Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning 24 16.06.2011 5

6823-2011 (50)

Administrationen av Sirkkalabackens skolas undervisningsgrupp i Cygnaeus skolas utrymmen från 1.8.2011

Sammandrag: -

Ssnfu § 24

 

Det svenska undervisningsväsendets specialskola, Sirkkalabackens skola, har sedan 1.8.2006 en undervisningsgrupp utlokaliserad i Cygnaeus skola. Undervisningsgruppen är avsedd för elever i årskurs 1-2 som p.g.a. olika orsaker har svårigheter att fungera i stor grupp, men som följer allmänundervisningens läroplan. Gruppen hör administrativt till Sirkkalabackens skola. Eleverna integreras delvis i Cygnaeus skolas klasser redan i åk 1 och tanken är att eleverna helt och hållet integreras i Cygnaeus skolas klasser från åk 3.

 

Det har visat sig att behovet av denna undervisningsgrupp är konstant. Utlokaliseringen av en undervisningsgrupp har medfört en del praktiska arrangemang som kunde skötas mera flexibelt ifall undervisningsgruppen administrativt hörde till Cygnaeus skola. Vikariatsarrangemang med både skolgångsbiträde och assistent, samt praktiska angelägenheter kring läromedel och utrustning, kunde skötas smidigare ifall gruppen administrativt hör till Cygnaeus skola.

 

Fördelen med att gruppen hör till Sirkkalabackens skola är att läraren fått det specialpedagogiska stöd som finns inom specialskolan. Gruppen är dock väl etablerad och inkörd med goda rutiner i detta skede. Behovet av specialpedagogiskt stöd kvarstår dock i någon mån. I och med att Cygnaeus skola från hösten 2011 också har en smågrupp i åk 3-4 så är det naturligt att båda grupperna förvaltningsmässigt hör till Cygnaeus skola.

 

Rektorerna och specialklassläraren har hörts i frågan.

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag         Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning överför Sirkkalabackens undervisningsgrupp som är utlokaliserad i Cygnaeus skolas utrymmen till Cygnaeus skolas förvaltning från 1.8.2011.

 

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkGrandell Mari-Susann
förkWaris Marita