Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 22 | 16.04.2014 | 1 |
146-2014 (421)
Justering av villkoren för vårdgaranti vid Åbo stads svenskspråkiga daghem
Sammandrag: -
Ssnfu § 22
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson, 16.4.2014:
Med dagvårdens vårdgaranti avses att ett barn har möjlighet att återfå sin tidigare dagvårdsplats efter ett tillfälligt avbrott. Enligt dagvårdsanordnaren är syftet med vårdgarantin att göra det lättare för familjerna att inte använda sig av dagvård då föräldrarna tillfälligt stannar hemma. En familj har rätt till hemvårdsstöd då barnet inte är i dagvård. Ur barnets och föräldrarnas synvinkel sett innebär vårdgarantin att användningen av dagvård tryggt kan avbrytas när familjens situation ger möjligheter till detta. Garantin att få återkomma till den tidigare dagvårdsplatsen motsvarar andan i dagvårdslagen om att ett barn ska ha permanenta och trygga relationer och en uppväxtmiljö som beaktar barnets utgångssituation.
Vid Åbo stads daghem infördes dagvårdens vårdgaranti 1.1.2011. Undervisningsnämnden fattade 15.9.2010 § 171 (6791-2010) beslut om villkoren för denna vårdgaranti. Inom familjedagvården har vårdgarantin inte tagits i bruk med hänvisning till de särdrag som kännetecknar familjedagvården. I praktiken har vårdgarantin i Åbo inte varit ett attraktivt alternativ för hemmavarande föräldrar. Däremot har barnen ofta fortsatt på samma vårdplats enligt det tidigare vårdbehovet utan avbrott, alternativt har vårdbehovet ändrats så, att barnet varit i vård 11 eller 16 dagar per månad.
Enligt den respons som familjerna gett har dagvårdens vårdgaranti inte motsvarat deras behov pga. de strikta tidsbegränsningar som ingår i villkoren: anmälan minst fyra månader innan dagvårdsplatsen åter behövs efter vårdgarantin och möjligheten att återvända till dagvård endast i augusti. Dessa strikta ramar har inte motsvarat de behov som finns i familjerna.
Sedan vårdgarantin infördes har det skett mycket förändringar inom verksamhetsmiljön för småbarnsfostran. Situationerna inom olika familjer och därmed behovet av dagvård har blivit allt mera mångfasetterat. Inom småbarnsfostran har man försökt bemöta utmaningarna så att man utvecklat servicen.
Ett beslut om att ändra tidsgränserna i villkoren för vårdgarantin inom dagvården så att de blir flexiblare kunde stöda familjerna att tillfälligt övergå från heltidstjänster till lättare alternativ eller att stanna hemma med barnen.
Följande ändringar föreslås:
- Med vårdnadshavaren ingås ett avtal om vårdgaranti inom dagvården och i det fastställs tiden för avbrottet. Avtalet undertecknas av barnets vårdnadshavare samt chefen för respektive dagvårdsenhet.
-Förutsättningen för vårdgaranti är att avbrottet inom dagvården fortgår minst fyra månader i en följd.
-Då vårdavbrottet innefattar alla tre sommarmånaderna juni-juli-augusti bör vårdavbrottsperioden vara längre, minst 5 månader
Familjen avtalar om minst fem månaders vårdavbrott över sommarmånaderna
t ex. för perioden 1.5- 31.9
t ex. för perioden 1.6- 30.10
- Om enbart en del av sommarmånaderna ingår i vårdavbrottsmånaderna gäller 4 månaders avbrottsregeln
Familjen avtalar om minst fyra månaders vårdavbrott när enbart 1-2 sommarmånader ingår i frånvarotiden
t ex. för perioden1.4- 31.7
t ex. för perioden 1.7 – 30.10
- Åbo stad förbinder sig att anvisa barnen som avbrutit sin dagvård tillbaka till sin tidigare vårdplats, då den överenskomna tiden för avbrottet gått ut. Om familjen önskar häva det avtal om avbrott på över fyra månader som ingåtts, kan avtalet hävas 30 dagar från att ett skriftligt meddelande om uppsägning av vårdavbrott mottagits på dagvårdsenheten.
- Om ett barn behöver dagvård enligt villkoren i 2 § i förordningen om dagvård, förfaller avtalet om avbrott och dagvårdplats ordnas för barnet inom ramen för de fastställda tidsfristerna.
- Vårdgarantin kan inte genomföras inom familjedagvården
FörslagSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att vårdgarantin inom dagvården tillämpas vid Åbo stads svenskspråkiga daghem enligt följande villkor fr.o.m. 1.5.2014.
BeslutBeslutsförslaget godkändes.
Sändlista
förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkRantanen Maija-Liisa
förkRosenberg Nina
förkSihvo-Viemerö Sinikka