Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40110.11.20219

12793-2021 (02 08 00)

Lupajärjestelmä 8 vuotta täyttäneiden turkulaisten peruskoululaisten optikon maksuttomien näöntutkimusten ja silmälasimääritysten järjestämiseksi

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään kahdeksan (8) vuotta täyttäneiden turkulaisten peruskoululaisten näöntutkimusten ja silmälasimääritysten jatkamista optikon maksuttomina näöntarkastuksina lupajärjestelmällä palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän (PSOP) kautta. Palveluntuottajille ilmoitetaan Turun Sanomien, Aamusten ja Åbo Underrättelserin lehti-ilmoituksilla mahdollisuudesta ilmoittautua palveluntuottajaksi ajalle 1.1.2022-31.12.2023. Palveluntuottajaksi ilmoittautuminen on mahdollista koko lupajärjestelmäkauden ajan.

Sosterla § 401

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, ylilääkäri Hannele Kallio 29.10.2021:

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) mahdollistaa ns. lupajärjestelmän käytön. Lupajärjestelmässä ei ole kysymys kilpailuttamisesta. Lupajärjestelmän voi ottaa käyttöön palveluissa, joissa riittää vähimmäisvaatimuksina palveluun liittyvät lakien mukaiset velvoitteet sekä palveluntuottajan ammattipätevyydet. Tämän lisäksi voidaan asettaa vähäinen määrä muita vaatimuksia ja edellytyksiä. Lupajärjestelmä mahdollistaa palvelun käyttäjille valinnanvapauden eli käyttäjä voi valita itselleen sopivimman palveluntuottajan hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden antamasta palveluntuottajalistasta.

Kahdeksan (8) vuotta täyttäneiden, jo toisella luokalla opiskelevien turkulaisten peruskoululaisten näöntarkastukset ja silmälasimääritykset järjestetään lupajärjestelmällä palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän (PSOP) kautta maksuttomina optikon tarkastuksina. Lähetteen optikon tarkastukseen tekee kouluterveydenhoitaja todetessaan tarkastuksessa näön heikentyneen. Koululaisen perhe valitsee PSOP-järjestelmästä haluamansa optikkoliikkeen ja varaa ajan. Näöntarkastus on maksuton sekä koululaiselle että kaupungille. Mikäli optikko havaitsee tai epäilee silmäsairautta, hän lähettää koululaisen kouluterveydenhuollon osoittamalle silmälääkärille. Silmälääkärin tarkastus on koululaiselle maksuton, ellei kyseessä ole jo aiemmin kouluterveydenhuollon järjestämässä silmälääkärin tutkimuksessa todetun silmäsairauden tai taittovian vuoksi tehtävä kontrollikäynti. Alle kahdeksan (8) vuotiaat ohjataan suoraan silmälääkärille, joten lupajärjestelmä ei koske heitä.

Lupajärjestelmään ilmoittaudutaan listautumalla palveluntuottajaksi palveluseteli ja ostopalvelujärjestelmään PSOPiin. Tarvittavat ammattipätevyydet ja muut lakisääteiset palveluntuottamisen edellytykset täyttävät palveluntuottajat voivat listautua palveluntuottajiksi. PSOPin käyttö helpottaa hyvinvoinnin palvelukokonaisuudelle palveluita tuottavien rekisterin ajantasaisuutta.

Palveluntuottajille ilmoitetaan Turun Sanomien, Aamusten ja Åbo Underrättelserin lehti-ilmoituksilla sekä www.turku.fi -sivustolla mahdollisuudesta hakeutua/ilmoittautua lupajärjestelmän mukaiseksi palveluntuottajaksi ajalle 1.1.2022 – 31.12.2023. Nykyisiin palveluntuottajiin otetaan lisäksi yhteyttä sähköpostitse tarvittavien dokumenttien päivittämiseksi. Palveluntuottajaksi hakeutuminen on mahdollista koko lupamenettelykauden ajan.

Palveluntuottajaksi hyväksymisen edellytyksiä ovat:

Lupajärjestelmään ilmoittautuminen tapahtuu siten, että palveluntuottaja listautuu PSOP:iin palveluntuottajaksi. Ehkäisevän terveydenhuollon ylilääkäri hyväksyy edellytykset täyttävät palveluntuottajat.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 29.10.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä hankintalain mahdollistaman lupajärjestelmän kahdeksan (8) vuotta täyttäneiden turkulaisten peruskoululaisten optikon maksuttomien näöntutkimusten ja silmälasimäärityksien järjestämiseksi ajalle 1.1.2022 - 31.12.2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKallio Hannele
tiedKauniskangas Katariina
tpvLaakso Tiia
tiedLeppänen Saara
tpvPurhonen Kerkko
tiedSarvanto-Hohtari Susanna