Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta49215.12.202112

14353-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalvelujen hematologian toiminnan liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä: -

Sosterla § 492

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Jane Marttila, sairaalapalvelut vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Paula Viikari 30.11.2021:

Sairaalapalveluissa on jo pidempään jatkunut haaste rekrytoida erikoislääkäreitä. Osin kyse on siitä, että erikoislääkäreitä on vähän ja rekrytoinnissa on kilpailuasetelma. Hyvinvointialueelle siirryttäessä on selkeää, että toimintamallina on yhden sairaalan malli eli erikoissairaanhoito keskitetään. Koska Turun kaupunginsairaalassa on haasteellinen tilanne rekrytointien ja sijaissaatavuuden suhteen, on toiminnan järjestäminen ja sen kustannustehokkuus mahdottomassa tilanteessa.

Hematologian poliklinikalla toimii tällä hetkellä yksi osastonylilääkäri, yksi erikoistuva lääkäri (40%) ja kaksi sairaanhoitajaa. TYKSistä on ollut muutamia päiviä EVES-sopimuksella hematologian erikoislääkäri, tälle toiminnalle ei sovittuna jatkoa ensi vuoden puolelle. Rekrytoinnit eivät ole tuottaneet tulosta, sillä valtakunnallisestikin hematologeista on pulaa. Myöskään kilpailutuksella ei ole saata hankittua lisäresurssia. Haasteellinen lääkäritilanne johtaa jonojen pidentymiseen ja tutkimus-/hoitoviiveisiin.

Poliklinikan toimintavarmuus on haasteellista ja edellyttää pysyvää erikoislääkäriresursointia sekä erikoislääkärien saatavuutta sijaistuksiin. Sijaisuuksista muodostuu huomattavia lisäkustannuksia, yleensä ostopalveluna, ja sijaisten saatavuus on erittäin epävarmaa, mikä vaikeuttaa asiakkaiden hoitoon pääsyä. Nykyisellä resurssoinnilla osastonylilääkärin työkuorma on kohtuuton, eikä tehdyt toimenpiteet ole tuottaneet tilanteeseen helpotusta.

Liikkeen luovutuksen selvittämisen aloittamista on käsitelty henkilöstön kanssa työpaikkakokouksessa 24.11.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintaryhmässä 30.11.2021, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 9.12.2021 ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa 15.12.2021.

Esitämme nopeaa selvitystä toiminnan liikkeen luovutuksesta VSSHP:lle, jotta asiakkaiden hoito järjestämisvastuun mukaisena ja laadukkaana pystytään turvaamaan.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 9.12.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuus oikeutetaan käynnistämään hematologian toimintaa koskevan liikkeen luovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus