Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32615.09.20212

10705-2019 (02 08 00)

Lastensuojelun ympärivuorokautiset ostopalvelut ajalle 1.1.2022-31.12.2024 (+ 1+1 vuotta optiot)

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Lastensuojelun ympärivuorokautisista ostopalveluista on pyydetty osallistumishakemukset ajalle 1.1.2022 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026. Hakeutuminen toimittajarekisteriin toteutettiin seudullisesti. Osallistumispyynnön kohteena olleesta 5 palvelukokonaisuudesta on saatu yhteensä 88 toimintayksikkökohtaista osallistumishakemusta. Osallistumishakemuksissa on voinut jättää osahakemuksia palvelukokonaisuuksien osakokonaisuuksiin. Tarjouspyyntö tullaan lähettämään kaikille toimittajarekisteriin hyväksytyille uusille tarjoajille ja myös kaikille aiemmin toimittajarekisteriin hyväksytyille palveluntuottajille. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo koko sopimuskaudelle on noin 240 miljoonaa euroa.

Sosterla § 326

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, lastensuojelun johtaja Eira Virolainen, sosiaalityön johtaja Minna Virta, palvelupäällikkö Markku Hirvelä sekä Konsernihallinnon hankintapalvelut, projektipäällikkö Sari Holmberg 23.8.2021:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi lastensuojelun ympärivuorokautisten ostopalveluiden kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 17.6.2020 § 268. Ensimmäinen kilpailutuskierros tehtiin vuonna 2021. Kilpailutusasiakirjoihin ei tehdä sisällöllisiä muutoksia dynaamisen toimittajarekisterin aikana.

Hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt dynaamisella toimittajarekisterillä hakemuksia lastensuojelun ympärivuorokautisista ostopalveluista ajalle 1.1.2022 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026.

Hankinta toteutetaan seutuhankintana. Kilpailutuksessa ovat mukana Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Kosken (tl) kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Loimaan kaupunki, Marttilan kunta, Naantalin kaupunki, Paimion kaupunki, Paraisten kaupunki, Perusturvakuntayhtymä Akseli (Masku, Mynämäki, Nousiainen), Pöytyän kunta, Raision kaupunki (Rusko), Salon kaupunki, Sauvon kunta, Someron kaupunki, Taivassalon kunta, Uudenkaupungin kaupunki ja Kemiönsaaren kunta.

Hankintailmoitus kansallisen kynnysarvon ylittävänä julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) liitteen E mukaisena palveluhankintana julkaistiin 8.6.2021 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi sekä TED-tietokannassa http://ted.europa.eu . Osallistumispyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Osallistumispyynnön kohteena olivat seuraavat palvelukokonaisuudet:

1) Toimeksiantosuhteinen perhehoito

       a) perustason tukipalvelu

       b) vaativan tason tukipalvelu

2) Luvanvarainen ammatillinen perhehoito

3) Ympärivuorokautinen laitoshoito

4) Erityisyksikön tuottama ympärivuorokautinen laitoshoito

        a) Lapsi- ja nuorisopsykiatrinen osaaminen

        b) Päihdeosaaminen

        c) Neuropsykiatrinen osaaminen / vammaistyön tuntemus

        d) Käytöshäiriöisten lasten kuntoutus

        e) Erityinen huolenpito

        f) Koulukotitoiminta

5) Perhekuntoutus

Osallistumishakemus tuli antaa toimintayksikkökohtaisesti Tarjouspalvelu.fi -portaalissa.

Osallistumishakemuksia saatiin määräaikaan 9.7.2021 klo 11:00 mennessä 88 toimintayksiköltä. Toimittajarekisteriin valitaan 34 kokonaan uutta palveluntuottajaa. Toimittajarekisterin nykyisistä palveluntuottajista 14 lähetti hyväksytyn osallistumishakemuksen uuden toimintayksikön osalta.

Osallistumispyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä ehdokkaalle ja hakemukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että osahakemukset otetaan huomioon ja hyväksytään osa-alueittain seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

Palveluntuottajalla oli mahdollisuus tarjota toimeksiantosuhteisen perhehoidon (perustasoa (1a) tai vaativaa tasoa (1b). Vaativan tason tarjoaminen edellytti myös perustason tarjoamista.

Palveluntuottajalla oli mahdollisuus tarjota lapsi -ja/tai nuorisopsykiatrisen laitoshoidon osalta vain joko perus (4 a 1) tai vaativan tason (4 a 2) palvelua.

Palveluntuottajalla oli mahdollisuus tarjota päihdeosaamisen osalta vain joko perus (4 b 1) tai vaativan tason (4 b 2) palvelua.

Nykyisillä palveluntuottajilla oli hankintamenettelyn ehtojen mukaisesti mahdollisuus jättää uudestaan osallistumishakemus uuden toimintayksikön osalta sekä sellaisiin osakokonaisuuksiin tai palveluluokkiin, joihin palveluntuottaja ei ole aikaisemmin tarjonnut tai joihin se ei ole tullut hyväksytyksi vuonna 2020 järjestetyssä kilpailutuksessa.

Vaihtoehtoisia hakemuksia ei hyväksytty.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että koko hankintamenettely toteutetaan neljässä vaiheessa hakemusten ja tarjousten arvioinnin ja vertailun osalta.

Osallistumispyyntövaihe (osallistumishakemukset):

1. Ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi

2. Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Tarjouspyyntövaihe (tarjoukset):

3. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

4. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

Ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi

Osallistumispyyntövaiheen arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on selvittää ehdokkaan edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisesta. Tätä arvioitiin osallistumispyynnössä ehdokkaille asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Suomen Avo- ja Sijaiskotipalvelut Oy, lastensuojelulaitos Koskenkylä (y-tunnus 2954427–1) ei ole toimittanut ehdokkaalle osallistumispyynnössä asetettuja soveltuvuusvaatimuksiin liittyviä tietoja, minkä vuoksi Suomen Avo- ja Sijaiskotipalvelut Oy, lastensuojelulaitos Koskenkylä suljetaan hankintalain 81.1 §:n 10. kohdan mukaisesti tarjouskilpailusta osakokonaisuuden 4 b 2 osalta.

Sotema Oy Hiivolan pienryhmäkoti (y-tunnus 2792058–7) ei ole täyttänyt ehdokkaalle osallistumispyynnössä asetettuja soveltuuvuusvaatimuksia liitteestä 2 tarkemmin ilmenevällä tavalla, minkä vuoksi Sotema Oy Hiivolan pienryhmäkoti suljetaan hankintalain 114 §:n mukaisesti tarjouskilpailusta osakokonaisuuden 3 osalta.

Muut ehdokkaat täyttivät tai ovat sitoutuneet täyttämään sopimuskauden alkuun mennessä ehdokkaille asetetut kelpoisuusehdot.

Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden ehdokkaiden osallistumishakemukset. Osallistumispyyntöä vastaamattomat osallistumishakemukset hylätään.

Osallistumishakemukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta osallistumispyynnössä edellytettiin.

Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden arvioinnin suoritti Tilaajan arviointiryhmä.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän osallistumishakemusten olevan osallistumispyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset osallistumishakemukset, jotka eivät vastaa osallistumispyynnön vaatimuksia. Osallistumishakemuksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Seuraavat osallistumishakemukset on hylättävä osallistumispyyntöä vastaamattomina:

Osallistumispyynnön sivulla 45 on todettu seuraavaa: Tarjottavien ympärivuorokautisten laitoshuollon palvelujen tulee olla saatavilla enintään 250 km:n etäisyydellä Turun Kauppatorilta. Etäisyyden määrittämisessä käytetään https://www.google.fi/maps - sivustoa (siirtyminen autolla). Etäisyys lasketaan Turun kauppatorin keskiosasta lyhintä reittiä käyttäen.

Satulintu Oy (y-tunnus 2208453–2) ei täytä osallistumispyynnössä esitettyä vähimmäisvaatimusta, sillä etäisyys yllä olevaa tapaa mittauksessa käyttäen on 296 km. Osallistumishakemus tulee hylätä osallistumispyynnön vastaisena.

Osallistumispyynnön sivulla 12 on todettu seuraavaa: Palvelu on jaettu kahteen tasoon; perus- ja vaativa taso. Palveluntuottaja voi tarjota lapsi -ja/tai nuorisopsykiatrisen laitoshoidon osalta vain JOKO perus- tai vaativan tason palvelua, eli joko osatarjousta 4 A 1 TAI 4 A 2. Mikäli tarjous on annettu sekä perus- että vaativan tason palvelusta, tarjous hylätään osatarjousten 4 A 1 ja 4 A 2 osalta.

Konstan Koti ja Koulu Oy, Hollolan erityisyksikkö, Tammela (y-tunnus 1062839–5)on lähettänyt osallistumishakemuksen sekä osakokonaisuuteen 4 A 1 että 4 A 2. Osallistumishakemus tulee hylätä osallistumispyynnön vastaisena.

Osallistumispyynnön sivulla 12 on todettu seuraavaa: Palvelu on jaettu kahteen tasoon; perus- ja vaativa taso. Palveluntuottaja voi tarjota lapsi -ja/tai nuorisopsykiatrisen laitoshoidon osalta vain JOKO perus- tai vaativan tason palvelua, eli joko osatarjousta 4 A 1 TAI 4 A 2. Mikäli tarjous on annettu sekä perus- että vaativan tason palvelusta, tarjous hylätään osatarjousten 4 A 1 ja 4 A 2 osalta.

Konstan Koti ja Koulu Oy, Hollolan erityisyksikkö, Tammela (y-tunnus 1062839–5) on lähettänyt osallistumishakemuksen sekä osakokonaisuuteen 4 A 1 että 4 A 2. Osallistumishakemus tulee hylätä osallistumispyynnön vastaisena.

Muut osallistumishakemukset täyttävät osallistumispyynnön vaatimukset.

Liite 1Dynaamisen toimittajarekisterin valinta palvelukokonaisuuksittain

Liite 2Perusteet Sotema Oy:n, Hiivolan pienryhmäkodin sulkemiselle hankintamenettelyn ulkopuolelle, SALASSA PIDETTÄVÄ (JulkisuusL 24.1 § 20 kohta)

Osallistumishakemuksen jättäneistä kaikki toimintayksiköt ilmoittivat tuottavansa palvelua suomen kielellä sekä useat toimintayksiköistä myös ruotsin kielellä. Useat ehdokkaat ilmoittivat toimintayksikössään tuotettavan palvelua lisäksi myös muilla mahdollisilla kielillä.

Kaikki ehdokkaat ilmoittivat palvelujen olevan käytettävissä viimeistään 1.1.2022.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on toimittajarekisterin koko sopimuskaudella sisältäen optiokaudet noin 240 miljoonaa euroa, vuosittain noin 40 miljoonaa euroa.

Lastensuojelun ympärivuorokautisten ostopalveluiden tarjouspyyntö ajalle 1.1.2022-31.12.2024 tullaan lähettämään kaikille toimittajarekisteriin hyväksytyille uusille tarjoajille ja myös kaikille aiemmin toimittajarekisteriin hyväksytyille palveluntuottajille. Toimittajarekisteriin aikaisemmin hyväksytyt palveluntuottajat voivat jättää tarjouksen, mikäli siihen on tarvetta. Uudella tarjouksella on mahdollisuus alentaa aiemmin tarjoamansa palvelun hintaa ja parantaa aiemman tarjouksensa osalta tarjousvertailussa huomioitavaa laatua.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 9.9.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Seuraavat osallistumishakemukset hylätään osallistumispyyntöä vastaamattomina: 

Toimittajarekisteriin valitaan liitteessä 1 mainitut palveluntuottajat.

Tarjoukset tuodaan sosiaali- ja terveyslautakuntaan hyväksyttäviksi joulukuussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aopalveluntuottaja
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 326
Liite 1:Dynaamisen toimittajarekisterin valinta palvelukokonaisuuksittain
Liite 2:Perusteet Sotema Oy:n, Hiivolan pienryhmäkodin sulkemiselle hankintamenettelyn ulkopuolelle, SALASSA PIDETTÄVÄ (JulkisuusL 24.1 § 20 kohta)