Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2725.04.20136

4795-2013 (653)

Anvisande av tillfälliga lokaler för Katedralskolan fr.o.m. 1.8.2014

Sammandrag: -

Ssnfu § 27

Planeringschef Tapio Alapaattikoski:

 

Stadsfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 3.12.2012 byggnadsinvesteringsprogrammet för 20132016. I det godkända programmet ingår en grundlig renovering av Katedralskolan. Kostnadskalkylen för projektet uppgår till 7 430 000 euro.

 

För projektet har 2 000 000 euro reserverats för 2013, 1 000 000 euro för 2014 och 4 380 000 euro för 2015.

 

Projektet innefattar en förstärkning av fastighetens grunder och reparationsarbeten inomhus. Arbetet med grunden inleds våren 2013 och slutförs i början av hösten 2013. Arbetena förutsätter inte att verksamheten flyttas till lokaler utanför skolan. Den s.k. sidoflygeln måste likväl till största delen utrymmas (fastighetsskötarens rum i bottenvåningen, klassrummet i andra våningen, musikklassrummet i tredje våningen). Böckerna i biblioteket måste skyddas, men de behöver inte flyttas bort.

 

Tömningen av rummen i sidoflygeln pågår som bäst.

 

Reparationsarbetena inomhus i skolfastigheten börjar sommaren 2014. Arbetena fortsätter enligt den nu framlagd tidtabellen till utgången av 2015. Vid diskussionerna har det entydigt konstaterats att reparationsarbetena innebär att hela undervisningen måste flyttas till andra lokaler för tiden 1.8.2014 31.12.2015. Vid diskussionerna har följande alternativa möjligheter att anvisa tillfälliga lokaler presenterats:

 

1.Juhana Herttua-skolfastigheten, Hansagatan 2

 

-Gymnasiet Juhana Herttuan lukio dras in 31.7.2013, och gymnasiets lokaler blir lediga för annan användning.

-Skolan Topeliuksen koulu kommer helt att överta de lokaler som blir lediga efter gymnasiet, men vid planeringen har det beaktats att lokalerna under de närmaste åren i samband med grundliga renoveringar ska kunna anvisas som tillfälliga lokaler för Katedralskolan och senare för skolan Puolalan koulu (Köpmansgatan 14).

-Gymnasiet (324 studerande) har vid Hansagatan 2 tillgång till elva vanliga klassrum och dessutom en språkstudio och en bildkonstklass, sammanlagt alltså tretton klassrum. Dessutom använder gymnasiet i sin verksamhet andra lokaliteter i byggnaden, bl.a. matsal och gymnastiksal, tillsammans med grundskolan (Topeliuksen koulu).

-Kvantitetsmässigt räcker lokalerna som tillfälliga lokaler för Katedralskolan.

 

2.Aboa Mares lokaler (Yrkeshögskolan Novia)

 

-Aboa Mare Akademin och Training Centre flyttar till nya lokaler vid Hertig Johans parkgata 21

-Den svenskspråkiga yrkeshögskolans flyttning innebär att det blir lediga lokaler invid Juhana Herttua-skolfastigheten, vid Malmgatan 5, som ägaren är beredd att hyra ut åt Åbo stad.

-Representanter för Lokalitetsaffärsverket (numera Lokalitetstjänsterna vid Fastighetsaffärsverket) och ämbetsverket för fostran och undervisning besökte lokalerna våren 2012.

-Förhandlingarna har fortsatt, och vid dem kommer det närmare att utredas hur stora lokaler som eventuellt kan hyras, hyresnivån, lokalernas nuvarande skick osv.

 

 

 

3. Baracker

 

-Enligt detta alternativ hyrs ett tillräckligt antal baracker som placeras invid en befintlig gymnasie- eller högstadiefastighet.

-I detta fall kunde Katedralskolan utnyttja klassrum för ämnesundervisning, matsal och gymnastiksal i den invidliggande skolbyggnaden.

-Minibehovet av baracker är nio (9) klassrum på 6570 m2 för den teoretiska undervisningen.

-Med beaktande av wc och entréhall är behovet av lokaler 760820 m2-vy.

-Hyran för lokalerna beräknas bli cirka 15 20016 400 euro per månad, dvs. cirka 182 400196 800 euro per år.

-Hyran kommer att preciseras, om detta alternativ väljs, i samband med den fortsatta planeringen.

-En potentiell plats där barackerna kan placeras är t.ex. planen invid skolan Kastun koulu. Det som däremot inte närmare diskuterats är om klassrummen för ämnesundervisning, gymnastiksalen och matsalen osv. i skolbyggnaden i Kastu är tillräckligt stora för både skolan Raunistulan koulu och Katedralskolan.

 

Lokalerna i Juhana Herttua-fastigheten omfattar sammanlagt 4 421 m2-vy. För hyres- och driftskostnaderna för lokalerna har sammanlagt 640 733 euro reserverats i budgeten för 2013. Av detta är gymnasiets andel 429 291 euro (67 %).

 

Lokalerna och kostnaderna för dem överförs 1.8.2013 i sin helhet på resultatområdet för den grundläggande utbildningen.

 

Katedralskolan, Gamla Stortorget 1, har lokaler på sammanlagt 3 860 m2. Läsåret 20122013 har skolan sammanlagt 283 studerande. För hyreskostnaderna för lokalerna har 386 470 euro reserverats i budgeten för 2013.

 

Att utnyttja Juhana Herttua-fastigheten som tillfälliga lokaler höjer inte bildningssektorns hyreskostnader. Om sådana lokaler utnyttjas som ägs av utomstående (Novias lokaler, baracker) höjder detta däremot hyreskostnaderna. Att gå in för alternativ som höjer hyreskostnaderna förutsätter grundliga motiveringar.

 

I diskussionerna har det påpekats att Juhana Herttua-fastigheten är i dåligt skick och att det eventuellt finns problem med inomhusluften samt säkerheten i lokalerna. Byggnaden är från 1961 och behovet av repara­tioner blev aktuellt redan i början av 2000-talet. Då påbörjades beredningen av en grundlig renovering av lokalerna vid Packaregatan 10 och Hansagatan 2 för skolan Topeliuksen koulu och gymnasiet Juhana Herttuan lukio.

 

Det första skedet av byggnadsprojektet (grundlig renovering av lokalerna vid Packaregatan 10) genomfördes 20072008.

 

En fuktteknisk undersökning i Juhana Herttua-fastigheten utfördes 2004. För akuta reparationsarbeten i fastigheten användes 20002007 sammanlagt ca 2,1 miljoner euro. Matsalen och köket sanerades pga. skador som orsakats av vattenläckage, fönster och rör reparerades osv.

 

Fastighetens ålder och tekniska kondition förutsätter likväl en fullständig sanering av lokalerna. I det av stadsfullmäktige 3.12.2012 godkända investeringsprogrammet för 20132016 har 200 000 euro reserverats för 2015 och 4 900 000 euro för 2016 för en grundlig renovering av Juhana Herttua-fastigheten.

 

Tidtabellen för projektet kommer att preciseras i samband med de fortsatta förhandlingarna.

 

Att en fastighet finns upptagen på den av stadsfullmäktige godkända förteckningen över grundliga renoveringar är inget tecken på att lokalerna är olämpliga för undervisningsändamål. På förteckningen över grundliga renoveringar finns förutom Juhana Herttua-fastigheten också många andra skol- och daghemsfastigheter, där verksamheten pågår i full skala i väntan på reparationer.

 

Miljöhälsovården granskade lokalerna i Juhana Herttua-fastigheten 19.2.2013, efter klagomål till hälsoskyddsmyndigheten. I granskningsprotokollet, som är daterat 1.3.2013, fastslår miljöhälsovården följande:

 

”På basis av granskningen, mätningarna och de övriga utredningarna finns det inte skäl att anta att i studier i skolan skulle ge upphov till sådana hälsorisker som skulle kräva att användningen av skolan eller delar av den begränsas.”

 

I gymnasiet utfördes CO2-mätningar 1.3.20133. I en del av klassrummen konstaterades att koldioxidhalten överstiger det rekommenderade värdet.

 

Miljöhälsovården förutsatte i sitt granskningsprotokoll att fastighetsägaren senast 2.4.2013 inlämnar en utredning till miljöhälsovården om hur ventila­tionen ska effektiveras i de klassrum, där det konstaterades att CO2-värdet stigit. Vilken inverkan åtgärderna har haft ska säkerställas genom CO2-mätningar.

 

Företagshälsovården kommer 24.4.2013 att göra ett arbetsplatsbesök i Topeliuksen koulu och Juhana Herttuan lukio. Besöket har inte i sig något direkt samband med miljöhälsovårdens besök för granskning av lokalerna. Granskningsrapporten torde vara färdigställd i början av maj 2013.

 

Skolhälsovården har konstaterat att det i detta skede inte kommer att riktas någon förfrågan till eleverna om eventuella symptom. Resultatet av miljöhälsovårdens granskning stöder detta beslut.

 

Skolarbetet i fastigheten fortsätter således på normalt sätt.

 

Nämnden för fostran och undervisning behandlar vid sitt sammanträde 15.5.2013 frågan om tillfälliga lokaler för Katedralskolan och fattar beslut om de åtgärder som behövs. Att överflytta verksamheten vid Katedralskolan till lokalerna i Juhana Herttua-fastigheten 1.8.2014 är ett internt avgörande inom bildningssektorn och nämnden kan fatta beslut i ärendet.

 

Om nämnden går in för att hyra lokaler av utomstående, ska nämnden lämna in en framställning om inhyrningen till Lokalitetstjänsterna vid Fastighetsaffärsverket.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag           Antecknas för kännedom.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar anteckna ärendet för kännedom. Därtill beslöt sektionen att till nämnden för fostran och undervisning avge följande utlåtande:

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning har på ort och ställe bekantat sig med Juhana Herttuas skolfastighet och Aboa Mares lokaler som tillfälliga utrymmen för Katedralskolan.  Dessutom har Katedralskolans rektor Bertel Wahlströms sakkunskap inhämtats.  Mot bakgrunden av detta

föreslår sektionen att Aboa Mares lokaler hyrs som tillfälliga utrymmen för

Katedralskolan med följande motiveringar:

-       Aboa Mares utrymmen motsvarar bäst de krav på pedagogiska lösningar som Katedralskolan ställer. Lokalerna erbjuder möjlighet till att genomföra studentskrivningarna inom skolans väggar samt ett samlingsutrymme där hela skolan kan samlas till de inarbetade veckomötena.

-       Aboa Mares lokaler erbjuder även lärarna goda arbetsutrymmen. I Juhana Herttua skulle Katedralskolans lärare dela arbetsutrymmen/lärarrum med de finska kollegerna.  Detta försämrar möjligheterna till ett gott pedagogiskt arbete för såväl de finskspråkiga som de svenskspråkiga lärarna.

-       Aboa Mares lokaler erbjuder en separat gymnastiksal, som lättar på trycket i Juhana Herttuas utrymmen. Vid behov kunde Aboa Mares gymnastiksal dessutom användas av de nuvarande eleverna i Juhana Herttuas skolfastighet

-       Aboa Mares utrymmen erbjuder en lugnare arbetsmiljö för såväl de svenska som finska eleverna, eftersom längden på lektionerna skiljer sig och följaktligen skapar onödig oro för de undervisningsgrupper som         fortsätter jobba medan andra håller rast

-       Om Katedralskolan flyttar till Aboa Mares utrymmen kan Topeliuksen koulu direkt ta över de enligt skolans rektor behövliga utrymmena som blir tomma i Juhana Herttuas skolfastighet.   Aboa Mares utrymmen kunde eventuellt hyras upp också för den tid Puolalan koulu kommer att behöva tillfälliga utrymmen.  Detta skulle ytterligare försnabba möjligheten för Topeliuksen koulu att ta ibruk de enligt rektor behövliga tilläggsutrymmena i Juhana Herttua.

-       Skolbespisningen kunde skötas via Juhana Herttuas skolfastighet också för de elever som inhyses i Aboa Mares utrymmen.

-       Hyresnivån för Aboa Mares utrymmen är endast 5,50 €/m2, vilket motsvarar hyran för ett varmt lagerutrymme samt ligger betydligt under hyresnivån för de utrymmen Katedralskolan nu verkar i.  Dessutom behöver nödvändigtvis inte hela fastigheten Aboa Mare hyras upp för Katedralskolans tillfälliga bruk.

-       Aboa Mare erbjuder bättre rörelsemöjligheter för elever med funktionshinder samt är möjligtvis ur hälsosynvinkel ett bättre alternativ än Juhana Herttuas skolfastighet.  

Beslutsförslaget godkändes efter omröstning. Omröstningsresultat 7/3.

För förslaget röstade Hanski, Lammervo, Liukkonen, Lundahn, Pakarinen, Schauman och Westerby. För motförslaget att förkasta utlåtandet röstade Fredriksson, Heikkilä och Sundqvist.

Sändlista

åtgKasvatus- ja opetuslautakunta