Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43924.11.202113

13278-2021 (10 03 02)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Dentalian korvaavan tilan tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 439

Palvelualuejohtaja Jane Marttila, johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström, hallintoylihoitaja Reija Ekdal ja tilacontroller Johanna Aarnio 5.11.2021:

Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden suun terveydenhuolto on toiminut Dentaliassa vuodesta 2004. Kiinteistöön on sijoitettu perus- ja erikoishammaslääkärivastaanottoja sekä opetushammashoitolan perusopetus ja erikoishammaslääkärikoulutus, jotka yhdessä edustavat suurta ja tärkeää toiminnallista kokonaisuutta suun terveydenhuollossa. Dentaliassa tuotetaan tärkeä osa suun terveydenhuollon palveluita, joiden järjestämiselle on lainsäädännöllinen peruste. Turun kaupunki on solmitulla kolmikantasopimuksella Turun yliopiston ja VSSHP:n kanssa sitoutunut opetushammashoitolan opiskelijoiden hoitoharjoittelun järjestämiseen.

Taustaa

Dentalia-kiinteistön omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK), ja vuokralaisina ovat Turun Yliopiston Hammaslääketieteen laitos ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) suu- ja leukasairauksien poliklinikka. Turun kaupunki on Turun yliopiston alivuokralainen.

Turun kaupunki on vuokrannut Dentaliasta yhteensä 1 686 m². Näistä tiloista kaupunki maksaa Turun yliopistolle vuokraa 369 016,80 €/vuosi (alv 0 %). Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus maksaa tilapalveluille hyväksytyn sisäisen vuokrajärjestelmän mukaisesti vuokraa tiloista 434 520 €/vuodessa.

Kiinteistö on tullut rakennusteknisesti käyttöikänsä päähän, mistä syystä kiinteistön omistaja on aloittanut hankesuunnittelun rakennuksen mittavasta peruskorjauksesta. Rakennuksen nykyiset puitteet nykyaikaiselle hammaslääketieteelliselle toiminnalle ovat rajoitetut. Lisäksi varasto, toimisto ja sosiaalitilat ovat puutteelliset. Näistä syistä Dentalian korvaavien tilojen osalta on laadittu hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden ja tilapalveluiden kanssa yhteistyössä tilatarveselvitys, joka on valmistunut 27.9.2021.

Toiminnan kehittäminen

Uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat perustason erikoishammashoidon osaamisen kokoaminen riittävän suureen yksikköön, hoitoindikaatioiden yhtenäistäminen, hoidon laadun arvioinnin kehittäminen, uuden teknologian aiheuttamien kustannusten hallinta ja potilasturvallisuuden lisääminen. Perustason erikoishammashoidon keskittäminen alueilla on myös kansallinen tavoite. Opetushammashoitola hyödyttää kokonaistoimintaa lisäresurssina ja on tärkeä työvoiman saatavuuden näkökulmasta. Toisaalta toiminnallinen yhteistyö yliopiston kanssa luo suotuisat olosuhteet uusimman tiedon siirtymiselle kliinisen hammashoidon piiriin. Tilojen osalta kehittämistarpeita tulee osaltaan vaatimaan opiskelijamäärän lisääminen vuosikursseilla 41 opiskelijasta 50 opiskelijaan jo syksyllä 2022.

Dentaliassa nyt toimivat palvelut ehdotetaan sijoitettavaksi kahteen toiminnalliseen toisiaan tukevaan kokonaisuuteen

Tilat

Dentalian korvaavan tilan tilatarveselvityksessä on laadittu alustava tilaohjelma korvaavien tilojen osalta. Tilaohjelmassa on huomioitu nykyisin Dentaliassa toteutettava kliinisen hammashoidon ja opetushammashoitolan laajuus. Tilamäärä hyötyalan osalta on noin 3.200 m 2, ei sisällä teknisiä tiloja. Mikäli tilat sijaitsevat tulevaisuudessa samassa kiinteistössä hammaslääketieteellisen tiedekunnan kanssa, voidaan tilaohjelmasta jättää noin 300 m 2 pois tiloja mm. kokous- ja taukotiloja. Lisäksi mm. aula- ja liikennetilat ja väestönsuojatilat jyvittyvät käyttäjien kesken, mikäli rakennuksessa on muita käyttäjiä. Esitetyt neliöt tarkentuvat jatkosuunnittelun myötä.

Tilamäärä kasvaa nykyisestä mm. siksi, että

Kustannuksia ei olla tarveselvitysvaiheessa arvioitu, koska lopullinen hanke tullaan ratkaisemaan hyvinvointialueen toimiessa. Samasta syystä ei ole voitu asettaa tarkempaa sijaintia tarveselvitysvaiheessa. Dentalian korvaavien tilojen ja Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen toiminnallinen läheisyys on kuitenkin tavoiteltavaa.

Soteuudistuksen vaikutus

Ehdotus perustason erikoishammashoidon keskittämisestä on yhteneväinen kansallisten tavoitteiden kanssa, jonka mukaan suun terveydenhuollon hoidonporrastusta tulee kehittää luomalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille taso, jossa voidaan antaa erikoishammaslääkäripalveluja ilman sairaalaolosuhteita.

Sote -uudistuksen valmisteluissa ei ole ainakaan toistaiseksi muutoksia kansallisissa linjauksissa opetushammashoitoloiden toimintamalleista. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (32§, 612/2021) säädetyn lain mukaan hyvinvointialue vastaa tehtävänalansa koulutustoiminnasta alueellaan valtakunnalliset tavoitteet huomioiden. Hyvinvointialueen näkökulmasta on selvää, että opetushammashoitola hyödyttää perushammashoidon toimintaa mm. korkeatasoisen tiedon ylläpitämisen, rekrytoinnin ja kliinisen toiminnan monipuolisuuden näkökulmasta. 

Lausuntopyyntö

Tilapalvelut pyytävät sosiaali- ja terveyslautakuntaa hyväksymään osaltaan Dentalian korvaavan tilan tilatarveselvityksen.

Tilatarveselvitys ei etene hankesuunnitelmatasolle Turun kaupungin päätöksenteossa sote-uudistuksen vuoksi. Tarveselvitys kuitenkin edistää suun terveydenhuollon toiminnan järjestämistä tulevalla hyvinvointialueella.

LiiteTilatarveselvitys Dentalian korvaavat tilat

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 10.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy osaltaan 27.9.2021 valmistuneen Dentalian korvaavan tilan tilatarve-selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa sosiaali- ja terveysjohtajan varahenkilö Laura Saurama.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 439
Liite 1:Tilatarveselvitys Dentalian korvaavat tilat