Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40310.11.202111

4684-2021 (00 01 00, 01 01 03, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden geriatristen ja kuntouttavien palveluiden fysiatrian toiminnon liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 403

Terveyspalvelut, vs palvelualuejohtaja Jane Marttila, Geriatriset ja kuntouttavat palvelut tulosyksikköjohtaja ja ylilääkäri Taru Falenius, ylilääkäri Juhani Juhola ja tuotantojohtaja Laura Saurama 8.10.2021:

Kaupunginhallitus antoi hyvinvointitoimialalle luvan selvittää fysiatrian liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 10.5.2021 (§ 223). Kesän ja syksyn aikana on selvitetty fysiatrian liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Edellinen selvitys fysiatrian toimintojen yhdistämisestä valmistui syksyllä 2019, jonka perusteella sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi (Sosterla 23.10.2019 § 356) fysiatrian toimintojen vuokraamisen sairaanhoitopiirille. Perusteena päätökselle oli pula fysiatrian erikoislääkäreistä, molempien organisaatioiden ajoittaiset rekrytointivaikeudet sekä pienestä henkilöstömäärästä johtuva toiminnan haavoittuvuus. Yhdistetty toiminta käynnistyi 13.1.2020.

Vaikutukset toimintaan ja talouteen

Toimintojen yhdistämisen myötä vuoden 2020 alusta toimintatapoja on yhdistetty siten, että maakunnallisesti katsoen asiakkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa eli palvelun saatavuus ja laatu on yhdenvertaista.

Asiakasmäärät ja suoritteet ovat tehdyn selvityksen perusteella Turun näkökulmasta laskeneet vuonna 2020 ja 2021 verrattuna aiempiin vuosiin. Lasku selittynee osin yhdistymisen myötä muuttuneisiin kirjauskäytänteisiin ja osin Covid-19 pandemialla.

Koko fysiatrian toiminnan nettokustannukset ovat vuosittain vaihdelleet noin 420 000-560 000 € välillä. Kustannukset olivat matalimmillaan vuosina 2019-2020. Vuonna 2019 Turku tuotti palvelua itse ja henkilöstön sekä siitä johtuen palvelun saatavuus oli haaste. Vuonna 2020 kustannukset olivat matalat vuokratulojen ja Covid-19 pandemian vuoksi. Tämän vuoden aikana VSSHP joutui tekemään hintatasoonsa tarkastuksen, koska palvelun tuottaminen oli heille tappiollista. Hinnaston tarkastaminen nostaa fysiatrian kustannuksia kuluvan vuoden osalta. Vuonna 2022 Turun kustannustaso tullee nousemaan vuoden 2021 nettokustannuksista, mikä liittyy vuokratulojen poisjäämiseen.

Toiminnan varmuuden, laadun ja yhdenvertaisen palvelun perusteella voidaan todeta, että liikkeen luovutuksella saavutetaan hyötyä. Turun kustannusrakenteen kannalta liikkeen luovutus nostaa hieman nettokustannuksia, mutta toiminnan palauttaminen omaksi toiminnaksi ei ole realistista hyvinvointialuevalmistelun ja henkilöstön saatavuuteen liittyvien haasteiden takia.

Pidemmällä aikavälillä tulee huomioida, että valtakunnallisten arvioiden perusteella fysiatrian osaamisen tarve lisääntyy tulevina vuosina tuki- ja liikuntaelin sairauksien hoidon painottuessa yhä enemmän kuntouttaviin toimintoihin. Näin ollen väestön ikääntyessä kustannukset fysiatrian osalta tulevat nousemaan, mutta eivät liikkeen luovutuksen takia.

Selvityksen aikana on todettu, että fysiatrian toiminto jatkaa asiakaspalvelua VSSHP:n tiloissa, missä se on nytkin toiminut. Toiminnallisesti fysiatriaan sidoksissa oleva TYKS:n asiantuntipalveluiden tuottama fysiatrian poliklinikan fysioterapia, joka on toiminut kaupunginsairaalan tiloissa vuokralla, siirtyy vuoden 2022 alusta VSSHP:n tiloihin. Asiakkaiden kannalta tällä ei nähdä olevan varsinaiseen palveluun vaikutusta, mutta Turun saamat vähäiset vuokratulot jäävät pois.

Fysiatrian erikoislääkärit ovat konsultoineet terveyskeskuslääkäreitä ja ylilääkäri on osallistunut kuntoutustyöryhmätyöskentelyyn. Konsultaatiot tulevat toimimaan jatkossa vastaavalla tavalla kuin ne toteutuvat muissakin maakunnan kunnissa. Ylilääkärin asiantuntijarooli kuntoutustyöryhmässä, tullee osin jatkumaan ja ratkeamaan maakunnallisesti, kun valtakunnallista sote-uudistusta viedään eteenpäin.

Henkilöstövaikutus

Vuosina 2020-2021 työntekijät ovat olleet kahden eri organisaation osana eli Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin. Toiminnan vuokraamisen kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia. Haasteena on ollut nimenomaan kahden organisaation toiminnan ja osin työnjohdon alaisuuteen kuuluminen. Selvityksen perusteella voidaan todeta toiminnan vakiinnuttamisen osaksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä tukevan myös henkilöstön kokemusta siitä, että he kuuluisivat selkeästi vain yhteen organisaatioon.

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa. 

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. 

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään. 

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee: 

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta; 

2) luovutuksen syyt; 

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä 

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. 

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta. 

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa. 

Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluu kolme henkilöä (ylilääkäri, erikoislääkäri ja erikoistuva lääkäri).

Liikkeen luovutusta, sen ajankohtaa, syitä ja henkilöstövaikutuksia on käsitelty fysiatrian yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 16.8.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 24.8.2021, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintakokouksessa 27.10.2021 sekä kaupungin yhteistoimintakokouksessa 2.11.2021.

Liikkeen luovutusta ja siihen liittyviä asiakirjoja on valmisteltu yhdessä Turun kaupungin lakipalveluiden ja VSSHP:n kanssa.

Esitämme sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että se esittää kaupunginhallitukselle geriatrisen ja kuntouttavan toiminnan fysiatrian toiminnon liikkeen luovutusta 1.1.2022 alkaen oheisten liitteiden mukaisesti. Liitteisiin tullaan mahdollisesti tekemään vielä teknisiä korjauksia.

Liite 1Sopimus liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, Siirtyvät puhelinnumerot ja liittymät (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 3Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, Sopimus työvoiman vuokrauksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 4Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, Siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Oheismateriaali 1Palvelukuvaus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 25.10.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että geriatristen ja kuntouttavien palvelujen fysiatrian toiminto liikkeen luovutetaan oheisten liitteiden mukaisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 403
Liite 1:Sopimus fysiatrian liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvät puhelinnumerot ja liittymät (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 3:Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, sopimus henkilöstövuokrauksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 4:Liikkeen luovutussopimuksen liite 3, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)