Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40410.11.202112

4756-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden silmätautien poliklinikan liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen organisaatiouudistusta esitetään hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden silmätautien poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen.

Sosterla § 404

Terveyspalvelut, vs palvelualuejohtaja Jane Marttila, polikliinisten palveluiden yksikköjohtaja Minna Aromaa ja tuotantojohtaja Laura Saurama 11.10.2021:

Silmätautien poliklinikka kuuluu terveyspalveluiden palvelualueen polikliinisten palveluiden vastuualueeseen. Terveyspalveluiden organisaatiouudistuksen toteutuessa polikliinisten palveluiden vastuualueen toiminta loppuu v. 2022, kun lasten ja nuorten polikliiniset palvelut aloittaa toimintansa. Polikliinisten palveluiden vastuualueeseen nykyisin kuuluvien kahden erikoisalapoliklinikan, silmätautien sekä korva, -nenä- ja kurkkutautien poliklinikoiden sijoittumista suunnitellaan osana geriatriset, kuntouttavat ja erikoisalapalvelut -kokonaisuuden projektia.

Kaupunginhallitus antoi hyvinvointitoimialalle luvan selvittää silmätautien poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 10.5.2021 (§ 224). Kesän ja syksyn aikana on selvitetty silmätautien poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Vaikutukset

Silmätautien poliklinikalla suurin yksittäinen potilasryhmä on glaukoomaa sairastavat potilaat, toiseksi suurin ryhmä on karsastuspotilaat ja muita ryhmiä ovat diabeettiset retinopatia- ja makulopatiapotilaat sekä yleispoliklinikan asiakkaat (kuivasilmäoireet, huonontunut näkö, kaihidiagnostiikka jne.). Poliklinikalla tehdään myös toimenpiteitä, vuonna 2020 yhteensä 195 silmäluomitoimenpidettä ja 50 lasertoimenpidettä.

Poliklinikalla on vuosittain noin 10 300 käyntiä ja lisäksi ostetaan noin 300 silmälääkärikäyntiä yksityissektorilta. Poliklinikkakäynnit pitävät sisällään lääkärien vastaanottokäyntejä, hoitajien vastaanottokäyntejä sekä silmäpohjien kuvauksia. Asiakkaat tulevat poliklinikalle lähetteellä ja näitä tulee terveyskeskuslääkäreiltä, Turun kaupunginsairaalasta ja poliklinikoilta, työterveyshuollosta, yksityissilmälääkäreiltä, Tyksistä, kouluterveydenhuollosta ja kouluterveydenhuollon sopimusoptikolta.

Liikkeen luovutuksen myötä Tyks silmäklinikan hoidettavaksi siirtyy noin 7500 käyntiä vuodessa, joista lääkärin vastaanottokäyntejä on noin 6000 ja hoitajan vastaanottokäyntejä noin 1500. Toimenpiteistä OCT kuvaukset (noin 2500), silmäpohjien kuvaukset (n. 700) ja näkökenttätutkimukset (n. 1000) siirtyvät Tyks silmäklinikan hoidettavaksi.

Perusterveydenhuollon vastuulle jää edelleen diabeetikoiden silmänpohjien seulontakuvaukset (noin 2700/v), kouluterveydenhuollon lakisääteiset silmätutkimukset (noin 300/v) ja osa silmien painemittauskäynneistä. Perusterveydenhuollon järjestämisvastuulle kuuluvat ja siten Turulle jäävät palvelujen järjestämisvastuun alaiset palvelut on selvityksen aikana todettu järkeväksi kilpailuttaa tai hankkia muutoin. Tämä johtuu siitä, että tuottaminen omana toimintana ei ole kannattavaa volyymin ollessa kohtuullisen vähäistä ja vaihtelevaa. Näin ollen palvelun tuottamiseksi tarvittavan henkilöstömäärän tehokas käyttö ei ole mahdollista. Liikkeen luovutuksen seurauksena terveyspalvelujen tulee kilpailuttaa sen järjestämisvastuulle jäävät palvelut.

Silmätautien poliklinikka toimii tällä hetkellä Mäntymäen sairaalarakennuksessa ja liikkeen luovutuksen myötä toiminta tulee siirtymään ensin ns. TYKS:n mäelle ja keväällä 2022 Turunmaan sairaalaan. Toiminnan muutoilla saattaa olla vaikutusta asiakkaiden kokemukseen palvelusta, mutta tilanne saadaan vakiinnutettua kevään 2022 aikana. Turunmaan sairaalan tiloissa tulee olemaan sekä polikliinistä toimintaa että leikkaussalitoimintaa. Turun kaupungin silmäpoliklinikan henkilökunta on osallistunut toiminnan muutoksen suunnitteluun.

Asiakkaat

Osa nykyisistä silmätautien poliklinikan asiakkaista siirtyy Tyks silmäklinikan asiakkaaksi. Toimipisteen fyysinen muutto ja toisaalta toiminnalliset muutokset saattavat kevään 2022 aikana heikentää kokemuksia asiakaspalvelusta. Sote-valmistelun edetessä asia olisi tullut kuitenkin ratkaistavaksi, minkä vuoksi nähdään, että liikkeen luovutuksen toteuttaminen on myös asiakkaiden kannalta järkevää esitettynä ajankohtana.

Toiminta ja talous

Silmätautien poliklinikan liikkeen luovutus on tiivistänyt yhteistyötä osapuolten välillä ja vauhdittanut toiminnallisten muutosten edistämistä, joilla nähdään olevan pidemmällä tähtäimellä positiivinen vaikutus toiminnan järjestämiseen hyvinvointialueellakin. Toiminnan keskittämisellä on myös mahdollista tehostaa toimintaa. Väestön ikääntyessä erilaiset silmäsairaudet ovat lisääntyneet. Silmäsairauksista monet ovat hoidettavissa, minkä vuoksi asiakasmäärän nähdään kasvavan tulevina vuosina, mikä puolestaan tuottaa kustannuspaineita.

Turun kaupungin omana toimintana tuotettuna silmäpoliklinikan nettokustannukset ovat olleet vuonna 2020 noin 919 000 €. Nyt liikkeen luovutuksen kohteena olevan toiminnan (pl diabeetikkojen silmänpohjakuvaukset ja koululaisten silmälääkäritutkimukset) nettokustannukset olivat noin 740 000 €. Tyks silmäklinikan hinnastoilla vastaavan asiakasvolyymin hoitaminen olisi tuottanut noin 712 000 € kustannukset.

Turun vastuulle jäävien diabeetikoiden silmänpohjien seulontakuvauksien ja kouluterveydenhuollon lakisääteisten silmätutkimuksien kustannus omana tuotantona on ollut vuonna 2020 noin 180 000 € ja kilpailutettuna ne arvioidaan saatavan noin 146 000 €. Silmänpohjaseulontakuvauksiin liittyen tarvitaan mahdollisesti osa-aikainen avustaja tai se sisällytetään hankintaan, jolloin hankinnan arvioitu arvo nousee.

Kokonaisuutena arvioiden liikkeen luovutus tuo toiminnallista etua, mutta mahdollisesti myös hieman laskua kokonaiskustannuksiin tai ainakin kustannusneutraalin ratkaisun nykyisillä asiakasmäärillä ja arvioiduilla palveluluokilla.

Henkilöstö

Liikkeen luovutuksen taustalla on silmälääkäreiden rekrytointivaikeudet. Tilanne on muuttunut haasteelliseksi, sillä samalla silmätautipotilaiden määrä on lisääntynyt merkittävästi ja hoidon järjestäminen yhdenvertaisesti sairaanhoitopiirin muiden kuntien kanssa on osoittautunut haasteelliseksi.

Poliklinikalla työskentelee kolme silmätautien erikoislääkäriä, seitsemän sairaanhoitajaa, joista yksi toimii osastonhoitajana ja osastonsihteeri. Liikkeen luovutuksen nähdään olevan henkilöstötilannetta helpottava ratkaisu. Asiakasvirtojen hallinta, asiantuntijaosaamisen jakaminen ja sijaistukset helpottuvat, kun henkilöstömäärä on hieman suurempi.

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa. 

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. 

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään. 

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee: 

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta; 

2) luovutuksen syyt; 

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä 

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. 

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta. 

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa. 

Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluu 11 henkilöä.

Liikkeen luovutusta, sen ajankohtaa, syitä ja henkilöstövaikutuksia on käsitelty ja tullaan käsittelemään seuraavasti: terveyspalvelujen yhteistoimintakokous 24.8.2021, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintakokous 27.10.2021 ja kaupungin yhteistoimintakokous 2.11.2021. Lisäksi siirtyvien lääkäreiden kanssa on käyty 20.10.2021 neuvottelu palkkarakenteen muutoksesta ja asianosaiset ovat hyväksyneet palkkarakenteen muutoksen.

Liikkeen luovutukseen liittyvää sopimusta on valmisteltu yhdessä Turun kaupungin lakipalveluiden ja VSSHP:n kanssa. 

Liittyen sekä silmälääkäreiden pidempiaikaiseen rekrytointiongelmaan että tarpeeseen uudelleen organisoida terveyspalvelujen toimintaa, on selvityksen aikana edelleen todettu, että toiminnan ja talouden kannalta on tarkoituksenmukaista yhdistää Turun kaupungin silmätautien poliklinikan toiminta Tyks silmäklinikan kanssa. Tätä puoltaa myös tuleva sote-uudistus, jonka myötä palvelut tulevat hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Siten esitämme, että silmätautien poliklinikan toiminnot liikkeen luovutetaan oheisten liitteiden 1-3 mukaisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen.

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus silmätautien poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 3Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 19.10.2021: 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden silmätautien poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille liitteiden 1-3 mukaisesti 1.1.2022 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 404
Liite 1:Sopimus silmätautien poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 3:Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)