Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Kjell Wennströmin aloite koskee koko hyvinvointisektoria, mutta omassa lausunnossani tuon esille näkemyksiä avoterveydenhuollon palveluista. Aloitteen mukaan kaupungin ruotsinkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut eivät kaikin osin vastaa yhdenvertaisesti vastaavia suomenkielisiä palveluita. Wennström tuo aivan asianmukaisesti esille sen, että kielilainsäädännön mukaisesti tulee sosiaali- ja terveystoimialan kielelliset palvelut ja toiminta järjestää yhdenvertaisesti vastaamaan väestön palvelutarpeita. Aloitteessa esitetään, että hyvinvointisektorille laaditaan toiminnan tarpeita vastaava suunnitelmamalli kielellisten palveluiden ja henkilöstön kielitaidon turvaamiseksi sekä kielelliset palvelut dokumentoidaan hyvän hallintotavan mukaisesti niin, että kaupungin asukkaat voivat olla osallisena siihen, miten palvelut järjestetään. Esimerkkeinä aloitteessa nostetaan mm. terveyskeskuksen puhelinpalvelukeskuksen (call center) ruotsinkieliset palvelut.
Joulukuussa 2020 call centerin ruotsinkielisestä palvelusta on annettu selvitys Kjell Wennströmin silloiseen aloitteeseen. Call centerissä on pyritty nimenomaan takaamaan mahdollisimman tasapuolinen ja osaava hoidon tarpeen arvio kaikille turkulaisille. Keskitetyn puhelinpalvelun avulla hoidon tarpeen arvioita suorittavien hoitajien työympäristö on pystytty rauhoittamaan niin, että he pystyvät keskittymään puhelimeen vastaamiseen ja siinä ilmenevien asioiden hoitoon. Lisäksi kyseisessä toimipisteessä on helposti mahdollisuus konsultoida tarvittaessa muita hoitajia. Keskitettyyn call centeriin liittyy myöskin yhden numeron käyttöönotto, joka asiakkaan näkökulmasta on parannus aikaisempaan nähden. Aiemmin eri terveysasemille oli omat numeronsa ja tällöin asiakkaan piti olla tietoinen siitä, mihin terveysasemaan kuuluu. Edelleen keskitetyssä call centerissä puhelinpalvelujärjestelmässä asiakkaan on mahdollista valita ensin kieli, jolla hän haluaa asioida. Vaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti. Sen jälkeen hän voi halutessaan valita terveysaseman ja sen, onko kyseessä kiireellinen ajanvaraus, muu ajanvaraus tai muu asia. Järjestelmään tulee puheluihin vastaaville hoitajille näkyviin nämä valinnat, joten, jos asiakas on valinnut ruotsin kielen, puhelun hoitaa ruotsinkielen taitoinen hoitaja. Näin ollen nykyisellä call center - ja yhden numeron järjestelmällä kohdellaan tasavertaisesti turkulaisia riippumatta siitä, missä asiakas asuu tai puhuuko hän suomea tai ruotsia.
Turun terveyskeskuksessa ruotsinkielisiä palveluja on vuosikausien ajan toteutettu Mäntymäen terveysaseman yhteydessä olevalla ruotsinkielisellä vastaanotolla kahden ruotsinkielisen lääkärin ja tarvittavan määrän hoitajia avulla. Ruotsinkielisten on toki mahdollista valita palvelunsa myös muilta terveysasemilta niin halutessaan. Etenkin ruotsinkielisten hoitajien rekrytoinnissa on viime vuosina ollut enenevässä määrin ongelmia johtuen ruotsinkielisen koulutuksen puutteesta. Ilmeisesti ruotsinkielistä hoitajakoulutusta järjestetään joko liian niukasti tai ruotsinkieliset hoitajat hakeutuvat selkeästi ruotsinkielisemmille alueille töihin. Joka tapauksessa hoitajien ruotsinkielen koulutukseen tulisi kiinnittää huomiota.
Avoterveydenhuollon palveluissa sekä ehkäisevän terveydenhuollon lääkärit että vanhuspalveluiden lääkärit tuottavat palvelunsa toisille palvelualueille. Etenkin ehkäisevän puolella on tarjolla ruotsinkielistä neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa.
Mitä tulee asiakkaille annettaviin ohjeistuksiin ja tiedotuksiin, avoterveydenhuollossa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että tekstit käännätetään myös ruotsin kielelle.
Meneillään olevassa palveluverkkoselvityksessä olisi hyvä pohtia ruotsinkielisten palveluiden kokonaisuutta. Ruotsinkielisen terveyskeskustasoisen toiminnan kokonaisuuden suunnittelua esimerkiksi Turunmaan sairaalan yhteyteen kannattaa harkita ja selvitellä tarkemmin. Toiminta Turunmaan sairaalan yhteydessä toisi varmasti synergiaetua sekä helpotusta myös osaavan ruotsinkielisen henkilökunnan rekrytoinnissa. Ruotsinkielinen erikoissairaanhoito tulisi myös lähelle esim. konsultaatioiden näkökulmasta.
Päivi-Leena Honkinen
avosairaanhoidon ylilääkäri