Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta39810.11.20216

13226-2021 (02 08 00)

Terveysasemien hoitoon pääsyn parantamisen toimenpidesuunnitelman toteuttaminen: Terveysasemien lääkemääräysten käsittelyn etäpalvelupilotin käynnistäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 398

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, avoterveydenhuollon palvelut, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, ylilääkäri Suvi Vainiomäki 29.10.2021:

Terveysasemien hoitoon pääsyn parantamisen toimenpidesuunnitelma hyväksyttiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 29.9.2021 § 346 ja toimenpidesuunnitelmasta aiheutuvat lisäkustannukset vuosille 2021 ja 2022 hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 5.10.2021 § 455. Toimenpidesuunnitelmaan sisältyi lääkemääräysten etäpalvelun pilotointi.

Terveysasemilla oli lokakuussa 2021 hoitamatta 21 lääkärin virkaa. Työ on ruuhkautunut ja aiheuttaa noin 63000 turkulaisen reseptien uusintojen olevan nykyisten lääkärien hoidettavana, mikä edelleen ruuhkauttaa asiakaspalvelua. Asiakkaiden reseptien uusinta tulee hoitaa potilasturvallisesti siten, että jatkuviin lääkityksiin ja hoitoihin ei tule katkoksia. Koska lääkärien virkoja ei ole saatu täytettyä ja tilojen käyttöä pyritään tehostamaan, on pohdittu erilaisia ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Yksi mahdollisuus on etäpalveluna tuotettu reseptien uusinta, joka on selkeä tehtävä eikä kuormita perehdytyksenkään osalta nykyistä henkilöstöä huomattavasti. Kokonaisuutena tilanne terveysasemilla edellyttää nopeita toimenpiteitä potilasturvallisuudenkin näkökulmasta.

Etäpalveluna tullaan pilotoimaan lääkemääräysten esiselvittely, käsittely ja uusinta yhteisesti sovitun toimintamallin mukaisesti. Yhteisesti sovittu toimintamalli täydentää Turun terveysasemien hoitomallien mukaisia tarkastuksia ja mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä (potilaan tutkimusten ohjelmoiminen ja ohjaaminen) sekä lääkärin työtä lääkereseptien käsittelyssä. Tämänkaltaista toimintamallia terveyspalveluissa ei ennen ole ollut ja siten sen pilotointi nähdään tässä tilanteessa tarkoituksenmukaisena. Pilotin kestoksi on suunniteltu kuusi (6) kuukautta. Tämän aikana pystytään arvioimaan, onko toimintamalli tarkoituksenmukainen asiakkaiden ja toiminnan kokonaisuuden kannalta.

Terveyspalvelujen ylilääkäri Suvi Vainionmäki on selvittänyt mahdollisia palveluntarjoajia ja todennut, että pilotin toteuttamiseen löytyy vain yksi toimija Solo Health Oy. Solo Health Oy:n kanssa on käyty neuvotteluja ja saatu tarjous. Tarjouksen perusteella kuuden (6) kuukauden pilotin kustannus on noin 200 000 euroa (alv 0 %). Saadun tarjouksen perusteella palveluntuotantoon osallistuvat lääkärit ovat Suomessa laillistettuja lääkäreitä, ja heillä on Valviran lupa harjoittaa ammattia Suomessa. Palveluntuottaja toimii Turun potilastietojärjestelmässä ja Turku toimii rekisterinpitäjänä.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) E-liitteen kansalliset kynnysarvot (400 000 e, alv 0 %) alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta. Pienhankinnan tekeminen suoraan ostona perustuu siihen, että markkinakartoituksen perusteella muita potentiaalisia tarjoajia ei ole tiedossa ja että hankinnalla on poikkeuksellinen kiire.

Esitämme, että Solo Health Oy:n tarjous lääkemääräysten etäpalvelun pilotista hyväksytään ja pilotti voidaan käynnistää.

Kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 51120 (Mäntymäen terveysasema).

Liite 1Solo Health Oy:n tarjous (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Liite 2Solo Health Oy:n hinnasto (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Liite 3Palvelukuvaus (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 4.11.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että lääkemääräysten etäpalvelun pilotti kestoltaan kuusi kuukautta käynnistetään Solo Health Oy:n kanssa. Hankinnan arvioitu kustannus on noin 200 000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSolo Healt Oy
tiedHonkinen Päivi-Leena
tiedJärvinen Sari
tpvLeppänen Saara
tiedMarttila Jane
tiedRinne Tapani
tiedSalakoski Minna
tiedSarvanto-Hohtari Susanna
tiedVainiomäki Suvi


Liitteet:

Sosterla § 398
Liite 1:Solo Health Oy:n tarjous (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)
Liite 2:Solo Health Oy:n hinnasto (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)
Liite 3:Palvelukuvaus (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)