Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25009.06.20213

15161-2019 (02 08 00, 07 01 04)

Ikääntyneiden henkilöiden tehostettu palveluasuminen ajalle 1.9.2021 - 31.8.2026

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta on pyydetty osallistumishakemukset dynaamisella toimittajarekisterillä seutuhankintana ajalle 1.9.2021 - 31.8.2026, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla ajalle 1.9.2026 - 31.8.2027 ja 1.9.2027 - 31.8.2028. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskaudella optio-vuosin on noin 180 miljoonaa euroa.

Sosterla § 250

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, controller Samuli Koskinen, konsernihallinnon lakiasiat, lakimies Sanni-Sofia Nieminen ja konsernihallinnon hankintapalvelun osuus projektipäällikkö Marja Poskiparta 1.6.2021:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 14.4.2021 § 148.

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt dynaamisella toimittajarekisterillä osallistumishakemuksia ikääntyneiden tehostetusta palveluasumisesta sekä vaativasta muistisairaiden tehostetusta palveluasumisesta ikääntyneille ajalle 1.9.2021 - 31.8.2026, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla ajalle 1.9.2026 - 31.8.2027 ja 1.9.2027 - 31.8.2028. Hankinta on jaettu osiin, ja palvelua hankitaan neljän (4) eri osakokonaisuuden mukaan:

1.     Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

2.     Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

3.     Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

4.     Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

Hankinta toteutetaan seudullisena hankintana. Hankinnassa ovat mukana Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Kemiönsaaren kunta, Kosken (tl) kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Marttilan kunta, Naantalin kaupunki, Oripään kunta, Paimion kaupunki, Perusturvakuntayhtymä Akseli (Masku, Mynämäki, Nousiainen), Pöytyän kunta, Raision kaupunki (ml. Rusko), Sauvon kunta ja Taivassalon kunta.

Hankintamenettelynä käytettiin dynaamista toimittajarekisteriä. Kyseessä on dynaamisen hankintajärjestelmän ja puitejärjestelyn kaltainen menettely, dynaaminen toimittajarekisteri, joka on julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä ’’hankintalaki’’) 12 luvun mahdollistama Tilaajan itse suunnittelema hankintamenettely. Rekisteriin valitaan kaikki palveluntuottajat, jotka täyttävät osallistumispyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset.

Dynaaminen toimittajarekisteri mahdollistaa hankintalain mukaisesta tavallisesta puitejärjestelystä poiketen sen, että Toimittajarekisterin piiriin on mahdollista ottaa alkuperäisten tarjoajien lisäksi uusia tarjoajia toimittajarekisterin voimassaolon aikana Tilaajien erikseen määräämällä tavalla sekä sen, että toimittajarekisteriin voidaan tehdä sen voimassa olon aikana ennalta määrättyjä muutoksia. Ikääntyneiden henkilöiden tehostetun palveluasumisen dynaaminen toimittajarekisteri suljetaan ensimmäisen osallistumishakemusten jättöajan päättymisen jälkeen ja avataan uudelleen myöhemmin, jonka jälkeen se on avoinna koko toimittajarekisterin voimassaolon ajan.

Osallistumispyynnön hankintailmoitus kansallisen kynnysarvon ylittävänä julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) liitteen E mukaisena palveluhankintana lähetettiin julkaistavaksi 15.4.2021 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Osallistumispyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa 29.4.2021. Hankintaa koskeva korjausilmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa ja Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa 4.5.2021.

Hankinnan kohteena on ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen. Hankittavat palvelut ovat sosiaalihuoltolain alaista pitkäaikaista asumista ja asiakkaan avun- ja hoidontarpeeseen perustuvaa ympärivuorokautista hoitoa. Asiakaskunta koostuu pääasiassa tehostetun palveluasumisen asiakkaista ja arviolta noin 10% asiakkaista täyttää vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen asiakkuuden kriteerit.

Hankintailmoituksessa kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä ehdokkaalle ja hakemukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia osallistumishakemuksia ei hyväksytä.

Osatarjoukset hyväksyttiin.

Osallistumishakemus tuli jättää suomen kielellä palveluyksikkökohtaisesti.

Turun kaupunki on kaksikielinen (suomi ja ruotsi) ja palvelussa on noudatettava, mitä kielilaissa (423/2003) ja muussa kielilainsäädännössä säädetään. Palvelua tulee tarjota suomen ja ruotsin kielellä.

Osallistumishakemukset saatiin määräaikaan 18.5.2021 klo 11:00 mennessä seuraavilta ehdokkailta:

1.     Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

2.     Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

3.     Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen suomenkielisille

4.     Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminen ruotsinkielisille

Mynämäen Palvelutalosäätiö jätti osallistumishakemuksen määräajan jälkeen, 18.5.2021 klo 15.35.

Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että hakemusten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi, 2) hakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) hakemusten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta.

Ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään ehdokkaiden edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin osallistumispyynnössä ehdokkaille asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän osallistumishakemusten olevan osallistumispyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset osallistumishakemukset, jotka eivät vastaa osallistumispyynnön vaatimuksia. Osallistumishakemuksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Mynämäen Palvelutalosäätiön osallistumishakemus on hylättävä osallistumispyyntöä vastaamattomana. Osallistumispyynnön s. 6 on todettu, että osallistumishakemusten jättöaika päättyy 18.5.2021 klo 11:00. Osallistumisajan jälkeen jätettyjä osallistumishakemuksia ei huomioida. Mynämäen Palvelutalosäätiön osallistumishakemus saapui osallistumispyynnössä ilmoitetun jättöajan jälkeen myöhässä (18.5.2021 klo 15.35). Osallistumisajan jälkeen jätettyä osallistumishakemusta ei huomioida osallistumispyynnön mukaisesti.

Muut ehdokkaat ovat osallistumishakemuksillaan vakuuttaneet täyttävänsä osallistumispyynnössä ehdokkaille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Hakemusten osallistumispyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden ehdokkaiden hakemukset. Hakemukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta osallistumispyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 113 §:n 2 momentin mukaan ehdokkaan tulee hakemuksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan osallistumispyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Osallistumispyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat hakemukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään osallistumispyyntöä vastaamattoman hakemuksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on ehdokkaiden tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan osallistumispyynnön vastaisen hakemuksen pois tarjouskilpailusta.

Hankinnan valmistelussa mukana ollut työryhmä suoritti hakemuksen osallistumispyynnön mukaisuuden arvioinnin ja hakemusten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun.

Kaikkien määräajassa saapuneiden hakemusten todettiin täyttävän osallistumispyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan vertailuun.

Hakemusten vertailu ja valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että hakemusten valintaperuste on kokonaistaloudellinen edullisuus. Annetuista hakemuksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin siten, että hinta on vertailuperuste. Hinnan painoarvo on 100%. Hankittaville palveluille on asetettu maksimihinnat. Ehdokkaan antama hoitovuorokauden hinta ja ateriahinta lasketaan yhteen, josta muodostuu ehdokkaan vertailuhinta. Halvin vertailuhinta on etusijajärjestyksessä ensimmäinen, toiseksi halvin toinen jne. Mikäli kaksi tai useampi ehdokas saa saman hinnan, ratkaistaan järjestys arvalla.

Kaikki osallistumispyynnön soveltuvuusvaatimukset ja palvelua koskevat vaatimukset täyttävät ehdokkaat valitaan Palveluntuottajiksi.

Hankintayksikkö katsoo, että tässä palveluhankinnassa kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena voi olla halvin hinta, koska hankinnan laadulliset näkökohdat on huomioitu hankittavassa kokonaisuudessa asettamalla osallistumispyynnössä hankinnan kohteelle tiukat vähimmäisvaatimukset, joita tukevat osaltaan palveluntuottajan kanssa solmittavan hankintasopimuksen tarkat sopimusehdot.

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Osallistumishakemusten vertailu esitetään erillisellä liitteellä.

Liite 1Dynaamisen toimittajarekisterin valinta osakokonaisuuksittain

Koska kaksi tai useampi ehdokas sai saman vertailuhinnan, on näiden osalta suoritettu arvonta. Arvonnan tulokset esitetään erillisellä liitteellä.

Liite 2Arvontapöytäkirja

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 3.6.2021:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Mahdollisen option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun Ehdokas on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aopalveluntuottajat
tiedseutukunnat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 250
Liite 1:Dynaamisen toimittajarekisterin valinta osakokonaisuuksittain
Liite 2:Arvontapöytäkirja