Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3307.11.20125

12113-2012 (421)

Befrielse från dagvårdsavgiften utgående från lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda 23.6.1977/519

Sammandrag: -

Ssnfu § 33

Direktören för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman och servicechef Hanna Karlsson:

Nämnden för fostran och undervisning har vid sina möten konstaterat att praxisen kring befrielse från dagvårdsavgift på basis av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda måste specificeras.

Processbeskrivningen samt existerande beslutanderättigheter:

I lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda 23.6.1977/519 3 kap.31§ konstateras att ledargruppen för specialomsorger beslutar om meddelande av specialomsorger.

Ledningsgruppen för specialomsorger underlyder basservicenämnden vid Åbo stads social-och hälsovårdsväsende. Ledningsgruppen för specialomsorger godkänner kundens program om specialomsorg på basis av framställan från barnneurologiska enheten, ”Paletti” eller annan yrkesövergripande arbetsgrupp.

Granskaren för specialdagvården föredrar ärenden gällande småbarnsfostran i specialomsorgens ledningsgrupp. Ledningsgruppen beslutar på mötet om de barn, som utgående från sin diagnos bör omfattas av specialomsorger.

För dessa barn anordnas dagvård som rehabiliterande verksamhet enligt lagen om specialomsorger om utvecklingsstörda 2§.

Enligt lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården 4§ moment 2 och 3 gällande specialomsorger är bland annat följande former av socialservice avgiftsfria:

-specialomsorger enligt lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda (519/77) och transport enligt 39 § i lagen; för en utvecklingsstörds uppehälle kan dock uppbäras en avgift frånsett partiellt uppehälle för barn som inte fyllt 16 år och partiellt uppehälle för barn som får undervisning enligt 28 § i nämnda lag; till utgången av det läsår då han fyller 16 år.

-daghemsvård för ett handikappat barn som avses i 32 § 3 mom. grundskolelagen (476/83) då barnets grundskoleundervisning ordnas i samband med vården i daghemmet, i fråga om tiden för den vård som skall anses som grundskoleundervisning.

Småbarnsfostran har årligen cirka 30 barn i den 11-åriga läroplikten, varav ungefär 15 är utgående från sin diagnos berättigade till avgiftsfri dagvård i form av rehabilitering. Från hösten 2011 till våren 2012 var den sammanlagda avgiften i medeltal 1500€ i månaden för dessa diagnostiserade barn.

När familjer har anhållit om avgiftsfri dagvård för sitt utvecklingsstörda barn som innefattas av specialomsorger har ett förslag gjorts till sektionen vid nämnden för fostran och undervisning som beslutat om avgiftsfrihet.

Denna praxis kan numera slopas i och med statsstyrelsens beslut 20.12.2010 om godkännande av verksamhetsstadgan för sektorn för fostran och undervisning 7§ 3 moment, där resultatområdeschefen för småbarnsfostran har som uppgift att bland annat besluta om efterskänkande och nedsättning av barndagvårdsavgifter enligt lagen och förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården samt givna anvisningar, om denna uppgift inte delegerats till någon annan tjänsteinnehavare.

Dessutom har resultatområdeschefen för småbarnsfostran

29.8.2011 § 17 beslutat om delegering av beslutanderätt om efterskänkande och nedsättning av barndagvårdsavgifter till områdeschefen (vakans 60505). Respektive beslut bereds av specialdagvårdens granskare på basis av beslutet från ledningsgruppen för specialomsorgen.

Den finskspråkiga sektionen vid nämnden för fostran och undervisning tar beslut om ändringssökande i tjänstemannabeslut gällande kundavgifter samt uttalar sig i ärenden gällande enstaka kunder. På motsvarande sätt är det den svenskspråkiga sektionen vid nämnden för fostran och undervisning som tar beslut gällande ändringssökanden för svenskspråkiga kunder gällande kundavgifter och som uttalar sig i enskilda ärenden.

I övrigt är det befogat att processen också för de svenskspråkiga kundernas del genomförs på samma sätt som de finskspråkiga kundernas del inom resultatområdet.

 

Förslag          Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutar att processen gällande befrielse från dagvårdsavgifter för svenskspråkiga kunder på basis av lagen angående specialomsorger för utvecklingsstörda genomförs enligt det ovan beskrivna sättet.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

åtgLuoma Anne
åtgSiipola Anne