Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning2506.09.20125

9655-2012 (510)

Försäljning av konsultativa specialdagvårdstjänster till den privata dagvården

Sammandrag: -

Ssnfu § 25

Servicechef Hanna Karlsson:

 

Servicesedelverksamheten har från den 1.8.2012 fått ett nytt styrdokument, regelboken. Regelboken presenterar kriterierna som servicesedelproducenterna binder sig till att uppfylla när de anmäler sig som sedelenheter. Regelboken definierar även anordnandet av specialdagvårdstjänster. De privata producenterna skall numera själv ansvara för den specialpedagogiska servicen på sina enheter (för sina privata kunder). Följande krav sätts på producenterna gällande specialdagvården:

-Enhetens alla barngrupper bör kartläggas för eventuella stödbehov. Kartläggningen skall ske senast i november

-Personalen i barngrupperna går igenom eventuella misstankar om stödbehovet i sin grupp samt gör en skriftlig redovisning om gruppen och dess särdrag som sedan kompletteras med specialbarnträdgårdslärarens kommentarer gjorda vid kartläggningsbesöket

-Specialbarnträdgårdsläraren bereder med enhetens personal en sammanställning av de enskilda barnens stödbehov och för den till stadens specialdagvårdsteam, som tar ställning till stödbehoven och beslutar om eventuella tilläggsresurser. Även en plan om fortsatta konsultationsbesök görs vid behov.

-Producenter skall se till att dokumenteringen och handlingsplansarbetet utförs och att det rekommenderade åtgärdena utförs på enheten.

-Specialbarnträdgårdslärartjänsterna skall erbjudas på daghemmets verksamhetsspråk

 

Svenska specialbarnträdgårdslärare som de privata producenterna kan köpa tjänster ifrån finns inte tillräckligt i Åbo. Därför har det blivit aktuellt att erbjuda möjlighet för privata serviceproducenter att köpa den kommunala svenska konsultativa specialbarnträdgårdslärarens tjänster för att trygga servicen för svenska barn i privat dagvård.

 

Den konsultativa specialbarnträdgårdslärararens tjänster kan vid behov säljas till de privata svenska enheterna som har åbobarn i sina grupper. Förutsättningen till försäljningen av tjänster är att de kommunala svenska enheterna får den konsultation de behöver. Barnträdgårdslärarens tid för den kommunala verksamheten prioriteras före den privata.

Specialbarnträdgårdsläraren säljer sina tjänster för följande pris och enlig följande modell

-Första granskningsbesöket på daghemmet: 2 timmar 100€

oUppföljning av barngruppen

oDiskussioner med gruppens personal

oDokumentering

oPlanering av fortsatta konsultationsbesök

oBlankettarbete när stödbehov konstaterats

-Fortsatta konsultationsbesök à 50€/h

-Staden faktureran producenten

   

Förslag:          Svenska sektionen vid nämnden vid för fostran och undervisning beslutar om försäljning av konsultativa specialdagvårdstjänster till den privata dagvården enligt ovannämnda förslag.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.