Wennström ja Blomquist kirjoittavat aloitteessaan, että hyvinvointisektorin toiminta ei vastaa yhdenvertaisia kielellisiä palveluita ruotsin kielen osalta. He peräänkuuluttavat kielellisten palveluiden organisoinnin ja palveluprosessien järjestämisen dokumentointia. He ovat jättäneet aloitteen, että hyvinvointisektorille laadittaisiin toiminnan tarpeita vastaava suunnitelmamalli kielellisten palvelujen ja henkilöstön kielitaitojen turvaamiseksi ja että kielelliset palvelut dokumentoitaisiin hyvän hallintotavan mukaisesti, niin että kaupungin asukkaat voivat olla osallisina, miten palvelut järjestetään.
Turun kaupungin terveyspalveluiden palvelualueelle perustettiin 1.1.21 mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksikkö, jonka toiminnan alaiseksi siirtyi vuodenvaihteessa jo viime vuonna hyvinvointitoimialalla toimineita työntekijöitä, osa vakansseineen ja osa ainoastaan työpanoksensa yksikköön suunnaten, mutta säilyttäen vakanssinsa toisessa yksikössä tai organisaatiossa. Osalla näistä työntekijöistä on riittävä kielitaito työskennelläkseen ruotsin kielellä asiakkaiden kanssa.
Kuitenkin suurin osa yksikön tulevista työntekijöistä rekrytoidaan nyt kesän aikana. Työnhakuilmoituksiin kirjaamme arvostavamme ruotsin kielen taitoa. Pyrimme saamaan yksikköömme mahdollisimman paljon ruotsin kielen hallitsevia työntekijöitä. Kun kaikki yksikön tulevat työntekijät ja heidän kielitaitonsa ovat tiedossamme, jaamme sekä jo nyt töissä olevat työntekijät että kesän aikana rekrytoitavat työntekijät uusiin tiimeihin. Tässä jaossa otamme huomioon työntekijöiden valmiuden palvella asiakkaita ruotsin kielellä, jotta ruotsin kielellä saatavia palveluja olisi laaja-alaisesti ja kattavasti yksikössämme tarjolla.
Tulevat yksikön työntekijät ja heidän ruotsin kielen taitonsa tulevat siis vaikuttamaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden ruotsinkielisille asiakkaille suunniteltaviin palveluprosesseihin. Emme näin ollen vielä tällä hetkellä valitettavasti pysty mielenterveys- ja päihdepalveluissa dokumentoimaan kielellisten palveluiden organisointia ja palveluprosesseja. On tärkeää, että ruotsin kieltä äidinkielenään puhuvat saavat mielenterveys- ja päihdehoitoa ruotsin kielellä, ja kun tulevat yksikön työntekijät on valittu, ruotsinkielisen asiakkaan palveluprosessit yksikössämme tullaan myös määrittämään.
Kaisa Luntamo
mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtaja