Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5326.09.20134

9078-2013 (510)

Elevupptagningsområden inom svenskspråkig fostran och undervisning

Sammandrag: -

Ssnfu § 53

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Nuvarande elevupptagningsområden inom svenskspråkig fostran och undervisning har fastställts i Undervisningsnämndens svenska sektion 18.11.2010 § 59. Förslag till nya elevupptagningsområden behandlades i svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning 29.8.2013 § 46 och remitterades då för ny beredning.

 

För den svenska grundläggande utbildningens del är staden indelad i elevupptagningsområden beträffande årskurserna 1-6. I årskurserna 7-9 är hela staden ett enda elevupptagningsområde. Förskolan följer den indelning som gäller i årskurserna 1-6.

 

För årskurserna 1-6 finns Cygnaeus skolas elevupptagningsområde och Sirkkala skolas elevupptagningsområde. Områdena inom staden är följande:

 

Cygnaeus skola: Områden väster och norr om Aura å, väster om gatulinjen Martinsgatan-Kungsgårdsgatan-Uittamovägen, Uittamo, Katarina, Hirvensalo, Satava, Kakskerta och Runsala.

 

Sirkkala skola: Områden söder och öster om Aura å med följande undantag: ett område väster om gatulinjen Martinsgatan-Kungsgårdsvägen-Uittamovägen samt Uittamo och Katarina.

 

Från augusti 2015 är det planerat att Braheskolan på adressen Djupdikesvägen 27 tas i bruk och ger plats för sammanlagt ca 155 barn i dagvård, förskola och åk 1-2. Braheskolan är planerad för två parallella förskolegrupper samt två parallellklasser i årskurserna 1-2. När Braheskolan tas i bruk behöver elevupptagningsområdena ses över. Den nya indelningen i områden har beaktat såväl skolornas utrymmeskapacitet som kommunikationsmöjligheter inom kollektivtrafiken.

 

De nya elevområdena kan beskrivas på följande sätt:

 

Cygnaeus skolas elevupptagningsområde där Braheskolan ingår:

 

Områden väster och norr om Aura å, väster om gatulinjen Jungfrustigen-Stenhuggaregatan, Bäckergatan, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Skäribovägen och Södra Bågen, samt Uittamo, Ispois, Katarina, Hirvensalo, Satava, Kakskerta och Runsala.

 

Braheskolan åk 1-2

 

Områden söder och väster om Aura å, väster om gatulinjen Jungfrustigen-Stenhuggaregatan, Bäckergatan, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Meriläisvägen och Södra Bågen, samt Uittamo, Ispois, Katarina, Hirvensalo och Satava

 

Sirkkala skolas elevupptagningsområde:

 

Områden söder och öster om Aura å med följande undantag: ett område väster om gatulinjen Jungfrustigen, Stenhuggaregatan, Bäckergatan, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Skäribovägen och Södra Bågen samt Uittamo, Ispois och Katarina.

I och med att elever från S:t Karins inte längre går i Sirkkala skola gjordes 18.11.2010 också en ändring om att de områden som geografiskt ligger nära Sirkkala skola överfördes till Sirkkala skolas elevupptagningsområde. Den naturliga gränsen ansågs vara Aura å och de stadsdelar som då överfördes till Sirkkala skolas elevområde var Nummisbacken, Svalberga, Kråkkärret, Kurala och Kohmo. I och med att Sirkkala skolas distrikt enligt detta förslag geografiskt krymper är det befogat att dessa områden som då överfördes till Sirkkala skolas distrikt också i fortsättningen hör till Sirkkala skola.

 

 

Bilaga 1: Nya elevupptagningsområden

Bilaga 2: Ny och gammal gräns för elevupptagningsområden

 

Elever från de kommuner som har avtal med Åbo om ordnande av svensk grundläggande utbildning hänförs till skolorna enligt följande:

 

Cygnaeus skola: Reso, Nådendal, Lundo, Rusko, Masku, Virmo, Aura, Nousis och Nystad.

 

Sirkkala skola: Pemar och Sagu.

 

S:t Olofsskolan: alla kommuner med avtal, samt S:t Karins (åk 7-9).

 

Den nya indelningen betyder att Braheskolans elever fortsätter sin skolgång i Cygnaeus skola i årskurserna 3-6. Sirkkala skolas elevuppptagningsområde har krympt med tanke på att lätta trycket på Sirkkala skola så att planeringen med 2 parallellklasser håller. I övrigt följer de nya gränserna i stort sett samma indelning mellan Cygnaeus och Sirkkala elevupptagningsområden som tidigare.

 

I och med att Braheskolan beräknas stå färdig i augusti 2015 är det befogat att de nya distriktsgränserna börjar gälla från 1.1.2015. Anmälningarna både till förskola och skola sker i januari.

 

 

 

Förslag:Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att elevområdena för Cygnaeus skola och Sirkkala skola justeras i enlighet med föredragningen ovan från och med 1.1.2015.

 

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

åtgAlapaattikoski Tapio
förkJalonen Timo
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 53
Bilaga 1:Nya elevupptagningsområden
Bilaga 2:Ny och gammal gräns för elevupptagningsområden