Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning 16 02.05.2011 6

3439-2011 (5120)

Timresursen för den grundläggande utbildningen läsåret 2011-2012

Sammandrag: -

Ssnfu § 16

 

 

Med timresurs avses det antal timmar per vecka som skolorna under läsåret kan använda för undervisning i de olika läroämnena.

Enligt verksamhetsstadgan för ämbetsverket för fostran och undervisning är det direktören för den svenskspråkiga servicen som besluter om fördelningen av undervisningsresurser till läroanstalterna i samarbete med respektive resultatområdeschef.

 

Cygnaeus skola, Sirkkala skola, S:t Olofsskolan och Sirkkalabackens skola är en del resultatområdet för grundläggande utbildning tillsammans med de finskspråkiga skolorna.

 

I timresursen för läsåret 2011-2012 kan man inräkna det anslag som Undervisningsministeriet beviljat för minskande av undervisningsgruppernas storlek inom den grundläggande utbildningen. De svenska grundskolorna beviljades ett anslag som motsvarar totalt 54 vh.

 

Både i den grundläggande utbildningens lägre-och högre klasser har extraresurs getts för integrerade elever. I resursen beaktas också ett rikt utbud av A2-språk.

 

De svenskspråkiga skolorna får ett sk. tvåspråkighetstillägg. Största delen av eleverna (63%) kommer från tvåspråkiga familjer. Stödjandet av skolspråket kräver extra satsningar och är en utmaning för lärandet. de svenskspråkiga skolornas grundresursering är ca 12% högre än de finskspråkiga skolornas. Detta motsvarar i stort sett den förhöjda stadsandel som ges till tvåspråkiga kommuner för upprätthållandet av svenskspråkiga skolor.

 

Resurseringen för smågruppsundervisning kunde i någon mån utökas.

 

                                          

Tilläggsmaterial 1              Resurstabell

 

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag         Antecknas för kännedom

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkGrandell Mari-Susann
förkKarlsson Christer
förkTörnroos Siw
förkWaris Marita