Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning3803.11.20114

1650-2010 (010, 021)

Ändringar i instruktionen för sektorn för fostran och undervisning

Tiivistelmä: -

Ssnfu § 38

 

Nämnden för fostran och undervisning beslöt vid sitt möte 19.10.2011 att för sin del godkänna ändringsförslag i instruktionen för sektorn för fostran och undervisning och att framställa ändringsförslagen till stadsstyrelsen och vidare till stadsfullmäktige. Ändringarna i instruktionen föreslås träda i kraft från och med 1.1.2012.

 

Stadsfullmäktige godkände 14.6.2010 § 137 instruktionen för sektorn för fostran och undervisning. Åbo förvaltningsdomstol upphävde genom sitt beslut 30.6.2011 stadsfullmäktiges beslut och återvisade ärendet till stadsstyrelsen för ny behandling. Förvaltningsdomstolen beslöt därtill att fullmäktiges upphävda beslut är i kraft, tills ärendet får en lösning eller ett nytt beslut tas.

 

 

Ändringsförslagen i instruktionen för sektorn för fostran och undervisning grupperades i föredragningen enligt tre områden:

 

1. Ändringsförslag, som inte förts vidare eftersom besvärsprocessen pågick

2. De förändringar som Åbo förvaltningsdomstols beslut 30.6. 2011 gav anledning till samt

3. Förändringar som beror på ändrad lagstiftning

 

 

Följande komplettering har gjorts i kap. 4 gällande 12 § Direktionernas befogenhet:

 

4. avstänger en elev från undervisning för högst tre månader

 

 

Gällande de förändringar som Åbo förvaltningsdomstols beslut gav upphov till föreslås att en finsk sektion tillsätts under nämnden för gymnasie- och yrkesutbildning. I Åbo förvaltningsdomstols beslut påtalas att förfarandet med att den finskspråkiga språkgruppen representeras på nämndnivå och den svenskspråkiga på sektionsnivå inte fyller lagens anda om att organen som företräder språkgrupperna bör representera samma organisatoriska nivå inom förvaltningen.

 

Förändringar i lagen om grundläggande utbildning ger anledning till förändringar i terminologin som används i instruktionen. I lagen om grundläggande utbildning överförs elever inte längre till specialundervisning utan man gör ett beslut om särskilt stödför eleven (förändring i 7§, punkt 7).

 

Lagen om yrkesutbildning kommer att ändras fr.o.m. 1.1.2012 så att beslut om disciplinära åtgärder m. m skall fattas av ett av utbildningsanordnaren tillsatt kollegialt organ. I lagen om yrkesutbildning 35a § sägs följande:

 

…”Beslut om indragning och återställande av studierätten, avstängning för viss tid, uppsägning från elevhemmet samt om avhållande från studier fattas av ett av utbildningsanordnaren tillsatt kollegialt organ. I organet ska ingå representanter för åtminstone utbildningsanordnaren, elevvården, lärarna, arbetslivet och de studerande.

Utbildningsanordnaren utser organets ordförande och övriga medlemmar för högst tre år i sänder. I ett ärende som gäller indragning och återställande av studierätten utser utbildningsanordnaren dessutom en representant för det ställe där den studerande får inlärning i arbetet”

 

I ändringsförslaget har ändringen noterats så att man till gymnasie-och yrkesutbildningsnämndens befogenheter 8 § skrivit in följande:

 

” tillsätter ett organ i enlighet med lagen om yrkesutbildning 35a §”

 

Därutöver har till gymnasiedirektionernas befogenheter (15 §) gjorts ett stadgande om att direktionen beslutar om avstängning av elev för högst ett år.

 

Bilaga 1                                                   (Kasvatus- ja opetustoimen johtosääntöehdotus).

 

                                          Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

 

Förslag         Antecknas för kännedom.

 

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.


Liitteet:

Ssnfu § 38
Liite 1:Kasvatus- ja opetustoimen johtosääntöehdotus