Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta49015.12.202110

14351-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalvelujen endokrinologian toiminnan liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä: -

Sosterla § 490

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Jane Marttila, sairaalapalvelut vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Paula Viikari 30.11.2021:

Sairaalapalveluissa on jo pidempään jatkunut haaste rekrytoida erikoislääkäreitä. Osin kyse on siitä, että erikoislääkäreitä on vähän. Hyvinvointialueelle siirryttäessä on selkeää, että toimintamallina on yhden sairaalan malli eli erikoissairaanhoito keskitetään. Koska Turun kaupunginsairaalassa on haasteellinen tilanne rekrytointien ja sijaissaatavuuden suhteen, on toiminnan järjestäminen ja sen kustannustehokkuus mahdottomassa tilanteessa.

Endokrinologian poliklinikalla toimii tällä hetkellä yksi osastonylilääkäri ja yksi sairaanhoitaja, jonka työpanos jakautuu osittain myös muille poliklinikoille.  Lisäksi nyt syksyn aikana TYKSistä on ollut tilapäisesti kaksi endokrinologiaan erikoistuvaa kaksi päivää viikossa purkamassa jonoa. Toimintavarmuus on haasteellista ja edellyttää erikoislääkärien saatavuutta sijaistuksiin. Sijaisuuksista muodostuu huomattavia lisäkustannuksia ja sijaisten saatavuus on erittäin epävarmaa, mikä vaikeuttaa asiakkaiden hoitoon pääsyä.

Poliklinikan toimintavarmuus on haasteellista ja edellyttäisi pysyvää erikoislääkäriresursointia sekä erikoislääkärien saatavuutta sijaistuksiin. Sijaisuuksista muodostuu huomattavia lisäkustannuksia, ja sijaisten saatavuus on erittäin epävarmaa. Liikkeen luovutus on tässä kohtaa välttämätöntä selvittää, jotta potilaiden asianmukainen, hoitotakuun rajoissa pysyvä hoito pystytään toteuttamaan.

Liikkeen luovutuksen selvittämisen aloittamista on käsitelty henkilöstön kanssa työpaikkakokouksessa 24.11.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintaryhmässä 30.11.2021,  hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 9.12.2021 ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa 15.12.2021

Esitämme nopeaa selvitystä toiminnan liikkeen luovutuksesta VSSHP:lle, jotta asiakkaiden hoito pystytään järjestämisvastuun mukaisena ja laadukkaana turvaamaan.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 9.12.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuus oikeutetaan käynnistämään endokrinologian toimintaa koskevan liikkeen luovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus