Aloite

 

 

Turun Seudun Omaishoitajien toiminnan avustamiseksi 25 000 eurolla, jolla pystytään turvaamaan Omaishoitokeskuksen päivätoiminnan jatkuvuus ja laajuus koko kesän ajan erityisesti tilanteessa, jossa tilapäishoitoa rajataan. Alla kuvaus toiminnasta. 

 

Perustelut: Turun Seudun Omaishoitajat hakivat tälle vuodelle avustusta 100 000 euroa, mutta heille myönnettiin vain 75 000 euroa. olisi mahdollista paikata ero ja turvata tämä tärkeä toiminta jatkumaan kesän yli.

 

 

Turussa 27.4.2022

 

Viivu Seila

Timo Nurmio

Minttu Ojanen

Jasmin Tuominen

Maria Kumpuoja

 

Toiminnan kuvaus

TURUN SEUDUN OMAISHOITOKESKUKSEN PÄIVÄTOIMINTA

Turun Seudun Omaishoitokeskuksen tavoitteena on tarjota omaishoidettaville ja yksin asuville ikääntyneille aktivoivaa päivätoimintaa kodinomaisessa ympäristössä. Toimipiste sijaitsee Hannunniitussa os. Vanha Hämeentie 105 20540 Turku eli aivan Kulkurin Valssin naapurissa.

Asiakkaita voi olla noin 15 hlö/pv.

Päivätoiminnalla yhdistys tukee omaishoitajien jaksamista. Omaishoitajat, ympärivuorokauden läheistään hoitavat saavat toimintapäivän aikana levätä jaksaakseen taas jatkaa raskasta työsarkaansa. Toimintamme edesauttaa kotona selviytymistä sekä ehkäisee laitoshoitoon joutumista. Samalla toteutuu monen asiakkaan toive taloudellisimmalla ja inhimillisellä tavalla.

Asiakkuuden kriteerit

Päivätoimintakriteerien lähtökohtana on asiakkaiden turvallisuus, toiminnan laatu sekä vapaaehtoisten ja työntekijöiden työturvallisuus. Näiden takaamiseksi noudatamme asiakkuudesta päätettäessä seuraavia kriteerejä, jotka tulee täyttyä asiakkuuden alkaessa:

1. Asiakkaan tulee pärjätä pääsääntöisesti yhden avustajan turvin päivittäisissä toimissa esim. ruokailu, wc-toimet sekä liikkuminen ja siirtyminen.

2. Asiakkaan tulee kyetä kommunikoimaan jollakin tavalla henkilökunnan kanssa.

3. Mikäli asiakkaalla on pistoshoito (esim. insuliinihoitoinen diabetes), hänen tulee pystyä pistämään lääkityksensä itse tai avustettuna. Tästä voidaan poiketa harkinnan mukaan, mikäli henkilöstössä on pistohoitoluvat tai tarvittavan osaamisen omaavia henkilöitä.

Esteet asiakkuudelle

- asiakkaan päihtymys

- asiakkaan aggressiivisuus

- asiakkaan karkailutaipumus tai muu käytös, joka vaatii jatkuvaa valvontaa

- asiakkaan epävakaa terveydentila, joka vaatii jatkuvaa valvontaa

- asiakkaan terveydentila, joka vaatii erityistä hoidollista osaamista, välineistöä tai hygieniaa esim. letkuruokinta tai jokin erityislaitteita vaativa hoito

- pyörätuoliasiakas, joka ei varaa itse jaloilleen

Näiden kriteerien ja mm. henkilöstö- ja muiden resurssien perusteella arvioidaan kunkin asiakkaan soveltuvuus Omaishoitokeskuksen päivätoimintaan. Asiakkuus päättyy, kun päivätoiminnan kriteerit eivät enää täyty. Tällöin pyritään löytämään yhteistyössä asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa asiakasperhettä ja heidän jaksamistaan tukevia ratkaisuja. Asiakkuudesta päättää toiminnanjohtaja yhdessä päivätoiminnasta vastaavan työntekijän kanssa.

Hinta

Päivätoiminnan hinta asiakkaalle on 18 €/ päivä joka sisältää aamupalan, lounaan, iltapäivä kahvin sekä koko päivän ohjelman.

Kuljetus ei sisälly hintaan. Asiakkaat tulevat omaishoitajien kuljettamana tai vammaispalvelulain mukaisilla taksikorteilla. Kuljetusten puuttuminen estää useita omaishoitoperheitä käyttämästä päivätoiminnan palveluamme. Suurin osa omaishoitajista on iäkkäitä naisia, joilla ei ole autoa eikä ajokorttia. Kuljetuksiin kuluu myös kohtuuttoman paljon aikaa tärkeästä vapaahetkestä.

Turussa 10.2.2022 Katja Havula, toiminnanjohtaja