Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3623.05.20136

5379-2013 (011)

Utlåtande gällande organisationsförändringen vid Åbo Yrkesinstitut

Sammandrag: -

Ssnfu § 36

Organisationen vid Åbo Yrkesinstitut kommer att förnyas från och med 1.8.2013. Åbo Yrkesinstitut har svenskspråkig examensrätt när det gäller grundexamen inom företagsekonomi och grundexamen inom informations-och kommunikationsteknik. För tillfället har den svenskspråkiga enheten handel och data vid Åbo yrkesinstitut en egen utbildningschef som fungerar som närmaste förman för personalen. I den nya organisationen skulle det finnas en gemensam utbildningschef för svensk-och finskspråkig handelsutbildning som samtidigt skulle fungera som förman för personalen.

 

I sektordirektörens beslut 28.1.2013 om hur förvaltningen inom bildningssektorn skall ordnas finns beskrivet om uppgifter och befogenheter för förmännen inom bildningssektorn. I offentlig förvaltning läggs speciell vikt på att tjänsteinnehavarens befogenheter är definierade. I tilläggsmaterialet beskrivs den närmaste chefens uppgifter i 1§ och utbildningschefens arbetsuppgifter i 21§. I den nya organisationen skulle utbildningschefen fungera båda som närmaste förman för personalen och som utbildningschef. Den svenska utbildningen skulle från och med 1.8.2013 ledas av en teamansvarig. Den teamansvariga har inga förmansbefogenheter. Den teamansvarigas uppgifter såsom de är nu finns beskrivna i tilläggsmaterialet.

 

Tilläggsmaterial:

 

Ammatillisen koulutuksen tulosalueen organisaation uudistus 1.8.2013 lukien

 

Hallinnonjärjestämispäätös

 

Intern rekrytering av teamansvariga vid Åbo Yrkesinstitut med uppgiftsbeskrivning

 

Den svenska utbildningen inom handel och data har haft en förhållandevis självständig roll inom Åbo Yrkesinstitut. Utbildningschefen har skött det operativa innefattande bl.a. läroplansarbete, schemaläggning, korttidsvikariat, budgetberedning och -uppföljning, disciplinära frågor samt kontakt med studerande och föräldrar. Utbildningschefen har också skött många uppgifter som är specifika för den svenskspråkiga utbildningen såsom översättningsarbete, projektadministration för svenskspråkiga projekt, nätverkande med övrig svenskspråkig yrkesutbildning samt planering av svenskspråkig fortbildning för lärarna vid enheten.

 

Eftersom omorganiseringen väckt oro och många frågor bland personalen vid enheten för handel och data föreslås att nedanstående utlåtande riktas till nämnden för fostran och utbildning.

 

Svenska sektionens utlåtande gällande omorganiseringen vid Åbo yrkesinstitut

 

Svenska sektionen har tagit del av resultatområdesdirektör Hannu Immonens beslut gällande förnyandet av organisationen inom yrkesutbildningens resultatområde fattat 3.5.2013 (Ammatillisen koulutuksen tulosalueen organisaation uudistus 1.8.2013 lukien).

 

Svenska sektionen motsätter sig inte organisationsreformen i sin helhet, men vill fästa nämndens uppmärksamhet på vilka konsekvenser organisationsförändringen kan få för den svenska utbildningen samt riktar några frågor till nämnden att besvaras.

 

I och med organisationsförändringen kommer den svenska utbildningschefens roll vid enheten handel och data att försvinna. I stället organiseras den svenska utbildningen, som ger grundexamen i företagsekonomi respektive informations-och kommunikationsteknik, tillsammans med den finskspråkiga motsvarande utbildningen under en gemensam utbildningschef. I dagens läge motsvarar rektors roll ganska långt den som utbildningschefen kommer att ha i den nya organisationen. Denna utbildningschef blir samtidigt närmaste förman för både den svenskspråkiga-och den finskspråkiga utbildningen.

 

Ingenting finns för tillfället stadgat gällande denna utbildningschefs språkkunskaper. Förmannen leder den operativa verksamheten som innefattar muntlig och skriftlig kommunikation med både personal och studerande samt deras vårdnadshavare. Denna kommunikation måste kunna ske på svenska. Beslutet gällande omorganiseringen av yrkesinstitutets verksamhet i dess nuvarande form garanterar inte att dessa verksamhetsförutsättningar fylls för den svenskspråkiga utbildningens del.

 

Omorganiseringen är en förvaltningsreform som får speciella konsekvenser för den svenskspråkiga utbildningen och dess verksamhetsförutsättningar . Svenska sektionen påtalar att en språklig konsekvensbedömning borde ha gjorts innan beslutet togs. Justitiekanslern slår i sitt beslut, JK 30.10.2009 OKV/1370/1/2009, fast att språkliga konsekvenser skall bedömas också när förvaltningen organiseras. Enligt justitiekanslern kan ändamålsenlighetssynpunkter och ekonomiska synpunkter inte tillmätas samma vikt vid bedömningen som grundrättigheter.

 

Svenska sektionen ställer därför följande frågor till nämnden i anslutning till omorganiseringen vid Åbo yrkesinstitut:

 

1.Vilka språkkrav kommer att finnas för den utbildningschef som leder den svenskspråkiga och finskspråkiga handelsutbildningen?

Svenska sektionen vill fästa uppmärksamhet vid förvaltningsstadgans 66§ där det stadgas följande:

 

Stadsstyrelsen och övriga myndigheter ska vid anställande av tjänsteinnehavare och arbetstagare och i övrigt se till att det i stadens förvaltnings-, service- och affärsverksamhet finns tillgång till sådana tjänster på finska och svenska som språklagen förutsätter samt i mån av möjlighet vid behov också på andra språk. ”

 

Svenska sektionen vill också fästa nämndens uppmärksamhet på lagen om yrkesutbildning 21.8.1998/630

§ 40

 

”Varje läroanstalt där det ordnas utbildning enligt denna lag skall ha en rektor som svarar för verksamheten. Vid tvåspråkiga läroanstalter skall det finnas en rektor för vardera språkgruppen eller en rektor som fullständigt behärskar läroanstaltens bägge undervisningsspråk”

 

Åbo yrkesinstitut är visserligen inte tvåspråkigt, men de svenskspråkiga studerandena har ändå samma rättigheter eftersom de studerar på svenska.

 

2.Vilka delegeringsbeslut kommer att göras från 1.8.2013 för att trygga de svenskspråkiga studerandenas och personalens språkliga rättigheter ifall den tillfälligt tillsatta utbildningschefen inte behärskar svenska?

 

3.Hur garanteras den svenskspråkiga handelsutbildningen synlighet i de olika interna organ, kommitteér, och arbetsgrupper som finns inom yrkesinstitutet och hur garanteras den externa synligheten med att upprätthålla existerande nätverk med svenskspråkiga samarbetspartners och organisationer i den nya organisationen?

 

Svenska sektionen vill med dessa frågeställningar ha svar på hur den svenska utbildningen inom Åbo yrkesinstitut kommer att tryggas från och med 1.8.2013.

 

Förslag           Svenska sektionen beslutar att sända ovanstående utlåtande till nämnden.

BeslutSvenska sektionen beslutar att sända ovanstående utlåtande till nämnden enligt föredragarens ändrade forslag som godkändes enhälligt av sektionen. Beslutsförslaget godkändes med följande ändringar:

Följande ändring ersätter texten under punkt 1.

Hur garanterar nämnden för fostran och undervisning att stadens förvaltningsstadga, lagen om yrkesutbildning och språklagens bestämmelser uppfylls då det gäller ledningen för enheten för handel och data med utbildning både på svenska och finska?

Följande ändring ersätter texten under punkt 2.

Hur garanterar nämnden för fostran och undervisning de svenskspråkiga studerandenas och personalens språkliga rättigheter från 1.8.2013? Är nämnden redo att rekommendera en delegering av punkterna 1, 3 och 4 av utbildningschefens uppgifter till den svenska teamledaren med tillräckliga resurser och mot skälig ersättning tills en tvåspråkig utbildningschef utsetts.

Följande tillägg gjordes till texten i punkt 3.

...Hur garanteras den svenskspråkiga verksamheten tillräckliga resurser för marknadsföring och PR till potentiella målgupper?