Sosiaalityön alkupalvelut

   

 

 

SOSIAALISEN LUOTOTUKSEN LAINOJEN YLEISET EHDOT

 

 

1.Soveltamisala ja määritelmät

 

Näitä ehtoja sovelletaan Turun kaupungin (jäljempänä ”kaupunki”) sosiaalisen luoton saajalle (jäljempänä ”luotonsaaja”) myöntämään sosiaaliseen luottoon (jäljempänä ”luotto”)

 

Ehdot ovat tulleet voimaan 9.12.2021.

 

Näissä ehdoissa tarkoitetaan:

 

-pankkipäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin pankit ovat Suomessa yleisesti auki

-tasaerälainalla saman suuruisina maksuerinä takaisin maksettavaa luottoa.

-Maksusuunnitelmalla tarkoitetaan luottosopimuksen solmimishetkellä laskettua suunnitelmaa, jossa esitetään maksuerien suuruus ja erääntymispäivät laina-ajalla.

 

2.Luoton korko, maksuerä ja laina-aika

 

Luotto on koroton.

 

Luotto on tasaerälaina.

 

Luottosopimuksen solmimisen yhteydessä luotonsaaja saa maksusuunnitelman, joka sisältää laina-ajan.

3.Luoton ennenaikainen takaisinmaksu

 

Luotonsaajalla on oikeus maksaa luotto takaisin ennen sen erääntymistä ilman lisäkustannuksia.

 

4.Maksujen kohdistusjärjestys

 

Maksut kohdistetaan luoton saldoon seuraavassa järjestyksessä: pääoma ja muut mahdolliset kulut.

 

5.Luoton erityiset erääntymisperusteet

 

5.1.Maksun viivästyminen

 

Luotto erääntyy kaupungin vaatiessa sitä kirjallisesti maksettavaksi, mikäli luotonsaaja laiminlyö pääoman maksamisen eräpäivänä, jos

 

1)maksu on viivästynyt vähintään kuukauden ja on edelleen suorittamatta ja

2)viivästynyt määrä on vähintään kymmenen prosenttia luotosta tai, jos siihen sisältyy useampi kuin yksi maksuerä, vähintään viisi prosenttia luoton alkuperäisestä määrästä taikka käsittää luotonantajan koko jäännössaatavan.

 

Kaupungilla ei kuitenkaan ole oikeuttaa saattaa voimaan edellä tarkoitettua seuraamusta, jos maksun viivästyminen johtuu luotonsaajan sairaudesta, työttömyydestä tai muusta siihen verrattavasta hänestä riippumattomasta seikasta, paitsi milloin tämä viivästyksen kesto ja muut olosuhteet huomioon ottaen olisi kaupungille luotonantajana ilmeisen kohtuutonta.

 

Erääntyminen saa tulla voimaan aikaisintaan neljän viikon tai, jos luotonsaajalle on aiemmin huomautettu viivästyksestä tai muusta sopimusrikkomuksesta, aikaisintaan kahden viikon kuluttua siitä, kun erääntymistä koskeva ilmoitus on jätetty tai lähetetty luotonsaajalle. Jos luotonsaaja tämän ajan kuluessa maksaa viivästyneen määrän, erääntyminen raukeaa.

 

5.2.Muu sopimusrikkomus kuin maksuviivästys

 

Luotto erääntyy kaupungin vaatiessa sitä kirjallisesti myös silloin, kun luotonsaaja on syyllistynyt sopimusrikkomukseen, joka on olennainen. Tällainen sopimusrikkomus voi olla esimerkiksi:

 

1)sellaisten harhaanjohtavien tietojen antaminen kaupungille, jotka ovat voineet vaikuttaa luoton myöntämiseen tai sen ehtoihin,

2)lainavaroja käyttäminen muuhun tarkoitukseen kuin siihen, mihin luotto on myönnetty tai

3)luotonsaaja asetetaan konkurssiin.

 

Olennaisten sopimusrikkomusten esimerkkiluettelo ei ole poissulkeva, vaan kaupungilla on oikeus eräännyttää luotto kirjallisesti maksettavaksi myös muiden, olennaisten sopimusrikkomusten perusteella.

 

Luoton eräännyttämisestä tehdään päätös. Luoton erääntyminen voi tulla voimaan aikaisintaan neljän viikon tai, jos luotonsaajalle on aiemmin huomautettu sopimusrikkomuksesta, aikaisintaan kahden viikon kuluttua siitä, kun erääntymistä koskeva ilmoitus on jätetty tai lähetetty luotonsaajalle. Jos luotonsaaja tämän ajan kuluessa oikaisee sopimusrikkomuksen, erääntyminen raukeaa.

 

Luotonsaajan kuolema oikeuttaa kaupungin eräännyttämään luoton edellä kuvatun mukaisesti.

 

5.3.Kaupungin oikeus vedota erääntymisperusteeseen

 

Vaikka kaupunki ei ole vaatinut velkaa maksettavaksi heti 5.2. -kohdassa mainitusta perusteesta tiedon saatuaan, kaupunki ei ole luopunut oikeudesta vedota kyseiseen erääntymisperusteeseen. Mikäli kaupunki haluaa vedota erääntymisperusteeseen myöhemmin, on kaupungin ilmoitettava luotonsaajalle kuuden kuukauden kuluessa erääntymisperusteesta tiedon saatuaan, että kaupunki ei ole luopunut oikeudestaan vedota kyseiseen perusteeseen.

 

6.Luoton takaisinperintä ja perimiskulut

 

Luoton takaisinperinnästä noudatetaan saatavien perinnästä annettua lakia (513/1999).

 

Luotonsaajan on korvattava kaupungille kustannukset ja palkkiot, jotka aiheutuvat velan perimisestä.

 

7.Maksuaikatauluun tehtävät muutokset

 

Sosiaalisen luototuksen päätöksentekijä voi myöntää riittävin sosiaalisin perustein maksuvapaakuukausia. Tällaisia riittävän päteviä syitä voivat olla esim. sairastuminen, välttämätön muutto, pidempiaikainen lomautus tai palkkatyön loppuminen hakijasta riippumattomista syistä.

 

Luotonsaajan maksukyky voidaan arvioida uudelleen, mikäli luotonsaajan takaisinmaksukyky heikkenee oleellisesti ja pitkäaikaisesti tai pysyvästi luottosopimuksen voimassaoloaikana muusta syystä kuin luotonsaajan oman toiminnan seurauksena ja vapaakuukaudet eivät ole riittävä toimenpide tasapainottamaan luotonsaajan taloutta.

 

8.Luotonsaajan tiedonantovelvollisuus

 

Luotonsaajan on ilmoitettava kaupungille viivytyksettä nimensä ja osoitteensa muutoksista.

 

Mikäli luotonsaajan elämäntilanteessa tapahtuu luoton takaisinmaksukykyyn vaikuttavia muutoksia, on luotonsaajan välittömästi haettava muutosta luoton takaisinmaksuehtoihin.

 

Luotonsaajan on annettava kaupungille pyynnöstä taloudellista asemaansa koskevia tai muita tähän luottosuhteeseen vaikuttavia tietoja, jotka ovat kaupungille luotonantajana tarpeellisia.

 

9.Ilmoituksen tiedoksiantopäivä

 

Kaupungin luotonsaajalle lähettämän kirjallisen ilmoituksen katsotaan saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen, elleivät luotonsaaja ja kaupunki muuta osoita.

 

10.Ylivoimainen este

 

Sopijapuoli ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu ylivoimaisesta esteestä tai vastaavasta syystä aiheituvasta sopijapuolen toiminnan kohtuuttomasta vaikeutumisesta.

 

11.Oikeuspaikka

 

Tästä luotosta aiheutuneet riitaisuudet käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

12.Talousneuvonta

 

Luotonsaaja sitoutuu vastaanottamaan kaupungin järjestämää maksutonta talousneuvontaa luoton voimassaoloaikana.

 

13.Maksuhäiriömerkintä

 

Luotonsaajalle voidaan tehdä maksuhäiriömerkintä koko luoton takaisinmaksun ajaksi, mikäli luottoa myönnetään velkojen järjestelyyn.

 

Vapaaehtoinen maksuhäiriömerkintä tehdään kaupungin harkinnan mukaan luottotietolain (527/2007) mukaisiin luottotietorekistereihin, jotka yleisesti tallettavat luonnollisten henkilöiden luottotietoja niiden edelleen luovuttamista varten.

 

Mikäli luotonsaaja maksaa luoton ennenaikaisesti, ilmoittaa kaupunki maksusta luottotietoja ylläpitäville yhtiöille, mikäli luotonsaaja sitä erikseen pyytää kaupungilta kirjallisesti.

 

 

Olen vastaanottanut luottosopimuksen ja luoton yleiset ehdot, tutustunut niihin ja hyväksyn ne.

 

Alla oleva henkilö on selostanut minulle ennen luottosopimuksen allekirjoittamista sopimuksen ja luoton yleisten ehtojen sisällön.

 

 

Ehtojen sisällön selostaneen henkilön nimi   _____________________________________

 

 

Paikka ja päivämäärä         _____________________________________

 

 

 

Velallisen allekirjoitus         _____________________________________