Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43724.11.202111

11258-2014 (011)

Vamos-toiminta Turussa vuonna 2022

Tiivistelmä:

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamos-toiminta on matalan kynnyksen psykososiaalista ohjausta ja tukea nuorille ja nuorille aikuisille. Toiminta on löytänyt hyvin asiakaskuntansa ja toimii vaikuttavasti syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Vamoksen toimintaan esitetään määrärahaa vuodelle 2022.

Sosterla § 437

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 12.11.2021:

Nuorten tukipalvelu Vamoksen toiminta käynnistettiin Turussa v. 2015 (Sosterla 11.11.2014 § 266). Toiminnasta vastaa Helsingin diakonissalaitos (Hdl). Toiminnan käynnistymistä vauhditti Me-säätiön Turulle tarkoitusta varten myöntämä 200 000 €/vuosi taloudellinen tuki kolmelle ensimmäiselle vuodelle. Toiminta on jatkunut vuosien kumppanuspohjaisesti hyvinvointitoimialan määrärahan ja hankerahoitusten turvin. Vamoksen toiminta on tarkoitettu 16-29-vuotiaille turkulaisille nuorille siten, että painopiste on alle 25-vuotiaissa. Hdl on hakenut aktiivisesti hankerahoituksia, joilla Vamoksen palveluja on pystytty monipuolistamaan. Vamoksella on ohjausryhmä, jossa on mukana Hdl:n ja hyvinvointipalvelujen lisäksi kasvatus- ja opetuspalvelujen, nuorisopalvelujen, työllisyyspalvelujen (Ohjaamo) sekä Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen edustus. Vamoksen yksilöohjauksen piirissä on Turun kaupungin rahoituksella ollut v. 2021 yhteensä 89 nuorta, ryhmäohjauksessa 18.  Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden rahoituksella osin toimivassa Vamos-Sampo-hankkeessa on mukana ollut 58 nuorta. http://www.vamosnuoret.fi

Vamos on löytänyt paikkansa Turun nuorten palvelujärjestelmän täydentäjänä ja sen toimintaa on perusteltua jatkaa. Korona-pandemian vaikutuksista tehtyjen selvitysten mukaan haitalliset vaikutukset ovat kohdistuneet erityisen ankarasti nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Erityisen hankalassa asemassa ovat nuoret aikuiset, jotka eivät ole oppilaitosten oppilashuollon piirissä eivätkä ole hakeutuneet muidenkaan tukevien palvelujen piiriin.

Vamos on nykyisellään hyvin hoidettua ja johdettua, sillä on osaava henkilöstö ja se tunnetaan laajasti toimijakentässä. Yhteistyö sivistystoimialan ja vapaa-aikatoimialan kanssa on hyvin toimivaa. Vamos on laajentanut hanketoimitaansa kumppanuuteen sivistystoimialan kanssa ja tukee erityisesti toisella asteella olevia nuoria. Toiminta on tullut tunnetuksi ja myös yhteistyökumppanit osaavat hyödyntää Vamoksen palveluja. Vamos tekee tiivistä yhteistyötä Turun nuorisopalvelujen, Turun Ohjaamon kanssa https://www.turku.fi/ohjaamo sekä Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen ja useiden sen jäsenjärjestöjen kanssa.

Vamos on täyttänyt toisella asteella olevien tai hieman sitä vanhempien nuorten aikuisten psykososiaalisen tuen palvelupuutteita ja palvelee myös nuoria, jotka eivät ole minkään oppilaitoksen kirjoilla. Vamoksen asiakkaista yli 85 % on 18-vuotiaita tai vanhempia ja yli puolet heistä asuu jo omillaan. Suuri osa asuu yksin. Vamoksen nuorille aikuisille kehitetty Mindset-työmalli on osoittautunut tuloksiltaan hyväksi nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen välineeksi. Vamoksen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja se on nuorelle maksutonta, olennaista on motivaatio pohtia omaa tulevaisuutta, läheteittä ei tarvita. Toiminta on määräaikaista ja tavoitteellista. Jokaisen nuoren kanssa suunnitellaan yhdessä Vamoksen palveluiden sisältö ja kesto. Lähtökohtana ovat nuoren yksilölliset tarpeet, toiveet ja tavoitteet. Vamoksen erityisenä vahvuutena vapaaehtoisuuden lisäksi on mahdollisuus jalkautua myös nuorten koteihin. Erityisesti koronan aikana joustavat, vapaaehtoisuuteen perustuvat ja tarvittaessa jalkautuvat palvelut ovat tarpeeen, koska psykososiaalisen tuen tarve on lisääntynyt ja myös näissä palveluissa on syntynyt hoitovelkaa.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen 2022 talousarviossa Vamoksen toimintaan on varattu 200 000 €. Hdl:n panostuksen kanssa tällä voidaan kattaa kolmen kokoaikaisen työntekijän kustannukset, esimiestyö sekä toimintakustannukset. Hankehakuja on käynnissä ja sovitusti niiden omarahoitusosuuteen on mahdollista käyttää myös hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden rahoitusta. Muita rahoitusmahdollisuuksia selvitetään edelleen.

Esitän, että Helsingin diakonissalaitoksen Vamos-toimintaan Turussa vuonna 2022 osoitetaan hyvinvoinnin palvelukokonaisudelta 200 000 €:n määräraha. Määräraha on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen vuoden 2022 budjettiin. Toiminta kohdistetaan 16-29–vuotiaisiin nuoriin siten, että painopiste on alle 25-vuotiaiden kanssa työskentelyssä. 

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 15.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä edellä esitetyn mukaisesti Helsingin diakonissalaitoksen Vamos-toiminnan jatkamisen Turussa vuonna 2022 ja valtuuttaa hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden solmimaan asiaa koskevan sopimuksen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa sosiaali- ja terveysjohtajan varahenkilö Laura Saurama.

Jakelu

aoHelsingin Diakonissalaitoksen säätiö
tpvKuronen Sirpa