreder likväl alltid familjernas verkliga vårdbehov och presenterar alla alternativ som motsvarar det behov som familjen och frågavarande barnet har. Strävan är att styra familjerna att använda sig av lättare dagvårdsalternativ än heltidsdagvård, om inte barnet har ett verkligt behov av heltidsvård på grund av vårdnadshavarnas arbete eller studier

 

Vid utredning av dagvårdsbehovet diskuteras även den dagliga vårdtiden. De alternativa arrangemangen inom skiftesvården diskuteras med familjen, eftersom rätten till skiftesvård inte är subjektiv

Vid bedömningen av vårdbehovet beaktas barnets behov (intensifierat eller särskilt stöd), behovet att lära sig svenska, samt familjesituationen (t.ex. möjligheterna att skjutsa barnen, ensamförsörjare, faktorer som påverkar vårdnadshavarnas hälsa, dagvårdsarrangemangen för syskonen).

 

Vid beviljande av dagvårdsplats iakttas de tider som ingår i 2 § i dagvårdsförordningen. Då ett barn återkommer till dagvården efter vårdgarantin tillämpas den tidsfrist som förvaltningsorganet särskilt har fastställt.

 

Då verksamhetsperioden inleds utformas barngrupperna så att barnen har så få förflyttningar som möjligt från en grupp till en annan. Överflyttningarna mellan olika enheter görs vanligen i början av verksamhetsperioden. De som i början av en ny verksamhetsperiod ansöker om förflyttning prioriteras i förhållande till nya sökande.

 

Den svenskspråkiga förskolan följer grundläggande undervisningens elevupptagningsområden. Hemadressen styr barnet till en viss förskola och därmed vidare till områdets skola. För att trygga möjligheten till bestående kompisrelationer från dagvård till förskola är det ändamålsenligt att beakta hemadressen redan vid antagningen till dagvård. I mån av möjlighet placeras barn till barndagvård inom det geografiska upptagningsområdets daghem.

 

Barn beviljas vårdplats enligt vårdbehovet. Om de 11 eller 16 vårddagar som överenskommits i vårdavtalet för ett barn inte baserar sig på vårdnadshavarnas arbete eller studier fastställs barnets närvarodagar i vårdavtalet (t ex. närvaro måndag, tisdag, onsdag, max 11 dagar i månaden) Ett skriftligt avtal ingås, för minst en period på tre månader, innan dagvårdsavgiften fastställs.

 

Då ett barn beviljats vårdsplats fr.o.m. en viss dag kan den tidpunkt som barnet ska börja i dagvård framflyttas en gång, maximalt en månad, om det finns motiveringar för detta (t.ex. barnets insjuknande, permittering/uppsägning från arbetet, ändringar i familjeförhållandena). Om dagvården inte kan inledas efter att tidpunkten redan en gång framflyttats sägs barnets dagvårdsplats upp och vid behov skall en ny dagvårdsansökan inlämnas.

 

Rätten till en beviljad vårdplats förfaller om familjen inte tar emot dagvårdsplatsen. Familjerna bekräftar sitt beslut genom att returnera blanketten Meddelande om mottagande av dagvårdsplatsinom två veckor efter att familjen delgivits beslutet.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar fastställa de ovan angivna riktlinjerna för svenskspråkig småbarnsfostran i Åbo. Riktlinjerna tillämpas fr.o.m. 1.5.2014 vid beviljande av dagvårdsplats.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkRantanen Maija-Liisa
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka