Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3407.11.20126

12126-2012 (421)

Utredning av anordnandet av skiftesdagvård på svenska i Åbo stad

Sammandrag: -

Ssnfu § 34

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

 

Småbarnsfostrans verksamhetstider inom den kommunala daghemsverksamheten är huvudsakligen kl. 6.30-17.00, samt vid behov kl. 6.00-18.00. Utöver dessa tider har inte den svenska dagvården erbjudit dagvård till sina kunder. De finskspråkiga skiftesdaghemmen erbjuder dagvård mellan kl. 18.00-06.00. I Åbo stad erbjuds skiftesdagvård i två olika typers enheter. Skiftesdagvård på s.k. kvällsöppna enheter kl. 18.00-22.00 och dygnetrunt enheter kl. 18.00-06:00. Under veckosluten har familjerna möjlighet till kvällsdagvård till kl. 22.00.

 

Svenskspråkiga barn i behov av skiftesdagvård har under flera år placerats på de finska skiftesenheterna eller flyttats över till dem tidvis när behovet aktualiserats. Detta har i praktiken betytt att vissa barn har varit en del av dagen på sin egentliga, svenskspråkiga enhet, och sedan flyttats över till den finska enheten.

 

Det finns behov att utreda i vilken av de befintliga svenska dagvårdsenheterna det finns möjlighet att producera skiftesdagvård. Ett alternativ kunde vara en grupp placerad i en enhet som skulle ha resurserade platser för skiftesdagvård. Då skulle barnen direkt kunna placeras i rätt daghem/grupp. Nuläget där svenska barn byter till helt finskspråkig verksamhet är inte ändamålsenligt från barnets eller familjens synvinkel.

 

En del föräldraaktivitet har funnits kring frågan till exempel i form av en namninsamling på webben, samt telefonsamtal av skiftesarbetande föräldrar.

 

Enligt dagvårdslagen (19.1.1973/36)2§ bör kommunen i mån av möjlighet ordna dagvård i den form och den tid som vårdnadshavaren det behöver

 

Av barndagvård kan sådana barn komma i åtnjutande, som ännu icke nått läropliktsåldern, samt, om särskilda omständigheter det påkallar, även äldre barn, för vilka vård icke ordnats på annat sätt. Barndagvården skall såvitt möjligt ordnas så att den erbjuder en för barnets vård och fostran lämplig vårdplats och fortgående vård under den tid av dygnet då sådan vård behövs.

 

Fortsättningsvis definieras kommunens skyldighet att ordna skiftesvård i Förordningen om barndagvård 16.3.1973/239 5 §.

 

Daghemsverksamhet under kalenderåret och dess öppethållningstid under dygnet skall ordnas i enlighet med behovet på orten.

 

En diskussion om skiftesdagvården på svenska i Åbo är aktuell. Ifall skiftesdagvård skall ordnas på svenska bör man även ta ställning till frågan om kvälls-, dygnetrunt- och veckoslutsverksamhet och i hurdan utsträckning de svenska familjerna borde erbjudas skiftesvård.

 

Förslag           Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att en dylik utredning görs och att servicechef Hanna Karlsson utreder de olika alternativen och behovet av skiftesdagvård närmare.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.