Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43324.11.20217

15152-2019 (00 01 05, 00 00 01)

Sairaalan tilannekatsaus ja esitys Turun hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalveluiden sairaalapalveluiden vuodepaikkojen vähentämisen jatkamisesta potilas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 433

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Jane Marttila, sairaalapalvelut, ylilääkäri Paula Viikari 10.11.2021:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi huhtikuussa (SOSTERLA 7.4.2021§ 111) sairaalapaikkojen vähentämisen määräajaksi 31.8.2021 asti, syinä potilasturvallisuuden vaarantuminen riittämättömän työntekijäresurssin takia sekä henkilöstön liiallisesta työmäärästä johtuva kuormittuminen. Päätökseen sisältyi potilaspaikkojen avaaminen tai lisävähentäminen henkilökuntaresurssin edellyttämällä tavalla sekä sairaalan kehittämisprojektin samanaikainen edistäminen rekrytoinnin, perehdytyksen, seniorituen ja työhyvinvoinnin osa-alueilla koko sairaalassa. Yksi edellisiin sisältyvä toimenpide sisälsi myös johtamisjärjestelmän vahvistamisen vastaamaan ison ja vaativaa työtä tekevän yksikön tarpeita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle toimitetussa tilannekatsauksessa sairaalan toiminnasta (SOSTERLA 9.6.2021 § 227) todettiin sairaalapaikkojen vähentämisen vaikuttaneen lääkäreiden ja hoitajien työkuormaan myönteisesti. Tilanne ei ollut kuitenkaan muuttunut henkilöstöresursoinnin suhteen eikä myöskään syksyn osalta ollut odotettavissa sen kaltaista muutosta, että suljettuja osastopaikkoja saataisiin syyskuun alussa avattua. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että sairaalapaikkojen tilapäistä vähentämistä voitaisiin jatkaa sosiaali- ja terveysjohtajan viranhaltijapäätöksellä vuoden loppuun asti.

Näillä toimenpiteillä havaittiin myönteinen vaikutus vakituisen henkilöstön työhyvinvoinnin kohenemisena ja myös kesäsijaisilta saatu palaute oli huomattavasti viimevuotista positiivisempaa.

Sairaalan lääkärien kokeman haitallisen psykososiaalisen kuormituksen vuoksi myös LSAVI:n työsuojelun vastuualue seuraa tilannetta ja toimitetun raportin myötä sairaala sai toimintaohjeen lääkäreiden psykososiaalisen kuormituksen huomioimiseksi ja tilannetta tullaan LSAVI:n toimesta seuraamaan erillisten yhteydenottojen perusteella jatkossakin.

Sairaalan lääkärityövoimaa saatiin vahvistettua syksyn 2021 osalta ja laaditun suunnitelman mukaan Geriatrinen osasto 2 saatiin avattua 4.10.2021. Geriatrinen osasto 3 jäi edelleen kiinni, koska hoitohenkilökuntaa ei ollut riittävästi potilasturvallisuuden turvaamiseksi. Osaston avaamisen jälkeen hoitajien irtisanoutumisia on tullut lisää ja tällä hetkellä sairaalassa on yli 50 täyttämätöntä hoitajavakanssia. Kevääseen verrattuna lääkäritilanne on parempi, mutta valitettavasti näillä näkymin vuodenvaihteen jälkeen on odotettavissa lääkäritilanteessa huomattava notkahdus (helmikuussa 23 erikoistuvan lääkärin vakansseista on täytettynä vain 15, näistä kolmessa tekijä 80 % ja kolmessa tekijä 50 % sopimuksella, lisäksi kolmessa tekijällä on opiskelujen keskeneräisyyden tai ulkomailla suoritetutun tutkinnon vuoksi rajoitetut oikeudet). Ostopalvelulääkäreiden saaminen riippuu kilpailutuksen valmistumisesta, mutta sieltä ei ole odotettavissa useamman lääkärin apua. Tälläkään hetkellä hoitajien määrä ei mahdollista kaikkien avattujen osastopaikkojen täyttämistä. Hoitajavaje on vaikeutunut merkittävästi aiheuttaen jäljelle jäävän hoitohenkilökunnan entistä suurempaa kuormittumista ja sitä kautta kohonnutta irtisanoutumisriskiä. Yhtenä syynä on myös liian vähäinen esimiestyö hoitotyön osalta, jota pyritään nyt vahvistamaan johtamisjärjestelmän muutoksella, jossa ylihoitajan tueksi perustetaan kaksi määräaikaista palveluesimiehen vakanssia. Vakanssit on esitetty vakinaistettaviksi vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmassa. Uusi johtamisrakenne osana sairaalan kehittämistä otetaan sairaalassa käyttöön 1.12.2021 alkaen.

Geriatrisen osaston 2 avaamisen myötä sairaalapaikkojen määrä nousi 259, mutta todellisuudessa täyttöaste on alhaisempi. Osastoilla sopeutetaan potilasmäärä henkilökuntatilanteeseen, mahdollisuuksien mukaan myös potilasmääriä lisäten.

Koronaepidemiatilanteen vaikeutuminen on aiheuttanut sairaalassa merkittäviä ongelmia ja yksittäisiä osastoja on hetkellisesti jouduttu syksyn 2021 aikana laittamaan karanteeniin. Koronapotilaiden hoitaminen edellyttävää merkittävästi suurempaa hoitajaresursointia, kuin tavallisten potilaiden hoitaminen. Infektiokaudesta (influenssa, RSV) ennustetaan haasteellista ja tästä syystä tämänhetkistä osastomäärää ei ole syytä laskea, mutta potilaspaikkojen täyttöastetta on tarkistettava tilanteen mukaan vastaamaan hoitaja- ja lääkärimitoituksia. Osastomäärään säilyttäminen nykyisellään mahdollistaa paremman osastokohtaisen kohortoimisen hoidettavien infektiopotilaiden osalta. Tällä hetkellä suljettuna olevalle osastolle (RAK1K7) on suunniteltu siirtymään sisätautiosasto (RAK1K4), sillä sisätautisairaalaan parhaat eristyshuoneet ovat 7. kerroksen osastolla. Sisätautiosastolta vapautuviin tiloihin siirtyy tilapäisesti Ikäneuvola, mikä ei vaadi muutostöitä.

Tuleva SOTE- uudistus huomioiden sairaalan osastojen rakenteellisia muutoksia tulee lähitulevaisuudessa välttää ja valmius geriatrisen osaston 3 avaamiselle ja sairaalapaikkojen täysimääräiselle käyttöönotolle on säilytettävä, mikäli henkilökuntatilanne muuttuu paremmaksi. Alueellisesti viime vuosien aikana vuodeosastopaikkojen määrä on laskenut merkittävästi ja siitäkin syystä maakunnallinen valmius osastopaikkojen avaamiselle on tärkeä ylläpitää.

Sairaalahoitotarpeen vähentämiseksi kotisairaalan ja geriatrian poliklinikan henkilöstömäärä on pyritty pitämään riittävänä. Myös palliatiivisen hoidon ja saattohoidon sekä kotisaattohoidon resurssi on pyritty turvaamaan.

Esitämme, että geriatrinen osasto 3 pidetään edelleen suljettuna, mutta valmius osaston avaamiselle säilytetään ja että sairaalan täyttöastetta tullaan jatkossakin kontrolloimaan sairaalan johdon toimesta huomioiden muutokset lääkäri ja hoitajaresurssissa, jotta potilasturvallisuus turvataan.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 12.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee sairaalan tilannekatsauksen tiedoksi ja päättää että geriatrinen osasto 3 pidetään edelleen suljettuna, mutta valmius osaston avaamiselle säilytetään ja että sairaalan täyttöastetta tullaan jatkossakin kontrolloimaan sairaalan johdon toimesta huomioiden muutokset lääkäri ja hoitajaresurssissa, jotta potilasturvallisuus turvataan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa sosiaali- ja terveysjohtajan varahenkilö Laura Saurama.

Jakelu

tpvMarttila Jane
tpvViikari Paula