Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning1619.04.20126

4345-2012 (5120)

Timresursen för den grundläggande utbildningen läsåret 2012-2013

Sammandrag: -

Ssnfu § 16

 

Med timresurs avses det antal timmar per vecka som skolorna under läsåret kan använda för undervisning i de olika läroämnena.

Enligt verksamhetsstadgan för ämbetsverket för fostran och undervisning är det direktören för den svenskspråkiga servicen som besluter om fördelningen av undervisningsresurser till läroanstalterna i samarbete med respektive resultatområdeschef.

 

Cygnaeus skola, Sirkkala skola, S:t Olofsskolan och Sirkkalabackens skola är en del resultatområdet för grundläggande utbildning tillsammans med de finskspråkiga skolorna.

 

Både i den grundläggande utbildningens lägre-och högre klasser har extraresurs getts för integrerade elever. I resursen beaktas också ett rikt utbud av A2-språk.

 

De svenskspråkiga skolorna får ett sk. tvåspråkighetstillägg. Största delen av eleverna (ca 60% )kommer från tvåspråkiga familjer. Stödjandet av skolspråket kräver extra satsningar och är en utmaning för lärandet. De svenskspråkiga skolornas grundresursering är något högre än de finskspråkiga skolornas. Tvåspråkiga kommuner får en förhöjd statsandel för upprätthållandet av svenskspråkiga skolor.

 

 

      

Tilläggsmaterial 1                Resurstabell

 

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag          Antecknas för kännedom

BeslutBeslutsförslaget godkändes.