Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning814.02.20128

1154-2012 (653)

Redogörelse för undersökningarna och reparationsåtgärderna i Cygnaeus skolfastighet

Sammandrag: -

Ssnfu § 8

En redogörelse för undersökningarna och reparationsåtgärderna i Cygnaeus skolfastighet togs upp i nämnden för fostran och undervisning 1.2.2012 § 5.

Ärendet har tidigare behandlats i svenska sektionen 2.5.2011 § 13.

 

Översättning

      

Planeringschef Tapio Alapaattikoski:

 

Vid årsskiftet 20102011 konstaterades vattenläckage som orsakats av smältvatten i några klassrum och hallen i översta våningen i Cygnaeus skolfastighet. Torkningen och reparationen av läckagen inleddes redan vintern 2011, och skadorna reparerades i huvudsak under våren och sommaren 2011.

 

Lokalitetsaffärsverket beställde vintern 2011 en mikrobundersökning av inomhusluften i de rum där det förekommit eller som ligger nära de rum där det förekommit vattenläckage. Rapporten var klar 11.4.2011. I rapporten rekommenderades effektiverad städning i ett par klassrum, vilket har beaktats. Rapporten förutsatte ingenting annat.

 

För att få en helhetbild av fastighetens skick och reparationsbehovet utfördes i slutet av våren 2011 en fuktighetsteknisk undersökning av inomhusluften i fastigheten. För undersökningen svarade Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto Oy. Undersökningen beställdes av stadens lokalitetsaffärsverk.

 

Resultaten presenterades vid en tjänstemannaförhandling 2.8.2011.

 

Nya tecken på fuktskador konstaterades inte i Raksystems undersökning. Ingenting konstaterades heller som tydde på brister eller skador i husgrunden eller stommen. Ytterväggarna och fasadytorna konstaterades i huvudsak vara i skick.

 

I undersökningen framlades rekommendationer om brådskande åtgärder och andra reparationsåtgärder under den närmaste tiden. Lokalitetsaffärsverket påbörjade genast i början av hösten 2011 de reparationsåtgärder som rekommenderats.

 

I de utredningar som gjordes hösten 2011 konstaterades att ventilationssystemet i skolfastigheten fungerade bristfälligt. Bristerna har nu reparerats. Det ventilationssystem som byggdes i samband med den grundliga renoveringen av fastigheten på 1990-talet har således inte fungerat på optimalt sätt, vilket sannolikt å sin sida har påverkat personalens och elevernas förutsättningar att arbeta.

 

Ventilationssystemet kommer ytterligare att effektiveras, då reparationer utförs 2012. Planeringen av reparationerna ska påbörjas.

 

I fastigheten kommer dessutom andra reparationer att utföras 2012 enligt rekommendationerna i Raksystems undersökning.

 

Lokalitetsaffärsverket beställde i början av januari 2012 kontrollmätningar av tre klassrum. Meningen var att med hjälp av mikrobprov utreda kvaliteten på inomhusluften i dessa rum, eftersom det i den tidigare undersökningen (vintern 2011) konstaterats små mängder strålsvamp i två av rummen.

 

Rapporten om mätningsresultaten i undersökningen presenterades 20.1.2012. Alla de mikrobprov som tagits av luften i rummen uppvisar sedvanliga resultat.

 

Ämbetsverket för fostran och undervisning ordnade torsdagen 19.1.2012 kl. 18.00 ett informationsmöte för elevernas vårdnadshavare.

 

Vid informationsmötet redogjordes för de reparationsåtgärder och undersökningar som utförts i skolfastigheten samt de reparationer som kommer att utföras.

 

På plats för att besvara föräldrarnas frågor var förutom tjänstemän vid ämbetsverket för fostran och undervisning och tekniska experter dessutom representanter för skolhälsovården, arbetarskyddet och företagshälsovården.

 

Vid mötet presenterade specialistläkaren i företagshälsovård Tuula Putus de preliminära resultaten av den enkät om symptomen som eleverna i skolan fått besvara.

 

Företagshälsovården kommer under den närmaste tiden att be personalen besvara en enkät om inomhusluften. Resultatet torde kunna presenteras se­nast i början av mars 2012.

 

Föräldrarna har uppmanats meddela skolhälsovården om barnen uppvisar sådana symptom som de anser att kan ha samband med problemet med inom­husluften i skolan. På basis av dessa meddelanden kommer barnen att enligt behovsprövning kallas till en undersökning som utförs av skolläkaren.

 

Eventuella fortsatta undersökningar och vård ordnas på Åbo stads poliklinik för barn och ungdomar. Skolhälsovården kommer genast att inleda sina undersökningar.

 

Vid de normala hälsoundersökningarna av eleverna utreds barnens hälsotillstånd också med tanke på eventuella symptom på grund av inomhusluften. Om något oroväckande konstateras, informeras övriga parter omedelbart.

 

Skolhälsovården följer också för sin del upp hur renoveringsåtgärderna i skolbyggnaden fortskrider.

 

Också miljöhygienen följer upp situationen. Skolans föräldrar har vänt sig till miljöhygienen och förutsatt att situationen i skolan undersöks.

 

Det gemensamma målet för alla parter är att arbetsförhållandena i Cygnaeus skola till alla delar ska fås i skick så fort som möjligt.

 

Direktören för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag          Antecknas för kännedom.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.