NEUVOLASELVITYS  

 

Ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tytti Lääperi ja ylilääkäri Hannele Kallio.

 

Lounais-Suomen aluehallintovirastoon on saapunut huoli-ilmoitus, jonka perusteella aluehallintovirasto on pyytänyt selvitystä äitiys- ja lastenneuvolan lakisääteisten terveystarkastusten toteutumisesta Turun kaupungissa sekä mahdollisista tilannetta korjaavista toimenpiteistä. 

 

Ehkäisevä terveydenhuolto vastaa Turun kaupungin neuvolapalveluista. Neuvoloiden toimipisteitä kaupungin alueella on 14 ja kaikki toimivat yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolapalvelun periaatteella. Kunkin terveydenhoitajan asiakkaina ovat oman neuvolapiirin raskaana olevat sekä alle kouluikäiset lapset perheineen. Koko kaupungin neuvoloiden lääkärityö organisoidaan ehkäisevän terveydenhuollon lääkäriyksiköstä.

 

Taustaa 

 

Neuvolan mahdollisuudet vanhemmuuden ja koko perheen hyvinvoinnin tukemiseen ovat ohentuneet koronaepidemian aikana. Eri syistä johtuen neuvolapalvelujen saatavuus on heikentynyt ja määräaikaisia terveystarkastuksia on samanaikaisesti jouduttu vähentämään, kun lasten ja perheiden tuen tarpeet ovat kasvaneet. Osa tekemättä jätetyistä tai siirretyistä terveystarkastuksista ovat olleet laajoja terveystarkastuksia, joissa tuetaan koko perheen hyvinvointia. Terveydenhoitajista vajaa viidennes on ilmoittanut, että laajoista terveystarkastuksista on jäänyt toteutumatta lähes 50 % prosenttia.  Lisäksi kotikäyntejä ja perhevalmennusta on karsittu samanaikaisesti. Epidemian alussa rajoitettiin myös toisen vanhemman osallistumista neuvolakäynneille. Suurin osa (59­—90 %) terveydenhoitajista ja lääkäreistä arvioi, että perheiden taloudelliset vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuuden tunne, vanhemmuuden haasteet sekä parisuhde- ja mielenterveysongelmat ovat kasvaneet merkittävästi.

 

Pandemian aikana käyntimäärien väheneminen näkyi nopeasti. Jo vuonna 2020 THL:n kyselyn mukaan, äitiysneuvolan käyntimäärät olivat 22 prosenttia ja lastenneuvolan 25 prosenttia pienemmät verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin (Avohilmo 2020). Lastenneuvolan käyntimäärät ovat laskeneet entisestään.  Erityisesti lastenneuvoloiden terveydenhoitajien henkilöstömitoitus todettiin (Wiss ym. 2021) jo ennen koronaepidemiaa vajaaksi. Tavoitetasoon ylsi tuolloin vain noin puolet Manner-Suomen neuvoloista. Koronaepidemia-aikana neuvoloiden henkilöstövoimavarat ovat heikenneet, kun henkilöstöä on siirretty koronatehtäviin tai muihin työtehtäviin (Hakulinen ym. 2020, 2021b). Palveluista vastaavien arvioinnit henkilöstömitoituksen riittävyydestä vuonna 2020 olivat henkilöstömitoituksiin verrattuna yllättävän positiivisia. Henkilöstömitoitus ei kuitenkaan riittänyt vastaamaan kasvaneisiin tarpeisiin kaikkialla maassa. (Hakulinen ym. 2021a.)

 

Epidemian uudet toistuvat aallot ovat tuoneet mukanaan epävarmuutta ja tuovat sitä jatkossakin. Tarkastusvelan paikkaamiseksi palveluja tulisi jatkossa tarjota aiempaakin laadukkaammin. Ehkäisevissä palveluissa on tärkeää palata kohti normaalitoimintaa.

 

Yleistä tilanteesta

 

Turussa terveydenhoitajapula, toimitilat ja tiukkaan mitoitettu lähijohtajuus ovat asettaneet haasteita asiakaslähtöisten palvelujen suunnittelulle ja toteutumiselle. Henkilöstön sairaspoissaolot (Taulukko 3) ja irtisanoutumiset (Taulukko 4) ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Lähijohtajien henkilöstömäärät ovat vertailukuntia korkeammat.

 

Sairauspoissaolojen syynä on usein ollut äkillinen hengitystieinfektio joko itsellä tai lapsella. Koronaohjeistusten mukaan vähäisissäkin hengitystieinfektioiden oireissa on ollut jäätävä pois työstä, mikä on ollut täysin poikkeuksellista verrattuna aikaisempaan normaaliin. Jonkin verran henkilöstössä on esiintynyt myös koronaa. Äkillisiin poissaoloihin on ollut mahdoton saada sijaista. Näitä tilanteita varten on laadittu vuoden 2021 loppupuolella ohjeistus, jonka mukaan yhteisvastaanottoja lastenneuvoloissa ei pääsääntöisesti peruutettu lääkärin tai hoitajan äkillisessä poissaolossa, vaan toinen hoiti vähintään oman osuutensa tarkastuksesta ja tilanteen mukaan asiakkaalle annettiin uusi aika. Näin vastanottoaikojen peruutuksia saatiin vuonna 2021 vähenemään. 

 

Neuvolan lääkärityöstä äitiysneuvolan osalta tehdään noin 80–90 %:sti ehkäisevän terveydenhuollon lääkäreiden toimesta. Lastenneuvolatyöstä kuitenkin jopa puolet tulee terveysasemalääkäreiden sektorityönä. Näin ollen neuvoloiden lääkäriresurssiin vaikuttaa voimakkaasti myös terveysasemien lääkäritilanne.  Yhteenlaskettuna neuvoloihin suuntautunut lääkäriresurssi on talviaikaan vastannut noin 7–8 lääkärin vuosityöpanosta ja kesäisin (heinäkuun tilanne) runsasta kuutta (6) lääkäriä. Kesä 2022 ei merkittävästi poikkea lääkäriresurssin suhteen aiemmista kesistä. 

 

Turun neuvolapalveluissa äitiysneuvolatyö ja sikiöseulonnat ovat jatkuneet koko epidemian ajan täysimittaisina. Lastenneuvolapalveluissa painopiste on ollut heti pandemian alkaessa keväällä 2020, vauvojen terveystarkastuksissa sekä rokotus- ja puhelintoiminnassa. Vaikeutuneeseen henkilöstötilanteeseen kuitenkin reagoitiin 2020 ja osa pienemmistä neuvolayksiköistä suljettiin keskittäen palveluja. Pandemian alussa tarkastusvelkaa syntyi etenkin terveydenhoitajien tekemien leikki-ikäisten tarkastusten osalta, mutta velka saatiin hyvin kurottua syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana.  

 

Syksyllä 2021 toiminnan lainmukainen järjestäminen jälleen vaikeutui. Taustalla vaikutti pitkittynyt koronatilanne ja entisestään pahentunut henkilöstöpula.  Useita terveydenhoitajia irtisanoutui tai jäi äitiys- ja vanhempainvapaille. Myös osa-aikatyötä tekevien määrä kasvoi.  Erilaisiin poissaoloihin on ollut vaikeaa, jopa lähes mahdotonta saada korvaavia työntekijöitä.

 

Lastenneuvolan määräaikaistarkastusten toteuttaminen on vaikeutunut entisestään. Ajanvarauksen tueksi ja määräaikaistarkastusten toteutumisen takaamiseksi on muodostettu jonojärjestelmä, jota puretaan koko ajan mahdollisuuksien mukaan.

 

Syntynyt tilanne on monien syiden seurausta, joista merkittävimpiä ovat henkilöstöpula ja lisääntyneet sairauspoissaolot. Kukaan ei osannut ennustaa pandemian kestoa ja reagointi on ollut jälkikäteen ajateltuna riittämätöntä tai tapahtunut viiveellä. Henkilöstösiirtoja neuvolasta muihin työtehtäviin vältetään hankkimalla ulkopuolista työvoimaa tuleviin lasten korona- ja influenssarokotuksiin sekä ukrainalaisten terveystarkastuksiin. 

 

On tärkeää tehdä toimenpiteitä henkilöstön säilyttämiseksi ja uusien rekrytoimiseksi, saada vahva ammattitaito hyötykäyttöön ja pohtia miten säännölliset tapaamiset pystytään järjestämään kaikille perheille epidemiatilanteen jatkumisesta huolimatta. Toimivien Turun neuvolapalvelujen siirtäminen hyvinvointialueelle tulee olla meidän jokaisen yhteisenä tavoitteena. Kriisi on ratkaistavissa, mutta se vaatii nyt toimenpiteitä.  Nykytilannetta voi verrata 1990-luvun lama-aikana tehtyihin peruspalvelujen purkuun samaan aikaan, kun tuen tarpeet asiakkailla kasvoivat. Tälläkin kertaa ennustettavissa on erityispalvelujen tarpeen ja kustannusten kasvu. On kiistatonta, että taloudellinen panostus neuvolapalveluihin tuo kansantaloudellisesti merkittäviä säästöjä ja lisää perheiden hyvinvointia. On kestämätöntä, että tällä hetkellä henkilöstövajeen vuoksi erikoissairaanhoidossa hoidetaan muun muassa vauvojen kasvuseurantaa, imetysohjausta, raskaana olevien puheluita ja merkittävä määrä päivystyskäyntejä.  

 

 

Miten neuvolaikäisten lasten lakisääteiset määräaikaistarkastukset toteutuvat tällä hetkellä ja kesäaikana 2022 

 

Jo vuosia kesäisin on raskaana olevien ja alle 1–1,5–vuotiaiden käynnit priorisoitu etusijalle kesälomajärjestelyjen takia. Yleensä kuitenkin leikki-ikäisten tarkastukset on saatu syksyllä kurottua. Vuosina 2020–2022 aikana on kuitenkin hoitovelkaa vähitellen syntynyt.

 

Kesä 2022

 

Alle 1–vuotiaiden ja raskaana olevien tarkastukset toteutuvat normaalisti. Myös 1,5–vuotiaiden laajoja tarkastuksia tehdään mahdollisuuksien mukaan. Kesällä 2022 kriittisen henkilöstötilanteen, sijaispulan ja vuosilomien toteutumisen vuoksi, Turun neuvolassa jouduttiin keskeyttämään väliaikaisesti osa leikki-ikäisten määräaikaistarkastuksista ja supistamaan tiettyjä palveluja (avoneuvola), jotta ruuhkautunut puhelinpalvelu, raskaana olevat ja alle yksi (1) vuotiaat lapset ja erityistä tukea tarvitsevat perheet saatiin neuvola palvelujen piiriin.

 

Taulukko 1. Lääkärintarkastusta odottavat lapset.

 

Ikä

Jonossa olevat

1,5–vuotiaat

 

66

4–vuotiaat 

209 

 

Suurta pulaa lääkäreistä ei ole ollut, mutta vastaanottoja on peruuntunut tavallista enemmän sairaustapausten takia. Sijaisia näihin ei ole ollut ja korvaavia aikoja on ollut hankala löytää. 

 

Terveydenhoitajien vähyys vaikuttaa neuvolassa myös siihen, että lääkärivastaanottoja ei aina ole pystytty suunnittelemaan tiettyihin neuvoloihin. Terveydenhoitajan äkillisesti poissa ollessa lääkärit ovat pitäneet yksin vastaanottoja. Tämä on lisääntynyt merkittävästi aiemmasta kuluneen 2 vuoden aikana. Laaja terveystarkastus 4–vuotiaalle, muodostuu kahdesta erillisestä käynnistä eli terveydenhoitajan tekemästä tarkastuksesta, jonka yhteydessä tehdään leikki-ikäisen lapsen neurologisen kehityksen arviointi –tutkimus (Lene) ja lisäksi lääkärintarkastuksesta. Laaja terveystarkastus tehdään yleensä yhteisvastaanottona, mutta tilanteesta riippuen lääkäri voi tehdä sen myös yksin. 

 

Taulukko 2. Terveydenhoitajan tarkastusta odottavat (12 kk arvio tarkastusvelasta)

 

Neuvola

Terveydenhoitajien määrä

1–v

2–v

3–v

4–v

5–v

6–v

Yhteensä neuvoloittain

Brahe

7

93

91

65

72

64

70

455 (40 %)

Kustavintien

4

67

56

54

57

56

52

342 (38 %)

Ypsilon

2

19

31

21

29

32

36

168 (43 %)

Mullintie

4

56

69

43

68

55

58

349 (45 %)

Paattinen

1

16

17

15

17

11

21

97 (52 %)

Pansio

3

49

52

42

40

41

35

259 (45 %)

Runosmäki

3

32

20

25

33

25

24

159 (30 %)

Syvälahti

4

73

74

60

79

66

68

420 (48 %)

Hämeenkatu

5

78

61

72

56

58

69

394 (36 %)

Lauste

4

49

48

38

44

40

45

264 (36 %)

Mäntymäki

7

85

72

55

52

65

74

403 (38 %)

Ruotsinkielinen

3

33

20

30

28

19

38

168 (31 %)

Varissuo

6

91

72

80

75

86

82

486 (50 %)

Vasaramäki

3

39

44

38

40

39

39

239 (45 %)

Yhteensä

 

780

727

638

690

657

711

4203 (41 %) *

*Lasten tarkastuksista on tekemättä 41 %.

 

Turun neuvolasta on voinut varata lapselle määräaikaistarkastukseen aikoja 12.7.2022 alkaen, vaikka henkilöstövaje on kriittinen. Vuosilomien vuoksi asiakkaita ei ole pystytty vielä tehostetusti jonolistalta kontaktoimaan, mutta lomien jälkeen aikoja annetaan aktiivisemmin. Jo nyt puhelinpalvelu antaa leikki-ikäisille aikoja vanhempien soittaessa palveluun. Ajat menevät pitkälle syksyyn, johon vanhemmat eivät luonnollisesti ole tyytyväisiä. Tarkastusvelan hoitamine vaatii ratkaisuja, koska normaalin vastaanoton puitteissa velkaa ei pystytä hoitamaan (Taulukko 1 ja 2).

 

Mikäli tarkastusvelkaa kurotaan umpeen sunnuntaityönä, voi yhtä sunnuntaita kohden suunnitella noin 4—5 tarkastusta kirjauksineen/terveydenhoitaja.

 

Esimerkki Brahe. Tarkastusvelka 455 kpl: 5 tarkastuksella = 91 sunnuntaipäivää, Vuonna 2022 syyskuusta-joulukuuhun on 17 sunnuntaita. Tänä aikana yksi terveydenhoitaja saa tarkastettua noin 75 lasta (poisluettuna joulupäivä, joka on sunnuntai). Tämän laskelman mukaan Brahen neuvolan tarkastusvelka seitsemällä terveydenhoitajalla sunnuntaityönä toteutettuna olisi tehty vuoden 2022 aikana. Olettaen, että tekijöitä saadaan.

 

Avoneuvola

 

Avoneuvolaa on pidetty kesällä auki keskitetyssä neuvolassa Hämeenkatu 4:ssä viikottain 1–5 päivää resurssista riippuen. Perheet ovat voineet hakea sieltä lapselleen muun muassa puuttuvia rokotuksia. Tavoitteena on turvata avoneuvolan palvelut syksyllä 2022 siten, että palvelua tarjotaan jokaisena arkipäivänä. Tämä on mahdollista, mikäli henkilöstön sairaspoissaoloja ei esiinnyt siinä määrin mitä esiintyvyys on pandemia-aikana ollut.

 

Avoneuvolassa asioidaan tehostetusti 15 min käyntiajoilla muun muassa vauvan painokontrollit, sikiön sykkeen kuuntelu, erilaiset vauva-ajan iho-oireet, navan tarkastus, uudet Turkulaiset varaavat avoneuvolassa ensiaikaa ynnä muuta nopeasti hoituvaa.

 

Toteutuvatko kansallisen rokotusohjelma mukaiset rokotukset neuvolaikäisillä lapsilla ajallaan ja jos eivät toteudu, mihin toimenpiteisiin Turun kaupunki on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä sekä missä aikataulussa rokotusohjelman mukaiset rokotukset on tarkoitus saada toteutettua ajallaan 

 

Lasten rokotuskattavuutta seurataan valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla (THL; https://www.thl.fi/roko/rokotusrekisteri/raportit2019/ ). Kuntakohtaisista tiivistelmistä ja interaktiivinen­ kartta­esityksestä voi tarkastella lasten rokotuskattavuuksia rokotteittain ja syntymävuosittain sekä alueellisesti että koko maan osalta. THL:n rekisteritiedon mukaan voimme Turun osalta todeta, että rokotuskattavuudessa ei ole mitään suuria muutoksia esimerkiksi rotarokoteen tai 5-rokotteen osalta (vauvat). MPR-rokotuksen kattavuus on valitettavasti vähän laskenut, mutta kakkosannoksenkin osalta, joka annetaan 6-vuotiaana, ollaan kuitenkin maan keskiarvossa 93,3 %.  0–1,5–vuotiaiden rokotukset ovat toteutuneet normaalisti, koska vauvakäynnit ovat toteutuneet normaalisti.

 

Pyydämme huomioimaan, että 4– ja 6–vuotiaiden rokotukset eivät ole suhteessa tekemättömiin terveystarkastuksiin. Otanta selvitimme, että terveydenhoitajat ovat huolehtineet esimerkiksi 6–vuotiaiden lasten rokotuksista, vaikka määräaikaistarkastus ovat tekemättä. Tulemme selvittämään 4–6–vuotiaiden lasten rokotuskattavuuden perusteellisesti elokuun 2022 aikana. Tarvittaessa kutsumme rokottamattomat rokotukselle. Mahdolliset puuttuvat rokotteet saadaan rokotuskampanjana annettua lapsille vuoden 2022 aikana.

 

 

Henkilöstö

 

Sairaspoissaolot

Terveydenhoitajien sairaspoissaolot ovat kasvaneet (Taulukko 3). Vuonna 2022 kuuden (6) kuukauden poissaolot osoittavat 7,4 %, kun vuonna 2021 koko vuoden osuus oli 4,3 %. Koronaan liittyvä sarastavuus ja suositukset ovat vaikuttaneet siihen, että eri tasoisilla, pienilläkin oireilla on jouduttu jäämään pois työstä ja hakeutumaan koronanäytteelle. Poissaolojen syyksi on pandemian jatkuessa osoitettu myös kuormittavuutta kuvaavia syitä, kuten ahdistusta, masentuneisuutta ja loppuun palamisen diagnooseja. Asiakasaikojen päivittäisiin peruutuksiin ja siirtoihin on mennyt paljon aikaa. Sijaispulan vuoksi vakituinen henkilöstö on kuormittunut työpaineen alla. Kesälomasijaisten tarve Turun neuvoloissa oli 12 terveydenhoitajaa. Kesällä 2022 saatiin kolme (3) terveydenhoitajaa, josta kaksi vielä loppuvaiheen opiskelijoita.  

 

Taulukko 3. Neuvolan henkilöstön sairaspoissaolot

 

2018  

2019 

2020 

2021 

6/2022 

2,9 % 

4,0 % 

6,2 % 

4,3 % 

7,4 % 

 

Irtisanoutumiset Irtisanoutumiset ovat ehkäisevässä terveydenhuollossa kasvaneet (Taulukko 4). Vuonna 2022 kuuden (6) kuukauden kohdalla irtisanoutuneita on kymmenen (10), kun vuoden 2021 kokonaismäärä irtisanoutuneista oli 14. Tähän vaikuttaa moni asia, joita selvityksessä kuvataan. Pitkään jatkuessaan liian vähäinen resursointi kasvattaa olemassa olevalle henkilöstölle kohtuuttomat työpaineet, jolloin vaarana on työuupumus ja ammatillinen uupuminen pitkään jatkuneessa eettisessä ristiriitatilanteessa.  

 

Taulukko 4. Irtisanoutuneet, ehkäisevä terveydenhuolto. 

 

Vuosi 

2018 

2019 

2020 

2021 

6/2022 

Vakituiset 

10 

5 

Sijaiset 

5 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä 

7 

3 

4 

14 

10* 

 

*kuuden (6) kuukauden aikana lähes saman verran irtisanoutuneita kuin vuonna 2021 koko vuoden aikana. 

 

Henkilöstön pysyvyys  

Henkilöstön pysyvyys on pandemia-aikana haastanut. Yhä useampi lopettaa määräaikaisen työsuhteensa erilaisten syiden vuoksi, joita voivat olla muun muassa riittämätön perehdytys, asioiden kanssa yksinjäämisen tunne ja konsultaation puute, riittämättömyyden tunne työpaineen alla, kiire, epäselvä työnkuva, lähijohtamisen tarve, työsuhteen jatkuvuuden epävarmuus ja alhainen palkkaus. Työnantajan palvelulupaus on noussut yhä tärkeämmäksi. Palvelulupaus kattavasta ja riittävän pitkästä perehdytyksestä sekä toimivasta konsultaatiosta ja yhteistyöstä sekä saavutettavasta ja läsnolevasta lähijohtamisesta ovat nousseet avaintekijöiksi. Nämä kiinnittävät työntekijän haasteidenkin aikana. Positiivisella työnantajakuvalla on suuri merkitys. Turussa työnantajana ja neuvolatyössä on paljon hyvää potentiaalia ja osaamista, jota on tärkeää nostaa esille tulevaisuudessa. 

 

Rekrytointihaasteet

Valmiiksi perehdytettyjä tai lyhyisiin, muutaman kuukaudenkaan, työsuhteisiin halukkaita ei odota kotona. Ulkopuolelta tulevan työntekijän kohdalla tarvitaan aina perehdytys. Ammattitutkinto tai työkokemus ei turvaa ammatillista toimintaa ilman perehdytystä kyseisen työnantajan potilastietojärjestelmiin, toimintatapoihin, yhteistyötahoihin ja työyhteisöön. Kattavan perehdytyksen antaminen lyhyissä työsuhteissa on haaste jo pelkästään henkilöstövajeen vuoksi. Perehdytykseen tulee voida irrottaa työvoimaa. Työntekijät hakeutuvat työnantajalle, jolla on mahdollisuus tarjota pitkä sijaisuus tai vakituinen työsuhde. Pidemmät työsuhteet lisäävät myös laadukkaan ja riittävän pitkän perehdytyksen merkitystä.

 

Tämän hetken ilmiönä on selkeästi kiinnostus pidempiin työsuhteisiin, jolloin hoitovapaat, pidemmät virkavapaat, opintovapaat, pidemmät osa-aikaisuudet ovat herättäneet sijaisissa kiinnostusta. Pitkien virkavapaiden suosio on kasvanut, kun henkilöstö on pandemia-aikana osoittanut halua ottaa etäisyyttä nykytilaan ja liikkua eri työnantajien välillä etsien parempia työoloja, motivoivaa työtä sekä hyvää johtamista.

 

Asiakasmäärät

 

Taulukko 5. Terveydenhoitajien määrä neuvoloittain, yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolan asiakasmäärät suosituksineen.

 

Yhdistetty äitiys- ja lastenneuvola

Terveydenhoitajat

Lastenneuvolan asiakkaat

Äitiysneuvolan asiakkaat

Lapset/th (suositus 170–200)

Raskaana olevat/th (suositus enintään 38)

Brahe

7

1137

254

162

36

Kustavintie

4

902

98

226

25

Ypsilon

2

395

51

198

26

Mullintie

4

774

123

194

31

Paattinen

1

187

13

187

13

Pansio

3

573

73

191

25

Runosmäki

3

534

70

178

24

Syvälahti

4

877

88

220

22

Hämeenkatu

6

1081

153

180

26

Lauste

4

726

101

182

25

Mäntymäki

6

1049

205

175

35

Ruotsinkielinen

3

551

68

184

23

Varissuo

6

976

122

163

21

Vasaramäki

3

534

78

178

26

 

Taulukko 6. Asiakkaat ja kasvukehitys ikäryhmittäin ja raskaana olevat.

 

 

2021

2022

Ikä vuosina

Asiakkaiden lukumäärä

Asiakkaiden lukumäärä

0

1608

1590

1

1629

1620

2

1486

1613

3

1566

1482

4

1554

1596

5

1624

1568

6

1690

1641

yhteensä

11 157

11 110

Lastenneuvolassa kirjoilla olleet 1.1–1.8.

11 388

10 261

Äitiysneuvolassa kirjoilla olleet 1.1–1.8.

1704

1542

Asiakkaat yhteensä

13 092

11 803 (-1289)

-23 asiakasta/th

Neuvolaikäiset asiakkaat/th*

199 / suositus 170–200**

198 / suositus 170–200

Raskaana olevat asiakkaat/th*

30 / suositus enintään 38**

28 / suositus enintään 38

*jaollinen 56 terveydenhoitajalla

Turun neuvoloissa terveydenhoitajien lapsimäärät yhdistetyn neuvolan suosituksilla ovat pääsääntöisesti viitekehyksen ylärajoilla tai sen tuntumassa. Raskaana olevia on keskimäärin 30 raskaana olevaa terveydenhoitajaa kohden, kun maksimi suositus on yhdistetyssä äitiys- ja lastenneuvolassa 38 raskaana olevaa. Korkea lapsimäärä ja alueelliset erityispiirteet kompensoivat tätä.

** Suositukset Klemetti Reija & Hakulinen-Viitanen Tuovi (toim.) (2013) Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan Opas 29/2013. THL.

 

Neuvolatyön henkilöstömitoituksessa huomioitavia asioita

Alueelliset haasteet. Tietyillä neuvola-alueilla perheiden tuen tarve on koettu suuremmaksi. Resurssin ohjaamisen esteenä on, lähes poikkeuksetta, ahtaat toimitilat ja vastaanottohuoneiden puute.

Neuvolan perus vastaanottokäyntien kestot terveydenhoitajalla on 60 min- 90 min. Maahanmuuttajilla ja/tai erityistä tukea tarvitsevilla perheillä vastaanottoaika on suosituksia pidempi. Kotikäynnin kesto 2 t 30 min. Lääkärin vastaanottoaikojen, myös laajojen tarkastusten, pituus on 30 min.

Raskauden seuranta 11 käyntikertaa ja tarvittavat lisäkäynnit.

Huomioitavaa

Synnyttäjien keski-ikä on noussut tasaisesti.

Kroonisesti sairaiden raskaana olevien määrä on lisääntynyt.

Yleisinä ongelmina mielenterveysongelmat koskettavat myös äitiysneuvolatyötä.

Synnytyspelkoa enenevissä määrin.

 

 

 

Kotikäynnit ja vanhempainryhmät (vanhemmuuden tuki)

Suositusten mukaista olisi, että terveydenhoitaja tekisi kotikäynnin ennen ja jälkeen synnytyksen. (tauotettu pandemia-aikana). Lisäksi vanhemmuutta tuetaan perhevalmennuksen ja vanhempainryhmien avulla. Nämä ovat toteutuneet pandemia-aikana etä- ja verkkovalmennuksin.

Varhainen tuki

Terveysneuvonta ja määräaikaiset terveystarkastukset on järjestettävä siten, että alle kouluikäisen lapsen ja perheen erityisen tuen tarve tunnistetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tarpeen mukainen tuki tulee järjestää viiveettä. Erityisen tuen tarve on selvitettävä, jos alle kouluikäisessä lapsessa, perheessä tai ympäristössä on tekijöitä, jotka voivat vaarantaa tervettä, kasvua ja kehitystä.

Tilanteet, joissa lapsi tai perhe voivat tarvita erityistä tukea ovat hyvin moninaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Lapsen sairaus, mielenterveysongelmat, käytöshäiriöt ja kiusaaminen sekä neurologisen kehityksen ongelmat

Lapseen kohdistunut fyysinen tai henkinen väkivalta, mukaan lukien laiminlyönti sekä perheenjäsenten väliselle väkivallalle altistuminen ja väkivallan todistaminen. Toistuva hoitoon hakeutuminen tapaturman vuoksi, mikä voi olla merkki kaltoinkohtelusta.

Vanhempien vakavat sairaudet, mielenterveys- tai päihdeongelmat tai lähisuhde- ja perheväkivalta

Perheen toimeentuloon ja elinoloihin liittyvän ongelmat

Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi tulisi voida järjestää lisäkäyntejä neuvolaan ja toteuttaa kotikäyntejä. Perheen tarpeista lähtöisin, tehdään yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen sekä kunnan muiden toimijoiden kanssa. Lisäkäynnit ja muu tarvittava tuki suunnitellaan lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan. Erityisen tuen tarpeen tilanteessa laaditaan hyvinvointi- ja terveyssuunnitelma yhteistyössä tukea tarvitsevan perheen kanssa.

Erityisen tuen tarpeen käynnit eivät tällä hetkellä toteudu suositusten mukaisina.

Neuvolatoiminta

 

Neuvolan tavoitettavuus

 

Neuvolan puhelinpalvelussa työskentelee kesällä 2022 kolme terveydenhoitajaa, joista kaksi tekee 80 % osa-aikatyötä. Resurssi on merkittävän niukka suhteessa puheluiden määrään (Taulukko 7) ja hoidettaviin toimintoihin. Ennen pandemiaa resurssi oli kuusi (6). Suuren osan ajasta vie lähes päivittäiset henkilöstön poissaoloista johtuvat aikojen peruutukset ja niiden uudelleensijoittelu. Kesällä kaikki työssä olevat terveydenhoitajat ovat vastaanottojensa puitteissa, auttaneet soitoissa. Puhelinpalvelun henkilöstö hoitaa myös viranomaispuhelut, Chat-palvelun sekä “Pyydä apua” -napin kontaktoinnit.

 

TeleQ takaisinsoittojärjestelmä 

 

Neuvolassa toimii takaisinsoittojärjestelmä (TeleQ), johon asiakas voi jättää soittopyynnön. Potilaan on saatava arkipäivisin virka-aikana yhteys terveydenhuollon yksikköön välittömästi tai saman päivän aikana kiireellisyys huomioiden. Yhteys tulee saada joko puhelimitse tai menemällä paikan päälle (Avoneuvola) tai muiden sähköisten palveluiden kautta (Chat, Omaolo tms). Hoidon tarve on arvioitava viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta. (STM; Valvira.) 

 

Pääsääntöisesti asiakkaalle on pystytty soittamaan takaisin päivittäin, haasteellisimpana aikana kahden päivän sisällä. Alkuvuodesta 2022 takaisinsoitot venyivät jopa viikkoon ja niitä on hoidettu sunnuntaityönä siihen asti, kunnes hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto astui voimaanAluehallintoviraston mukaan tilanne on laitoin siinä tilanteessa, jos puhelut eivät pääse läpi järjestelmässä. Tällaisia tilanteita Turun neuvolassa on ollut ainoastaan 22.3.2022 (22 kpl puhelua ei päässyt läpi) ja 19.4.2022 (74 kpl puhelua ei päässyt läpi).

 

Chat-palvelu 

 

Palvelu on ollut henkilöstövajeen ja sijaispulan vuoksi suljettuna kesän ajan. Muina aikoina palvelua hoitaa sama puhelinpalvelun resurssi.  

 

Taulukko 7. TeleQ puheluiden kuukausitasoinen kokonaismäärä 

 

Kuukausiraportti 

Neuvolaan tulleiden puheluiden kokonaismäärä 

Vastatut puhelut 

Puheluiden määrä palvelun ollessa suljettu 

Täynnä jonoon tulleiden puheluiden määrä 

Tammikuu 2022 

3460 

3106  

354 

Helmikuu 2022 

2859 

2564 

295 

Maaliskuu 2022 

3431 

3144  

265 

22 

Huhtikuu 2022 

2986 

2608 

244 

74 

Toukokuu 2022 

3246 

3024 

222 

Kesäkuu 2022 

2273 

2092 

181 

Heinäkuu 2022 

1961

1829

 132

 0

 

 

TeleQ-raportti 1. Tammikuu 2022. Kaikki puhelut päässeet läpi. 

 

 

TeleQ-raportti 2. Maaliskuu 2022. Laiton tila 22.3.2022.

 

 

 

TeleQ-raportti 3. Kesäkuu 2022. Kaikki puhelut päässeet läpi.

 

 

 

 

Maahanmuuttaja asiakkuudet 

 

Maahanmuuttaja-asiakkuudet ovat lisääntyneet merkittävästi Varissuon-, Pansion- ja Keskustan neuvoloissa. Maahanmuuttaja-asiakkuudet haastavat palvelujärjestelmää, koska käynnit vaativat jo lähtökohtaisesti suosituksia enemmän aikaa (suositus 60-90 min), tulkkipalvelua sekä merkittävästi enemmän varhaisen tuen palveluja. 

 

Tilat

 

Neuvolatoimintaan suunnitellut tilat ovat jo lähtökohtaisesti ahtaat ja sellaisenaan toiminnallisen suunnittelun merkittävä haaste. Huonepula on suuri ongelma tilanteessa, jossa resurssia ohjattaisiin kuormituksen mukaan, mutta työtiloja ei ole riittävästi. Arviomme mukaan Monitoimitalot suunnitellaan toiminnan näkökulmasta lähtökohtaisesti jo ahtaiksi. Turun kaupungin neuvolaverkostoon liittyvä tilaselvitys on tehty asiantuntijatyöryhmän toimesta 11/2021 (Liite 1).

 

Esimerkkejä tilojen asettamista haasteista

1.Esimerkkinä Syvälahden neuvolan tilat. Syvälahden neuvolan tilat ovat niin pienet, että terveydenhoitajan taukotilasta jouduttiin tekemään psykologin/kuraattorin huone, jolloin terveydenhoitajat ruokailevat varastotilassa.

2.Esimerkkinä Brahen neuvola, joka on erityisesti haasteena. Kyseisessä neuvolassa on erittäin suuri määrä raskaana olevia ja pieniä vauvoja, jotka käyvät ensimmäisen vuoden aikana neuvolassa tiheään. Neuvolan käyttöaste ja kuormitus on korkea. Emme kuitenkaan pysty siirtämään sinne lisäresurssia riittämättömien tilojen vuoksi. Vaunuvarastosta on tehty yhdelle terveydenhoitajalle työtila. Samassa tilassa, jossa asiakasperheen lapsi ryömii lattialla, säilytetään ulkokäytössä olleita asiakkaiden vaunuja.

3.Esimerkkinä rokotusten järjestäminen. Neuvolan rokotuksia on toivottu järjestettäväksi neuvoloissa tai kouluilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että terveydenhoitajan tulee keskeyttää omat tarkastuksensa ja luovuttaa huoneensa rokottajien käyttöön. Jälleen olemme resurssin alihyödyntämisen äärellä, kun työt eivät edisty.

4.Varissuon neuvolan tiloja suunnitellaan Varissuon liikekeskukseen. Alustavassa suunnitelmassa huoneita ei ole kaikille terveydenhoitajille. Huoneet ovat n. 17—19 neliömetrin kokoisia. Tällaisenaan huoneeseen on haaste mahduttaa samanaikaisesti vanhemmat lapsineen, tulkki, terveydenhoitaja ja/tai muita perheen käyntiin osallistuvia ammattilaisia (lääkäri, sosiaalityöntekijä).

5.Esimerkkinä Kustavintien neuvola, jossa huuhteluhuoneesta on tehty odotustila.

Alimitoitetut tilat haastavat asiakaslähtöisyyden ja tasavertaisuuden toteutumista. Asiakkaat eivät voi nykytilassa tehdä valintaa omasta neuvolastaan. Neuvolapalvelut eivät voi antaa asiakkaiden siirtyä toiveidensa mukaan, koska ei ole tiloja siirtää terveydenhoitajaresurssia neuvolasta toiseen alimitoitettujen huonemäärien vuoksi. Näemmekin tärkeimpänä saada hoitaa asiakkaitamme tehokkaasti ja laadukkaasti, kuin sen onko tilat sijainniltaan ideaalit. Tilat määrittelevät neuvolan henkilöstön tehokkaan käyttömahdollisuuden ja tällä on suoria asiakasvaikutuksia.

 

Mihin lisätoimenpiteisiin (esim. Ostopalvelut, sisäiset henkilöstöjärjestelyt) Turun kaupunki on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä, jotta neuvolapalvelut järjestetään terveydenhuoltolain ja neuvola-asetuksen mukaisesti ja missä aikataulussa neuvolapalvelut on tarkoitus saada toteutettu lain edellyttämällä tavalla 

Vuoden 2022 kesäsupistukset ovat nyt aiempaa hankalammat, koska kasaantunut hoitovelka ja kesän normaalit supistukset yhdessä vaikeuttavat tulevaa syksyä. Loppuvuonna 2021 suunniteltiin hoitovelan purkamiseksi sunnuntaivastaanottoja ylityönä. Yksi vastaanottokerta kahden lääkärin voimin saatiin toteutettua ja tarkoitus oli kevään 2022 aikana pitää useampi tällainen vastaanotto, joissa olisi voitu purkaa jonoon jääneitä tarkastuksia sekä äitiys- että lastenneuvolan osalta. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut hoitajalakosta johtuvien ylityökieltojen takia.

 

Lääkärityövoiman saaminen on ollut viime vuosina vaihtelevaa. Sekä ehkäisevän terveydenhuollon lääkäriyksikössä, että terveysasemilla on ollut vajetta ja resurssin jakamiseen tasapuolisesti on pyritty. Valitettavasti kuitenkin joihinkin neuvoloihin on kertynyt enemmän vajetta johtuen esimerkiksi lääkärin runsaampien poissaolojen kohdistumisesta tiettyyn neuvolaan.  Nyt kuitenkin tilanne näyttää paremmalta. Terveysasemille on saatu rekrytoitua erittäin hyvin lääkäreitä ja myös ehkäisevän terveydenhuollon sijaistilanne on parantunut lääkäreiden osalta. Syksyn 2022 suhteen tilanne on sellainen, että pystymme järjestämään kaikkiin neuvoloihin riittävän lääkäriresurssin, edellyttäen että terveydenhoitajien osalta työpari on saatavissa. Vuoden 2022 aikana ehkäisevän terveydenhuollon lääkäriyksikössä on ollut ostopalvelulääkäreitä yksi kokoaikainen ja kaksi osa-aikaista, joiden työstä noin yksi lääkärivuosityöpanos on suuntautunut neuvolaan. Käytämme edelleen ostopalvelulääkäreitä tarpeen mukaan.

 

Neuvolatoiminnan ulkoistamista ostopalveluna ei ole harkittu, eikä sitä koeta tarkoituksenmukaisena.  Hämeenkatu 4 tiloihin on avattu keskitetty äitiysneuvola, jossa jo nyt toimivat kätilö, psykiatrinen sairaanhoitaja ja seksuaaliterapeutti. Gynekologin vastaanotot aloitetaan elo-syyskuun aikana. Yksikkö toimii äitiysneuvoloiden tukena neuvolan ja Tyksin äitiyspoliklinikan välimaastossa. Yksikön lääkärityön aloittaminen tulee helpottamaan äitiysneuvoloiden painetta erilaisten vaiva- ja lisäkäyntien järjestämisessä. Kun lisäkäyntejä vaativat asiakkaat voidaan ohjata tähän yksikköön, neuvolat voivat paremmin vapauttaa aikaa ja keskittyä lakisääteisten tarkastusten järjestämiseen. Asiakkaan näkökulmasta lääkärille pääsy helpottuu ja palvelua tarjoaa kokenut erikoislääkäri. Yksikössä on myös ultraäänitutkimusmahdollisuus.  

 

Ilman lisäresurssia toteutettavia toimia neuvolatyössä

Keskitetty äitiysneuvola  

 

Aloittaa toimintansa syksyllä 2022 osoitteessa Hämeenkatu 4. Keskitetyllä äitiysneuvolalla pystytään vastaamaan erikoissairaanhoitoon meneviä kuluja vähentävästi, mikäli toiminta on turvattua. Olemme toiminnan kautta keskittäneet ja lisänneet erityisosaamista vaativampaa hoitoa tarvitsevien raskaana olevien asiakkaiden hoitamiseksi. Tavoitteena, varmistaa raskaana olevien laadukasta hoitoa perusterveydenhuollossa. Keskitetyn äitiysneuvolalla saamme apua äitiysneuvola-aikojen saatavuuteen, kun sivuneuvoloista voidaan ohjata raskaana olevia keskitettyyn neuvolaan vaativimmissa vaivoissa. Asiakkaiden siirto vapauttaa aikoja periferian neuvoloissa, kun erityisosaamista vaativia käyntejä keskitetään, jolloin jää enemmän aikaa varhaisen tuen käynneille ja tarvittaville lisäkäynneille.

 

Keskitetyssä äitiysneuvolassa on erityisosaamista gynekologiaan, seksuaaliterapiaan, raskausdiabetekseen ja synnytyspelkojen käsittelyyn. Yksikössä työskentelee moniammatillinen tiimi. Yksikössä tehdään ultraäänitutkimuksia kätilön sekä lääkärin toimesta (tarjonnan tarkastaminen, kohdunsuun kypsyyden arviot, sikiön syke, painoarviot, istukan paikan tarkastukset).

 

Tarkastusvelan purku

 

Pandemia-ajalla syntynyttä lastenneuvolan tarkastusvelkaa (Taulukko 1 ja 2) ehdotetaan purettavan sunnuntaisin olemassa olevalla lääkäri ja terveydenhoitaja työpanoksella syyskuusta 2022 alkaen.  Vuoden 2022 aikana kampanjapäiviä tullaan järjestämään, jotta lääkäreiden 1,5–vuotiaiden ja 4–vuotiaiden sekä terveydenhoitajien tarkastusvelkaa saadaan purettua. Terveydenhoitajien kohdalla tarkastusvelan purku ulottuu koko loppuvuoden ajalle. Tästä syntyneet palkkakulut on esitetty laskelmassa (Taulukko 8). Sunnuntaina toteutuvat työpäivät ovat ainut mahdollisuus olemassa olevalla resurssilla hoitaa syntynyttä tarkastusvelkaa.

 

Perehdytyksen ja konsultaation vahvistaminen lisää pysyvyyttä

 

Perehdytys ja konsultaation mahdollistaminen ovat yksi merkittävimmistä työntekijöitä sitouttavista tekijöistä. Perehdytyksen tulee olla riittävää, laadukasta ja suunnitelmallista. Se on työnantajan näyteikkuna palveluihin ja heijastuu suoraan asiakaspintaan työntekijän varmuutena sekä palvelun sujuvuutena. Turun neuvolapalveluissa tullaan tulevaisuudessa satsaamaan perehdytykseen. Ihanteellisimmillaan perehdyttäjä tulisi voida irrottaa perehdyttäjän tehtävään, mutta tässä henkilöstötilanteessa tämä on haaste perehdytyksen toteutumiselle.

 

Käynnistämme, joka tapauksessa kehittämistyön. Terveydenhoitajien lisäksi perehdytysprosessiin osallistuvat myös lähiesimiehet sekä lääkärit.   Hyvin suunniteltu ja organisoitu perehdytys tukee merkittävästi työhyvinvointia, sitouttaa työhön ja lisää ammattiylpeyttä omasta työstä. Tieto hyvästä perehdytyksestä kiirii nopeasti työntekijöiden keskuudessa ja lisää työnantajan vetovoimaa ja myönteistä työnantajakuvaa.

 

Olemme Turun ehkäisevissä palveluissa perustamassa syksyllä 2022 perehdyttämisen kehittämisen työryhmän.  Tavoitteena on, että moniammatillinen ryhmä laatii perehdytyksen kokonaisuuden, jossa uusi työntekijä, sijainen tai opiskelija tuntee todella olevansa arvostettu ja tervetullut.  

 

Puhelin- ja chat-palvelu jatkaa toimintaansa entiseen tapaan samalla resurssilla.

 

Avoneuvola auki, jos henkilöstömäärä riittävä ja poissaoloja ei esiinny.

 

Imetysohjausvastaanotto

Mikäli poissaolot antavat myöden ja resurssi riittää, meillä on käynnistymässä Keskitetyssä äitiysneuvolassa imetysohjausvastaanottoja. Yksi terveydenhoitaja aloittaa 9/2022 IBCLC-imetysohjaajakouluttajakoulutuksen. Olemme sopineet, että hän koulutuksen teoriaosuutta käytyään alkaa vetää imetysohjausvastaanottoja Hämeenkadun neuvolassa perjantaisin. Vastaanotot olisivat kestoltaan 60 min, eli päivään mahtuu 3(3-5) asiakasta, asiakkaan avuntarpeesta riippuen. Tällä hetkellä meillä on yksi (1) jo koulutettu, jolla on IBCLC-koulutus, mutta hänen osaamistaan ei ole voitu hyödyntää resurssivajeen vuoksi.

 

Ilman lisäresurssia tehtäviä toimenpiteitä palkkakuluineen.

 

Taulukko 8. Sunnuntaityön palkkakulut ja toiminnallinen suunnittelu ilman lisäkuluja.

 

Ilman lisäresurssia tehtäviä toimenpiteitä

1.Keskitetty äitiysneuvola käynnistyy 9/2022

2.Imetysohjausvastaanotto opintojen puitteissa määräajan 1 pv/viikko

 

3.Tarkastusvelan purku samalla henkilöstöllä sunnuntaisin (palkkakulut) 9/2022 alkaen

 

Terveydenhoitajien tarkastusvelka

4 203 kpl

2022 vuoden sunnuntaipäiviä 17 kpl, jolloin tarkastetaan n. 4-5 lasta/terveydenhoitaja

56 neuvolaterveydenhoitajaa eli n. 75 (4203) tarkastusta/th

75 tarkastusta: 5/tarkastusta/su päivä

Vuoden 2022 optimitavoitteena on, että kaikki tarkastusvelka saadaan tehtyä, mikäli ei poissaoloja ole ja työntekijöitä saadaan su päiville.

 

Palkkakulut:

Terveydenhoitajien tarkastukset:

56 terveydenhoitajaa x 17 sunnuntai päivää x 8 h työpäivä /4- 5 tarkastusta/terveydenhoitaja

 

Su päivän palkka:

111,52€/päivä x 2 (su palkka)= 223,04€

56 terveydenhoitajaa x 223,04 = 12 490,24 € / 1 sunnuntai

11 821,12 € x 17 sunnuntaita

 

Terveydenhoitajien vuoden 2022 sunnuntaityön palkkakulut

212 334 €

 

 

Lääkärintarkastukset:

1 lääkärin su palkka 485,41 €

3 lääkärin resurssi hoitaa tarkastusvelkaa

3 x 8 h su palkka 485,41€1= 1456,23 €

1456,23 € x 17 sunnuntaita = 24 755,91 €

Lääkäreiden vuoden 2022 sunnuntaityön palkkakulut kolmen (3) lääkärin resurssilla laskettuna

24 755

 

 

 

 

4.Perehdytyksen kehittäminen

 

5.Puhelin- ja chat-palvelu jatkaa ennallaan samalla resurssilla

1 kokoaikainen

2 osa-aikaista (80%)

 

 

6.Avoneuvola auki, jos/kun resurssi käytettävissä

 

7.Rekrytoinnin kehittäminen ja lisääminen

 

8.Mainoskampanja maksuttomat kanavat

 

 

Lisäresurssia edellyttäviä toimintoja

 

Avoneuvolan varmistaminen

 

vauvojen punnituksia on jouduttu siirtämään Tyks:aan

avoneuvolan päivittäinen aukiolo toisi paitsi säästöjä erikoissairaanhoidon kuluihin, hyvän palvelukokemuksen asiakkaille sujuvien matalan kynnysten palvelujen myötä 

terveydenhoitajilla ja lääkäreillä tulee olla kustannustaloudellinen ja helppoon palveluohjaukseen perustuva palvelu, jota tarjota erilaisiin nopeisiin kontrollikäynteihin ja rokotuksiin

 

Keskitetyn imetyspoliklinikan avaaminen 

 

Tyks:an imetyspoliklinikalle on siirtynyt imetystukea tarvitsevia, koska palvelua ei ole pystytty tuottamaan neuvolassa, erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat

  

Puhelinpalvelun kehittäminen 

 

Neuvolaan tulevat aikojen peruutukset tai vaihdot olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi lähihoitajan ammattikoulutuksella. Nyt tähän on sitoutettu terveydenhoitajatyövoimaa. 

Lähihoitajien palkkaaminen vapauttaisi terveydenhoitajien aikaa vaativaan puhelimitse tehtävään hoidon tarpeen arvioon säästäen palkkakustannuksissa 

aikojen peruutukset ja vaihdot  

varastotilaukset hoito keskitetysti   tuo kustannussäästöjä (hukkavarastointi)

tiettyjä toimistotöitä (kopioinnit, neuvolakorttien täytöt tms.) 

 

Call center keskuksen avaaminen

 

Call center on puhelinkeskus, joka peilaa vahvasti tulevaan perhekeskusmalliin ja -ajatteluun. Se on konsepti, joka on siirrettävissä HV-alueelle. Keskuksessa toimisi kokeneita terveydenhoitajia ja lääkäri mahdollistaen joustavan konsultaation. Tavoitteena olisi vahvistaa etulinjan palvelua turvaamalla vaativaa puhelimitse tehtävää hoidontarpeenarviota. Tavoitteena on, että ratkaisu syntyy jo yhden puhelun aikana ja lääkäriltä saadun konsultaation turvin. Näin saavutetaan asiakkaan oikea-aikainen ohjautuminen oikean palvelun piiriin, palvelun korkea laatu, asiakastyytyväisyys sekä ammattihenkilöiden oikea-aikainen käyttö ja resurssin hyödyntäminen ja tämän seurauksena kustannusten lasku. 

  

Vanhemmuuden tuen työn muotojen lisääminen

 

Mahdollista toteuttaa omana toimintana tai ostopalveluna (Taulukko 9). Ostopalvelukuvaus on luettavissa selvityksen lopusta.

 

Vanhemmuuden tuki, vanhemmuuskoulu, vanhempainryhmät

 

Vanhempien hyvinvointi sekä parisuhteen vuorovaikutus- ja tunnetaidot vaikuttavat lapsen hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan lapsuudenaikaisten ja myöhempien ongelmien taustalla on usein perheeseen liittyviä riskitekijöitä

kasvatuksen tukeminen 

rajojen asettaminen vuorovaikutus 

vahvistaa vanhemmuutta lisäten vanhemmuuden positiivista kokemusta ja voimavaroja  

riittävä vanhemmuus

 

Uniohjaus  

lasten unihäiriöt ja itkuisuus, joihin on mahdollista saada apua erilaisin keinoin 

palvelua ei järjestetä enää erikoissairaanhoidossa

Perheohjaajat (2) antavat omana toimintana uniohjausta, resurssi täysin riittämätön tarpeeseen nähden

 

Vauvahieronta  

auttaa erilaisiin vatsavaivoihin, helpottaa vauvan oireiluja 

rauhattomuuteen, itkuisuuteen  

tukee vanhemman ja lapsen välistä kiintymyssuhdetta 

 

 

Henkilöstömäärien jakautuminen lähijohtamista vahvistamalla

 

Pienentää osastohoitajakohtaista henkilöstömäärää. Neuvolat ovat hajautettu laajalle alueelle ja lähijohtaminen on haasteellista. Osastonhoitajat johtavat useita eri ammattiryhmiä. Turussa 2 osastonhoitajaa jakaa 69 henkilöstömäärän ja useita eri ammattiryhmiä, kun vertailukunnissa kolme (3) osastonhoitajaa jakaa 65 terveydenhoitajaa.

 

 

Taulukko 9. Esitys lisäresursoinnista ja ostopalvelusta

 

Lisäresurssi

Käyttö

Kustannukset

Säästö

2 terveydenhoitaja

Avoneuvolan turvaaminen jokaisena arkipäivänä, äkilliset sairaspoissaolot.

 

Terveydenhoitajan palkka sivukuluineen

3 345 €/kk,

40 146/vuosi.

 

Kahden terveydenhoitajan palkka sivukuluineen

80 292 €

 

 

Vauvojen punnitukset eivät siirry erikoissairaanhoitoon. ESH kustannusten säästö.

 

Kulut pyydetty 28.7.2022

Vauvojen punnitukset erikoissairaanhoidossa

2020/ 104 255 €

(719 x145€)

2021/ 131 520 €

(822x145€)

2022/6kk/ 50 240 €

(314x160€)

 

1 terveydenhoitaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palkkaus-/täyttölupa avoimeen perheohjaajan vakanssiin numero 390347 täyttämistä ja

 

3 uutta perheohjaajan vakanssia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostopalveluna tuotettuna

 

 

Keskitetty imetyspoliklinikka käynnistyy ja turvataan. Kyetään ottamaan jo valmista koulutettua väkeä käyttöön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omana toimintana tuotettuna vanhempaintukea ja uniohjausta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostopalvelu

Unikoulu 90 min

(vauvan hoito ja varhainen tuki)

 

 

Uniohjaus unisuunnitelmalla

(4 kk-5-v) intensiivinen asiantuntijatuki.

 

 

 

 

Kotikäynnit

Konkreettisen mallintamisen tuki

 

 

 

Unipuhelu (akuutti tarve)

 

 

 

 

Imetysohjaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vauvahieronta

Lasten vyöhyketerapeuttinen hoito / Baby Balance

 

Vauvahieronnan yksilöohjaus vanhemmille

 

Vauvahieronta ja imetysohjaus

 

 

Terveydenhoitajan palkka

sivukuluineen

3 345 €/kk,

40 146/vuosi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uniohjaus ja vanhemmuuden tuki omana toimintana.

Perheohjaajan palkkakulut 3125 €/ kk

8-12 / 5 kk/ 15 629 €

Vuositasolla kulut

37 509 €

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puhelu 124 €

Kotik. 224 €

 

 

 

170 € / 1 viikon jälkituella (sisältää 60 minuutin aloituspuhelun sekä 2 x 30 minuutin jälkitukipuhelut)

 

240 € / 2 viikon jälkituella (sisältää 60 minuutin aloituspuhelun sekä 4 x 30 minuutin jälkitukipuhelut)

 

40 € / 30 min

80 € / 60 min

 

 

175 € / 90 min kotikäynti (imetysohjaus)

270 € / 90 min kotikäynti (sis. unisuunnitelman sekä 30 min jälkitukipuhelun)

340 € / 90 min kotikäynti 2 viikon jälkituella (sis. unisuunnitelman sekä 4 x 30 min jälkitukipuhelut)

 

 

75€ / 45 min puhelu

175€ / 90 min kotikäynti

 

45 min, 50 €

vastaanotolla tai kotona

 

 

 

 

75 min, 70 €

 

 

 

75 min, 70 €

 

Imetysohjausta vahvistetaan neuvolassa keskitetyllä palvelulla.

ESH kustannusten säästö.

 

Kulut pyydetty 28.7.2022

Imetyksen tuki erikoissairaanhoidossa

2020/ 34 075 €

2021/ 35 360 €

 

Synnytyspelon hoito erikoissairaanhoidossa
2020/ 32 335 €

2021/ 22 560 €

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä Turussa on kaksi (2) perheohjaajaa. Emme ole säästöjen vuoksi saaneet toistaiseksi täyttölupaa olemassa olevalle vakanssille 390347. Lisävakanssit ja täyttölupa vahvistaisivat merkittävästi vanhemmuuden tukea erilaisine tukimuotoineen.

Perheohjaajat antavat vanhemmuuden tukea, uniohjausta ja jalkautuvat kotiin perheiden tueksi. Perheohjaajien lisääminen suuren tarpeen edessä olisi mahdollisuus vastata perheiden tarpeisiin omana toimintana. Perheohjaajien vakansseja lisäämällä voisimme tuottaa ostopalvelun sijaan palvelua omana toimintana huomattavasti kustannustehokkaammin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voidaan tuottaa omana toimintana, jos resurssia saadaan lisää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vauvahieronnan osaamista neuvolassa ei tällä hetkellä ole.

 

1 terveydenhoitaja

1 lähihoitaja

(kts tehtävänkuva alla)

 

 

Call center keskitetyn puhelinpalvelun avaaminen. Erityisosaamisen vahvistaminen etulinjan palveluissa ja palveluun ohjauksessa.

Moniammatillinen puhelinkeskus.

Lääkärin konsultaatiomahdollisuus.

 

 

Terveydenhoitajan palkka

sivukuluineen

3 345 €/kk,

40 146/vuosi.

 

Lähihoitajan palkka sivukuluineen

2 894 €/kk

34 738 €/vuosi

 

Nykytila:

1 kokoaikainen th/50 puhelua/vrk/250 viikko

2 osa-aikaista 80% työaikaa tekevää/30 puhelua/vrk/150 viikko/th

Aikojen peruutukset vievät paljon aikaa.

 

ESH laskutettavan puhelun hinta 60 €

Asiakkaat saavat yhdellä soitolla avun, oikealla palveluohjauksella palvelujärjestelmän kuormitus vähenee. ESH ohjautuvien puheluiden määrä laskee ja kustannukset vähenevät. Perheet saavat oikeanlaista apua ja tukea oikeaan aikaan, kun palvelujärjestelmässä painopiste siirtyy korjaavista palveluista ehkäiseviin. Tämän kehityssuunnan vahvistaminen on tärkeää lapsi- ja perhepalvelujen kokonaiskustannusten saamiseksi laskuun. Palveluohjauksella on tulevaisuudessa entistä suurempi rooli. Puhelinpalvelujen kehittämisessä on tulevaisuuden HVA-alueella keskiössä erityispalvelujen jalkautuva työ ja ketterät konsultaatiomahdollisuudet.

Lähihoitajan tehtävänkuva palkkakuluineen

Vapauttaa terveydenhoitajan asiakastyöhön tai vaativaan puhelimitse tehtävään hoidon tarpeen arvioon.

 

Aikojen peruutukset ja vaihdot  

Varastotilaukset hoidetaan keskitetysti. 

Tiettyjä toimistotöitä (kopioinnit, neuvolakorttien täytöt tms.) 

 

Lähihoitajan palkka sivukuluineen

2 894 €/kk

34 738 €/vuosi

 

 

Varastotilauksien keskittämisen hyödyt, ei päällekkäisiä tilauksia.

Vapauttaa terveydenhoitajaresurssin vastaanottotyöhön tai puhelimitse tehtävään vaativaan hoidontarpeen arvioon.

Palkkauslupa avoimeen osastonhoitajan vakanssiin numero 251034.

Jaetaan oma neuvola-alue ja ehkäisyneuvola.

Osastonhoitajan palkka

3 841 €/kk,

46 101 €/vuosi.

 

Henkilöstömäärä vertailukuntien mukainen, tasavertaisuus.

Sairaspoissaolojen ja irtisanoutumisten väheneminen lähijohtamista vahvistamalla, läsnäolo ja tavoitettavuus, työn suunnitelmallisuus, perehdytyksen ja konsultaation vahvistaminen.

Mainoskampanja maksullinen mainostoimisto

Työnantajakuvan parantaminen ja rekrytoinnin helpottaminen

5000

Turvaa toimintaa ja asiakkaiden asemaa palvelujärjestelmässä, kun resurssia saadaan lisää.

 

 

Loppuvuoden 2022 (8-12) kululaskelma

 

Arviolaskelma sunnuntaityön palkkakuluista

 

237 089 €

 

Mainoskampanja 2022

 

5000 €   

 

Osastonhoitajan avoimen toimen täyttö

 

15 367 €

 

Arvio:

Uusien vakanssien palkkakulut vuodelle 2022

Rekrytoinnin aikataulut, kulut mahdollisesti vasta 2023

 

4 terveydenhoitajaa 26 764 € (2 kk)

1 lähihoitaja 5 789 €

4 perheohjaajaa 62 516 €

 

Yhteensä 2022 kulut

352 526 €

 

 

Erikoissairaanhoito

 

Hinnat 2022

 

Poliklinikkakäynti

160 € /käynti

 

Raskauspäivystyskäynti

240 € /käynti

 

Puhelun hinta

60 €/puhelu

 

Raskaana olevien tai kotiutuneiden perheiden pkl käynnit erikoissairaanhoidossa

 

Vauvojen punnitukset 2022

 

160 € / käynti

 

(1—6) 314 käyntiä

50 240 €

 

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

35 885 €

 

Vuositason arvio 2022

86 125 €

 

 

 

 

Avoneuvolan turvaaminen resursoinnilla

 

Raskauspäivystyskulut

 

240 € /käynti

 

(1—6) 1449 käyntiä

347 760 €

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

 

289 800 €

Vuositason arvio 2022

 

637 560 €

 

Keskitetty äitiysneuvola ja resurssin turvaaminen

 

 

 

 

 

 

 

 

Raskauspuhelut

 

60 € / puhelu

(1—6) 1342 puhelua

80 520 €

 

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

 

67 100 €

Vuositason arvio 2022

 

147 620 €

 

 

 

Call centerin –mahdollistaminen sekä osaamisen vahvistaminen ja resurssin turvaaminen keskitetyssä äitiysneuvolassa

 

 

 

 

Imetyksen tukikäynnit

160 € / käynti

 

(1—6) 51 käyntiä

8 160 €

 

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

 

6 800 e

Vuositason arvio 2022

 

14 960 €

 

Imetyspoliklinikka neuvolaan

 

Synnytyspelko

160 € / käynti

 

(1—6) 48 käyntiä

 

7 680 €

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

 

6400 €

Vuositason arvio 2022

 

14 080 €

 

Keskitetyn äitiysneuvolan psykiatrinen sairaanhoitaja, kätilö, terveydenhoitaja resurssin lisäys ja seksuaaliterapeutti yhdessä vähentävät synnytyspelkoisten käyntejä erikoissairaanhoidossa

 

Lastenlääkärin tarkastus lyhytjälkihoitoisen synnytyksen LYSY jälkeen

160 € / käynti

 

(1—6) 87 käyntiä

 

13 920 €

Arvio loppuvuoden kuluista (8—12)

 

11 600 €

Vuositason arvio 2022

Lastenlääkäri ostopalveluna?

 

25 520 €

 

Tyks varaa kaikille valmiiksi kyseiset poliklinikka ajat. Neuvolan vaikea on näihin varauksiin puuttua, vaikka neuvolan näkökulmasta lääketieteellistä perustetta näille ei läheskään aina olisi. Mikäli henkilöstöresurssimme neuvolassa antaisi mahdollisuuden reagoida nopeasti kotiutuviin ja aikaa tarvitseviin, säästäisimme näissäkin kustannuksissa.

LYSY -käynnit on mahdollista sopia hoidettavaksi neuvolassa

 

MITEN VOIMME SÄÄSTÄÄ ERIKOISSAIRAANHOIDON KULUISSA

 

 

Toiminto

Kulut

Asiakashyöty

Laskelma

Säästö

Avoneuvola

palkkakulut 1 th

Kaikki vauvat punnitaan neuvolassa.

Muita vaikutuksia:

Raskauspuhelu ja päivystyskäynnit vähenevät esh:oon,

vaikutus odottavan tai perheen huoleen ja pelot vähenevät.

ESH kulut

2021 / 131 520 €

2022 (1-6) 50 240 €

2022 (12 kk arvio) 100 480 €

Palkkakulut

40 146,24 € € /vuosi

100 480,00 – 40 146 =

säästö

60 333 €

Imetyspoliklinikka

palkkakulut 1 th

Kaikki imetysohjaus ja -tuki annetaan neuvolassa.

Muita vaikutuksia:

Huolipuhelut vähenevät esh:oon. Koulutettu imetysohjaaja kykenee tukemaan vanhemmuutta ja vahvistaan kiintymyssuhteen syntyä äidin ja lapsen välillä.

ESH kulut

2021 / 35 360 €

2022 (1-6) 8 160 €

2022 (12 kk arvio) 16 320 €

Palkkakulut

40 146,24/vuosi.

40 146 € - 16 320 € = - 23 826

Avoneuvolasta ja raskauspuheluista tullut säästö kattaa tämän moninkertaisesti.

Avoneuvolaan resursointi turvaa keskitetyn äitiysneuvolan resurssia äkillisissä poissaolotilanteissa

palkkakulut 1 th

Päivystyskäynnit vähenevät esh:oon, minimiarvio on, että ne vähintään puolittuvat.

Synnytyspelot vähenevät.

ESH kulut

2021 / 757 440 €

2022 (1-6) 347 760 €

2022 (12 kk arvio) 695 520 €

Palkkakulut

40 146,24 €

Päivystyskäynnit puolittuvat

347 760 – 40 146=

säästö

307 613 €

Puhelinpalvelun vahvistaminen Call center mallin käyttöönotto

palkkakulut 1 th ja 1 lh

Raskauteen liittyvien huolipuhelut hoidetaan neuvolassa. Odottajat soittavat ensisijaisesti aina neuvolaan.

Voidaan olettaa, että vähentää myös raskauspäivystyskäyntejä puolella.

Raskauspuhelut

2021/ 166 680 €

2022 (1-6) 80 520 €

2022 (12 kk arvio) 161 040 €

Palkkakulut

40 146, 24 €

34 738, 20 €

Kaikki puhelut neuvolaan

161 040 € - 74 884 € =

säästö

86 155

Puhelut puolittuvat

80 520 € - 74 884 € =

säästö

5 635

Säästö

344 121

 

Mikäli avoneuvola ja imetyspoliklinikka turvataan, syntyy säästöä 36 507 € sillä perusteella, että erikoissairaanhoitokäyntien sijaan kaikki vauvojen punnitukset hoidetaan neuvolassa, imetystuki annetaan neuvolassa. Mikäli resursoinnilla avoneuvolaan ja puhelinpalveluun satsataan, syntyy säästöä 307 613 € ajatuksella, että raskauteen liittyvät huolipuhelut ja raskauspäivystyskäynnit vähintään puolittuvat. Säästö on uskottavasti suurempi.

 

Erikoissairaanhoidon kuluista tuleva varma säästö kattaa myös perhetyöntekijöiden sekä osastonhoitajan palkkauksen vuosikulut sekä rekrytoinnin kehittämiseen kuluvat mainoskulut. Neljän perhetyöntekijän sekä osastonhoitajan vuotuiset palkkakulut sivukuluineen ovat 200 751 €. Erikoissairaanhoidon kulujen säästymisestä muodostuneen laskelman mukaan Turun kaupunki tai hyvinvointialue, kaikkien uusien vakanssiesitysten ja kulujen jälkeen, plussan puolelle 138 370.

 

Voimme siis luottaa siihen, että ehkäiseviin, varhaiseen vaikuttamiseen perustuviin palveluihin kohdistuvalla resursoinnilla säästetään merkittävästi rahaa ja lisätään kansanterveydellistä hyvinvointia sekä ammattilaisten työn imua ja -viihtyvyyttä.

 

VAIHTOEHTO OSTOPALVELUILLE

 

Ostopalveluna hankittujen palvelujen vaihtoehtona olisi perustaa Turun ehkäiseviin palveluihin lisää perheohjaajien vakansseja. Näin palvelu voitaisiin tuottaa omana palveluna ja huomattavasti kustannustehokkaammin. Perheohjaajia on koko kaupungissa tällä hetkellä ainoastaan kaksi (2). Tällä hetkellä kaksi perheohjaajaa antaa uniohjausta, jalkautuvat kotikäynneille ja tukevat vanhemmuutta, mutta resurssi on ymmärrettävästi riittämätön tarpeeseen nähden.

 

Taulukko 10. Perheohjaajan palkkakulut sivukuluineen.

 

Nimike

Tehtäväkohtainen palkka

Työkokemuslisä

Palkka yhteensä

Ta-sivukuut 21,34 %

Palkkamenot yhteensä /kk

Perheohjaaja

2 385,25 €

190, 82 €

2 576, 07 €

549,73 €

3125

 

 

 

OSTOPALVELUNA TUOTETTAVIA PALVELUJA JA NIIDEN HINTOJA

Esimerkkejä Turun ostopalvelusta ja hinnoittelusta

Sosiaaliohjaus, uniohjaus ja vanhemmuuden tuki lapsiperheille – Perheen rinnallakulkijuus

Kohderyhmä: vauvat/ lapset / lapsiperheet

Sosiaaliohjauksella tarkoitetaan yksilöiden, perheiden, ja yhteisöjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa.

Sosiaaliohjauksen muotona / tavoitteellisena menetelmänä tarjotaan vauvan hoitoa ja varhaista tukea vastasyntyneiden lasten perheille, intensiivistä asiantuntijatukea, uniohjelmia 4 kuukauden iästä eteenpäin, unipuheluita nopeaan konsultointiin, kotikäyntejä konkreettiseen mallintamiseen, unikoulun suorittamisen tukemiseen, iltavastaanottoihin sekä imetysohjauksiin.

Työskentelyn tavoitteena on tukea eri ikäisten lasten ja eri elämäntilanteissa olevien henkilöiden arjen- ja elämänhallinnan taitoja, sekä auttaa asiakasperheitä tunnistamaan vahvuuksiaan, jotta he eivät joutuisi turvautumaan terveydenhuollon / erikoissairaanhoidon puoleen samaisissa asioissa.

Olennaista on tunnistaa asiakkaan elämäntilanne sekä hänen voimavaransa ja kannustaa ja motivoida muutokseen työntekijän tuella.

Toiminnan perustana on vahva asiantuntijuus ja vuorovaikutusosaaminen

Vauvan hoito ja varhainen tuki. Vauvojen lempeä uniohjaus (0vko- 16 vko)

Hinta (sis. alv):

124 € / 90 min puhelu

224€ / 90 min kotikäynti

 

Vauvan lempeä ohjaus auttaa perhettä kuuntelemaan vauvan tarpeita ja ymmärtämään hänen viestejään. Vauvan hoito työskentely on käytännönläheistä, havainnoivaa ja vauvan tarpeita kuuntelevaa ohjausta, jossa annetaan vanhemmille keinoja vauvan rauhoittamiseen ja nukuttamiseen. Työskentely on kannattavaa jo raskausaikana ennaltaehkäisevästi. Voimme kartoittaa perheen tarpeita ja rakentaa tiiviin ja konkreettisen uni-infopaketin ja näin valmistautua uuden perheenjäsenen tuloon.

Unelle, valveilla- ja yhdessäololle sekä syömiselle etsitään yhdessä vauvan ja vanhempien kanssa perheelle hyvä rytmi, perhe saa käyttöön selkeät ohjeet, miten toimia päivä- ja /tai yöaikana. Samalla vauvan käsittely varmistuu, vuorovaikutus ja kiintymyssuhde hioutuu, arki helpottuu ja luottamus omaan vanhemmuuteen lujittuu.

Vastasyntyneen ohjauksessa saa tukea muun muassa seuraavanlaisiin tilanteisiin:

Itkuisen vauvan rauhoitteluun / The Happiest baby- menetelmän hyödyntämiseen.

4. trimesterin ja kohtumaisten olosuhteiden luomiseen.

Imetykseen ja sen turvaamiseen.

Optimaalisen turvallisen uniympäristön luomiseen.

Vastasyntyneiden lasten unien tukemiseen eri menetelmien avulla.

Unien kehittymiseen ensimmäisten viikkojen aikana.

Vanhemman ja vauvan vuorovaikutukseen.

Arjen rytmitykseen; muun muassa unien ja ruokailujen/ imetysten osalta.

Kapalon käyttöönottoon/ sidontaan.

Intensiivinen asiantuntijatuki. Lasten uniohjaus unisuunnitelmalla (4 kk- 5 vuotiaille)

Hinta ( sis. alv):

170 € / 1 viikon jälkituella (sisältää 60 minuutin aloituspuhelun sekä 2 x 30 minuutin jälkitukipuhelut)

240 € / 2 viikon jälkituella ( sisältää 60 minuutin aloituspuhelun sekä 4 x 30 minuutin jälkitukipuhelut)

 

Unisuunnitelma on uniohjaajan luoma henkilökohtainen räätälöity ohjelma univaikeuksiin.

Vastasyntyneen vauvan uni-valve- rytmi on kypsymätön. Rytmi rakentuu vasta vähitellen ja yksilöllisessä tahdissa.

Vauvan kasvaminen ja kehittymiseen liittyvät muutokset heijastuvat unen laatuun ja määrään. Toisaalta univaikeudet voivat myös olla seurausta ulkopuolisista tekijöistä, esimerkiksi ympäristössä tapahtuneista muutoksista.

Nukkumaan asettumisen ja nukahtamisen vaikeudet sekä toistuvat yöheräilyt ovat tavallisia vauva- ja pikkulapsiperheissä.

Vanhemman antamalla sopivalla tuella on olennainen merkitys unirytmin rakentumiseen. Jatkuvasti valvovan vanhemman on vaikea kyetä nauttimaan vauvasta ja vanhemmuudesta ja tilanteiden jatkuessa pidempään ne kuormittavat ja uuvuttavat perhettä.

Koko perheen hyvinvoinnin ja jaksamisen vuoksi on tärkeää voida saada riittävän aikaisin yksilöllistä apua vauvan unipulmiin.

Uniohjelmassa saa käyttöön selkeät ohjeet, miten toimia päivä- ja /tai yöaikana. Uniohjelma perustuu perheen täydentämään taustatietolomakkeeseen sekä päivärytmitaulukkoon. Unisuunnitelman avulla luodaan perusta paremmille unille, joka tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Yksilöllinen uniohjaus ottaa huomioon lapsen temperamentin, unentarpeen, uniympäristön ja sillä saavutetaan lempeästi ja tehokkaasti tuloksia.

Uniohjauksesta saa tukea ja neuvoja muun muassa seuraavanlaisiin tilanteisiin   

Optimaalisen uniympäristön luomiseen.

Päivän ja yön sekaannuksiin ja vuorokausirytmin korjaamiseen.

Yhden unisyklin- syndrooma (tai lyhyempiin) päiväuniin, jotka toteutuvat epäsäännöllisinä vaikeasti ennakoitavina aikoina.

Lapsen aikaisiin (kello 04-05.30) aamuihin.

Päiväunien vastusteluun / kieltäytymiseen.

Päivärytmin luomiseen tai muutostilanteisiin muun muassa lapsen kasvaessa.

Lapsen yöheräilyihin, rikkonaisiin öihin, pelkoihin tai kauhukohtauksiin.

Eroahdistukseen tai muihin kehityksellisten harppausten aiheuttamiin notkahduksiin unitaidoisssa.

Uni-assosiaatioiden luomiseen ja / tai purkamiseen; kuten rinnalle, syliin, liikkeeseen, silittelyyn nukahtaminen.

Taaperon pitkittyneisiin iltataisteluihin ja nukkumisen vastustamiseen tai yöllisiin sängystä poistumisiin.

Itkuisiin, haastaviin, pitkittyneisiin iltoihin, jotka kuormittavat perhettänne.

Yösyöttöjen määrän vähentämiseen / lopettamiseen.

Virkeisiin yön valvomisjaksoihin.

Eri ikäisten sisarusten päivärytmin yhteensovittamiseen tai rytmin luomiseen.

Erilaisten kapaloiden käyttöön tai vieroittamiseen.

Omaan huoneeseen siirtymiseen tai pinnasängystä juniorisänkyyn siirtymisessä.

Tutin käyttöön (rauhoittamiseen, vieroittamiseen, tippumiseen yöaikana).

Itsenäiseen nukahtamiseen.

Unipuhelu

Hinta (sis. alv):

40 € / 30 min

80 € / 60 min

Unipuhelu on tarkoitettu uniasioiden akuuttiin, nopeaan konsultointiin tai arjen pieniin haasteisiin tai umpikujiin. Unipuhelun aikana saat uniohjaajalta tukea, tietoa ja vastauksia olemassa olevaan tilanteeseen tai mieltä askarruttaviin asioihin.

Unipuhelusta saa tukea ja / tai tietoa muun muassa seuraavanlaisiin yksittäisiin tilanteisiin:

Työntekijöiden konsultointiin

Erilaisista unimenetelmistä ja niiden soveltuvuudesta lapsen temperamentille.

Itkuisten iltojen rauhoittamiseksi

Päivärytmin luomiseen tai muutostilanteisiin lapsen kasvaessa.

Optimaalisesta uniympäristöstä.

Erilaisista (ilta) rutiineista ja niiden hyödyllisyydestä.

Yösyötöistä ja mahdolliseen vähentämiseen vaikuttavista tekijöistä.

Pinnasängystä juniorisänkyyn siirtymiseen ja mahdollisten haasteiden selättämiseen.

Tutin käyttöön (rauhoittamiseen, vieroittamiseen, tippumiseen yöaikana).

Taaperon vuorokausikellon oikeaoppisesta käytöstä.

Kotikäynnit

Konkreettisen mallintamisen tuki

Hinta ( sis. alv):

175 € / 90 min kotikäynti (imetysohjaus)

270 € / 90 min kotikäynti (sis. unisuunnitelman sekä 30 min jälkitukipuhelun)

340 € / 90 min kotikäynti 2 viikon jälkituella (sis. unisuunnitelman sekä 4 x 30 min jälkitukipuhelut)

Valvovan vauvaperheen kanssa työskentely tapahtuu mieluiten kotikäynteinä. Kotikäynnillä ohjaaja tulee perheen kotiin keskustelemaan ja havainnoimaan yhdessä perheen kanssa vauvan väsymysmerkkejä ja vauvan valmiutta nukkumiseen. Havaintojen pohjalta etsitään keinoja miten väsynyttä ja itkevää vauvaa voi parhaiten rauhoittaa ja mitkä tekijät edistävät vauvan hyvää unta.

Uniohjaaja voi kotikäynnin aikana tukea tehokkaammin ja konkreettisemmin vanhempia vauvan rauhoittamisessa tai tarvittaessa unikoulun toteutuksessa.

Ennen kotikäyntiä perhe on täyttänyt ja palauttanut uniohjaajalle taustatietolomakkeen että päivärytmitaulukon, johon ohjelma perustuu. Kotikäynnin alussa unisuunnitelma käydään perheen kanssa läpi ja keskustellaan siitä. Kotikäynnin aikana voidaan myös toteuttaa tehtyä suunnitelmaa uniohjaajan avustuksella.

Kotikäynnit voidaan varata päivä tai ilta- aikaan.

Unisuunnitelman avulla luodaan perusta paremmille unille, joka tukee lapsen kasvua ja kehitystä. Uniohjelmassa saatte käyttöönne selkeät ohjeet, miten toimia päivä- ja /tai yöaikana. Yksilöllinen ohjaus ottaa huomioon lapsen temperamentin, unentarpeen, uniympäristön ja sillä saavutetaan lempeästi ja tehokkaasti tuloksia.

Uniohjaaja tukee perhettä muutosprosessissa, jälkitukipuheluiden tai kotikäyntien puittessa ja vastaa mieltä painaviin kysymyksiin. Jälkitukipuhelut voidaan sopia hetkiin, jolloin perhe tarvitsee erityisesti vahvistusta ja tsemppiä, esimerkiksi heti unikoulun aloitusaamuun.

Kotikäynnillä voidaan muun muassa:

Olla vanhempien tukena lapsen nukuttamisessa päiväuni tai ilta-aikaan.

Mallintaa kädestä pitäen tiettyjä metodeja konkreettisemmin.

Valmistautua tiedollisesti ja taidollisesti tulevaa vauvaa varten.

Käydä läpi imetysohjausta.

Tutustua lapsen uniympäristöön ja käydä läpi mahdollisia muutosehdotuksia.

Tutustua erilaisiin unta tukeviin menetelmiin ja välineisiin, joita uniohjaajalla on sovitusti mukana.

Auttaa vauvan rauhoittamisessa

Imetysohjaus

Hinta (sis. alv):

75 € / 45 min puhelu

175 € / 90 min kotikäynti

 

Imetysohjauksessa saat tukea ja tietoa imetyksestä ja siihen valmistautumisesta.

Kotikäynnillä koulutettu imetysohjaaja auttaa vauvan / vauvojen rauhoittamisessa ja tukee vanhempia imetystaipaleen aikana imuotteen tai paremman imetysasennon löytämisessä.

Ymmärtävä, kiireetön ja yksilöllinen kotona tapahtuva ohjaus auttaa vanhempia ja vauvaa löytämään luontevan tavan vauvan syöttämiseen ja vauvaan kiintymisessä. Imetysohjaaja auttaa tukemaan vauvan tai vauvat rinnalle.

Vauvan imettäminen on ensisynnyttäjälle tai uudelleen synnyttäjälle, uusi tilanne, joka ei aina suju ongelmitta. Vauvan syömiseen liittyvät vaikeudet herättävät herkästi hätää ja ahdistusta vanhemmissa.

Etänä voi keskustella imetysohjaajan kanssa imetyksen herättämistä tunteista tai muista imetyshaasteista, jotka eivät vaadi konkreettista mallintamista.

Imetysohjaajan tuki voi olla myös tarpeen, kun imetystä tulee tehostaa maitomäärän nostattamiseksi tai lisämaitoja halutaan purkaa.

Imetysohjauksessa käsitellään imetysohjaajan kanssa muun muassa seuraavia asioita:

Imetykseen valmistautuminen raskausaikana.

Imetyksen apuvälineet.

Imetyksen turvamerkit.

Imetys ja uni.

Imetysasennot.

Kaksosten imetys

Maidontuotannon tehostaminen.

Maidontuotannon vähentäminen.

Rintaraivarit ja niiden yleisimmät syyt.

Vauvantahtinen pulloruokinta tarvittaessa.

Lisämaitojen purkaminen.

Imetyksen lopetus.

Palveluntarjoajan koulutus:

10/ 2022 Lasten pediatrinen uniohjaaja Tampereen ammattikorkeakoulu

2021 Vauvojen ja lasten unikonsultti koulutus

2021 Happiest baby täydennyskoulutus

2020 Asiakas- ja palveluohjaajan erikoistumiskoulutus

2020 Ben Furman muksuoppi

2018 Imetysohjaajakoulutus WHO

2018 Neuvokas perhe koulutus

2014 Laillistettu sosionomi, suuntautuminen: lapsi- nuoriso- ja perhetyö, Turun AMK

2010Erityispedagogiikan perusopinnot. Turun yliopisto

Vuodesta 2014 kertynyt työkokemus varhaiskasvatuksesta, vauvaperhetyöstä, vaativasta vauvatyöstä sekä perusterveydenhuollon neuvolan perheohjauksesta, on tuonut laajaa osaamista ja ymmärrystä vauvojen- ja lasten kehityksestä ja perheiden parissa työskentelystä. Työskentelyä ohjaa ymmärrys varhaisen vuorovaikutuksen, kiintymyssuhteen ja vanhemman mentalisaatiokyvyn vaikutuksista lapsen tarpeiden ja niiden ilmaisemisen ja kehityksen rakentumisessa. Työkokemusta löytyy vertaistukiryhmien pitämisestä paikan päällä, että etänä, kotikäynneistä, imetys- ja uniohjauksista, puhelinvastaanotoista ja muista etätapaamisista.

Imetysohjaus ja vyöhyketerapia

Ammatti: vyöhyketerapeutti ja WHO imetysohjaajakoulutettu

Kotikäynnit Turun seudulla +5-10

Imetysohjaus

45 min, 50 €

vastaanotolla tai kotona

Imetys voi olla joskus hankalaa ja kivuliasta, samalla se vaikuttaa koko perheen jaksamiseen. Vauvan imetysotteessa tai -asennossa voi olla korjattavaa.

Lasten vyöhyketerapeuttinen hoito / Baby Balance

45 min, 50 €

vastaanotolla tai kotona

Vyöhyketerapia sopii loistavasti myös vauvoille ja vanhemmillekin lapsille. Vauvojen koliikki ja itkuisuus, uniongelmat ja levottomuus, allergiat, jännitykset ja kiputilat. Synnytys voi olla stressaava kokemus vauvalla ja joskus saattaa aiheuttaa muun muassa niskaan jäykkyyttä. Lempeä ja rauhoittava hoito. Hoidon kesto vaihtelee lapsen jaksamisen mukaan 30­-45 min.

Vauvahieronnan yksilöohjaus vanhemmille

75 min, 70 €

Yksilöohjauksessa vanhempi oppii itse tekemään vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa omalle lapselleen.

Hieronta rentouttaa vauvaa helpottaen vaivoja.

Lisää vanhemmuuden kokemusta ja merkityksellisyyttä, kiintymyssuhdetta.

Vauvahieronta ja imetysohjaus

75 min, 70 €

Vauvojen koliikki ja itkuisuus, uniongelmat, allergiat, jännitykset ja kiputilat.

Imetys ja sen onnistuminen vaikuttaa koko perheen jaksamiseen.

Vauva saa vauvahieronnan ja lisäksi katsotaan muun muassa imetysote ja -asento

Rentouttava raskausajan hoito

60 min, 60 €

Apua erilaisiin raskausajan vaivoihin kuten turvotukseen, väsymykseen, liitoskipuihin, aineenvaihdunnan ongelmiin.

Hoitoa annetaan kolmannen raskauskuukauden jälkeen.

Rentouttaa kehoa ja mieltä.

Synnytykseen valmistava vyöhykehoito

60 min, 60 €

Synnytystä aktivoiva ja rentouttava hoito. Valmistaa kehoa synnytykseen sekä rentouttaa.

Voidaan yhdistää synnytyspelosta kärsivien hoitoon (omana palveluna).