Sosiaali- ja terveysjohtaja §

 

Voimassa: 1.1.2022

 

 

 

 

Korvaa Sosiaali- ja terveysjohtajan 10.9..2021 § 44 § tekemän hallinnon järjestämispäätöksen.

__________________________________________

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hallinnon järjestäminen

 

1. Luku – Yleistä

 

1 § Yleistä

 

Kuntalain (410/2015) mukaisesti kaupungin hallinnon järjestämistä ohjataan keskitetysti yhdellä kaupunginvaltuuston hyväksymällä hallintosäännöllä.

Palvelukokonaisuutta johtaa sosiaali- ja terveysjohtaja palvelujohtajana. Palvelujohtajan tehtävät ja toimivalta on määritelty Turun kaupungin hallintosäännön 23 §:ssä ja 45 §:ssä. Tällä hallinnonjärjestämispäätöksellä palvelujohtaja siirtää hänelle hallintosäännöllä annettua päätösvaltaa muulle viranhaltijalle.

 

2. Luku – Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus

 

2 § Palvelukokonaisuuden yhteiset toiminnon tehtävä ja organisaatio

 

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden tehtävänä on vastata sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

 

Palvelukokonaisuuttaa johtaa palvelujohtajana sosiaali- ja terveysjohtaja,

jonka tehtävänä on järjestämisen näkökulmasta huolehtia tuotannon tuloksellisuudesta ja sovittaa palvelukokonaisuuden palvelut tarkoituksenmukaiseksi osaksi järjestämisen kokonaisuutta.

 

Palvelujohtaja vastaa johtamisesta siten, että valtuuston, kaupunginhallituksen ja lautakunnan sekä pormestarin asettamat tavoitteet saavutetaan sekä vastaa järjestämisen näkökulman toteutumisesta palvelukokonaisuutensa osalta.

 

Palvelujohtaja vastaa seudullisesta ja valtakunnallisesta yhteistyöstä sekä edunvalvonnasta.

 

Palvelujohtaja huolehtii riskienhallinnasta ja varautumisesta, sekä vastaa oman palvelutuotannon ja yksityisen palvelutuotannon valvonnasta.

 

Palvelujohtajan alaisuudessa toimii terveyspalvelut, perhe- ja sosiaalipalvelut, vanhus- ja vammaispalvelut sekä erillisenä palvelualueena Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jota johtaa palvelujohtajan määräämä viranhaltija.

 

3 § Järjestämisen yksikkö

 

Palvelukokonaisuuden järjestämisen yksikkö

Yksikkö vastaa palvelukokonaisuuden järjestämisen tehtävästä. Järjestämisen yksikössä on kaksi vastuualuetta johdon tuki ja suunnittelu ja riskienhallinta.

Vastuuhenkilö Palvelujohtaja

 

 

Johdon tuki

Johdon tuen tehtävä on tukea palvelujohtajaa strategiatasoisissa toimintokokonaisuuksissa, jotka liittyvät järjestämisen toimintoon ja palvelualueisiin tai kattavat koko palvelukokonaisuuden.

Johdon tuki organisoituu sisäisesti tiimeihin vastaavalla tavalla kuin varsinainen kaupungin järjestämistoiminto:

Palvelukokonaisuuden johto

Valvonta

Asiakasohjaus

Palvelujen hallinta

Vastuuhenkilö: Palvelujohtaja

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävänä on huolehtia laaja-alaisesti kaupunkistrategian mukaisesta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä yhdessä kaupungin järjestämistoiminnon kanssa.

Vastuuhenkilö: Erityisasiantuntija

 

Suunnittelu- ja riskienhallinta

 

Suunnittelu ja riskienhallinnan tehtävänä on huolehtia riskienhallinnan, potilasturvallisuuden, osaamisen ja laatutyön sekä omavalvonnan koordinoinnista ja yhteisten toimintamallien luomisesta palvelukokonaisuuteen.

Vastuuhenkilö: Hallintoylihoitaja

4 § Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteiset menot

 

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteiset menot muodostuvat kolmesta vastuualueesta.

 

Sisäiset palvelut

taloushallinnollinen toiminto, jota kautta hallitaan yhteisten menojen laskennallista vyörytystä palvelualueille.

Vastuuhenkilö: Tuotantojohtaja

 

Hallinnon kohdentumattomat kustannukset

kustannuspaikka, jolle kohdennetaan testamenttivarat ja niiden käyttö. Kyse on taloushallinnollisesta kustannuspaikasta.

Vastuuhenkilö: Tuotantojohtaja

 

Yhteiset kustannukset

Kustannuspaikka, jonne budjetoidaan palvelukokonaisuuden yhteisiä menoja.

Vastuuhenkilö: Tuotantojohtaja

 

5 § Sosiaali- ja terveyslautakuntakustannukset

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kustannuspaikka.

Vastuuhenkilö: Palvelujohtaja

 

6 § Kehittämishankkeet

 

Kehittämishankkeet

Ulkoisen rahoituksen tutkimus- ja kehittämishankkeiden kustannuspaikka.

Vastuuhenkilö: Tuotantojohtaja

 

Tutkimushankkeet EVO

Kustannuspaikka on lääketieteellisen ulkoisen rahoituksen tutkimus- ja kehittämishankkeiden kustannuspaikka.

Vastuuhenkilö: Terveyspalveluiden palvelualuejohtaja

 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke

Sote-uudistukseen liittyvän kehittämistoiminnan yksikkö, joka vastaa hankerahoituksen seurannasta, laadinnasta ja raportoinnista sekä hankkeen toimeenpanosta.

Vastuuhenkilö: Asiantuntijalääkäri

 

7 § Avustukset

 

Avustukset toiminnon tehtävänä on koordinoida järjestöyhteistyötä, laatia järjestöjen kumppanuussopimuksia, järjestöjen rahoitushakemusten lausumiset ja järjestöavustusten esitykset sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Vastuuhenkilö: Tuotantojohtaja

 

3. Luku – Perhe- ja sosiaalipalvelut

 

8 § Perhe- ja sosiaalipalvelujen tehtävät ja organisaatio

 

Palvelualueen tehtävänä on tuottaa sosiaalihuoltolain ja sosiaalihuollon erityislainsäädännön mukaisia sosiaalityön palveluja aikuisille ja lapsille, sosiaali- ja terveydenhuoltoon kuuluvia psykososiaalisia palveluja, mielenterveys- ja päihdepalveluja, terveydenhuoltolain mukaisia neuvolan ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja sekä oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisia psykologipalveluja ja pakolaisille ja paluumuuttajille vastaanottopalveluita sekä tulkki- ja käännöspalveluita. Lisäksi palvelualueen tehtävänä on tuottaa hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja sekä vastata riita- ja rikosasiain sovittelun järjestämisestä.

Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

9 § Palvelualueen hallinto ja yhteiset toiminnot

 

Perhe- ja sosiaalipalveluiden hallinto ja yhteiset toiminnot käsittävät palvelualueen hallinnon, kehittämisen tuen ja koordinoinnin sekä valvonnan koordinoinnin ja osin järjestämisen.

Vastuuhenkilö: palvelualuejohtaja

 

10 § Turun seudun tulkkikeskus

 

Turun seudun tulkkikeskus tuottaa asioimistulkkaus- ja käännöspalveluja Turun kaupungille ja Turun seudun kunnille sekä muille viranomaisille ja yksityishenkilöille.

Vastuuhenkilö: tulkkikeskuksen johtaja

 

11 § Varsinais-Suomen sovittelutoimisto

 

Varsinais-Suomen sovittelutoimisto vastaa riita- ja rikosasian sovittelusta Varsinais-Suomessa. Toiminta perustuu sovittelulakiin 1015/2005. Toimintaa koordinoi ja sen kustannuksista vastaa THL.

Vastuuhenkilö: johtava sovitteluohjaaja

 

12 § Sosiaalityö

 

Yhteiset toiminnot

Yhteisten toimintojen tehtävänä on sosiaalityön asiakaspalvelun ja prosessien ja kehittäminen, tuki ja yleinen hallinto.

Vastuuhenkilö: sosiaalityön johtaja

 

13 § Sosiaalityön alkupalvelut

 

Sosiaalityön alkupalvelut vastaa sosiaaliohjauksesta ja sosiaalityöstä sekä tekee tarvittavan arvioinnin sosiaalityön uusista asiakkaista. Vastuualueen muita tehtäviä ovat neuvonta ja ohjaus sekä sosiaaliohjauksellinen asiakasohjaus tarpeen mukaisiin palveluihin. Yksikkö käsittelee toimeentulotukihakemuksia sekä hoitaa sosiaalisen luototuksen tehtävät. Yksikkö hoitaa myös laittomasti maassa olevien henkilöiden tarvittavat sosiaalipalvelut.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä.

 

14 § Sosiaalipäivystys

 

Yksikkö toimii 24/7 ja asiakkaina ovat kaikki päivystyksellistä sosiaalityötä tarvitsevat henkilöt. Sosiaalipäivystys vastaa virka-aikana turkulaisten sosiaalipäivystyksestä sekä yhteispäivystyksessä asiakkuuteen tulevien asiakkaiden sosiaaliohjauksen Varsinais-Suomen alueella. Virka-ajan ulkopuolella yksikkö vastaa Turun ja muun Varsinais-Suomen kuntien sosiaalipäivystyksestä ja vastaanottaa hätäkeskuksen arviointipyynnöt Varsinais-Suomen alueella. Yksikkö vastaanottaa keskitetysti turkulaisten lastensuojeluilmoitukset ja yhteydenotot virka-ajalla sekä tekee 7 päivän palvelutakuun aikana tehtävän arvioinnin. Ankkurityö on poliisin kanssa tehtävää yhteistyötä, yksikkö toimii alueellisesti.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

15 § Lapsiperhesosiaalityö (3 yksikköä)

 

Lapsiperhesosiaalityö on jaettu Eteläisen, Läntisen ja Pohjoisen lapsiperhesosiaalityön yksiköihin.

Yksiköt tarjoavat lapsiperheille korjaavaan sosiaalityön, ja sosiaaliohjauksen palvelua sekä perhetyötä ja muita sosiaalihuoltolain mukaisia tukipalveluja. Yksikössä tehdään sosiaalihuoltolain mukaiset palvelutarpeen arviot lapsille sekä lastensuojelun palvelutehtävään kuuluvan palvelutarpeen arvion kolmen kuukauden palvelutakuun sisällä.

Vastuuhenkilö: kussakin yksikössä johtava sosiaalityöntekijä

 

16 § Aikuissosiaalityö

 

Aikuissosiaalityö tarjoaa korjaavan sosiaalityön, sosiaaliohjauksen sekä muita sosiaalihuoltolain mukaisia tukipalveluja yksinasuville aikuisille sekä perheille, joiden kotona ei asu alaikäisiä lapsia.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

17 § Ulkomaalaistoimisto

 

Ulkomaalaistoimiston asiakkaita ovat Turkuun sijoitetut pakolaiset, itsenäisesti Turkuun muuttaneet pakolaiset, edellisten perheenyhdistämisprosessin kautta saapuneet perheenjäsenet ja inkerinsuomalaiset paluumuuttajat. Sosiaalihuollon palveluja ovat korjaava sosiaalityö, lastensuojelun palvelutehtävään kuuluvaa palvelutarpeen arvio kolmen kuukauden palvelutakuun sisällä, ohjaus ja neuvonta sekä erityiset kotouttamisen ryhmätoiminnot.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

18 § Perhetyön ohjaus

 

Yksikön tehtävänä on vastata ryhmätoiminnoista, tukihenkilötoiminnasta, lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun ohjaajien, sosiaaliohjaajien, perheohjaajien ja perhetyöntekijöiden työn tukemisesta sekä osaamisen kehittämisestä yhteistyössä esimiesten kanssa, sekä muista erikseen sovittavista sosiaalityön ja lastensuojelun tukitoiminnoista.

Vastuuhenkilö: johtava perheohjaaja

 

19 § Lastensuojelu

 

Lastensuojelun yhteiset toiminnot

Yhteisten toimintojen tehtävänä on lastensuojelun asiakaspalvelun ja prosessien kehittäminen, tuki ja yleinen hallinto sekä perhetukikeskusten ja lastenkotien kehittäminen, tuki ja yhteinen hallinto.

Vastuuhenkilö: lastensuojelun johtaja

Lastenkotien Vastuuhenkilö: Palvelupäällikkö

 

20 § Lastensuojelun avohuolto (3 alueellista yksikköä)

 

Lastensuojelun avohuolto on jaettu Eteläisen, Läntisen ja Pohjoisen lastensuojelun avohuollon yksikköihin. Yksiköt tarjoavat lastensuojelun avohuollon ja sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja lapsille ja vanhemmille sekä tehostettua perhetyötä, ja muita lastensuojelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja.

Vastuuhenkilö: kussakin alueyksikössä johtava sosiaalityöntekijä

 

21 § Sijaishuollon sosiaalityö

 

Yksikössä hoidetaan huostaan otettujen lasten sijaishuollon aikainen sosiaalityö ja vanhempien tuki. Sosiaalityötä tehdään perhehoitoon, ammatillisiin perhekoteihin ja laitoksiin sijoitettujen lasten ja heidän läheistensä kanssa.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

22 § Tukipalvelut

 

Yksikössä hoidetaan aikuisten, lasten ja lapsiperheiden sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisten tukipalvelujen ja sijaishuollon ympärivuorokautisten palvelujen koordinointi.

 

Yksikössä hoidetaan ympärivuorokautisten sijaishuoltopaikkojen ennakollinen ja palvelujen aikainen valvonta ja ilmoituksenvaraisten palveluntuottajien palvelujen aikainen valvonta.

 

Yksikössä hoidetaan tukiperheiden, perhehoitajien ja päivystysperheiden rekrytointi, tuki ja valmennus sekä myönnetään perhehoidon palkkiot sekä perhehoitajien tuki.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

23 § Jälkihuolto

 

Jälkihuollossa hoidetaan jälkihuollettavien (17-24 -vuotiaat) ja heidän perheenjäsentensä sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen sosiaalityö ja ohjaus.

 

Yksikkö vastaa jälkihuoltoon oikeutetun nuoren asumispalvelujen, päihde-, ja mielenterveyspalveluiden järjestämisestä.

 

Jälkihuollon sosiaalityötä tehdään perhehoitoon, ammatillisiin perhekoteihin ja laitoksiin sijoitettujen nuorten ja heidän läheistensä kanssa.

Vastuuhenkilö: johtava sosiaalityöntekijä

 

24 § Vähäheikkilän perhetukikeskus

 

Perhetukikeskuksessa hoidetaan lasten ympärivuorokautinen hoito- ja kasvatus-, ja arviointityö, kun lapsi on sijoitettu kiireellisesti, avohuollon sijoituksena tai huostaanotettuna.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

25 § Päivystysperheyksikkö

 

Yksikkö ylläpitää päivystysperherekisteriä ja työskentelee päivystysperheeseen kiireellisesti, avohuollon sijoituksena tai huostaanotettuna sijoitetun lapsen ja tämän läheisten kanssa arvioiden lapsen ja perheen palvelutarvetta.

Vastuuhenkilö: tukipalvelut yksikön johtava sosiaalityöntekijä

 

26 § Mäntymäen perhetukikeskus

 

Perhetukikeskuksessa hoidetaan lasten ympärivuorokautinen hoito- ja kasvatus-, ja arviointityö, kun lapsi on sijoitettu kiireellisesti tai avohuollon sijoituksena tai huostaanotettuna.

 

Perhekuntoutusosasto tarjoaa tehostettua perhetyötä tai ympärivuorokautista perhekuntoutusta lastensuojelun avo-, tai sijaishuollon asiakkaana oleville perheille.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

27 § Lakkatien erityislastenkoti

 

Lakkatien erityislastenkoti huolehtii huostaan otettujen, kiireellisesti sijoitettujen tai avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisesta hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

28 § Puolukkatien lastenkoti

 

Puolukkatien lastenkoti huolehtii huostaan otettujen, kiireellisesti sijoitettujen tai avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisen hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

29 § Vakka-Suomen lastenkoti

 

Vakka-Suomen lastenkoti huolehtii avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisesta hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

30 § Virusmäentien lastenkoti

 

Virusmäentien lastenkoti huolehtii huostaan otettujen, kiireellisesti sijoitettujen tai avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisesta hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

31 § Moikoisten lastenkoti

 

Moikoisten lastenkoti huolehtii huostaan otettujen, kiireellisesti sijoitettujen tai avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisesta hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

32 § Makslankadun lastenkoti

 

Makslankadun lastenkoti huolehtii huostaan otettujen, kiireellisesti sijoitettujen tai avohuollon tukitoimena sijoitettujen lasten ympärivuorokautisesta hoito- ja kasvatustyöstä ja työskentelee sijoitetun lapsen läheisten kanssa laitoksessa toteutettavan perhetyön keinoin.

Vastuuhenkilö: johtaja

 

33 § Psykososiaaliset palvelut

 

Yhteiset toiminnot

Tehtävänä on psykososiaalisten palvelujen johtaminen, suunnittelu ja kehittäminen sekä yleinen hallinto.

Vastuuhenkilö: psykososiaalisten palvelujen johtaja

 

34 § Perheoikeudelliset palvelut

 

Perheoikeudellisessa yksikössä hoidetaan isyydentunnustukset, elatussopimukset, huolto- ja tapaamissopimukset sekä annetaan käräjäoikeudelle lausuntoja huolto- ja tapaamisasioissa sekä koordinoidaan käräjäoikeuden alueella huolto- ja tapaamisasioissa asiantuntija-avusteista sovittelutoimintaa. Lisäksi yksikössä hoidetaan adoptioneuvonta ja koordinoidaan sosiaalihuoltolain mukaiset lastenvalvojan sopimukseen tai käräjäoikeuden päätökseen perustuvat valvotut ja tuetut tapaamiset ja valvotut vaihdot. Yksikkö vastaa tehtäviinsä liittyvästä oikeusedustuksesta. Perheoikeudellisen yksikön asiakkaita ovat turkulaiset sekä Varsinais-Suomen alueen kunnat, jotka ovat tehneen sopimuksen palvelujen järjestämisestä sekä näiden kuntien lapsiperheet ja eroperheet.

Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

35 § Perheneuvola

 

Kasvatus- ja perheneuvontaa annetaan lapsen hyvinvoinnin, yksilöllisen kasvun ja myönteisen kehityksen edistämiseksi, vanhemmuuden tukemiseksi sekä lapsiperheiden suoriutumisen ja omien voimavarojen vahvistamiseksi. Toiminta toteutetaan monialaisesti sosiaalityön, psykologian ja lääketieteen sekä tarpeen mukaan muiden asiantuntijoiden kanssa. Perheasiainsovittelua tarjotaan erotilanteissa olevien lapsiperheiden vanhemmille.

Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

36 § Psykologipalvelut

 

Psykologipalveluissa tuotetaan arviointia ja hoitoa mielenterveyden ongelmissa nuorille ja aikuisille, neuvolaikäisten lasten kehitystason tutkimuksia ja ennalta ehkäisevää tukea äitiys- ja lastenneuvoloiden asiakkaille, psykologisia tutkimuksia ja supportiivista tukea ja terapiaa sekä konsultatiivista tietoa lastensuojeluun ja vammaispalveluihin. Neuropsykologista arviointia aikuisille ja konsultointia sidosryhmille.

Vastuuhenkilö: vastaava psykologi, budjettivastuinen psykososiaalisten palvelujen johtaja

 

37 § Koulupsykologit

 

Koulupsykologit -yksikön tehtävänä on järjestää oppilas- ja opiskelijahuoltolain määrittelemiä yksilökohtaisia ja yhteisöllisiä psykologipalveluja esi- ja perusopetuksessa sekä toisella asteella lukioissa ja oppilaitoksissa.

Vastuuhenkilö: johtava koulupsykologi

38 § Koulukuraattorit

Koulukuraattorit -yksikön tehtävänä on järjestää oppilas- ja opiskelijahuoltolain määrittelemiä yksilökohtaisia ja yhteisöllisiä kuraattoripalveluja esi- ja perusopetuksessa sekä toisella asteella lukioissa ja oppilaitoksissa.

Vastuuhenkilö: johtava koulukuraattori

 

 

39 § Asumis- ja päihdepalvelut

 

Asumis- ja päihdepalvelut järjestää päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ja asunnottomien turkulaisten sosiaalityön. Päihdehuollon palveluasumista tuotetaan Orikedon palvelukeskuksessa, päihdehuollon erityispalvelua Sirkkalan (Mäntykoti) päiväkeskuksen päivätoimintayksikössä ja tilapäisasumista ja asumistarpeen arviointia tarjoavassa Sillankorvassa. Asumis- ja päihdepalvelut koordinoi lisäksi päihdehuollon polikliinisten, katkaisuhoito- ja selviämishoitopalveluiden hankintaa.

 

Vastuuhenkilö: palvelupäällikkö

Vastuuhenkilö asumis- ja päihdepalvelujen sosiaalityö: johtava sosiaalityöntekijä

Vastuuhenkilö Orikedon palvelukeskus: johtaja

Vastuuhenkilö Sirkkalan päiväkeskus: johtaja

Vastuuhenkilö Sillankorva: vastaava ohjaaja

 

40 § Ehkäisevä terveydenhuolto

 

Yhteiset toiminnot

Yhteiset toimintojen tehtävänä on ehkäisevän terveydenhuollon johtaminen, kehittäminen, suunnittelu ja yleinen hallinto.

Vastuuhenkilö: ehkäisevän terveydenhuollon johtaja (koko vastuualue), ylihoitaja (henkilöstö)

 

41 § Neuvola

Neuvoloissa tehdään yhdistettyä äitiys- ja lastenneuvolatyötä. Neuvolassa toimivat yhteistyössä terveydenhoitaja ja lääkäri. Äitiysneuvolassa tunnistetaan raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestetään tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea. Lastenneuvolassa seurataan ja edistetään lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua ja kehitystä sekä tuetaan vanhempien vanhemmuutta. Neuvolan palvelut järjestetään terveydenhuoltolain ja asetuksen 338/2011 mukaisesti.

Vastuuhenkilö: osastonhoitaja

 

42 § Perhetuki

 

Perhetukiyksikössä tarjotaan neuvolan pikkulapsiperheille kotikäynneillä tukea ja ohjausta. Yksikkö vastaa lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin järjestämisestä ja myöntämisestä. Yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa tarjotaan ryhmämuotoista tukea pikkulapsiperheille Torin kulma -toiminnassa.

Vastuuhenkilö: neuvolan osastonhoitaja

 

43 § Ehkäisyneuvola

 

Ehkäisyneuvola palvelee alle 25-vuotiaita turkulaisia ehkäisyasioissa ja maksuttomaan ehkäisyyn liittyvässä asioinnissa. Yli 25-vuotiaat asiakkaat tulevat yksikköön lähetteellä. Ehkäisyneuvolassa tehdään tarpeen mukaan synnytysten jälkitarkastukset. Ehkäisyneuvolan asiakkaita ovat myös raskaudenkeskeytyslähetettä ja sterilisaatiota hakevat sekä päihdehuollon ja raskauden keskeytyksen jälkeen ehkäisyneuvolaan hakeutuvat asiakkaat.

Vastuuhenkilö: osastonhoitaja

 

44 § Ultraääniyksikkö

 

Ultraääniyksikkö huolehtii raskauden ajan sikiöseulontatutkimuksista. Yksikössä tehdään varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, varhaisraskauden yhdistelmäseulonta sekä muita tarvittavia raskauden ajan kontrolliultraäänitutkimuksia. Yksikköön ohjautuu myös gynekologisia potilaita terveyskeskuslääkäreiltä. Toiminta perustuu asetukseen seulonnoista (339/2011)

Vastuuhenkilö: osastonhoitaja

 

45 § Kouluterveydenhuolto

 

Kouluterveydenhuollon lakisääteisenä tehtävänä on terveydenhuoltolain ja asetuksen 338/2011 mukaisesti oppilaan kasvun ja kehityksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen yhteistyössä vanhempien ja koulun henkilöstön kanssa. Tarkastuksista vastaa terveydenhoitaja yhteistyössä lääkärin kanssa. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on oppilaan ja hänen perheensä erityisen tuen tarpeen tunnistaminen ja tarvittavan tuen järjestäminen, kolmen vuoden välein tehtävät kouluyhteisön ja –ympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden tarkastukset sekä oppilaiden rokotussuojasta huolehtiminen valtakunnallisen rokotusohjelman mukaisesti. Kouluterveydenhuolto on osa koulun monialaista oppilashuoltoa. Terveydenhoitaja antaa kouluissa ensiapuluonteista sairaanhoitoa, huolehtii ensiavusta koulutapaturmien yhteydessä sekä huolehtii tarvittavasta jatko-ohjannasta.

Vastuuhenkilö: osastonhoitaja

 

46 § Opiskeluterveydenhuolto

 

Opiskeluterveydenhuollon lakisääteisenä tehtävänä on järjestää toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut. Opiskeluterveydenhuolto huolehtii myös armeijatarkastuksista. Terveystarkastuksista vastaa terveydenhoitaja yhteistyössä lääkärin kanssa. Opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on opiskelijan ja hänen perheensä erityisen tuen tarpeen tunnistaminen ja tarvittavan tuen järjestäminen. Opiskeluterveydenhuolto huolehtii opiskelijoiden rokotussuojasta valtakunnallisen rokotusohjelman mukaisesti. Opiskeluterveydenhuolto on osa koulun monialaista opiskelijahuoltoa. Opiskeluterveydenhuolto vastaa osaltaan oppilaitosympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta sekä yhteisön hyvinvoinnista.

Vastuuhenkilö: osastonhoitaja

 

4. Luku Terveyspalvelut

 

47 § Terveyspalveluiden tehtävä ja organisaatio

 

Palvelualueen tehtävänä on tuottaa kansanterveyslain, erikoissairaanhoitolain ja terveydenhuoltolain mukaisia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon terveyttä edistäviä, sairauksia ehkäiseviä ja sairaanhoidollisia palveluja, sairaalapalveluja sekä suun terveydenhuollon palveluja. Lisäksi palvelualueen tehtävänä on tuottaa lääkehuollon palveluja.

Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

48 § Yhteiset toiminnot

 

Yhteisiin toimintoihin kuuluvat palvelualueen hallinto, somaattisen erikoissairaanhoidon opetus ja tieteelliset tutkimushankkeet.

 

Vastuuhenkilö: palvelualuejohtaja

 

Infektioiden torjuntayksikkö ja Milli

Yksiköt toteuttavat tartuntatautien ehkäisytyötä kuten tartuntatautilaki määrittelee.

Vastuuhenkilö: tartuntataudeista vastaava ylilääkäri (talous, lääketieteellinen vastuu), ylihoitaja (hoitotyö, henkilöstöhallinto)

 

49 § Avoterveydenhuollon palvelut

 

Avoterveydenhuollon palvelut käsittää terveysasemapalveluiden, muiden palvelualueiden lääkäripalveluiden ja tiettyjen keskitettyjen toimintojen kokonaisuudet sekä avoterveydenhuollon palveluiden ostopalvelut.

Vastuuhenkilö: avosairaanhoidon ylilääkäri

 

Avoterveydenhuollon keskitettyjen toimintojen kokonaisuus:

Kokonaisuus käsittää avopalveluiden hallinnon, hoitotarvikejakelun, keskitetyn tekstinkäsittelyn ja opetusterveysaseman. Hoitotarvikejakelu hankitaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä. Keskitetty tekstinkäsittely tarjoaa saneluiden purkua avoterveydenhuollon tarpeisiin. Opetusterveysasemalla tarjotaan lääketieteen perusterveydenhuollon opetusta Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Vastuuhenkilö: avosairaanhoidon ylilääkäri (hallinto ja opetusterveysasema), ylihoitaja (hoitotarvikejakelu ja keskitetty tekstinkäsittely).

 

Terveysasemapalvelut:

Terveysasemapalveluita antavat Mäntymäen, Keskustan, Runosmäen, Kirkkotien ja Varissuon terveysasemat, Mullintien ja Maarian lähipalvelupisteet sekä ulkomaalaistoimisto. Ruotsinkielisiä terveysasemapalveluita tarjotaan Mäntymäen terveysasemalla. Kaikilla terveysasemilla tarjotaan perustason ehkäisevää ja sairaanhoitoa sekä mahdollisuus asioida myös sähköisesti. Diabetesvastaanotto tarjoaa diabeteshoidon palveluita turkulaisille työikäisille tyypin 1 diabeetikoille.

Vastuuhenkilö: ylihoitaja (talous ja hoitotyö), ylilääkäri (lääketieteellinen vastuu)

 

Muut lääkäripalvelut:

Ehkäisevän terveydenhuollon lääkärit tarjoavat lääkäripalveluita perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueen ehkäisevään terveydenhuoltoon ja heillä on lääketieteellinen vastuu ehkäisevässä terveydenhuollossa tarjottavasta hoidosta.

Vanhus- ja vammaispalveluiden lääkärit tarjoavat lääkäripalveluita vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualueen kotihoitoon ja asumispalveluihin ja heillä on lääketieteellinen vastuu vanhus- ja vammaispalveluiden järjestämisvastuulla tarjottavasta hoidosta.

Vastuuhenkilö: Osa-alueiden ylilääkärit

 

Avoterveydenhuollon ostopalvelut:

Ostopalveluihin sisältyvät ostettavat erikoislääkärikonsultaatiot, muiden terveyskeskusten ostot, seulonnat, Pansion ulkoistettu terveysasema, merimiesten terveydenhuolto, sekä palvelutalojen lääkäripalvelut.

Vastuuhenkilö: avosairaanhoidon ylilääkäri

 

 

50 § Suun terveydenhuolto

 

Suun terveydenhuolto käsittää kliinisen hammashoidon, perushammashoitopalveluiden ja opetushammashoitolan kokonaisuudet.

Vastuuhenkilö: johtava ylihammaslääkäri

 

Opetushammashoitola

Opetushammashoitola tarjoaa hammaslääketieteen perusopetusta sekä erikoishammaslääkärikoulutusta Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti.

Vastuuhenkilö: ylihammaslääkäri, palvelupäällikkö (hoitotyö)

 

Kliininen hammashoito

Kliininen hammashoito tarjoaa perushammashoitopalveluita, perustason erikoishammaslääkäripalveluita sekä kliinisiä tukipalveluita (kuten radiologisia tutkimuksia). Perushammashoitoa tarjotaan neljässä tiimissä: Keskushammashoitolan, Käsityöläiskadun, Runosmäen-Mullintien sekä Kirkkotien-Varissuon tiimit.

Vastuuhenkilö: johtava ylihammaslääkäri (talous), ylihammaslääkäri (lääketieteellinen vastuu), palvelupäällikkö (hoitotyö)

 

 

 

 

51 § Lasten ja nuorten polikliiniset palvelut

   

Lasten ja nuorten polikliiniset palvelut tuottavat erikoissairaanhoidon tutkimuksia ja hoitoa sekä lasten ja nuorten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita (fysioterapia, toimintaterapia, puheterapia) perustasolle jalkautuen.

Vastuuhenkilö: vastuualuejohtajana toimiva ylilääkäri

 

Lasten ja nuorten poliklinikka

Lasten ja nuorten poliklinikalla hoidetaan alle 20-vuotiaita astma-, allergia-, syömishäiriö- ja muuta somaattista hoitoa vaativia potilaita sekä alle 18-vuotiaita nuorisogynekologista hoitoa tarvitsevia potilaita.

Vastuuhenkilö: ylilääkäri, osastonhoitaja (Lasten ja nuorten poliklinikan hoitohenkilöstö sekä vastuualueen osastonhoitajat ja vastaava hoitaja)

 

Lastenneurologian poliklinikka /Lasten ja nuorten terapiapalvelut

Lastenneurologian poliklinikka hoitaa lapsia ja nuoria, joilla on lisäselvittelyjä vaativaa poikkeavuutta kehityksessä tai joilla on neurologisia oireita, jotka vaativat erikoislääkärin tutkimusta, hoitosuunnitelmaa ja/tai hoitoa.

Lasten ja nuorten terapiapalvelut palvelevat sekä lastenneurologian poliklinikan että avoterveydenhuollon asiakkaita.

Vastuuhenkilö: ylilääkäri, johtava terapeutti (terapeutit) sekä osastonhoitaja (toimistohenkilökunta sekä erityiskoulujen terveydenhoitajat)

      

      Lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut

Lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut -yksikkö on varhaisen puuttumisen yksikkö, joka tarjoaa apua lapsille ja nuorille, joilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia

Vastuuhenkilö: ylilääkäri, vastaava hoitaja (hoitohenkilöstö)

 

Yhteiset toiminnot

         Lasten ja nuorten polikliinisten palvelujen koordinoiva toiminta.

         Vastuuhenkilö: ylilääkäri

 

      

 

 

52 § Mielenterveys- ja päihdepalvelut

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoaa perustason matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluita aikuisikäisille turkulaisille.

Vastuuhenkilö: Johtaja

 

                                           

Palveluohjaus

 

Palveluohjaus arvioi yhteyttä ottavien uusien asiakkaiden palvelutarpeen ja tilanteen vaatiman avun sekä sen mukaisen palveluyksikön joko mielenterveys- ja päihdepalveluista tai muualta palveluverkosta. Palveluohjauksessa toteutetaan myös hoidollisia lyhytinterventioita.

Vastuuhenkilöt: Johtaja (taloudellinen vastuu), psykiatrian erikoislääkäri (lääketieteellinen vastuu), palveluesimies (hoitotyön ja päivittäisen toiminnan vastuu)

 

 

Lähi- ja erikoistiimit

 

Mielenterveys- ja päihdepalveluja tarjotaan lähitiimeissä Keskustan, Mäntymäen, Varissuon, Pansio-Pernon, Runosmäen ja Kirkkotien aluejakoa noudattaen. Lähitiimit arvioivat ja hoitavat täysi-ikäisten kaupunkilaisten mielenterveys- ja päihdeongelmia sekä antavat tukea elämän kriiseissä, tarvittaessa moniammatillisesti ja liikkuvalla työtavalla.

Erikoistiimit: Neuropsykiatrian tiimi arvioi ja hoitaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia täysi-ikäisten neuropsykiatrisia häiriöitä. Riippuvuustiimi arvioi ja hoitaa täysi-ikäisten pitkälle edenneitä päihdehäiriöitä.

Vastuuhenkilöt: Johtaja (taloudellinen vastuu), psykiatrian erikoislääkäri (lääketieteellinen vastuu), palveluesimies (hoitotyön ja päivittäisen toiminnan vastuu)

 

 

Päivätoiminta

 

Päivätoiminnan tehtävä on toimia etenkin pitkäaikaista hoitoa ja kuntoutusta tarvitsevien asiakkaiden hoitotahona. Päivätoiminta toteuttaa myös erilaisia ryhmätoimintoja muillekin mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille.

Vastuuhenkilöt: Johtaja (taloudellinen vastuu), psykiatrian erikoislääkäri (lääketieteellinen vastuu), palveluesimies (hoitotyön ja päivittäisen toiminnan vastuu)   

 

 

Perustason psykiatriset ostopalvelut

 

Perustason psykiatriset ostopalvelut sisältää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijöiden henkilöstövuokrauksena toteutettavan toiminnan mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä perhe- ja sosiaalipalveluihin kuuluvassa perheneuvolassa.

Vastuuhenkilö: Johtaja

 

 

 

 

53 § Geriatriset ja kuntouttavat palvelut

 

Geriatristen ja kuntouttavien palveluiden tulosyksikön palveluihin kuuluvat ikääntyneiden moniammatillinen geriatrinen kuntoutus kotikuntoutuskeskuksissa, aikuisten avoterapiapalvelut, sairaalan terapiapalvelut, apuvälineyksikkö sekä yksikössä toimiva asiantuntijapalveluiden kokonaisuus, joka tukee eri ammattiryhmien asiantuntijuuden ja osaamisen johtamista.

Vastuuhenkilö: vastuualuejohtajana toimiva ylilääkäri

 

 

Avokuntoutuspalvelut

Avokuntoutuksen palveluihin kuuluvat fysio-, toiminta- ja puheterapia sekä apuvälinetarpeen arviointi pääsääntöisesti terveysaseman vastaanotolla.

Vastuuhenkilö: Ylihoitaja

 

Kotikuntoutuskeskukset ja geriatriset palvelut

Kotikuntoutuskeskukset toteuttavat ikääntyneiden kuntoutuspalvelut keskitetysti. Keskuksissa toteutetaan ryhmämuotoista kuntoutusta sekä yksilökuntoutusta keskuksella, kotona ja asumispalveluiden yksiköissä. Kuntoutuskeskuksilta tehdään myös arviointikäyntejä kotiin kuntoutustarpeen tai apuvälineiden tarpeen arvioimiseksi. Kuntoutus toteutetaan geriatrisen kuntoutuksen periaatteiden mukaisesti monialaisesti. Moniammatilliseen tiimiin kuuluu hoitotyönammattilaisia, fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja, geronomi ja erikoislääkäri.

 

Vastuuhenkilö: ylihoitaja (talous, toiminta), ylilääkäri (lääketieteellinen vastuu)

 

Muistitiimi

Muistiasiakkaiden diagnostiikka, hoidon koordinointi, muistitestaukset ja muistikoordinaattoripalvelut.

Vastuuhenkilö: ylihoitaja

 

Sairaalakuntoutuksen terapiapalvelut

Lääkinnällisen kuntoutuksen terapiapalvelut (fysioterapia ja toimintaterapia) sairaalahoidon tarpeisiin.

Vastuuhenkilö: ylihoitaja

 

Apuvälineyksikkö

Tarjoaa lakisääteisiä apuvälinepalveluita turkulaisille.

Vastuuhenkilö: ylihoitaja

 

Ostopalvelut

   Lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalvelut.

Vastuuhenkilö: ylilääkäri

 

54 § Sairaalapalvelut

 

Sairaalapalvelut tuottavat monipuolista perustason erikoissairaanhoitoa sisätautien, neurologian, geriatrian sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikoilla sekä sisätautien, neurologian, geriatrian erikoisalojen vuodeosastoilla ja kotiin vietynä palveluna. Yksiköt sijaitsevat Kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnassa Mäntymäen alueella sekä Karinakodin palliatiivinen osasto Moikoisissa.

Vastuuhenkilö: sairaalapalveluiden ylilääkäri

 

Sairaalan yhteiset toiminnot

Sairaalan yhteiset toiminnot käsittävät sairaalan yhteisten toimintojen ja hallinnon lisäksi hoitotyön kehittämisyksikön, hoitotyön varahenkilöstön, lääkäripoolin, osastonsihteerit ja sosiaalityöntekijät sekä somaattisen erikoissairaanhoidon ostopalvelut.

Vastuuhenkilöt: sairaalapalveluiden ylilääkäri (sairaalan hallinto, lääkäripooli, sosiaalityöntekijät, somaattisen erikoissairaanhoidon ostopalvelut), ylihoitaja (hoitotyön kehittämisyksikkö, hoitotyön varahenkilöstö, osastonsihteerit)

 

Vuodeosastot ja poliklinikat

Vuodeosastoilla hoidetaan geriatriseen, medisiiniseen ja palliatiiviseen hoitolinjaan kuuluvia aikuis- ja vanhuspotilaita. Kokonaisuuteen kuuluvat myös kotiin vietävät palvelut, poliklinikkatoiminta ja ikäneuvola.

Vastuuhenkilö: ylihoitaja (talous, hoitotyö) ja ylilääkärit (lääketieteellinen vastuu. Korva,- nenä- ja kurkkutautien poliklinikan ylilääkärillä em. lisäksi myös talousvastuu)

 

Lääkehuolto

Lääkehuoltoyksikkö käsittää sairaala-apteekin, josta hankitaan sairaalan potilaiden lääkkeet sekä terveyskeskusten polikliiniseen hoitotapahtumaan liittyvät lääkkeet. Lääkehuolto huolehtii myös osastofarmasiasta.

Vastuuhenkilö: sairaala-apteekkari

 

 

5. LUKU Vanhus- ja vammaispalvelut

 

55 § Vanhus- ja vammaispalveluiden tehtävä ja organisaatio

 

Palvelualueen tehtävänä on tuottaa sosiaalihuoltolain, sosiaalihuollon erityislainsäädännön, vammaispalvelulain sekä kansanterveyslain mukaisia palveluita.

 

Palvelualue tukee, kuntouttaa ja hoitaa turkulaisia vanhuksia ja vammaisia henkilöitä sekä edistää heidän omatoimisuuttaan heidän omissa kodeissaan, asumispalveluissa, vanhainkodeissa ja pitkäaikaissairaanhoidossa siten, että heillä on kuhunkin elämäntilanteeseen sopiva asumisvaihtoehto ja palvelut, sekä vastaa omaishoidon tuen järjestämisestä. Palvelualuetta johtaa palvelualuejohtaja.

 

56 § Palvelualueen hallinto ja yhteiset toiminnot

 

Palvelualueen hallinto ja yhteiset toiminnot käsittävät palvelualueen yhteisen hallinnon sekä kehittämisen tuen ja koordinaation. Palvelualueen yhteisiä toimintoja johtaa palvelualuejohtaja.

 

Lisäksi yhteisen toiminnan alaisuudessa toimii vanhusten sosiaalityön yksikkö, jota johtaa johtava sosiaalityöntekijä. Yksikkö tuottaa sosiaalityön palveluita kotihoidon alueille ja sosiaaliohjausta vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköille. Yksikkö vastaa myös ikääntyneiden sas-toiminnan koordinoinnista. Yhteisiin toimintoihin kuuluu myös ympärivuorokautisen hoidon ostopalvelut ja niiden valvonta.

Vastuuhenkilö: palvelualuejohtaja.

 

57 § Avopalvelut

 

Vanhusten avopalvelut tuottavat palveluja turkulaisille ikääntyneille, pitkäaikaissairaille ja vammaisille.

 

Vanhusten avopalveluihin kuuluu: ikääntyneiden tarvitsema palveluohjaus, peruskotihoidon palvelut, kotihoitoa tukeva Resurssienhallintayksikkö, virtuaalisen kotihoidon palvelu, sosiaalihuoltolain mukaiset tukipalvelut, kotiinkuntoutumisen palvelut, yli 18- vuotiaiden omaishoidontuen palvelut sekä sotaveteraanien ja sotainvalidien palvelut. Lisäksi Avopalvelujen organisaatioon kuuluu Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskukset.

Vastuuhenkilö: avopalvelujen johtaja

 

58 § Yhteiset toiminnot

 

Avopalvelujen yhteiset toiminnot käsittävät palvelujen kehittämisen koordinoinnin sekä asiantuntijatuen avopalvelujen toiminnoille.

 

59 § Palveluohjaus

 

Palveluohjauksen kokonaisuuteen kuuluu ohjaus- ja neuvontatoiminnot (Palvelutori), keskitetty palvelutarpeen arviointi, ikäihmisille tarkoitettujen kotona asumista turvaavien tukipalveluiden kokonaisuus, kotihoidon palvelusetelit sekä veteraanien- ja sotainvalidien palvelut.

Vastuuhenkilö: palveluohjauksen päällikkö

 

 

60 § Kotiinkuntoutumistoiminta

 

Kotiinkuntoutumistoiminnan tarkoituksena on varmistaa nopeat ja turvalliset kotiutukset, turvata kotiutumisen yhteydessä kuntoutuminen ja varmistaa 24/7 palvelut. Kotiinkuntoutumistoimintaan kuuluu kotiutuspuhelinpalvelu, kotiutustiimit ja yöhoito.

Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

61 § Kuntouttava päivätoiminta

 

Kuntouttavan päivätoiminnan tarkoituksena on tarjota kuntouttavaa päivätoimintaa eri asiakasryhmille kuten muistisairaat, omaishoidettavat, psykososiaalista tai fyysistä kuntoutusta tarvitsevat.

Vastuuhenkilö Vastaava ohjaaja

 

62 § Yli 18 –vuotiaiden omaishoidontuki

 

Vanhusten avopalveluiden organisaatiossa on yli 18 –vuotiaiden omaishoidon tuen palveluiden kokonaisuus ja siihen liittyvät palvelut kuten omaishoitajien terveystarkastukset.

Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

63 § Kotihoidon palvelut

 

Kotihoito jakaantuu eteläiseen ja pohjoiseen kotihoitoon, jotka puolestaan jakaantuvat kotihoidon lähipalvelualueisiin. Kukin lähipalvelualue vastaa maantieteellisesti sovitun alueensa asukkaiden kotihoidon palveluista.

 

64 § Eteläinen alue

 

Vastuuhenkilö: palvelupäällikkö

 

Eteläiseen alueeseen kuuluvat lähipalvelualueet:

Koivula

Kupittaa

Lauste

Lehmusvalkama

Martti

Nummi-Halinen

Pääskyvuori

Tuomiokirkko

Uittamo

Varissuo

Vähäheikkilä-Hirvensalo

 

Kunkin lähipalvelualueen Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

Lisäksi Eteläiseen alueeseen kuuluu Lehmusvalkaman Hyvinvointikeskus, jonka tehtävänä on tarjota ennalta ehkäiseviä palveluita turkulaisille ikäihmisille.

Vastuuhenkilö: Hyvinvointikeskuksen esimies

 

65 § Pohjoinen alue

 

Vastuuhenkilö: palvelupäällikkö

 

Pohjoiseen alueeseen kuuluvat lähipalvelualueet:

Aninkainen

Linna

Maaria-Paattinen

Nättinummi

Paltta

Pansio-Jyrkkälä

Pohjola

Portsa

Runosmäki

Ruusu

Suikkila

Kunkin lähipalvelualueen Vastuuhenkilö: palveluesimies

 

Lisäksi Pohjoiseen kotihoitoon kuuluu Ruusukorttelin hyvinvointikeskus, jonka tehtävänä on tarjota ennalta ehkäiseviä palveluita turkulaisille ikäihmisille.

 

Vastuuhenkilö: Hyvinvointikeskuksen esimies

 

66 § Resurssienhallinta yksikkö

 

Resurssienhallintayksikkö jakaantuu keskitettyyn työnjärjestelyyn, resurssipooliin ja virtuaaliseen kotihoitoon. Nämä yksiköt ovat kotihoidon keskitettyä toimintaa, joiden tehtävä on hoitaa kotihoidossa keskitettyjä toimintoja. Keskitetty työnjärjestely varmistaa kotihoidon toiminnanohjauksen ja päivittäisen työn sujumisen optimoinnin avulla. Resurssipooli on kotihoidon tarvepohjaisen resurssoinnin työntekijäpooli. Alueet varaavat Resurssipoolista työntekijöitä kulloiseenkin työntekijätarpeeseen. Virtuaalinen kotihoito hoitaa koko kaupungin alueiden virtuaalisen kotihoidon toteutuksen.

Vastuuhenkilö: palveluesimies Resurssipooli ja palveluesimies Keskitetty työnjärjestely

 

 

67 § Vanhusten asumispalvelut

 

Vanhusten asumis- ja hoivapalveluja ikääntyneille ovat tehostettu palveluasuminen, hoiva-asuminen ja tilapäiset asumispalvelut.

 

Tehostettua palveluasumista järjestetään ryhmäkodeissa ja tehostetun palveluasumisen erillisasunnoissa. Osa ryhmäkodeista on tarkoitettu muistisairaille henkilöille. Hoitohenkilökunta on paikalla yksiköissä ympäri vuorokauden. Tehostettu palveluasuminen, hoiva-asuminen ja tilapäishoito ovat ympärivuorokautista hoitoa, jonne muuttamista edeltää ikääntyneen henkilön laaja-alainen toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointi. Tehostettua palveluasumista on kaupungin omissa toimintayksiköissä

 

Lisäksi kaupunki järjestää ympärivuorokautista hoitoa ostopalveluina ja palveluseteleillä. Tämän toiminnan koordinointi ja valvonta on keskitetty vanhuspalveluiden hallinnon yhteisiin toimintoihin yhteyteen.

 

Vanhusten asumispalvelut muodostuvat asumispalvelujen yhteisistä toiminnoista, yhteisestä henkilöstöstä sekä vanhuskeskuksista. Vanhusten asumispalvelut on jaettu neljään vanhuskeskukseen, jotka tarjoavat ympärivuorokautisia asumispalveluja.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen johtaja

 

68 § Yhteiset toiminnot

 

Vanhusten asumispalvelujen yhteiset toiminnot käsittävät palvelujen kehittämisen koordinoinnin sekä asiantuntijatuen asumispalvelujen yksiköihin.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen johtaja

 

69 § Yhteinen henkilöstö

 

Yhteisen henkilöstön toiminnan tarkoituksena on turvata vanhusten asumispalveluiden henkilöstöresursseja.

Vastuuhenkilö: yksikön esimies

 

70 § Runosmäen vanhuskeskus

 

Runosmäen vanhuskeskus tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Vanhuskeskuksessa osa on tehostettua palveluasumista ja osa laitoshoitona toteutettavaa hoiva-asumista sekä tilapäishoidon yksikkö. Yksiköiden päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies. Runosmäen pitkäaikaishoidon yksiköistä yksi on ruotsikielisille tarkoitettu Sabina hemmet.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

71 § Kerttuli

 

Kerttuli tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Kerttulissa osa on tehostettua palveluasumista ja osa laitoshoitona toteutettavaa hoiva-asumista. Kerttulin päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

72 § Kulkurinvalssi

 

Kulkurinvalssi muodostuu kahdesta eri yksiköstä, kummassakin neljä 14-15 paikkaista osastoa, joissa järjestetään tehostettua palveluasumista. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

73 § Kurjenmäkikodit

 

Kurjenmäkikodit tarjoavat toimintakykyä tukevaa ja arvioivaa toimintaa sekä pitkäaikaissairaanhoitoa.  Kurjenmäkikodeissa on neljä erillistä yksikköä.

Kurjenmäkikoti I:ssä on kaksi toimintakyvyn tuki- ja arviointiyksikköä. Kurjenmäkikoti II:ssa on pitkäaikaissairaanhoidon yksikkö sekä tilapäistä hoivaa tuottava yksikkö.

Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

74 § Liinahaka

 

Liinahaka tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Liinahaassa on kaksi yksikköä, joista kumpikin muodostuu kolmesta eri osastosta. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies. Pitkäaikaishoidon asukaspaikoista osa on tehostettua palveluasumista ja osa laitoshoitoa.

 

75 § Mäntykoti Räntämäki

 

Mäntykoti Räntämäki tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

76 § Mäntykoti Yli-Maaria

 

Mäntykoti Yli-Maaria tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

77 § Mäntyrinne

 

Mäntyrinne tarjoaa ikääntyneille ympärivuorokautisia hoivapalveluja. Mäntyrinteessä on kolme yksikköä, joissa kaikissa on kaksi osastoa. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies. Pitkäaikaishoidon asukaspaikoista osa on tehostettua palveluasumista ja osa laitoshoitoa.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

78 § Portsakoti

 

Portsakoti muodostuu kolmesta eri yksiköstä, joissa on yksiköistä riippuen 1-2 osastoa, joissa järjestetään tilapäishoitoa. Osa Portsakodin pitkäaikaishoidon paikoista on tehostettua palveluasumista ja osa laitoshoitoa.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

79 § Vuokkokoti

 

Vuokkokoti muodostuu kahdesta eri yksiköstä, kummassakin neljä 14-15 paikkaista osastoa, joissa järjestetään tehostettua palveluasumista. Päivittäisestä toiminnasta vastaa yksikön esimies.

Vastuuhenkilö: asumispalvelujen päällikkö

 

80 § Vammaispalvelut

 

Vammaispalvelujen tehtävänä on järjestää turkulaisten vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden tarvitsemat vammaispalvelulain ja kehitysvammaisten erityshuoltolain mukaiset palvelut ja tukitoimet. Sosiaalityön ja palveluohjauksen yksikkö tarjoaa vammaisille ja kehitysvammaisille henkilöille sekä heidän perheilleen sosiaalityön ja palveluohjauksen palveluja. Vammaispalveluihin kuuluu myös alle 18-vuotiaiden omaishoidon tuki sekä sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu. Sosiaalityön ja palveluohjauksen toiminnasta vastaa johtava sosiaalityöntekijä, ikäihmisten ja keskitetyn palveluohjauksen tiimin lähijohtajana toimii vammaispalvelusuunnittelija.

Vastuuhenkilö: vammaispalvelujohtaja

 

81 § Koskikoti

 

Koskikodissa järjestetään lyhytaikaishoitoa paljon hoitoa ja huolenpitoa tai jatkuvaa valvontaa tarvitseville eri-ikäisille kehitysvammaisille tai muulla tavoin vammaisille henkilöille. Palvelulla tuetaan asiakkaiden kotona asumista sekä perheiden jaksamista. Koskikodissa järjestetään mahdollisuuksien mukaan itsenäistymässä oleville nuorille kehitysvammaisille asumisvalmennusjaksoja yhteistyössä oppilaitosten kanssa ja yksilöllistä päivätoimintaa muutamalle kehitysvammaiselle aikuiselle.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

82 § Kotiranta

 

Kotiranta on ikääntyville kehitysvammaisille tarkoitettu ryhmäkoti. Asuminen ryhmäkodissa on yhteisöasumista; jokaisella asukkaalla on oma huone ja kylpyhuone, mutta keittiö, oleskelu- ja ruokailutilat ovat yhteiskäytössä. Asukkaat tarvitsevat ohjausta ja tukea päivittäisissä toiminnoissaan, mutta he eivät ole jatkuvan hoidon, valvonnan ja huolenpidon tarpeessa. Yöhoitaja on yhteinen Koskikodin kanssa.

Vastuuhenkilö: Koskikodin vastaava ohjaaja

 

83 § Portsan Kehräkoti

 

Kehräkoti on ikääntyvien kehitysvammaisten ryhmäkoti, jossa apu on asukkaiden saatavilla ympäri vuorokauden. Jokaisella asukkaalla on oma vuokra-asunto, mutta keittiö- ja oleskelutilat ovat yhteiset.

Vastuuhenkilö: vastaava hoitaja

 

84 § Ruusukujan palveluasunnot

 

Ruusukujan palveluasunnot tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista vammaisille ja kehitysvammaisille henkilöille. Jokaisella asukkaalla on oma vuokra-asunto (yksiö tai kaksio), jossa on myös keittiötila, sekä yhteiset oleskelutilat. Osa yksikön asukkaista asuu erillisasunnoissa ohjatusti ilman yövalvontaa.

Vastuuhenkilö: vastaava hoitaja

 

85 § Vammaispalvelujen asunnot

 

Yksikkö järjestää ohjattua asumista sekä tuettua asumista ja ohjauspalvelua itsenäisesti asuville kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Ohjaajat tukevat ja auttavat asukkaita selviytymään itsenäisesti päivittäisistä toiminnoista.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

86 § Toivolan toimintakeskus

 

Toivolan toimintakeskuksessa järjestetään päivätoimintaa aikuisille kehitysvammaiselle henkilöille. Toiminnan tavoitteena on ylläpitää asiakkaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä kuntouttavia toimintatapoja käyttäen. Asiakkaita tuetaan mahdollisimman suuren omatoimisuuden ja itsenäisyyden saavuttamiseen.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

87 § Katariinan toimintakeskus

 

Katariinan toimintakeskuksessa järjestetään päivätoimintaa aikuisille kehitysvammaiselle henkilölle. Toiminnan tavoitteena on ylläpitää asiakkaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä kuntouttavia toimintatapoja käyttäen. Asiakkaita tuetaan mahdollisimman suuren omatoimisuuden ja itsenäisyyden saavuttamiseen.

Vastuuhenkilö: Toivolan toimintakeskuksen vastaava ohjaaja

 

88 § Pormestarin toimintakeskus

 

Pormestarin toimintakeskuksessa järjestetään työ- ja päivätoimintaa aikuisille kehitysvammaiselle henkilölle. Toiminnan tavoitteena on ylläpitää asiakkaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä kuntouttavia toimintatapoja käyttäen. Asiakkaita tuetaan mahdollisimman suuren omatoimisuuden ja itsenäisyyden saavuttamiseen.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

89 § Orikedon toimintakeskus

 

Orikedon toimintakeskuksessa järjestetään työ- ja päivätoimintaa nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Toiminnan tavoitteena on ylläpitää asiakkaiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä kuntouttavia toimintatapoja käyttäen. Asiakkaita tuetaan mahdollisimman suuren omatoimisuuden ja itsenäisyyden saavuttamiseen. Tuetun työtoiminnan ja tuetun työn työhönvalmentajat toimivat Orikedon toimintakeskuksen alaisuudessa. Tuettua työtoimintaa ja tuettua työtä toteutetaan yrityksissä, kaupungin omissa yksiköissä tai muilla tavallisilla työpaikoilla työhönvalmentajan tuella.

Vastuuhenkilö: Pormestarin toimintakeskuksen vastaava ohjaaja

 

90 § Päiväkeskus Kirjo

 

Päiväkeskus Kirjo antaa syvästi ja vaikeasti kehitysvammaisille aikuisille yksilöllisesti suunniteltua kuntoutuksellista päivätoimintaa ja perushoitoa. Palvelu tukee asiakkaiden osallisuutta mielekkääseen päivätoimintaan sekä omaishoitajina toimivien vanhempien jaksamista.

Vastuuhenkilö: vastaava ohjaaja

 

 

6. Luku Johtoryhmät

 

91 § Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa toimivat seuraavat johtoryhmät

 

hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden johtoryhmä

terveyspalveluiden johtoryhmä

perhe- ja sosiaalipalveluiden johtoryhmä

vanhus- ja vammaispalveluiden johtoryhmä

 

7. Luku Käsitteitä

92 § Käsitteitä

Vastuuhenkilö:

 

Vastuualueesta vastaava esimiesasemassa oleva henkilö.

 

Yksikön esimies:

 

Yksiköllä tarkoitetaan perusyksikköä laajempaa toiminnallista kokonaisuutta. Yksikköön voi kuulua useampia perusyksiköitä. Yksikön esimies vastaa yksikön alaisuudessa toimivan henkilökunnan esimiestehtävistä.

 

 

Budjettivastuuhenkilö:

 

Talousasioista vastaava esimiesasemassa oleva henkilö, joka sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä on määrätty vastaamaan tietyistä talousarvion kustannuspaikoista.

 

 

Sopimusvastuuhenkilö:

 

Sopimusvastuuhenkilö vastaa sopimuksessa sovitun palvelun toteutumisesta tai tuotteen toimittamisesta. Talousvastuun lisäksi tehtävään kuuluu jatkuva palvelun / tuotteen laadun arvioiminen, sopimusehtojen täyttymisen varmistaminen sekä mahdollisiin sopimusrikkomuksiin reagoiminen. SopimusVastuuhenkilö määrätään jokaisen sopimuksen osalta erikseen.

 

 

Perusyksikön esimies/lähiesimies:

 

Perusyksikkö on henkilöstöhallinnossa käytössä oleva termi ja vastaa taloushallinnon kustannuspaikkaa. Kaikki budjetoidut toimet/henkilöstö on sijoitettu johonkin perusyksikköön. Yhdessä perusyksikössä voi olla useampia esimiehiä.

 

 

8. Luku Taloutta koskevat toimivallat ja määräykset palvelukokokokonaisuudessa

 

93 § Yleinen toimivalta talousasioissa

 

Palvelujohtaja ja tuotantojohtaja voivat tehdä lautakunnan vahvistamaan talousarvion käyttösuunnitelmaan teknisluontoisia määrärahasiirtoja tulosalueiden välillä esim. vakanssisiirtojen yms. yhteydessä.

 

Palvelujohtajalla ja tuotantojohtajalla on oikeus avata tilastollisia tilauksia, laskentatunnisteita tai kustannuspaikkoja esim. hankkeiden osalta tai mikäli kustannusseuranta tms. sitä edellyttää. Täytäntöönpanosta huolehtii ao. controller.

 

Palvelualuejohtajalla on oikeus tehdä määrärahasiirtoja vastuullaan olevien tulosyksiköiden välillä neuvoteltuaan asiasta palvelujohtajan kanssa.

 

Tulosyksikön Vastuuhenkilö/budjettiVastuuhenkilö päättää yksikkönsä määrärahojen käytöstä lautakunnan antamien ohjeiden ja palvelualuejohtajan antamien määräysten puitteissa sekä hyväksyy maksettavaksi yksikkönsä menot talousarvion puitteissa

 

Em. budjettiVastuuhenkilöt määritellään alimmalle kustannuspaikkatasolle vuosittain tehtävällä palvelujohtajan päätöksellä. Päätöksen liitteenä olevaa luetteloa ylläpidetään jatkuvasti ja muutostarpeista tulee ilmoittaa palvelualueen controllerille.

Investointihankkeiden menot hyväksyy palvelujohtaja tai tuotantojohtaja erillisten hankkeiden budjettien puitteissa

 

Palvelujohtaja tai tuotantojohtaja voi hyväksyä kaikkien palvelukokonaisuuden palvelualueiden/vastuualueiden/yksiköiden menoja osana kokonaislaskua tai muussa erityistapauksessa.

 

94 § Toimivalta hankinta-asioissa

 

Toiminnasta vastaava Vastuuhenkilö vastaa hankittavien tavaroiden ja palvelujen sopivuudesta toiminnan asettamiin tarpeisiin sekä osaltaan kaupungin, sosiaali- ja terveyslautakunnan ja tuotantojohtaja antaman ohjeistuksen noudattamisesta hankintoja tehtäessä. Tuotantojohtaja vastaa hankintojen toteuttamisesta hankintalain ja kaupungin sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan antamien hankintaohjeiden mukaisesti (tarpeesta-maksuun-prosessi), huolehtii hankintatoiminnan ohjeistuksesta ja koordinoinnista sekä valmistelee sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitykset hankintoja koskevista toimintavaltuuksista. Palvelualuejohtaja hyväksyy ja allekirjoittaa palvelualuetta koskevat tarjouspyynnöt.

 

95 § Hankinta- ja myyntivaltuudet

 

Sosiaali- ja terveyslauta päättää hankinta- ja myyntivaltuuksista erillisellä päätöksellä

9. Luku Henkilöstöasiat

 

96 § Palvelukokonaisuuden palvelualuejohtajille, tulosyksikköjohtajille ja perusyksiköiden esimiehille siirretään päätösvalta seuraavissa asioissa:

 

Palvelualuejohtaja päättää

 

palvelualueen sisällä viran ja toimen sekä virassa tai toimessa olevan henkilön sekä siirrettävää palvelussuhdetta varten tarvittavan määrärahan tai tarvittavien varojen siirtämisestä vastuualueesta toiseen

sivutoimi-ilmoitusten hyväksymisestä

toimiessaan vastuualueen/yksikön lähijohtajana päättää myös jäljempänä vastuualueen ja yksikön lähijohtajalle delegoiduista asioista

 

Vastuualueen lähijohtaja (yksi yli lähijohtajan periaate) päättää

 

toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen ottamisesta

täytettävänä olevan vakanssin vaihtoehtoisesta nimikkeestä

kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain tarkoittama työantajan päätös terveystietojen antamisesta

tulosyksikön sisällä viran ja toimen sekä virassa tai toimessa olevan henkilön sekä siirrettävää palvelussuhdetta varten tarvittavan määrärahan tai tarvittavien varojen siirtämisestä yksiköstä toiseen

oto – määräysten antamisesta

toimiessaan yksikön lähijohtajana päättää myös jäljempänä yksikön esimiehelle delegoiduista asioista

 

Yksikön lähijohtaja (välitön lähijohtaja) päättää

 

hallintosäännön 89 §:n tarkoittamista seuraavista virka- ja työvapaista, joiden saamiseen viranhaltijalla ja työntekijällä on virka- tai työehtosopimuksen, lain tai kaupunginhallituksen hallintojaoston aiemmin tekemän päätöksen perusteella oikeus: perhevapaat, työpäiväksi sattuvat 50- ja 60- vuotispäivät, oma vihkiäispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, lähiomaisen hautajaispäivä sekä asevelvollisuuslain mukainen kutsuntapäivä

lisä-, yli-, viikonlopputyöstä, varallaolosta ja varallaolojärjestelmästä, vuosilomista, lääkärien päivystysvapaista, sairauslomista

sijaisen sekä avoimen tehtävän hoitajan ottamisesta

enintään 3 kk kestävistä harkinnanvaraisista virka- ja työvapaista ottaen huomioon asiasta annetut ohjeet ja linjaukset

kotimaan virka- ja työmatkamääräysten antamisesta, oman ajoneuvon käyttöoikeuden myöntämisestä työtehtävissä, kotimaisista koulutus-, opinto-, seminaari- ja tutustumismatkoista ottaen huomioon asiasta annetut ohjeet ja linjaukset

kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 19 § n tarkoittamasta terveystietojen antamisesta

välittömässä alaisuudessaan olevan viranhaltijan ja työntekijän varahenkilöstä

virka- tai työtehtävien poikkeuksellista suorituspaikkaa koskevan luvan antamisesta oman vastuualueensa henkilöstölle, joka päätöksellään arvioi etätyön mahdollisuudet ja haasteet

 

10. Luku Toimivalta hallintoasioissa

 

97 § Palvelujohtajalla, tuotantojohtajalla ja lakimiehillä on oikeus

 

edustaa palvelukokonaisuutta ja sosiaali- ja terveyslautakuntaa ja ilman eri valtuutusta käyttää itse tai asiamiehen kautta sen puhevaltaa tuomioistuimissa ja kaikissa viranomaisissa sekä

 

ottaa vastaan haasteita ja muita tiedonantoja sekä

 

antaa vastineita ja selityksiä yksilön sosiaalihuoltoa koskevista päätöksistä tehtyihin valituksiin sekä sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnasta tehtyihin kanteluihin

 

98 § Lakimiehellä on oikeus

 

hoitaa laissa säädettyjä lastenvalvojan tehtäviä tähän tehtävään määrättyjen muiden viranhaltijoiden ohella

 

antaa viralliselle syyttäjälle lausuntoja syytteen nostamista lapsen omavaltaista huostaanottoa koskevissa asioissa (RL 25:9)

 

tehdä hallintolain perusteella päätöksen kiellosta toimia avustajana/asiamiehenä

 

99 § Tuotantojohtaja ja kaupunginsihteeri/lakimies

 

varmentaa lautakunnan päätöksen perusteella tehtävät sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat

 

päättää annettujen ohjeiden mukaisesti vahingonkorvauksista, mikäli vaadittu korvaus ei ylitä 1000€.

 

100 § Palvelualuejohtaja hyväksyy palvelusetelituottajat palvelualueellaan

 

11. LUKU Vastuualueiden ja yksiköiden esimiesten/Vastuuhenkilöiden yleiset tehtävät

 

101 § Vastuualueiden ja yksiköiden esimiesten/Vastuuhenkilöiden yleisenä tehtävänä on

 

johtaa, arvioida, kehittää ja valvoa oman vastuualueensa toimintaa, palvelujen tuottamista ja järjestämistä sekä asioiden valmistelua,

vastata oman vastuualueensa sopimusohjausasiakirjojen ja talousarvion valmistelusta ja noudattamisesta sekä suorittaa määräajoin arvio vastuualueensa taloudellisista ja toiminnallisista tuloksista ja resurssien käytöstä,

seurata alansa kehitystä, tehdä esityksiä sekä antaa tietoja ja lausuntoja vastuualaansa kuuluvista asioista,

vastata yhteistoiminnasta vastuualueellaan,

huolehtia tiedottamisesta omalla vastuualueellaan,

vastata arviointitoiminnasta vastuualueensa osalta,

päättää vastuualueensa hankintojen ja muiden taloudellisen sitoumusten ja sopimusten tekemisestä valtuuksiensa ja määrärahojen puitteissa,

päättää vastuualueensa henkilökunnan tehtävistä ja työmäärästä sekä työvoiman käytöstä.

 

12. LUKU Raportointi ja valvontavastuu

 

102 § Vastuuhenkilö vastaa toiminnasta ja siitä, että prosesseille, hankkeille, projekteille ja toiminnoille on määritelty vastuutahot sekä tarvittavat ohjaus- ja seurantajärjestelmät.

 

Sopimusvastuuhenkilöiden tulee seurata ja arvioida kaupungin tekemien sopimusten tilaa ja tarvittaessa puuttua havaittuihin epäkohtiin. Palvelukokonaisuuden hankintaohjeissa määritellään tarkemmin, miten raportointi ja valvontavastuu toteutetaan.

 

13. LUKU Sisäisen valvonnan vastuut

 

103 § Jokaisen esimiehen tehtävänä on omalta osaltaan vastata johtamansa toiminnan sisäisestä valvonnasta huolehtimalla siitä, että

 

vahvistettu toiminta-ajatus toteutuu ja asetetut tavoitteet saavutetaan

voimassa olevia säännöksiä, määräyksiä ja annettuja ohjeita noudatetaan

johdon saama informaatio on oikeaa ja luotettavaa

omaisuuden säilyminen on turvattu

riskien hallinnasta on huolehdittu

voimavarojen käyttö on tehokasta ja taloudellista

tehtävien suorittamiseksi on olemassa riittävä ohjeistus.

 

Edellä mainittujen sisäisestä valvonnasta vastuussa olevien henkilöiden tehtävänä on raportoida valvonnan toteutumisesta esimiehilleen sekä tarpeen mukaan palvelujohtajalle.

 

14. Luku Voimaantulo

 

104 § Tämä päätös tulee voimaan 1.1.2022.

 

Toimivallan siirtoa ja määrittelyä ym. koskevat päätökset

 

Yksityisten sosiaalipalveluiden valvonnasta vastaavien viranhaltijoiden määrääminen (Sosiaali- ja terveyslautakunta 10.1.2018 § 5) sekä Liite 1

 

Lastensuojelulain 13 §:n mukaisen johtavan viranhaltijan delegointipäätös (Hyvinvointitoimiala, perhe- ja sosiaalipalvelut, Palvelualuejohtaja 9.5.2019 § 14)

 

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösvallan delegointi asiakasasioissa (Sosiaali- ja terveyslautakunta 9.1.2019 § 3)

 

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tehtävien hoitaminen 22.2.2021 alkaen (Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja 22.2.2021 § 30)

 

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hankintavaltuudet 9.6.2021 alkaen (Sosiaali- ja terveyslautakunta 9.6.2021 § 226) ja Liite 1

 

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden viranhaltijoiden hankinta- ja hyväksymisvaltuudet (Hyvinvointi, sosiaali- ja terveysjohtaja 1.6.2021 § 1)

 

Kansliapäällikölle hallintosäännöllä määritetyn harkinnanvaraisia virka- ja työvapaita koskevan päätösvallan (hallintosääntö 90 §) delegoiminen muille viranhaltijoille 1.6.2021 lukien (Konsernihallinto, kansliapäällikkö 2.6.2021 § 96)

 

Kansliapäällikölle hallintosäännöllä määritetyn palkka-asioita koskevan päätösvallan (hal-lintosääntö 80 §) delegoiminen muille viranhaltijoille 1.6.2021 lukien (Konsernihallinto, kansliapäällikkö 2.6.2021 § 98)

 

Kansliapäällikölle hallintosäännöllä määritetyn palkka-asioita koskevan päätösvallan delegoiminen tuotantojohtajalle 16.6.2021 lukien (Konsernihallinto, kansliapäällikkö 21.6.2021 § 137)

 

Varahenkilöt

 

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden palvelujohtajan, sosiaali- ja terveysjohtajan varahenkilön määrääminen (Konsernihallinto, kansliapäällikkö 21.6.2021 § 135)

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen lastensuojelun yksikköjohtajan varahenkilöiden nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja 25.3.2020 § 5)

 

Vanhus- ja vammaispalvelujen vammaispalvelujohtajan varahenkilön nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, vanhus- ja vammaispalvelut, palvelualuejohtaja 25.3.2020 § 18)

 

Vanhus- ja vammaispalvelujen vs. asumispalvelujen johtajan varahenkilön nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, vanhus- ja vammaispalvelut, palvelualuejohtaja 25.3.2020 § 19)

 

Vanhus- ja vammaispalvelujen avopalvelujen johtajan varahenkilön nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, vanhus- ja vammaispalvelut, palvelualuejohtaja 25.3.2020 § 20)

 

Vanhus- ja vammaispalvelujen johtavan sosiaalityöntekijän varahenkilön nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, vanhus- ja vammaispalvelut, palvelualuejohtaja 25.3.2020 § 21)

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen yksikköjohtajien varahenkilöiden nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja 15.6.2020 nro 4)

 

Vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtajan varahenkilöt (Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja 15.10.2020 § 65)

 

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtajan varahenkilön nimeäminen (Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja 5.1.2021 § 1)

 

Terveyspalveluiden palvelualuejohtajan varahenkilöt (Hyvinvointitoimiala, toimialajohtaja 7.1.2021 § 2)

 

Psykososiaalisten palvelujen esimiesten sijaiset 1.1.2021 - 31.12.2021 (Hyvinvointitoimiala, psykososiaaliset palvelut, Psykososiaalisten palvelujen johtaja 5.2.2021 nro 1)

 

Lastensuojelun esimiesten sijaiset 1.3. - 31.12.2021 (Hyvinvointitoimiala, lastensuojelun johtaja 5.3.2021 nro 2)

 

Sosiaalityön esimiesten sijaiset 30.8.2021 alkaen (Hyvinvointi, sosiaalityö, sosiaalityön johtaja 18.8.2021 § 8)