Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4629.08.20134

9078-2013 (510)

Elevupptagningsområden inom svenskspråkig fostran och undervisning

Sammandrag: -

Ssnfu § 46

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

Nuvarande elevupptagningsområden inom svenskspråkig fostran och undervisning har fastställts i Undervisningsnämndens svenska sektion 18.11.2010 § 59. För den svenska grundläggande utbildningens del är staden indelad i elevupptagningsområden beträffande årskurserna 1-6. I årskurserna 7-9 är hela staden ett enda elevupptagningsområde. Förskolan följer den indelning som gäller i årskurserna 1-6.

 

För årskurserna 1-6 finns Cygnaeus skolas elevupptagningsområde och Sirkkala skolas elevupptagningsområde. Områdena inom staden är följande:

 

Cygnaeus skola: Områden väster och norr om Aura å, väster om gatulinjen Martinsgatan-Kungsgårdsgatan-Uittamovägen, Uittamo, Katarina, Hirvensalo, Satava, Kakskerta och Runsala.

 

Sirkkala skola: Områden söder och öster om Aura å med följande undantag: ett område väster om gatulinjen Martinsgatan-Kungsgårdsvägen-Uittamovägen samt Uittamo och Katarina.

 

Från augusti 2015 är det planerat att Braheskolan på adressen Djupdikesvägen 27 tas i bruk och ger plats för sammanlagt ca 155 barn i dagvård, förskola och åk 1-2. Braheskolan är planerad för två parallella förskolegrupper samt två parallellklasser i årskurserna 1-2. När Braheskolan tas i bruk behöver elevupptagningsområdena ses över. Den nya indelningen i områden har beaktat såväl skolornas utrymmeskapacitet som kommunikationsmöjligheter inom kollektivtrafiken.

 

De nya elevområdena kan beskrivas på följande sätt:

 

Cygnaeus skolas elevupptagningsområde där Braheskolan ingår:

 

Områden väster och norr om Aura å, väster om gatulinjen Jungfrustigen-Stenhuggaregatan-Kuppisgatan 51, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Meriläisv. och Södra Bågen, samt Uittamo, Ispois, Katarina, Hirvensalo, Satava, Kakskerta och Runsala.

 

Braheskolan åk 1-2

 

Områden söder och väster om Aura å, väster om gatulinjen Jungfrustigen-Stenhuggaregatan-Kuppisgatan 51, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Meriläisvägen och Södra Bågen, samt Uittamo, Ispois, Katarina, Hirvensalo och Satava

 

Sirkkala skolas elevupptagningsområde:

 

Områden söder och öster om Aura å med följande undantag: ett område väster om gatulinjen Jungfrustigen-Stenhuggaregatan-Kuppisgatan 51, Bäckerstigen, Luolavuorivägen, väster om korsningen Meriläisvägen och Södra Bågen samt Uittamo, Ispois och Katarina.

 

Bilaga 1: Elevupptagningsområden på kartan

 

Elever från de kommuner som har avtal med Åbo om ordnande av svensk grundläggande utbildning hänförs till skolorna enligt följande:

 

Cygnaeus skola: Reso, Nådendal, Lundo, Rusko, Masku, Virmo, Aura, Nousis och Nystad.

 

Sirkkala skola: Pemar och Sagu.

 

S:t Olofsskolan: alla kommuner med avtal, samt S:t Karins (åk 7-9).

 

Den nya indelningen betyder att Braheskolans elever fortsätter sin skolgång i Cygnaeus skola i årskurserna 3-6. Sirkkala skolas elevuppptagningsområde har krympt med tanke på att lätta trycket på Sirkkala skola så att planeringen med 2 parallellklasser håller. I övrigt följer de nya gränserna i stort sett samma indelning mellan Cygnaeus och Sirkkala elevupptagningsområden som tidigare.

 

I och med att Braheskolan beräknas stå färdig i augusti 2015 är det befogat att de nya distriktsgränserna börjar gälla från 1.1.2015. Anmälningarna både till förskola och skola sker i januari.

 

 

 

Förslag:Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att elevområdena för Cygnaeus skola och Sirkkala skola justeras i enlighet med föredragningen ovan från och med 1.1.2015.

 

 

BeslutÄrendet remitterades för förtydligande på förslag av Vesa Hanski, samtliga övriga medlemmar understödde förslaget.

Sändlista

åtgAlapaattikoski Tapio
förkJalonen Timo
förkKarlsson Hanna
förkKurtén Elise
förkWulff Nicke


Bilagor:

Ssnfu § 46
Bilaga 1:Elevupptagningsområden på kartan