Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2021.03.20139

3157-2013 (510)

Bildandet av förskolegrupper läsåret 2013-2014

Sammandrag: -

Ssnfu § 20

Den svenska förskoleverksamheten har ett enda elevupptagningsområde. Verksamhetsplatserna fastställs årligen av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning.

Trots att det endast finns ett elevupptagningsområde är det ändamålsenligt att så långt möjligt beakta den kommande skolgången och de elevupptagningsområden som finns inom den grundläggande utbildningen. Sålunda är grupperna i Sirkkala förskola huvudsakligen avsedda för kommande elever i Sirkkala skola och i Cygnaeus förskola för kommande elever i Cygnaeus skola.

Anmälningstiden till den svenska förskoleundervisningen gick ut 27.1.2013. Vid ansökningstidens slut hade sammanlagt 92 elever anmälts. Av dessa hade 18 gjort en förstahandsanmälan till de privata daghemmen Kastanjen, Folkhälsan, (8 anmälningar), Villa Solaris (9 anmälningar) och Lyckobo (1 anmälan). Både daghemmet Kastanjen och Villa Solaris uppfyller kriteriet på att det i huvudsak bör finnas 7 förskolebarn i gruppen

(Nämnden för fostran och undervisning 11.12. 2012 § 180)

Under detta verksamhetsår köps förskoletjänster från daghemmen Villa Solaris och Kastanjen. För dessa daghem finns det en tradition av att staden under en lång tid köpt förskoletjänster när kriterierna på minimibarnantal i gruppen har fyllts.

Inom den svenskspråkiga småbarnsfostran finns det ett tryck på att få in yngre barn som köar för dagvård framförallt till Kastanjen och till Sirkkala dagvårdsenhet. Därutöver bör verksamheten ordnas så kostnadseffektivt som möjligt och framförallt så att eventuella lediga utrymmen i skolorna kan användas till förskoleverksamhet. Det är därför befogat att utgå från alternativ A (där all förskoleundervisning sker i kommunal regi) och B (där köptjänster köps från Kastanjen och Villa Solaris) för att väga för-och nackdelar med dessa alternativ.

Alternativ A:

Sirkkala förskola   1 grupp (max 14 barn)

Sirkkalagården(baracken)   2 grupper (max 28 barn)

Samma behov av utrymmen och personal som detta verksamhetsår

Cygnaeus förskola   3 grupper (max 20 barn)

Ett stort klassrum behöver frigöras till förskoleverksamheten i Cygnaeus enligt detta alternativ. Detta kan möjliggöras om datorerna i dataklassen i Cygnaeus skola byts ut till bärbara datorer. Oklart ifall detta verkställs under våren. Klassrummet behöver möbleras för förskolans behov. Kostnader för material och möbler uppkommer. Eftersom all förskoleverksamhet enligt alternativ A sker i kommunal regi betyder det att de lediga platserna i Kastanjen (Folkhälsan) frigör platser för yngre barn som köar efter dagvårdplats till samma daghem.

Utöver de personalresurser som finns i Cygnaeus behövs en barnskötarvakans till gruppen och därutöver behövs en barnskötarvakans för att trygga verksamheten på eftermiddagen och tidiga morgnar.

Nettokostnaden för ett barn i kommunal förskola är beräknade till 3826 euro/barn. Noteras bör att kostnaderna för förskolan är baserad på en uppskattad kostnadskalkyl. Totalkostnaderna för 92 elever är således enligt denna uppskattning 351 992 euro per år. Då är den kompletterande dagvården inte medräknad.

Alternativ B:      

Sirkkala förskola   1 grupp (max 14 barn)

Sirkkalagården(baracken)   2 grupper (max 28 barn)

Samma behov av utrymmen och personal som detta verksamhetsår

Kastanjen, Folkhälsan   1 grupp (8 barn)

Villa Solaris      1 grupp (9 barn)

Cygnaeus förskola   2 grupper (max 40 barn)

Samma personalbehov och utrymmesbehov som under detta verksamhetsår i Cygnaeus. Därutöver tillkommer kostnader för köp av förskoletjänster från de privata daghemmen Villa Solaris och Kastanjen (Folkhälsan). Förskoleundervisning har under verksamhetsåret köpts till ett pris av 461 euro barn/månad. Kostnaderna har beräknats för 9,5 månader. Kostnaderna för ett barn blir således 4379,50 euro i privat förskola på årsbasis.

I alternativ B blir kostnaderna för 75 elever i kommunal förskola samman- lagt 294 602 euro. Därtill kommer kostnader för köp av förskoletjänster för 17 barn på 74 451,50 euro. Den totala kostnaden för förskoleundervisning enligt alternativ B blir således 369 053,50 euro. Kostnaderna för den kompletterande dagvården är inte inberäknade.

När barnet är i dagvård i samma daghem där barnet får förskole-undervisning i form av köptjänst ordnas den kompletterande dagvården antingen med servicesedel eller med privatdagvårdstöd och dess kommun-tillägg. Kostnaderna för den kompletterande dagvården har inte räknats ut för det elevantal som presenteras i alternativen. Nettokostnaderna per barn i de olika dagvårdsformerna ger dock riktlinjer för hur kostnaderna i den kompletterande dagvården kan jämföras.

Nettokostnader/barn

Förskola   Komm.dagvård Servicesedel   Privat dagvårdsstöd

3826   11 339    8359       6087

Nettokostnaderna i den kommunala dagvården, ifall man ser till helhetskostnaderna, är alltså avsevärt dyrare än dagvårdskostnaderna med servicesedel och privat dagvårdsstöd. När det gäller köp av förskoletjänster finansieras den kompletterande dagvården med servicesedel eller privatdagvårdsstöd. Helhetsmässigt blir det troligtvis inte betydande ekonomiska skillnader mellan alternativ A och B.

 I och med att den planerade Kombiskolan med dagvård, förskoleundervisning och årskurserna 1-2 enligt planerna är färdig hösten 2014 så betyder det att elevupptagningsområdena ändras. I och med att Kombiskolan färdigställs blir en naturlig följd att kommunal förskoleverksamhet ordnas vid Sirkkala, Cygnaeus och vid Kombiskolan. Eftersom det ännu i detta skede är oklart om hur elevtillströmningen till Kombiskolan skall ske och eftersom det därutöver finns en del oklarheter i huruvida de utrymmen som behövs för att ordna all förskoleundervisning i kommunal regi under nästa läsår i Cygnaeus skola frigörs till förskolestarten föreslås att alternativ B väljs framom alternativ A för läsåret 2013-2014. Detta betyder att separata avtal om köptjänst för förskoleundervisning görs med Folkhälsan och Villa Solaris.

Tilläggsmaterial: Avtal om köptjänst

 

Förslag           Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar om bildandet av undervisningsgrupper inom den svenska förskoleundervisningen i enlighet med förslag B och att separata avtal om köptjänst görs med Villa Solaris och Folkhälsan, Kastanjen.

 

 

 

 

 

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar om bildandet av undervisningsgrupper inom den svenska förskoleundervisningen i enlighet med förslag B och att separata avtal om köptjänst görs med Villa Solaris och Folkhälsan, Kastanjen.

 

Jonas Heikkilä anmälde jäv och avlägsnade sig då ärendet behandlades kl. 19.40 - 19.55.

Sändlista

förkDaghem Villa Solaris
förkFolkhälsans daghem Kastanjen
förkKarlsson Hanna
förkKulmala Vesa
förkRosenberg Nina