Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3207.11.20124

7438-2011 (653)

Utredning av planeringssituationen för Kombiskolan

Sammandrag: -

Ssnfu § 32

Översättning

 

Planeringschef Tapio Alapaattikoski:

 

Stadsfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 29.8.2011 projektplanen för nybyggnaden för Kombiskolan.

 

I dimensioneringen av projektet har de lokaliteter som den svenskspråkiga småbarnsfostran (dagvård och förskola) och den grundläggande utbildningen (årskurserna 1–2) behöver på 2010-talet beaktats. I den godkända projektplanen har lokaliteter dimensionerats för sammanlagt 155 barn enligt följande: 33 barn i dagvård, 42 barn i förskola, 40 barn i årskurs 1, 40 barn i årskurs 2.

 

Enligt projektplanen omfattar lokaliteterna sammanlagt 1765 brutto-m2.

De lokaliteter som behövs för verksamheten har en nyttoyta på sammanlagt 1557 m2.

 

I det av stadsfullmäktige 28.11.2011 godkända investeringsprogrammet för åren 2012–2015 har 80 000 euro reserverats för projektet 2012, 2 150 000 euro 2013 och 1 870 000 euro 2014. Kostnadskalkylen för projektet är 4 100 000 euro.

 

Stadsfullmäktige beslutar om investeringsprogrammet för åren 2013–2016 i samband med budgetbehandlingen under senare delen av hösten 2012.

 

Enligt planerna ska den nya skol- och dagvårdsbyggnaden uppföras alldeles i närheten av skolan Vähä-Heikkilän koulu så, att skolans tomt utvidgas. Miljö- och planläggningsnämnden beslöt vid sitt sammanträde 23.10.2012 framställa för stadsstyrelsen att styrelsen godkänner förslaget till ändring av detaljplanen och sedan framlägger ärendet för godkännande i stadsfullmäktige.

 

Via planändringen ska skolans tomt utvidgas så, att idrottsområdet Vähäheikkiläplanen faller bort. Också en del av Kvarnbacksparken kommer att ingå i skoltomten. I förslaget till planändring har byggnadsareal reserverats för Kombiskolan längs Djupdikesvägen. Lösningen innebär att det finns plats för skolan Vähä-Heikkilän koulus nuvarande byggnader och att Kombiskolan inte kommer att skymma utsikten mot de befintliga gamla skolbyggnaderna.

 

Vid planeringen av planläggningen har särskilt beaktats att skjutstrafiken till båda skolorna (Kombiskolan, Vähä-Heikkilän koulu) och de övriga trafikarrangemangen är tryggt ordnade. Syftet är att bevara områdets särskilda kulturhistoriska och landskapsmässiga värden.

 

Den planerade platsen för Kombiskolan är ur trafikmässig synpunkt bra för dem som bor på Hirvensalo och Kakskerta samt i Skansen och Uittamo och skjutsar sina barn med egen bil till daghemmet eller skolan. Området har också ett ganska tätt utbyggt nät med cykelvägar. Den planerade tomten ligger nära busslinjerna både från Uittamo och från Hirvensalo.

 

Den svenskspråkiga befolkningens andel på Hirvensalo och i Kakskerta samt inom Skansen–Uittamo är knappt 7 % av det totala invånarantalet. De nya lokaliteterna har ett sådant läge att de således bra kommer att betjäna den svenskspråkiga befolkningen.

 

Byggnadsplaneringen av projektet har inletts. Det första planeringsmötet hölls i Lokalitetsaffärsverket 26.9.2012. För arkitektplaneringen av projektet svarar Amhold Oy.

 

Meningen är att byggnadsarbetena ska inledas under senare delen av våren 2013 så, att de nya lokaliteterna kan tas i bruk i augusti 2014.

 

 

Då Kombiskolan står färdig, kan skolsektorn avstå från barackerna på Sirkkala skolas gård och de kan flyttas bort och anvisas för annan användning.

 

Representanterna för sektorn för fostran och undervisning har aktivt deltagit i planeringen. Syftet är att bygga moderna, tekniskt och funktionellt ändamålsenliga lokaliteter som erbjuder småbarnsfostran och den grundläggande utbildningen goda och högklassiga verksamhetsförutsättningar.

 

Direktören för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag           Antecknas för kännedom

BeslutÄrendet antecknades för kännedom. Därutöver beslöt sektionen att föreslå att det utlyses en namntävling för den nya skolan.