Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning 14 02.05.2011 9

13897-2010 (510)

Förskolans utrymmen

Sammandrag: -

Ssnfu § 14

Planeringschef Tapio Alapaattikoski:

 

Undervisningsnämndens svenska sektion behandlade vid sitt möte 16.12.2010 en utredning över den svenska förskoleverksamhetens utrymmesfrågor.

 

Sektionen beslöt att för Lokalitetsaffärsverket framställa att den hyresbostad som finns vid kvarteret 12 på tomt 20 kan ändras till undervisningsutrymme för förskoleverksamheten. Detta förutsätter att bostaden kan saneras till fungerande undervisningsutrymmen och att man kan avstå från de barackutrymmen som nu finns på Sirkkala skolas gård när de nya undervisningsutrymmena har tagits i bruk.

 

Sektionen beslöt därtill att framställa för Lokalitetsaffärsverket att tomterna 17 och 20 förenas och att man reserverar tomt 20 helt för undervisningsverksamhet. Lokalitetsaffärsverket har 18.4.2011 till Ämbetsverket för fostran och undervisning avgett en utredning över arrangemangen av undervisningsutrymmen.

 

Bilaga 1         Tilaliikelaitos 18.4.2011

 

Lokalitetsaffärsverket har uppgjort en plan för hur den nämnda bostaden kunde ändras för förskoleundervisningens användning. Med anledning av planen inbegärdes miljöhälsovårdens preliminära utlåtande. I utlåtandet konstateras att förskolans dagliga golvutrymme bör vara 6m2.

 

Lokalitetsaffärsverket konstaterar att bostaden vid Observatorieg. 4 som sanerad inte uppfyller förskoleundervisningens utrymmeskrav.

 

Barnens utrymmen är sammanlagt 54,5m2. I utrymmena kan man enligt nämnda normer ha endast 9 barn i förskoleundervisningen och i den kompletterande dagvården.

 

Den preliminära kostnadsberäkningen för en reparation är 196 000 euro.

 

Följande kan konstateras:

 

I svenska sektionens behandling 16.12.2010 konstaterades bl.a.

 

-undervisningsutrymmet blir under alla omständigheter mindre än den barack som nu finns på Sirkkala skolas gård

-enligt representanter för småbarnsfostran kan man placera högst 20 förskolelever i utrymmena

-eftersom antalet barn årligen kan variera mycket kan bostadsutrymmena visa sig vara otillräckliga under de närmaste åren

-bostadsutrymmena ersätter inte den planerade Kombiskolan

 

Såsom av Lokalitetsaffärsverkets utredning framgår är det inte möjligt att placera 20 förskolelever i utrymmena. Som sanerade räcker utrymmena endast till för 9 barn.

 

I de barackutrymmen som finns på Sirkkala skolas gård finns två undervisningsutrymmen om 57,5m2 samt wc- och tamburutrymmen. Baracken placerades på Sirkkala skolas gård 2010. Hyresavtalet är uppgjort till år 2015.

 

Lokalitetsservicen vid Ämbetsverket för fostran och undervisning anser hänvisande till ovanstående, att det varken är motiverat eller ändamålsenligt med fortsatta åtgärder för att sanera bostaden för undervisningsändamål, eftersom

 

-utrymmena är tillräckliga för endast 9 barn enligt Lokalitetsaffärsverkets utredning

-lösningen möjliggör inte en flyttning av den nuvarande baracken från Sirkkalabackens gård

 

Nämnden för fostran och undervisning godkände vid sitt möte 30.3.2011 förslaget till byggnadsinvesteringar för sektorn för fostran och undervisning för budgeten 2012 och för åren 2013-2021.

 

I förslaget ingår den svenska Kombiskolan som ett projekt som blir färdigt 2014. Projektet är dimensionerat för 80 elever i årskurserna 1-2, 42 i förskolan, samt 33 barn inom småbarnsfostran.

 

En preciserad projektplan kommer enligt preliminära planer till behandling i nämnden för fostran och undervisning 8.6.2011. Förverkligandet av projektet i den planerade tidtabellen är behövligt för att lösa utrymmesproblemen i inom den svenska förskolan och nybörjarundervisningen.

 

Sektionens framställning om att förena tomterna 17 och 20 är enligt Lokalitetsaffärsverket inte motiverat. Båda tomterna förvaltas av Lokalitetsaffärsverket och en förening av tomterna förbättrar inte användningsmöjligheterna.

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag         Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning konstaterar hänvisande till ovanstående att en sanering av den ovannämnda bostaden inte kan förverkligas enligt planerna. Behovet av barackutrymmen på Sirkkala skolas gård kvarstår tillsvidare.

BeslutSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning konstaterar hänvisande till ovanstående att en sanering av den ovannämnda bostaden inte kan förverkligas enligt planerna. Behovet av barackutrymmen på Sirkkala skolas gård kvarstår tillsvidare.

Därtill konstaterar sektionen att kombiskolan är det viktigaste svenska skolprojektet. Samtidigt föreslår sektionen att förslag till alternativa utrymmen för att ersätta baracken tas fram per 31.12.2011.

Sändlista

förkAlapaattikoski Tapio
förkKoski Raili
förkKulmala Vesa
förkLumme Merja
förkRosenberg Nina
förkTörnroos Siw


Bilagor:

Ssnfu § 14
Bilaga 1:Tilaliikelaitos 18.4.2011