Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta47108.12.20211

13730-2021 (10 03 02, 05.00)

Ikääntyneiden perhehoitokylän tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Sosterla § 471

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, projektijohtaja Outi Korpelainen, tilacontroller Saku Lehtiö, hallintoylihoitaja Reija Ekdal 10.11.2021:

Ikääntyneiden perhehoitokylän tilantarveselvitys on seuraava askel Turun kaupungin uuden, ikääntyneiden perhehoitopalvelukonseptin kehittämiselle. Ikääntyneiden perhehoitokylä -konsepti ja sen toiminta perustuu Perhehoitolakiin 2015/263, jossa määritetään iäkkäiden perhehoidon järjestäminen.

Turun kaupungin hyväksymän sopeuttamisohjelman mukaan hyvinvoinnin palvelukokonaisuus ja konsernihallinnon toimitilayksikkö ovat sitoutunut kehittämään ikääntyneiden hoito- ja hoivapalveluita Turussa. Kaupungin sopeutusohjelman vanhuspalvelujen rakennemuutoksen keskeinen tavoite on ikääntyneiden palvelurakenteen keventäminen.

Tilantarveselvitys sisältää kuvauksen uuden välimuotoisen asumispalvelun toiminnallista ja tilatarpeista.  Nykytilanteessa kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa on usein tarve kotihoitoa vaativammalle, mutta tehostettua palveluasumista kevyemmälle hoidolle. Varsinais-Suomen alueen perhehoitopalvelu perustuu perhehoitajien itse perustamiin perhehoitoyksiköihin. Toimeksiantosuhteessa olevat perhehoitajat pitävät perhekotia useimmiten omakotikiinteistössä, joka on ollut alun perin perhehoitajan tai perhehoitajapariskunnan yksityiskoti. Suomessa on yksi perhehoitokylä, joka tilat on alusta alkaen suunniteltu pitkä- tai lyhytaikaista perhehoitoa varten. Perhehoitokylä, koostuu viidestä perhehoitokodista, jossa asuu 20 ikäihmistä. Kaarinan Säde valmistui ja otettiin käyttöön syyskuussa 2014. Suomessa ei toistaiseksi ole muita perhehoitokyliä.

Turun kaupungin tavoitteena on perustaa perhehoitokylä julkisen tahon rakennuttamassa ja omistamassa kiinteistössä, joka tarjoaa lyhytaikaista perhehoitoa ikääntyneille. Tilat toteutetaan siten, että myös pitkäaikainen hoito on mahdollista tulevaisuudessa. Tilatarveselvityksen tavoitteena on määrittää iäkkäiden perhehoitoasumista varten rakennettavan uudisrakennuksen tilatarpeet, tilayhteydet ja koota tulevaa jatkosuunnittelua varten tilaohjelma.

Tarveselvitys ja tilaohjelma on koottu Turun konsernihallinnon toimitilajohtamisyksikön ja WSP Finland Oy:n kanssa yhteistyössä. Turun kaupungin hyvinvointialan vanhus- ja vammais-palveluyksikön ja toimitilajohtamisen edustajat ovat osallistuneet tilatarveselvityksen sisällön tuottamiseen koko hankkeen ajan.

Tarveselvitystyön yhteydessä on tutkittu ratkaisuvaihtoehtoja tilaohjelman perusteella laaditun uudisrakennusmallin soveltumisesta Turun kaupungin määrittelemälle esimerkkitontille. Perhehoitokylän sijainnin tulee olla sellainen, että tontille voidaan toteuttaa esteettömät kulkuväylät ja että ympäristö tarjoaa katseluvirikkeitä (ihmisiä, luontoa) asukkaille.

Perhekodin toiminnallisuus ja sisätilojen liittyminen pihaan tukevat lähtökohtaa, jossa kaikki rakennukset toteutetaan yksitasoisina. Tontinkäyttöä voitaisiin tehostaa ratkaisemalla perhekotien sijoitus kahteen päällekkäiseen kerrokseen esim. niin, että kummassakin kerroksessa on kaksi perhekotia ja niiden välillä on yhteistilaosa, jossa on myös portaat ja hissi. Tavoitteena tulee olla uudisrakennuksen käyttöikä 50–100 vuotta. Tulevia toiminnan muutoksista johtuvia tilamuutoksia tukee, jos rakennuksien suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu huomioon muuntojoustavuus.

Perhehoitajalle maksetaan tehtävän hoitamisesta perhehoitolain 16 §:n mukainen hoitopalkkio. Hoidettavan kustannukset katetaan päivittäisiin menoihin tarkoitetulla kulukorvauksella sekä harkintaan perustuen yksilöllisiä, erityisiä kustannuksia korvaamalla. Perhehoidon käynnistämisestä aiheutuvien kustannusten korvaamiseen voidaan myöntää käynnistämiskorvausta.

Hoitopalkkion ja hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaukset perhehoitajalle maksaa palvelun järjestämisestä vastaava taho. Hoitopalkkion vähimmäismäärä perhehoitolain mukaan on 1.1.2022 on 826,90 euroa ja kulukorvauksen vähimmäismäärä on 424,16 euroa. Varsinais-Suomen perhehoitoyksikkö on vahvistanut pitkäaikaisen perhehoidon hoitopalkkion kahdessa eri hoitoisuusluokassa 1.134,68 €/kk ja 1.361,63 €/kk.

Tilapäishoidon hoitopalkkiot on vahvistettu eri hoitoisuusluokissa 56,75 euroon/hoitopäivä ja 68,07 €/hoitopäivä. Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 3012,25 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. Kulukorvauksille Varsinais-Suomen perhehoitoyksikkö on vahvistanut vuorokausikustannukseksi 21,68 €/vuorokausi.

Käynnistämiskorvaukset ovat harkinnanvaraisia korvauksia, joilla katetaan mm. perhehoitokodin käynnistämiseen liittyviä asunnon muutostöitä. Näin ollen Turun perhehoitoyksikössä ei käynnistämiskorvaukset tule todennäköisesti käyttöön. 40 asukkaan perhehoidossa 90 %:n käyttöasteella hoitopalkkioiden kustannus vuositasolla on noin 540.457 €. Kulukorvausten vuotuiset kustannukset ovat 284.875 €.

Perhehoidon asiakasmaksut vahvistaa palvelun järjestäjä ts. Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Yleisimmin pitkäaikaisen perhehoidon asiakasmaksut on sidottu laitoshoidon asiakasmaksuihin. Tilapäisen perhehoidon maksut noudattavat yleensä lyhytaikaishoidon taksoitusta. Varsinais-Suomen perhehoitoyksikkö on vahvistanut tilapäishoidon hoitopäivämaksuksi 27 €. Mikäli asiakasmaksut vahvistetaan tälle tasolle, tulokertymä 90 %:n käyttöasteella olisi 354.780 €.

Tulokertymässä tulee huomioida, että perhehoitajat maksavat käyttämistään asuintiloista vuokraa, jonka suuruuden vahvistaa hyvinvointialue.

Tarveselvitystyön osana on laadittu tavoitehintalaskelma, jolla voidaan arvioida hankkeen investointikustannusten suuruusluokkaa. Laskennan lähtötietoina on ollut viiden paritalon ja joko näihin liittyvän tai erillisen kylätalon yksitasoinen kokonaisuus. Tämän laskelman mukainen arvio hankkeen kokonaiskustannuksista on 9,5 milj. € alv 0 % (11,8 milj. € alv 24 %), hintataso 95.0/8.2021 (Turku).

Tavoitehintalaskelma sisältää 10 kpl neljän asukkaan perhehoitoyksikköä, joissa on asunnot viidelle perhehoitajalle sekä kylätalo. Esitetty kustannus ei sisällä mm. tonttikustannuksia, toiminnan varusteita tai kalusteita eikä rahoituskuluja. 

Liite 1Tilatarveselvitys 8.10.2021

Liite 2Uudishankkeen arvioitu sisäisen vuokran laskelma 13.10.2021

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy ikääntyneiden perhekylän tilatarveselvityksen ja hankesuunnitteluvaiheeseen siirtymisen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 10.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy osaltaan ikääntyneiden perhekylästä 8.10.2021 valmistuneen tilatarveselvityksen ja hyväksyy hankesuunnitteluvaiheeseen siirtymisen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehtinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 471
Liite 1:Tilatarveselvitys 8.10.2021
Liite 2:Uudishankkeen arvioitu sisäisen vuokran laskelma 13.10.2021