Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40510.11.202113

4760-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lasten ja nuorten diabetespalveluiden liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022

Tiivistelmä:

Osana terveyspalvelujen toiminnan selkeyttämistä esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lasten ja nuorten diabetespalvelut liikkeen luovutetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen.

Sosterla § 405

Terveyspalvelut, vs palvelualuejohtaja Jane Marttila, ylilääkäri Minna Aromaa ja tuotantojohtaja Laura Saurama 11.10.2021:  

Turun kaupungin tarjoamat lasten ja nuorten diabetespalvelut yhdistyivät toiminnallisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa osapuolten tekemällä sopimuksella vuonna 2018. Määräaikainen sopimus osapuolten välillä allekirjoitettiin 3.5.2018 päättymään 31.12.2019. Tämän jälkeen solmittiin toistaiseksi voimassa oleva sopimus alkaen 1.1.2020. Yhteistyön taustalla oli ja on edelleen erikoisosaamista vaativan osaamisen keskittäminen ja ylläpitäminen, jolloin asiakkaiden saaman palvelun laatu voidaan turvata ja samalla varmistaa henkilöstöresursointi, kun yksikön koko on suurempi kuin yksittäisen kunnan toimintana.

Kaupunginhallitus antoi hyvinvointitoimialalla luvan selvittää lasten ja nuorten diabetespalvelujen liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 10.5.2021 (§225). Kevään ja kesän aikana on selvitetty mahdollisen liikkeen luovutuksen vaikutuksia asiakkaisiin, toimintaan, henkilöstöön ja talouteen.

Liikkeen luovutuksen vaikutukset

Asiakkaat

Lasten ja nuorten diabeteskeskus sijaitsee TYKS:n U-sairaalan 12. kerroksessa. Yksikössä työskentelevät TYKS:n ja Turun kaupungin Lasten ja nuorten poliklinikan diabetestoimijat ja se palvelee koko maakuntaa. Liikkeen luovutus ei muuttaisi nykykäytäntöä eli palvelu toteutuisi edelleen samassa paikassa ja siten liikkeen luovutuksella ei nähdä olevan vaikutusta asiakkaisiin. Myöskään toiminnallisia muutoksia, jotka vaikuttaisivat asiakkaisiin ei ole suunnitteilla.

Toiminta ja talous

Diabeteksen hoidon yhdistäminen on tuonut merkittävää toiminnallista synergiaetua ja lisäksi yhdistäminen on palvellut tarkoituksenmukaisesti koko maakuntaa. Järjestely on osoittautunut onnistuneeksi ja on tarkoituksenmukaista vakiinnuttaa toiminta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Toimintojen virallinen yhdistyminen palvelee sopimuksen molempia osapuolia, eikä määräaikaisille ratkaisuille nähdä enää toiminnallisia perusteita. Liikkeen luovutuksella ei ole oleellisia taloudellisia vaikutuksia Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuudelle. Taloudellinen vaikutus pienenee osin asiakasmaksulain myötä. Laskelmien myötä terveyspalvelujen ostopalvelut kasvavat maksimissaan noin 70 000 €.

Henkilöstö

Nykyisessä käytännössä Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lasten ja nuorten poliklinikan yhden terveyskeskuslääkärin ja yhden sairaanhoitajan työpanosta vuokrataan VSSHP:lle. Yksikössä työskentelevät henkilöt ovat hallinnollisesti edelleen Turun kaupungin työntekijöitä, mutta työnjohdollinen vastuu on VSSHP:n lasten diabetesyksikön vastaavalla lääkärillä ja osastonhoitajalla sekä lasten ja nuorten klinikan ylilääkärillä. Henkilöstön kannalta tilanne on haasteellinen ja siten liikkeen luovutuksen myötä yhden työnjohdon alla työskennellessä toimintakäytännöt yhdenmukaistuvat, minkä henkilöstö kokee tärkeänä asiana. Henkilöstön kannalta liikkeen luovutus selkeyttää asiaa.

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.  

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.  

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään.  

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:  

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;  

2) luovutuksen syyt;  

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä  

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.  

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.  

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa.  

Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluvat terveyskeskuslääkäri ja sairaanhoitaja.

Liikkeen luovutusta, sen ajankohtaa, syitä ja henkilöstövaikutuksia on käsitelty yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 11.5.2021 sekä 6.8.2021, terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 24.8.2021, hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 27.10.2021 ja sitä tullaan käsittelemään kaupungin yhteistoimintakokouksessa 2.11.2021. Lisäksi siirtyvän lääkärin kanssa on käyty neuvottelu 20.10.2021 ja hän on hyväksynyt esitetyn palkkarakennemuutoksen.

Liikkeen luovutukseen liittyvää sopimusta on valmisteltu yhdessä Turun kaupungin lakipalveluiden ja VSSHP:n kanssa.

Esitämme lasten ja nuorten diabetespalvelujen liikkeen luovutusta VSSHP:lle toteutettavaksi 1.1.2022 alkaen oheisten liitteiden 1-2 mukaisesti.

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteeseen saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus lasten ja nuorten diabetestoimintojen liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Liite 3Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, sopimus henkilöstön vuokrauksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 25.10.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden lasten ja nuorten diabetespalvelut liikkeen luovutetaan oheisten liitteiden 1-2 mukaisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.1.2022 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 405
Liite 1:Sopimus lasten ja nuorten diabetestoimintojen liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)
Liite 3:Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, sopimus henkilöstön vuokrauksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom 8. kohta)