Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning429.01.20144

847-2014 (5112)

Bildandet av förskolegrupper läsåret 2014-2015

Sammandrag: -

Ssnfu § 4

Servicechef Hanna Karlsson och direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 24.1.2014:

Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning.

Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt som möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola. Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände vid sitt möte 3.12.2013 § 75 intagningskriterier för förstahands- och andrahandsintagningen i förskolorna.

 

Utgångspunkten är att förskoleundervisningsgrupperna ska bestå av 13 barn som deltar i förskoleundervisningen. Undantag är dock grupper med barn som fått beslut om särskilt stöd eller förskolegrupper och förundervisningsgrupper inom skiftesvården som använder metoder inom språkpedagogik eller alternativ pedagogik. I dessa grupper kan antalet barn vara mindre. Undantag för minimiantalet barn i gruppen kan också göras av särskilda orsaker, t.ex. på grund av antalet barn som bor på serviceområdet eller på grund av begränsningar i de utrymmen som används i undervisningen. Undantag från minimiantalet görs under läsåret 2014-2015 så att minimiantalet under övergångsperioden tills Braheskolan färdigställs fortsättningsvis är 7 barn i gruppen.

 

Under läsåret 2014 – 2015 finns det 105 platser i den svenskspråkiga kommunala förskoleundervisningen.

 

Maximala antalet förskoleplatser:

 

Cygnaeus förskola   63

Sirkkala förskola            42

 

Anmälningstiden till den svenska förskoleundervisningen varade från 2-13.1.2014. Vid anmälningstidens slut hade sammanlagt 103 anmälningar inlämnats. Ytterligare 11 anmälningar lämnades in ännu efter att ansökningstiden gått ut. Sammanlagt anmäldes 114 barn till den svenska förskoleundervisningen. Samtliga anmälningar har beaktats i beredningsarbetet.

Förskoleanmälningarnas enhetsvisa fördelning är:

Sirkkala förskola      47

Cygnaeus förskola      45

Folkhälsan Kastanjen       6

Sateenkaarikoto Lyckobo       8

Villa Solaris          8

Minimiantalet 7 barn i gruppen i svensk förskolundervisning uppfylls i Daghemmet Sateenkaarikoto Lyckobo samt i daghemmet Villa Solaris. Separata köpavtal görs med dessa enheter.

En bedömning utgående från kriterierna för första och andrahandsintagning till förskoleundervisningen har gjorts. I Sirkkala dagvårdsenhet fylls förskolans fastställda platser (42) under verksamhetsåret 2014-15 enligt följande:

38 barn placeras i Sirkkala förskola enligt förstahandskriteriet

-rätt till plats i den förskola till vilket barnet hör enligt de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen

4 barn placeras i Sirkkala förskola, enligt andrahandskriteriet

-Eleven har syskon i skolan där förskolan ordnas

 

De barn som inte får plats i Sirkkala förskola beviljas en plats i Cygnaeus förskola, alltså den förskola till vilket barnet hör enligt elevupptagningsområde. Två barn från regionen har sökt till Cygnaeus förskola och placeras där eftersom utrymme finns. De barn som anmälts till privat förskoleundervisning i Folkhälsans daghem Kastanjen beviljas förskoleplats i den förskola till vilket barnet hör enligt elevupptagningsområde. Gruppsammansättningen i de två kommunala förskolorna planeras så att barnen som tillhör Braheskolas blivande upptagningsområde placeras i samma grupper. Således bryts inte kamratsrelationerna då verksamheten börjar i Braheskolan och barnen flyttas över till den nya enheten.

 

Förskoleplaceringarna läsåret 2014-2015 är följande:

 

Sirkkala förskola       42

Cygnaeus förskola       55

Sateenkaarikoto Lyckobo    8

Villa Solaris         8

 

 

Förslag           Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar om bildandet av undervisningsgrupper inom den svenska förskoleundervisningen enligt förslaget. Därtill beslutar svenska sektionen att

förskoleundervisning ordnas med separata köpavtal under verksamhetsåret 2014-15 i daghemmen Villa Solaris och Sateenkaarikoto Lyckobo.

 

 

 

 

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkDaghemmet Lyckobo - Sateenkaarikoto
förkDaghemmet Villa Solaris
förkErlund Viveka
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkRosenberg Nina