Ostopalvelujen käyttö hyvinvointitoimialla

 

Hyvinvointitoimialla käytetään massiivinen määrä ostopalveluita. Vuoden 2022 talousarviossa ostopalvelut muodostavat toimialan toimintakuluista 27 prosenttia (luku ei sisällä ostoja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä).

Ostopalveluiden käyttö on suurta erityisesti perhe ja sosiaalipalveluiden palvelualueella. Sosiaali- ja terveyslautakunnan kaupunginhallitukselle esittämässä toimialan vuoden 2022 talousarvioehdotuksessa todetaan, että ”talousarvioesitys on tavoitteellinen ja edellyttää oman toiminnan ja ostopalvelujen käytön arviointia”. Edelleen todetaan, että merkittävää haastetta on ollut lastensuojelun ostopalveluissa sekä asumis- ja päihdepalveluissa.

Myös kaupungin sopeuttamisohjelmassa on hyvinvointitoimialan kohdalla linjattu, että ostopalvelujen kustannuksia tulee hillitä erityisesti lastensuojelun sijoituksissa. Toimenpiteenä esitetään oman tuotannon lisäämistä ja ostopalvelujen vähentämistä ja korvaamista vahvemmin omalla tuotannolla, ensimmäisenä yksi osasto uusi vastaanottokotiosasto.

Vuoden 2021 toisessa osavuosikatsauksesta ilmenee, että ostopalveluiden ylitysennusteet ovat merkittäviä myös muilla palvelualueilla. Terveyspalveluissa ostot uhkaavat ylittyä 15,1 miljoonalla eurolla ja vanhus- ja vammaispalveluissa 6,3 miljoonalla eurolla.

Koska suureksi paisunut ostopalveluiden määrä ja niiden hintakehityksen ennakoimattomuus tekee talousarviossa pysymisestä vaikeaa, vaadimme, että toimenpiteet ostopalveluiden vähentämiseksi aloitetaan välittömästi ja pyydämme pikaista selvitystä seuraaviin asioihin:

- ostopalveluista johtuva budjettiylitysarvio vuonna 2021

- kokonaiskuva siitä kuinka paljon hyvinvointitoimialla palveluita ostetaan ulkopuolelta

- miten hyvin hintojen korotukset ovat olleet ennakoitavissa

- hintavertailu omaan tuotantoon

 

Lautakunnan sd-ryhmä:

Minttu Ojanen

Timo Nurmio

Viivu Seila