Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24509.06.202123

5023-2021 (05 15 00)

Selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle koskien epäkohtailmoitusta Sininauha Oy:n asumispalveluyksikkö Niittykodista

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto LSAVI/2931/05.06.03/2021 pyytää selvitystä aluehallintovirastolle 15.3.2021 saapuneen epäkohtailmoituksen johdosta koskien Sininauha Oy:n asumispalveluyksikkö Niittykotia

Sosterla § 245

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, palvelupäällikkö Visa Jokela ja johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti 2.6.2021:

Lounais-Suomen aluehallintovirastoon on 15.3.2021 saapunut useiden asunto-osakeyhtiöiden, asukas- ja omakotiyhdistysten, vanhempainyhdistyksen sekä yrittäjien allekirjoittama epäkohtailmoitus koskien Sininauha Oy:n asumispalveluyksikkö Niittykotia.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakuntaa antamaan asiassa oman selvityksensä ja kannanottonsa ilmoituksessa esitettyihin epäkohtiin sekä hankkimaan palveluntuottajalta selvityksen asiasta 30.6.2021 mennessä. Sininauha Oy:tä on pyydetty toimittamaan oma selvityksensä aluehallintovirastolle 30.6.2021 mennessä.

Asumisyksikön (tuettu asuminen, 55 asiakaspaikkaa) kohderyhmänä on päihdekuntoutujat ja toiminta alkoi helmikuussa 2020. Epäkohtailmoituksessa tuodaan esille, että Niittykoti toimintayksikön asukkaiden käytöksestä on aiheutunut huomattavaa haittaa ympäristöön ja asuinalueelle. Rikollisuus omakotialueella on kasvanut hallitsemattomasti; varkaudet, murrot, häirinnät, huumeiden avoin kaupittelu ja käyttö yleisillä paikoilla. Epäkohtailmoituksessa tuodaan esiin yleisen turvattomuuden lisääntyminen, kun huumeiden vaikutuksen alaisena olevat henkilöt tulevat omakotitalojen pihoille ja terasseille. Liikkuminen on turvatonta (erityisesti lapset), kun huumeiden käyttäjät liikkuvat kaduilla, tai mahdollisesti ajavat ajokortitta autoa. Niittykodin ympärillä liikuskelee myös asukkaiden päihtyneitä kavereita ja nuorisoa. 

Esille tuodaan mielipide, että toimintayksikköä ei tulisi sijoittaa omakotialueelle. Ilmoituksen mukaan Niittykodin toiminnasta on haittaa myös alueen yrittäjille ja muille palveluntuottajille. Kaupungin ja poliisin tekemästä yhteistyöstä ei ole ilmoituksen mukaan ollut parantavaa vaikutusta ympäristön kokemiin epäkohtiin.

Turun kaupungilta pyydetään selvitys seuraaviin asioihin:

Turun kaupungin toteuttama päihdehuollon asumispalveluiden kilpailutus ja sen pohjalta tehty hankintasopimus hyväksyttyjen tarjousten palveluntuottajien kanssa vuosille 2020-2021 sekä optiona vuosille 2022-2023 sisältää tuetun asumisen palvelun tilauksen Sininauha Oy:ltä, joka toteuttaa Asunto ensin -periaatteen mukaista päihdeasiakkaiden asuttamista Niittykoti -yksikössä Turun Hepokullassa.

Niittykodissa on tällä hetkellä seitsemän ammatillisen koulutuksen saanutta työntekijää. Tukihenkilöstönä työskentelee mm. ympäristötyöntekijä, vartijakoulutuksen saanut työntekijä ja kokemusasiantuntijakoulutuksen saanut työntekijä. Tällä hetkellä hoitomitoitus 0,15 täyttyy kun asiakasmäärä on noin 40.

Turun kaupunki ei ole Sininauha Oy:ltä tilaamassaan tuetun asumisen palvelussa edellyttänyt Niittykotiin ohjatuilta asiakkailta sitoutumista päihdekuntoutukseen eikä se myöskään ole Sininauha Oy:n toimintafilosofian mukaista. Jokainen Turun kaupungin sijoittaman asukkaan päihteidenkäytön ja palvelutarpeen tilanne on selvitetty. Ja vaikka henkilö ei olisi halukas sitoutumaan päihteistä luopumiseen, hänelle on katsottu tarpeelliseksi tarjota mahdollisuus päästä kiinni vakituiseen asuntoon Turun kaupungin asunnottomuuden vähentämiseen tähtäävän tavoitteen mukaisesti. Sininauha Oy:n tarjoama Asunto ensin -periaatteen mukaista asumista on haluttu tarjota myös sellaisille päihteidenkäyttäjille, joilla motivaatio päihdekuntoutukseen on ollut vähäinen.

Turun kaupungin sosiaalityöntekijä tekee arvion asumispalvelua hakevan asiakkaan palveluntarpeista sekä suunnitelman, millä eri sosiaalipalveluilla asiakkaan tilannetta parannetaan. Asunnottomuuden lisäksi asiakkailla on erilaisia päihde- ja mielenterveysongelmia sekä muita elämänhallinnan vaikeuksia. Asiakkaat, jotka sijoittuvat Niittykotiin ovat olleet erilaisten päihteettömyyteen tavoittelevien palveluiden piirissä, esimerkiksi päihdeavohoidossa, laitoskuntoutuksessa, päihdepsykiatrisessa hoidossa, hajasijoitetuissa tukiasunnoissa. Nämä palvelut eivät ole johtaneet asiakkaan kuntoutumiseen päihdeongelmastaan ja kaikilla on ollut asunnottomuuden taustalla yksi tai useampia häätöjä normaalista asunnosta. Asiakkailla, jotka sijoitetaan Niittykotiin, ei ole valmiuksia sillä hetkellä asua itsenäisemmässä asumismuodossa. Sininauhan työntekijät yhdessä kaupungin sosiaalityöntekijän kanssa arvioivat asiakkaan tuen tarpeet suhteessa tavoitteisiin määräajoin ja palveluntuottaja raportoi työskentelyään kuukauden välein sosiaalityöntekijälle eli kaupungin edustajalle.

Sininauha Oy:n ylläpitämään Niittykotiin ohjattujen asiakkaiden tilannetta ja heille tarjottuja tukitoimia on käsitelty Turun kaupungin ja Sininauhan välisissä palavereissa, joita on järjestetty alkuvuoden aikana noin kerran kuukaudessa. Lisäksi Turun kaupungin ja naapuruston asukkaiden välillä on pidetty yhteistyöpalavereja noin kerran kahdessa kuukaudessa. Näissä yhteistyöpalavereissa on keskitytty enemmänkin ympäristön kokeman rauhattomuuden ehkäisemiseen ja varsinainen asukkaan päihdekuntoutuksen tukemisen on katsottu sisältyvän Sininauha Oy:n toteuttamaan palveluun.

Tuettu asuminen on määritelty päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden palvelukuvauksessa omatoimista suoriutumista tukevaksi ja kuntoutumista edistäväksi asumismuodoksi. Tukiasuntoyksikköön sijoittuville asiakkaille tarjotaan tukea elämänhallinnan ja sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi asumisen aikana palveluntuottajan tarjoamien palveluiden avulla.

Tukimuotoina ovat pääasiassa kotikäynnit, virasto- ym. asiointikäynneissä tukeminen asiakkaan mukana, ohjaus muiden tarkoituksenmukaisten avopalveluiden käyttöön, henkilökohtainen opastus arjen toimintojen hoitamisessa, yhteisöllinen tuki ja ohjaus sekä asiakkaan kokonaistilanteen ja voinnin seuranta. Palveluntuottaja ohjaa ja neuvoo Kelan ym. etuuksien hakemisessa ja asunnon hankintaan liittyvissä asioissa sekä edesauttaa asiakkaan vuokrasuhteen jatkumista ja tekee kokonaisvaltaista sosiaalista osallisuutta tukevaa työtä.

Mielestämme Sininauha Oy:n Niittykodissa on tuetun asumisen palvelua toteutettu palvelukuvauksen vaatimuksien edellyttämällä tavalla. Asiakkaan päihteidenkäyttöön puututaan ja asiakkaan kanssa käydään motivoivaa keskustelua säännöllisesti, mutta asiakkaan toistuva päihteidenkäyttö ei johda palvelun päättymiseen ja asiakkaan ei tarvitse muuttaa pois, vaikka ei kuntoutuisikaan riippuvuussairaudestaan. Kuntoutus on vapaaehtoisuuteen perustuvaa, ei velvoittavaa. Asiakkaiden häiriökäyttäytymiseen puututaan myös, ja esimerkiksi väkivallalla uhkaaminen johtaa varoitukseen ja toistuessaan palvelun päättymiseen.

Runsaan vuoden mittaisen seuranjakson perusteella on todettu, että Asunto ensin periaate toimii parhaiten niillä päihdeasiakkailla, jotka ovat omasta halustaan sitoutuneet päihdekuntoutukseen ja tavoittelemaan päihteettömyyttä elämässään. Sen sijaan ne päihteidenkäyttäjät, joilla ei ole motivaatiota pyrkiä irtautumaan päihteistä, asunnon saaminen ei toimi riittävänä impulssina oman elämäntilanteen muutoksen tavoittelussa. Heidän kohdallaan tarvittaisiin tehokkaampia keinoja päihteistä irrottautumiseen. Tämä edellyttää sekä palveluntilaajalta että palveluntarjoajalta palvelujen kehittämistoimia. Nämä ollaan nyt ottamassa huomioon, kun päihdehuollon tuetun asumisen palvelu kilpailutetaan uudelleen. Myös asukasvalinnalla voidaan vaikuttaa jonkin verran asukkaiden integroitumiseen ympäröivään yhteiskuntaan.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö LSAVI/2931/05.06.03/2021

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 3.6.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heidi Haapala ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 245
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö LSAVI/2931/05.06.03/2021