Åbo stad | § | Sammanträdets datum | Ärende nr | 1 |
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning | 19 | 16.04.2014 | 9 |
4252-2014 (011)
Beslut om att upphöra med dagvårdsverksamhet vid Lasarettsgatans daghem när Braheskolan tas i bruk
Sammandrag:
Svenska dagvårdsområdet är en helhet med kommunalt och privat producerade dagvårds- och förskoleplatser. Enligt stadstyrelsen beslut 7.5.2012 § 234 bör dagvården utvecklas inom ramen för de budgeterade resurserna och en allt större del av dagvårdsplatserna bör i framtiden produceras av privata aktörer. I beslutet om hur dagvården skall ordnas påtalas att samarbetet dagvård, förskoleverksamhet och skola borde intensifieras både ur verksamhetsmässigt och ekonomiskt perspektiv. Med det ekonomiska perspektivet avses främst ett effektivt utnyttjande av fastigheterna. Reformprogrammet som godkändes i stadsstyrelsen 3.6.2013 § 267 utmanar stadens tjänstemän att utvärdera den befintliga verksamheten. För bildningssektorn betyder reformprogrammet framförallt att användningen av befintliga fastigheter ses över i syfte att effektivera verksamheten och att bilda tillräckligt stora enheter som också är ändamålsenliga för verksamheten.
Ssnfu § 19
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson, 16.4.2014:
Planerade ändringar i den kommunala dagvårdsverksamheten under verksamhetsåren 2014-15
Den nya Braheskolan på adressen Djupdikesvägen 27 kommer att tas i bruk våren 2015. I Braheskolan kommer att finnas dagvårdsverksamhet, förskoleundervisning, åk 1-2 i grundläggande utbildning samt morgon och eftermiddagsverksamhet. Från klass 3 kommer barnen att fortsätta i Cygnaeus skola. På detta sätt bildas en enhetlig lärostig för de yngre barnen och verksamhetsmässigt finns förutsättningar för ett tätt samarbete mellan dagvård, förskola och skola.
I den ursprungliga planen för Braheskolan fanns det två dagvårdsgrupper med sammanlagt 33 platser. Antalet daghemsgrupper planeras nu att öka från 2 till 4. Braheskolan fylls gradvis med elever och därför kan dagvården tillfälligt ta i bruk två rum på nedre våningen i Braheskolan. På så sätt kan antalet dagvårdsplatser ökas till dryga 60 platser. Ökningen gäller huvudsakligen grupper med 4-5 åringar som sedan fortsätter i förskolan i Braheskolan.
I och med att Braheskolan tas i bruk behöver vi avstå från annan verksamhet eftersom hyreskostnaderna avsevärt stiger på det svenska området. Information om dagens hyresnivå för Lasarettsgatans daghem finns i bilaga 1. Hyreskostnaderna är 87 000 euro på årsnivå.
Bilaga 1 Hyreskostnader i svenskspråkig småbarnsfostran
Lasarettsgatans daghem verkar i en gammal fastighet som står inför renoveringsbehov. Lasarettsgatans daghem har under många år varit på renoveringslistorna men har inte beviljats medel för en grundlig renovering som byggnaden behöver. Trots en omfattande renovering skulle ske, med en förhöjning av hyreskostnaderna som följd, skulle fastigheten ändå inte kunna erbjuda utrymmen som fyller verksamhetsmässiga krav som ställs på nutida dagvårdsutrymmen. Byggnaden är skyddad på grund av sitt historiska värde, vilket också skulle ställa krav på en framtida renovering. Planen är därför att verksamheten vid Lasarettsgatans daghem upphör när Braheskolans utrymmen tas i bruk och att hyresavtalet sägs upp på hösten 2014.
För tillfället finns 54 barn på Lasarettsgatans daghem. Redan inkommande höst kommer antalet barn att minska när de blivande förskolebarnen (14 barn) flyttar till sina förskolor och nya barn inte tas in. Sammanlagt finns 21 barn som hör till Braheskolans område i dagvård på Lasarettsgatans daghem. Föräldrarna vid Lasarettsgatans daghem har fått information om de blivande ändringarna 31.3.2014, och en föräldrakväll har ordnats 8.4 för att svara på föräldrarnas frågor. När verksamheten upphör placeras en stor del av barnen i Braheskolan och de som hör till Sirkkala eller Cygnaeus distrikt placeras om möjligt i de dagvårdsenheter som är fysiskt nära de skolor de sedan kommer att gå i.
Från och med hösten 2014 kommer också ny verksamhet att inledas, vilket underlättar dagvårdssituationen helhetsmässigt på det svenskspråkiga området.
Från september 2014 planeras svenskspråkig lekskoleverksamhet att påbörjas i församlingens utrymmen, Aurelia, på Auragatan. Personalen kommer från stadens nuvarande verksamhet, inga nya anställningar behövs. Personalen planeras ha ordinarie anställning i stadens daghem/förskolor och sedan jobba 3-4 förmiddagar i veckan med klubbverksamheten.
En ny privat dagvårdsenhet planeras att öppnas i Hirvensalo 4.8.2014, då daghemmet Knatteskär böjar med sin verksamhet. Knatteskär hör till Verkanappulat företaget som för tillfället har nio (9) andra daghem i Åbo regionen. Verkanappulat har hittills haft finskspråkiga och tvåspråkiga enheter, men Hirvensalo daghemmet kommer att bli deras första svenskspråkiga daghem. Daghemmet kommer att erbjuda dagvård med servicesedel samt med privatdagvårds stöd (FPA) till småbarn i ålder 1-6, tills att barnen börjar förskolan. Daghemmet börjar med ca 25-30 barnplatser inkommande höst.
Sammanfattningsvis är planerna att:
-dagvårdsverksamheten vid Lasarettsgatans daghem upphör när Braheskolan tas i bruk
-hyresavtalet för fastigheten på Lasarettsgatan 1 sägs upp hösten 2014
Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:
Förslag Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslår till nämnden för fostran och undervisning att dagvårdsverksamheten vid
Lasarettsgatans daghem upphör och att hyresavtalet för fastigheten på
Lasarettsg.1 sägs upp hösten 2014.
BeslutÄrendet remitterades enhälligt för vidare utredning.
Sändlista
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkRantanen Maija-Liisa
förkSihvo-Viemerö Sinikka
Bilagor:
Ssnfu § 19
Bilaga 1:Bilaga 1 Hyreskostnader småbarnsfostran