Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43124.11.20215

13811-2021 (05 17 00)

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelin sääntökirjan ja palvelusetelin arvojen päivittäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 431

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, palvelupäällikkö Taina Kaila ja controller Samuli Koskinen 16.11.2021:

Tehostetussa palveluasumisessa palveluseteli on ollut käytössä vuodesta 2012 alkaen. Sääntökirjan sisältöä on päivitetty viimeksi sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 15.5.2019 § 163.

Sääntökirjan päivittäminen on ajankohtaista, koska asiakasmaksulain muutos toi huomattavia muutoksia tehostetun palveluasumisen palvelusetelien arvojen määrittelyyn. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen ostopalvelut on kilpailutettu aiemmin tänä vuonna, jonka johdosta joitakin palvelun sisältöjä on yhdenmukaistettu samanlaisiksi palvelusetelien käytössä. Sääntökirjaa on päivitetty mm. henkilöstön, asiakkaan poissaolopäivien korvausten sekä omavalvonnan osalta. Lisäksi on tehty joitakin teknisiä korjauksia esim. Tilaajavastuu Oy on nykyisin Vastuu Group ja Katso-tunnisteen käyttö on poistunut ja tilalle on tullut Suomi.fi-tunnistus.

Liite 1Päivitetty sääntökirja

Asiakasmaksulaki tuli voimaan 1.7.2021 ja se toi muutoksia asiakkaan tulojen huomioimisessa palvelusetelin arvoa määriteltäessä. Aiemmin palvelusetelin arvoa määriteltäessä on tarkasteltu asiakkaan bruttotuloja. Voimaan tulleen asiakasmaksulain mukaan palvelusetelin arvoa määritellessä käytetään nettotuloa, josta tulee tehdä erinäisiä vähennyksiä ennen kuin palvelusetelin arvo voidaan määritellä. Vähennettäviä menoja ovat mm:

Kelan hyväksymä eläkkeensaajan asumisen enimmäismäärä on 646 €/kk, joka tulee huomioida em. asumiskustannuksia laskettaessa. Mahdollista asumismenojen ylimenevä osaa ei huomioida laskelmaa tehtäessä.

Ateriat ja vuokran, jonka kustannukset huomioitu palvelusetelin arvoa määriteltäessä, asiakas maksaa itse palveluntuottajalle.

Asiakkaalle tulee tehdä ensimmäinen palveluseteli siinä vaiheessa, kun hän on siirtymässä tehostettuun palveluasumiseen, jolloin edellisen asunnon asumiskustannukset tulee huomioida asumismuodon mukaisesti. Toinen palveluseteli tehdään, kun kolme kuukautta tehostettuun palveluasumiseen siirtymisestä on kulunut, jolloin oletetaan saadun päätökset asumistuesta ja hoitotuesta.

Palvelusetelien arvoja ei ole useaan vuoteen päivitetty. Arvojen päivittäminen on aiheellista, jotta palvelusetelien käyttö olisi oikeasti asiakkaille mahdollista. Uusia palvelusetelien arvoja määriteltäessä on käytetty nykyisten palvelusetelipalveluntuottajien keskiarvo- ja mediaanihintoja määrittelyn tukena sekä henkilöstömitoituksen aiheuttamia lisäkustannuksia vuonna 2022.

Kustannusvaikutukseksi on arvioitu noin 0,5 M€. Kustannusvaikutusta on haasteellista arvioida, koska asiakaskäyttäytymistä on vaikea ennakoida.

Liite 2Taulukko palvelusetelien uusista arvoista

Liite 3Taulukko palvelusetelien vanhoista arvoista

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 16.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa sosiaali- ja terveysjohtajan varahenkilö Laura Saurama.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedKaila Taina
tiedKoskinen Samuli
tiedPurhonen Kerkko


Liitteet:

Sosterla § 431
Liite 1:Päivitetty sääntökirja
Liite 2:Taulukko palvelusetelien uusista arvoista
Liite 3:Taulukko palvelusetelien vanhoista arvoista