Hankintayksikkö täyttää:

 

Hankinnan nimi: Kotihoidon palvelut ostopalveluna

 

Palvelukokonaisuus HYPA / Vanhus ja vammaispalvelut / Vanhusten avopalvelut

 

Hankinnan kuvaus

Kotihoidon palvelujen osto valikoiduille asiakkaille turvaamaan potilasturvallisen, jatkuvan hoidon sekä korvaamaan hoitajapulasta johtuvia palveluhäiriöitä. Hankinnassa huomioidaan hoitajapulan lisäksi lakiuudistusesityksessä STM/2021/244 esitetyt uudistustarpeet.

 

Kotihoitoa annetaan henkilöille, jotka eivät selviydy päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti. Heidän toimintakykynsä on joko tilapäisesti tai pysyvästi alentunut siinä määrin, että he tarvitsevat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ammattiosaamista. Asiakkaat koostuvat pääasiassa vanhuksista. Osalla asiakkaista on erityistarpeita (näkövamma, tarve kahdelle avustajalle tms.). Kotihoidon asiakkaat saavat osana kotihoitoa myös tarvitsemansa terveyden- ja sairaanhoidon palvelut, mikäli sen järjestäminen muilla tavoin ei ole mahdollista. Kotihoitokäynnin pituus vaihtelee asiakkaittain, ollen noin 15 min – 2 tuntia kerralla. Pienellä osalla asiakkaista hoito vaatii kerralla kahden hoitajan osallistumisen kotikäyntiin. Palveluntuottajien tulee olla koulutukseltaan sairaanhoitajia tai lähihoitajia.

 

Hyvinvointipalvelut ovat hoitajapulan vuoksi ja potilasturvallisen hoidon takaamiseksi ostaneet vuosina 2021-2022 valikoiduille vaativaa hoitoa tarvitseville asiakkaille palvelua ulkopuolisilta palvelujentarjoajilta. Markkinatilanteen vuoksi hoitajapula on muuttunut kriittiseksi vuoden 2022 alusta ja palvelu tulee siksi kilpailuttaa. On tiedossa, että Turussa järjestettävää palvelua pystyy tarjoamaan ainakin 8 eri yritystä.

 

Hankinta on suunniteltu kilpailutettavaksi seudullisena hankintana, johon on kutsuttu mukaan Turun ympäryskuntia. Muiden kuntien osalta mahdollisten palveluntuottajien viitteellinen määrä ei ole tiedossa. Kilpailutuslupa hankinnalle on myönnetty 28.4.2022 (Sosterla) ja päätös hankintojen seudullistamisesta on tehty 18.5.2022 (Sosterla). Hankinta on luonteeltaan sote-kynnysrajan ylittävä sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinta, joka tullaan kilpailuttamaan avoimena kisana.

 

Mukaan ilmoittautuneita kuntia ja yhtymiä on yhteensä 14 kpl: Turku, Kaarina, Kemiönsaari, Koski, Laitila, Lieto, Marttila, Paimio, Parainen, Perusturvakuntayhtymä Akseli, Pyhäranta, Raisio, Salo, Uusikaupunki. Osakokonaisuuksia tarjouspyynnössä on 28 kpl; jokainen tilaajataho on tarjouspyynnössä jaettu kahteen eri osakokonaisuuteen (yöllinen ja päiväaikainen kotihoito). Tarjoaja saa itse päättää moneenko osakokonaisuuteen tarjoaa.

 

Tarjoajat asetetaan osakokonaisuuksittain etusijajärjestykseen. Ensisijaisesti tilauksia tehdään etusijajärjestyksen määrittämän järjestyksen perusteella, ellei asiakkaan tarve vaadi jonkun tietyn palveluntuottajan käyttämistä. Etusijajärjestys muodostetaan ehdottomat kriteerit täyttävien tarjousten vertailun perusteella osakokonaisuuksittain.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arvioitu sopimuskauden pituus

 

Tavoitteellinen sopimuskausi 1.11.2022 – 31.10.2023 sekä optiot 1 vuosi + 1 vuosi.

 

Hankinnan ennakoitu arvo sisältäen mahdolliset optiokaudet

 

 

Arvio n. 2 000 000€ optiokausineen; suunnilleen puolet arvosta jakautuu Turulle ja puolet muille ilmoittautuneille kunnille.

Onko suunnitteilla/toteutettu markkinavuoropuhelu tai muu markkinakartoitus potentiaalisten tarjoajien kanssa.

 

 

☒ Markkinavuoropuhelu suunnitteilla/toteutettu

☐ Tietopyyntö suunnitteilla/toteutettu

☐ Muu markkinakartoitus suunnitteilla/toteutettu

☐ Ei

 

Lisätietoa suunnitteilla olevista tai toteutetuista markkinakartoituksista ja perustelu, miksei

 

Suunnitteilla markkinavuoropuhelu, joka pidetään heinäkuussa 2022.

 

 

 


 

Potentiaalisten tarjoajien lukumäärä

 

☐ alle 10 yritystä

☒ 10–20 yritystä

☐ yli 20 yritystä

Lisätietoa potentiaalisista tarjoajista

Potentiaalisten tarjoajien määrä riippuu suuresti siitä kuinka laajalle alueelle Turun lisäksi tarvitaan palveluntuottajia.

 

Onko hankinnalla vaikutuksia

Kyllä

Ei

Ehkä

Yritysten toimintaedellytyksiin?